Clarificari privind CIC pt 2004

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nu e chiar atat de tragic. Va trebui insa facut un artificiu...tehnic discutand. Cand vei naste> Cu precizie te rog. Ziua, ora daca se poate. Glumesc desigur. Tocmai aici e ideea. Nu se stie data exacta co doar estimata a nasterii. Si din exact acest motiv si din faptul ca in general nasterile sunt in practica inainte de termenul estimat medical legea asigurarilor admite perioada de timp dintre nasterea efectiva si data prezumata ca fiind asigurata. Ceea ce ins va trebui rezolvat este ca din acte data prezumata sa fie un pic mai incolo cu cele 3 saptamani. Din hartii desigur. Restul vine de la sine.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by mihaeladalea

Va salut, ma numesc Mihaela si sunt din Petrosani. Am intrat de 2 luni in posesia indemnizatiei pentru cresterea copilului, insa am o nelamnurire, poate ma luminati. Peste tot se zice ca aceasta indemnizatie este 6.500.000 lei pe luna suma fixa. Am o prietena care mi-a spus ca atata ia in mana, insa mie de la servici imi dau 6.100.000 lei pe luna, adica din 6.500.000 lei brut mi se scade sanatatea. Adevarul e ca eu nu am citit legea, insa totusi cum e corect, se scade sau nu sanatatea?
Va multumesc.

Raspunsul corect este 6.1 milioane lei net. Colega dvs. probabil a gresit la numaratul banilor sau...ma rog...e cert ca nu a primit aceasta suma net adica in mana din indemnizatie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cris_N spune:

Buna ziua,

Sunt o noua venita sa forumului acesta.
Am o intrebare pentru cei cunoscatori.

Am nascut pe 18 februarie 2004.
Nu am depus nici o cerere pentru concediu pre sau post natal. De fapt am lucrat (de acasa pentru ca este posibil) pana pe 16 februarie si dupa la o luna dupa nastere.
Intrebarea este: mai pot face cerere pentru cei 2 ani de ingrijire a copilului si mai pot beneficia de acea indemnizatie daca nu am fost in concediul de 126 zile cumulate pre si post natal?

Multumesc mult
Cristiana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns _Ileana_ spune:

Lucrez in invatamant, am fost in concediu fara plata in perioada 1 ianuarie-1 aprilie 2004, sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in februarie 2005.Pana la 1 februarie o sa am 10 luni de contributie la asigurarile sociale.Intrebarea mea este: concediul prenatal este socotit contributie la asigurare, pot sa beneficiez de acest concediu sau o sa fiu nevoita sa merg la serviciu pana la 1 februarie?

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Cristiana Negrila

Buna ziua,

Sunt o noua venita sa forumului acesta.
Am o intrebare pentru cei cunoscatori.

Am nascut pe 18 februarie 2004.
Nu am depus nici o cerere pentru concediu pre sau post natal. De fapt am lucrat (de acasa pentru ca este posibil) pana pe 16 februarie si dupa la o luna dupa nastere.
Intrebarea este: mai pot face cerere pentru cei 2 ani de ingrijire a copilului si mai pot beneficia de acea indemnizatie daca nu am fost in concediul de 126 zile cumulate pre si post natal?

Multumesc mult
Cristiana

Da poti sa faci cerere daca indeplinesti conditii;e legii pt a beneficia de CIC.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by _Ileana_

Lucrez in invatamant, am fost in concediu fara plata in perioada 1 ianuarie-1 aprilie 2004, sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in februarie 2005.Pana la 1 februarie o sa am 10 luni de contributie la asigurarile sociale.Intrebarea mea este: concediul prenatal este socotit contributie la asigurare, pot sa beneficiez de acest concediu sau o sa fiu nevoita sa merg la serviciu pana la 1 februarie?

