Clarificari privind CIC pt 2004

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Spuneti-i contabilei sa dea un telefon la Casa de Pensii, la Metodologie (250.19.50). Raspunsul pe care l-am primit eu a fost ca indemnizatia se calculeaza o singura data, atunci cand se solicita CIC prima data. La reluare, dupa o intrerupere, se reia indemnizatia asa cum era.
Oricum, acolo unde scrie ca se va lua 85% din salariul mediu brut, scrie ca e valabil pentru asiguratii al caror drept se deschide dupa data de 31.12.2003, ori sotiei i s-a stabilit acest drept in decembrie 2003.
Deoarece insa firma s-a reorganizat, cel mai bine ar fi sa sunati la Casa de Pensii si sa expuneti situatia cu aceasta schimbare de contract de munca, deoarece firma la care solicita reluarea nu este acceasi cu cea care i-a calculat prima data indemnizatia. Nu cred, dar e posibil sa se schimbe tot rationamentul.
Succes si poate ne spuneti si noua ce raspuns ati primit!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ionut75 spune:

multumim mult de tot si va vom comunica rezultatul;va mai dura putin pentru ca cererea a fost facuta cu 01.04.2004 si primii bani pt. CIC vor veni in 10.05.2004.multumim inca o data pentru raspuns.am sunat si la casa de pensii si am primit acelasi raspuns insa in momentul in care am intrebat functionara cum se numeste ca sa stim si noi cu cine am vorbit a inchis pur si simplu telefonul?!!.....

Mergi la inceput

Sunt si ei asaltati cu intrebari, mai uita sa fie politicosi.
Ati specificat ca este vorba de alt angajator?
Poate ar fi mai bine sa va interesati dinainte cum or sa calculeze cei de la firma, daca faceti contestarea dupa plata or sa fie si mai tafnosi, ca poate va trebui sa refaca lichidarea la toata firma! Si vor fi facut deja platile la stat, poate... E mai complicat dupa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariana78 spune:

As avea nevoie de o lamurire... Am nascut in iunie 2003. In conditii normale ar trebui sa primesc CIC pina in iunie 2005. Ne-am dori sa mai avem un copil anul urmator si atunci nu voi avea cele 10 luni contributie pentru a beneficia din nou de CIC inca doi ani... Care sunt prevederile legale pentru astfel de situatii? MULTUMESC!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

quote:
Originally posted by mariana78

As avea nevoie de o lamurire... Am nascut in iunie 2003. In conditii normale ar trebui sa primesc CIC pina in iunie 2005. Ne-am dori sa mai avem un copil anul urmator si atunci nu voi avea cele 10 luni contributie pentru a beneficia din nou de CIC inca doi ani... Care sunt prevederile legale pentru astfel de situatii? MULTUMESC!

Perioada cat esti in CIC este asimilata perioadelor contributive la asigurarile sociale de stat, constituind stagiu de cotizare.
Prin urmare, daca vei naste cum ti-ai propus, vei putea solicita CIC pt al doilea copil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diafera spune:

Buna,
Sunt in primul trimestru de sarcina si ar trebui sa nasc cu voia lui Dumnezeu pe la sfarsitul lui noiembrie sau inceputul lui decembrie. Cu rabdare am incercat sa parcurg toate mesajele dar tot nu sunt lamurita. Eu sunt angajata cu carte de munca de la 1 septembrie 2001. Am lucrat fara intrerupere. Tinand cont de ultimile prevederi, modificari s.a.m.d eu la ce am dreptul? din cate am inteles:
- 126 zile concediu de maternitate (pre si post natal) care nu stiu cum mi se plateste si as vrea sa aflu.
- si 2 ani de CIC. Vreau sa stiu care imi va fi indemnizatia si in aceasta perioada? (asta presupunand ca legea nu se mai modifica pana atunci)
Mentionez ca salariul meu nu este impozitabil deoarece sunt de profesie programator si ma incadrez in legea respectiva. Daca am gresit ceva in ceea ce am specificat, va rog sa ma corectati. Desi s-au mai dat raspunsuri asemanatoare mie nu mi s-a parut ca ma regasesc in ele.. sau nu eram sigura.

multumesc, Aura

Mergi la inceput

Ai dreptul la ambele concedii.
Concediu de maternitate: indemnizatie = 85% din media veniturilor realizate in 6 luni precedente concediului. Venituri inseamna sume brute, nu suma primita in mana. Scutirea de impozit ca programator nu are relevanta.
CIC : indemnizatie = 85% din salariul mediu brut (in 2004 acesta este 7.682.000 lei)
Nu uita ca cel putin 42 zile din concediul de maternitate trebuie efectuate DUPA nastere.
Sarcina usoara!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariana78 spune:

Daca intrerup CIC si copilul nu a implinit doi ani , as avea dreptul de a cere dupa doua luni din nou CIC? Am nevoie de o adeverinta de salar, altfel nu o primesc de la firma .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

quote:
Originally posted by mariana78

Daca intrerup CIC si copilul nu a implinit doi ani , as avea dreptul de a cere dupa doua luni din nou CIC? Am nevoie de o adeverinta de salar, altfel nu o primesc de la firma .

Ai dreptul sa intri din nou in CIC, pana cand copilul implineste varsta de 2 ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Inspirata spune:

Ai voie sa ceri din nou CIC .

Mergi la inceput