Viza de studii - USA
Am auzit de curand ca se poate ajunge in USA cu viza de studii. Este cineva care a mers pe calea asta? Pentru inceput nu tin neaparat sa ma stabilesc acolo (cu toate ca incerc de 9 ani mare cu degetul la loteria vizelor) dar nu mi-ar strica o astfel de experienta... Ma gandesc la doctorat.
As mai avea intrebari o gramada, dar le voi pune pe parcurs. Ca idee generala, am terminat facultatea de matematica-informatica (pe vremea aceea) la Univ. Al. I. Cuza Iasi, sectia matematica in anul 1990. Am definitivatul si gradul didactic 2 (dupa care am plecat din tzara) si o vechime in Romania de 8 ani + vreo alti 3 la scoala internationala aici in Thai.
Se poate sa aplicam amandoi (si eu si sotul) pentru acest tip de viza in acelasi timp? Exista o limita de varsta? Putem avea copiii cu noi? Cum trebuie sa procedam? Unde ma pot documenta? Ne putem intretine pe perioada studiilor? Putem munci?
Multumesc mult!
Mamamariana
Raspunsuri
allya spune:
draga Mariana,
eu si sotul meu am venit asa,
1. puteti aplica in acelasi timp, sau unul poate primi viza de dependent de student F2 si apoi daca se inscrie la studii in SUA isi poate schimba statutul sau statutl si viza cu F1 viza de student. Copii intra la dependenti F2 si absolut ca pot veni cu voi. (trebuie dovedit ca poti intretine dependentii, 3000$/cap de dependent...)
2. in primul rand trebuie dat testul de engleza Toefl (min. 525 scor scris, min. 213 computer based, asta fiind ceea ce se cere in medie la universitati pt bursa de doctorat), mai apoi in functie de universitate: GRE general (scorul la verbal e neesential intrucat nici ei americanii nu fac bine la el..., trebuie facut bine la Analytical si Quantitative) si GRE Subject (GRE de specialitate).
Conteaza si nota de pe toti anii (GPA), licenta si diploma nu se iau in considerare. Daca ai in jur de 8 sau mai mult nu o sa ai nici o problema, se poate sa ai si mai putin, dar nu mai putin de 7, insa sa faci scoruri bune la GRE-uri si Toefl si se balanseaza...
3. http://fastweb.monster.com/ e un link util unde gasesti burse de toate felurile (nu te uita la loans ca sunt doar pt cetateni), mai poti da search pe motare de cautare: universities in usa si gasesti o groaza, trebuie numai rabdare, de aceea e bun link-ul de la fastweb caci iti faci un profil si pe baza intereselor primesti informatii adecvate.
Acuma depinde in ce domeniu ai vrea sa iti faci doctoratul, poti sa ti-l faci in altceva decat ceea ce ai terminat!
Noi suntem ingineri chimisti (am facut o specializare mai ciudata de informatica, automatizari, aplicate in ind chimica...) si acuma facem Ph.D in molecular medicine (am mai luat niste cursuri aicea de biologie moleculara, biochimie, restul cunostintelor de fizica si chimiesi informatica ce le aveam ne sunt suficiente) si ne place enorm e f interesant si noi am considerat de viitor. Mai avem o colega ce a facut electrical engineering si acuma face biomedical engineering, deci se poate...
4. nu poti lucra legal daca ai venit la studii cu viza F1 decat in campus sau cercetare (salariul intra in bursa de fapt), dar bursa e suficienta sa traiesti decent si mult mai bine ca in Romania ca si individ (daca aveti mai multi copii si bursa micuta, va veti incadra la categoria celor ce pot primi cresa gratuit si asigurare de sanatate gratuita, bonuri de masa etc), de foame nu muriti nici cu copii cu tot caci aicea mancarea e f ieftina si daca te gospodaresti te descurci nu exista..., chiar daca in comparatie cu un salar din job e mult mai mica! poate poti lucra ilegal, dar crede-ma nu ai timp de asa ceva deloc daca vrei sa faci un master sau doctorat...