Ileana

Da, este considerata perioada asigurata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nloredana spune:

Multumesc pentru raspuns, dar mai am o gramada de nelamuriri in legatura cu perioada de 10 luni. Dupa cum am mai scris eu sunt in anul VI (studii aprofundate) din 1 octombrie 2003. Unde e reglementat daca se considera sau nu perioada asimilata? Am inteles ca trebuie sa fi la cursuri normale, la zi si sa sustii un examen final... Aceste conditii le indeplinesc, dar se pare ca o functionara de la fortele de munca nu e de acord cu mine. Mai vreau sa te intreb ce se intampla daca lucrezi 1 luna in 2 locuri? Se considera doar una? Sunt curioasa din fire si mai pun o intrebare: daca sotul meu isi ia concediu pentru ingrijirea copilului o luna in care eu lucrez (mi-a fost cerut daca se poate de la servici) dupa acea luna pot sa-mi fac eu cerere? Se va considera si luna in care eu am lucrat ca facand parte din ultimele 10? Sau daca imi va lipsi totusi o perioada din cele 10 luni nu pot sa lucrez dupa concediul postnatal? Oricum e o lege destul de complicata si ar fi mai bine sa-mi spuneti unde o gasesc de la cap la coada. Imi cer scuze ca sunt asa insistenta, dar nu mai stiu pe cine sa ascult... Va multumesc inca o data.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anca Oltean spune:

Ma numesc Anca, sunt deosebit de fericita ca v-am gasit. Sunteti tot ceea ce-mi doream in aceasta perioada.
Intrebarea mea este: SOMAJUL intra in calculul celor 10 luni anteriaoare datei de nastere a bebelu-lui?Pt.a putea beneficia de CIC?
Exemplu concret:

-31.04.2004 - terminarea somajului
-01.05.2004 - data angajarii
-23-24.12.2004 - sfarsitul celor 40 de saptamiini - nasterea.
Multumesc,Anca

AOltean

Mergi la inceput

Pt nloredana. Studiile aprofundate nu sunt considerate asigurate doar cele de zi asa este. Legislatia o gasesti la mine pe site www.romleas.ro pagina legislativa legea 19 si tot ce scrie asigurari sociale. Oricum daca nu ai rabdare sa cauti iti pot confirma faptul ac studiile universitare la zi sunt asigurate. Cat despre a lucra in 2 locuri nu are relevanta ci cate ore (norma) lucrezi are importanta. Cele 10 luni sunt pt. standardul de norma intreaga de munca (8h/zi).
La urmatoarele intrebari nu pot sa raspund ca sunt destul de incurcat puse. Oricum doar perioada strict anterioara datei nasterii copilului este considerata in calcul de timp. Deci nu are relevanta daca lucrezi sau nu dupa aceea...doar pt o eventuala a doua nastere...

Pt Anca
Intai de toate bine ai venit din partea www.desprecopii.com si sper sa gasesti tot ce doresti aici in acest domeniu. Te asigur ca este un univers urias.
In ceea ce priveste intrebarea pusa raspunsul este afirmativ, da somajul intra in calculul perioadei asigurate...deci si a celor 10 luni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nloredana spune:

Multumesc pentru lamuriri si imi cer scuze daca am fost prea insistenta, dar eu nu pot intelege de ce pentru orice fel de concediu ai nevoie de 6 luni de servici, numai pentru acesta de 10 luni??! Oricum nu mai conteaza... fie ce-o fi ca eu mi-am batut destul capul si mi-am stresat destul copilul din burtica. Ghinionul meu ca am ramas insarcinata din prima luna in care am incercat ... sau norocul meu. Oricum ma bucur ca sunteti alaturi de noi mamicile, si ma bucur deasemenea de sprijinul familiei. Sper sa ma pot bucura de concediul de maternitate si de baietelul meu si macar voi avea cateva drepturi in primul an... In orice caz daca vrea cineva sa faca un copil sa isi calculeze totul la sange sa nu ajunga in situatii limita, cel putin asta sper sa-mi fie o lectie din care sa invat ceva. Va doresc tuturor parintilor sau viitorilor parinti sa va bucurati de copiii vostri.
Loredana.

Mergi la inceput