5. limite de varsta nu exista, puteti avea si 100 de ani si 4 ani (sa fie potty trained:))... aicea toata lumea daca vrea poate face doctorat, numai sa vrea si sa indeplineasca conditiile lor de admitere... (eu am o colega japoneza deodata cu bunica-mea 78 de ani si se tine f bine si nu are deloc probleme cu invatatul...)
6. te mai poti documenta de la biblioteca de studii internationale (nu stiu daca gasesti asa ceva in Thailanda), sunt niste cartoaie, atlase mari cu toate universitatile din SUA, alegi ce iti place si apoi evident cauti pe internet, ideal ar fi sa gasesti chiar un prof interesat de ceea ce stii tu si te ajuta atuncea el sa intrii mai usor. Pe website-ul ambasadei SUA din Romania au niste linkuri legate de anumite burse, cum ar fi cele Fullbright.
7. daca ai bani si faci dovada ca te poti suporta pe primul an de studii macar iara poti veni ca si student cu F1.
ca sa primesti viza trebuie sa ai un formular I20 Sevis de la scoala respectiva si o scrisoare de admitere (ti le trimit ei dupa ce te admit), dovezi ca ai legaturi cu tara (familie, casa, job, etc) si ca nu vrei sa imigrezi in SUA...
in general cand aplici, aplici in mai multe locuri si daca te primesc mai multi evident ii alegi pe cei ce dau bani mai multi...
muuult succes,
allya
mamamariana spune:
Multumesc mult allya,
Site-ul pe care mi l-ai dat e excelent. Am reusit chiar sa primesc vreo 10 raspunsuri.
As mai avea cateva intrebari (scuze ca iti iau toata mana dupa ce mi-ai dat degetul):
1. cat timp pe zi sunteti legati de scoala?
2. ce fel de munca prestezi in campus/cercetare si cate ore pe zi?
3. care e suma minima pe care ar trebui sa o accept? si nu inteleg... sumele sunt date pe toata perioada studiilor? pentru ca am vazut si 500 $ si 30,000 $, ceea ce e mare diferenta.
4. voi stati in campus? sau v-ati inchiriat casa in afara??? va ajung banii din bursa?
Am terminat cu peste 8 si sotul peste 9, asa ca nu cred ca sunt probleme. Ceva bani avem, dar stii tu cum e romanul... nu as vrea sa cheltui foarte mult din economii.
Cu limba nu cred ca avem probleme - vorbim doar engleza de cand am plecat din tzara (acum 6 ani).
Chestia urata e ca nu avem nimic in Ro... doar parinti - nu casa, nu joburi, nika si am impresia ca asta cantareste ceva.
Tre' sa ma gandesc la o iesire din chestia asta.
Multumesc mult inca o data,
Mamamariana
allya spune:
1. pana ce iei numai cursuri e f flexibil nu e mare bataie de cap, cateva ore pe zi, cand te apuci de cercetare faci noaptea acolo, depinde f mult de ce anume faci cat de repede vrei sa termini, cum e proful-sef al tau... sotul meu sta zilnic de dimineata de la 9-10 pana seara la 8, uneori sta si pana noaptea tarziu, eu am facut si eu nopti nedormite (dar din cauza ca experimentul meu dura f mult si trebuia stat langa el...), eu acum sunt intr-o situatie de felul urmator stau acasa cu copilul, cursuri nu mai iau ca mi-am terminat nr de credite necesare de facut din cursuri si si cursurile obligatorii si sefu a zis ca ori ma vede acolo zi si noapte ori nu ma vede deloc pana gasesc pe cineva sa stea cu copilul, intre timp eu continui sa am bursa (nu muncesc si iau bani), adica fac corectari de examene si astea le pot face de acasa... Ma rog asta inseamna ca o sa stau un an in plus ca sa termin, adica mi se lungeste mie perioada fata de media cum termina lumea pe aicea, in loc de 5 ani, o sa fac 6... nu-mi pasa pt mine e bine caci am un venit stabil si sotul meu poate termina mai repede si in plus pot sta cu bebelusul...dar acest aranjament a fost o binecuvantare si eu am fost f norocoasa ca am gasit oameni intelegatori...
daca vrei sa faci o treaba buna stai acolo cam toata ziulica si mergi si sambata si duminica... dar e fain ca faci ceva ce iti place, am colegi care insa nu stau nici 8 ore, depinde ti-am zis de f multe....
Eu am bursa de 14000$/an, suficient pt Ohio, caci probabil in California nu ar fi...
Deci daca vezi 30000$/an intreaba-i ce reprezinta suma (si eu am de fapt tot 30000, dar din ei mi se trage pretul studiilor, tuition fee si raman cu cei 14000 care sunt impozabili si reprezinta de fapt salariul meu de graduate student si tot de aicea platesc si asigurarea de sanatate, parcarea). De 500$ nu cred ca are rost sa te interesezi...
2. Noi stam in chirie e de preferat campusului ca sunt preturi infinit mai mici si ai casuta "ta", poti gati, plus ca nu te lasa in campus cu copii...
3. Intereseaza-te si daca au daycare la universitate aceasta ar fi ideal, la noi nu are si e mare pacat ca nu ne-am gandit si la asta...
4. in campus predam laboratoare, asistam, dam examene, corectam examene, facem tutoring (meditatii), facem evaluari la profesori pt ca noi avem bursa de teaching, sunt si cei ce au research si cei cu fellowship, astia numai fac cercetare, noi facem si cercetare pe langa ce am enumerat mai sus... Contractele se fac pe semestre, astfel ca te evalueaza pe baza notelor daca mai esti valabil pt bursa, nu ai voie sa ai mai putin de nota 3, B, adica sa cam ai echivalentul a 8,9-10 din Romania si in rest iei pe tot anul suma, cum e cazul meu de 14000.
5.ne ajung banii chiar daca ne-am extins mai mult decat ne e plapuma, ca avem credit card-uri si am cumparat una alta: masina, tv imens flat, platim chirie cam mare de 600$/luna ca ne-a trebuittot comfortul posibil, etc dar platim totul in rate micute si nu e deloc o problema chiar daca am mai facut-o lata facand tot felul de greseli si noi ca tot omul si am pierdut bani in mod stupid, dar ti-am zis traim enorm de mult mai bine ca in Romania, desi acuma avem si un copil si avem salarii f mici...
iti dau toata mana cu placere, adica daca te pot ajuta, ma bucur!
allya
ruxij spune:
Informatiile date de Allya sunt corecte si complete.
Si noi tot cu F1 am venit. Eu am terminat Chimia la Universit. Bucuresti, am facut doctorat in Engineering Materials Science si lucrez acum postdoc in Biologie Moleculara (mai bine zis Biologie Structurala). Deci vezi cata mobilitate. Mie primii doi ani mi s-au parut cei mai grei, in sensul ca chiar dc. programul era flexibil, cateva cursuri pe zi, in restul timpului trebuia sa invat si cam invatam zilnic pana la 12-1 noaptea, cu program, ca in sesiune, inclusiv sambata si duminica. Sotul meu a pierdut nopti si nopti pentru cursuri si examene si eu cu el, ca eu terminasem cursurile si l-am mai ajutat si pe el cu ce am putut, ca nu eram in aceeasi specialitate (i-am mai corectat lucrari, l-am mai ajutat pe la computer etc.). Nu stiu dc. as fi putut face fata cu copil mic. Cu copii mai mari cred ca se poate, acum depinde si de Universitatea la care esti si de multe.
Noi am castigat fiecare intre 1000-1400$/luna (a variat, de fapt bursele au mai crescut, eu am inceput de la 1025$/luna), iar vara s-a intamplat sa castigam si cate 2000$/luna pt. ca vara ai voie sa lucrezi full time, dar tot in campus sau un internship. Noua banii nu ne ajug, sincer. Nici acum. Avem datorii. Dar asta s-a intamplat pentru ca noi nu suntem prea socotiti si pentru ca au fost mari cheltuieli cu copilasul, bilete de avion pentru mine si membri ai familiei, medic etc. Acum la noi cresa este f. f.f. scumpa (800$./luna), dar exista si mai ieftine, eu am ales-o pe cea mai scumpa intrucat este aproape de casa si nu pierdem timp ducandu-ne prin oras cu masina. Programul este o problema acum. Eu nu fac parte dintre cei ce au stat zi si noapte in laborator, dar nu prea i-a placut sefei mele treaba asta. De fapt la noi in dept. nu se statea asa de mult pentru ca asa era profilul, nu erau experimente lungi etc. Totusi ai ce sa faci dc. vrei sa stai. Eu stateam 9-5 pm sau 9-6-7pm. De la 9 la 7 am stat doar inainte de a avea copilul, dupa exclusiv de la 9 la 5. Acum cu soacra mea ajutor acasa si la sfarsitul doctoratului am mers la laborator sa imi scriu teza si sa termin experimentele cu program 7 dim-5 dupa masa. Sotul meu a stat mereu pana seara, dar se si duce la laborator mai tarziu, de fapt depinde de ce face in momentul ala. Cand are chef sta si pana la 1 noaptea, cand nu, leneveste, gandindu-se la ce experiment sa mai inceapa. Deci e in salturi. Una peste alta, programul este flexibil, este insa important ce profesor ai, sa nu fie din ala sa ceara sa mori acolo in lab ca atunci poti sa ai probleme cu el. Acum sunt la postdoc si stau in lab 9 la 7 seara, dar intentionez sa schimb situatia in 7 dim pana la 5 dupa masa.
Noi suntem in California, trebuie sa vezi ce burse va dau in raport cu costul vietii. La noi chiriile sunt imense, dar pt. ca am fost studenti cu copil ne-au aprobat apartament in campus cu 625$/luna ceea ce este extrem de ieftin, un apt. cu doua bedrooms si o sufragerie este peste 1000$/luna aici in mod normal. Trebuie sa vedeti si ce asig. de sanatate va dau.
Dc. terminati doctorat puteti aplica imediat pentru Green Card si veti avea mari sanse. Noi vom aplica cam intr-o luna si dc. il iau fiti siguri ca anunt pe toata lumea cum a fost.
Mult succes,
Lia
ruxij
silvia_popa spune:
Buna!Ce ai citit mai sus e mai mult decat suficient, dar iti spun si eu cate ceva, mai ales ca am terminat aceeasi facultate ca si tine, dar la Cluj in 2000.Prima oara am venit cu viza F2, apoi mi-am schimbat-o pe F1.Ce trebuie sa sti e ca totul e chestie de noroc.Sotul meu a aplicat la 4 facultati din SUA din care doar una l-a acceptat, deci sugestia mea ii sa faci la fel.Pune-ti dosarul-desi costa-la mai mult de o universitate si cauta facultatile medii, nici cele mai...nici cele foarte...ai sanse sa primesti mai multi bani in felul asta.Noi nu stam in campus, e mai ieftin asa,iar la capitolul copii nu pot sa-ti dau informatii pentru ca noi nu avem(inca).
Iti doresc mult noroc!
allya spune:
-mai, asa este, aplica la universitatii medii si la mai multe!
-vezi ca mai difera, la noi in campus nu te lasa sa stai in camin daca ai copil, pe cand la ruxij tocmai invers a fost...
-deasemenea si preturile difera functie de zona geografica si bursele in general sunt gandite sa iti ajunga banii ca si individ, daca sunteti mai multi e mai greu dar sunt aceste programe unde te poti califica (nu stiu daca insa nu conteaza daca copii sunt cetateni sau nu...) ca niste ajutoare sociale.
timpul acordat invatatului difera fireste in functie de cat de nou e cursul pt tine si de diferit fata de ceea ce stii si mai conteaza la inceput pana te adaptezi si faptul ca e in engleza...
Sunt examene tot timpul semestrului, asa ca tot semestrul e o sesiune continua...
pupici,
pupici,
allya
mamamariana spune:
Fetelor, va multumesc tare mult... sunteti niste dulcele si de mare ajutor. Nici nu va dati seama cat de mult imi doresc sa fac chestia asta. Nu am mai lucrat de 6 ani in domeniul in care m-am pregatit ca profesoara de matematica de liceu. Si sunt convinsa ca mi-ar placea sa fac chestia asta, oricat de greu ar fi.
Mai am intrebari...
1. Cam la ce nivel se studiaza? Se fac chestii complicate? care ar fi cerintele? Eu nu am fost o studenta deosebita in facultate... in liceu eram cea mai tare din clasa la matematica, am fost pe la olimpiade dar nu am trecut niciodata de faza judeteana, insa nici nu m-am facut de ras - am luat note relativ mari. Sper sa nu imi fie foarte greu acolo si sa ma apuc de stors creieri ca sa pot tine pasul. Voi ce spuneti despre ceea ce faceti/studiati acolo?
2. Nu stiu daca am inteles exact care e diferenta dintre viza F1 si F2. Puteti sa imi scrieti mai exact? Adica F1=... F2=... ca la matematica ;)?
3. Daca sotzul are viza de lucru, are vreo importanta? Cum ati reusit sa va gasiti amandoi (si voi si sotul) bursa in acelasi loc?
Silvia, mersi mult pentru sfatul cu dosarele... in ceea ce priveste facultatile cele mai, ma gandisem si eu la fel. Poti sa imi dai cateva amanunte despre ceea ce faci? cum se numeste lucrarea? ce anume faci la laboratoare (sau atunci cand lucrezi pentru universitate)?
4. Cam cat timp ia pana cand primesti raspuns? Cu cat timp inainte trebuie sa trimiti dosarul in mod normal? Nu am gasit nimic de genul asta pe internet - probabil ca in momentul in care ma decid si aplic imi dau ei indicatii precise. Asa e?
Nici nu va dati seama ce nerabdatoare sunt sa vad ceva iesind din chestia asta... va multumesc tare mult ca existati si ma puteti ajuta. Sunteti niste prietene adevarate.
Numai bine,
Mamamariana
allya spune:
mai,
in Romania am luat f usor note mari citeam o data si faceam bine, aicea a trebuit sa muncesc intradevar pt ele, odata ca sistemul lor e de asa natura ca trebuie sa inveti tot timpul si examenele ce le-am dat au fost grele. Aicea liceul e floare la ureche, dar studiile universitare si post-universitare sunt tratate cu f mare seriozitate si profii sunt din toata lumea si vrand nevrand sunt severi asa cum e pe la ei, de ex proful nostru de biochimie e grec, a studiat in Franta si da examene f grele si desi pica f multi nu ii pasa, dar si preda enorm de frumos. Totul este sa inveti caci ei te iau de la inceput si astfel iti acoperi orice lacune ai avea si trepatat treci la chestii serioase, iar de predat predau f fain (adica incearca pe cat posibil sa te tina treaz la curs...:))
Pt ca tu ai facut univ -cand se facea scoala ca lumea in Romania- nu o sa ai nici o problema sunt sigura!
pupici,
allya
irina2000 spune:
Am gasit subiectul vostru si m-am bucurat enorm cand l-am citit! Fetele, dragele de ele, care sunt in USA la studii au scris asa de frumos si explicit....in sfarsit ma lumineaza si pe mine cineva cum e cu studiile in USA. Ceea ce va rog eu, daca se poate, bineinteles, sa imi spuneti cum ati gasit voi domeniile pe care ati aplicat. Adica hai sa fiu mai explicita: daca ai terminat inginerie(cum spuneati si voi de altfel) poti aplica si pe altceva la un doctorat insa "ceva-ul " ala trebuie sa fie apropiat de ceea ce ai terminat tu. Ti se vor da cursuri suplimentare!Poti plati din bursa sau trebuie sa platesti separat cursurile astea suplimentare? Eiiiiiii si acum e acum.....cum gasesti domeniile apropiate de ceea ce ai terminat tu? Ele pot fi si in alte departamente sau ma insel? (ex biologia moleculara cred ca tine si de alt departament nu neaparat de cel de chimie, nu?) Cred ca sunt o groaza de domenii de care noi nici nu am auzit si la care s-ar putea aplica pentru un doctorat daca am sti ca exista! Lamuriti-ma si pe mine, va rog!
Llaura spune:
Eu sunt in procesul asta de aplicare pe la universitati..sotul meu are viza de lucru, eu acum depind de el si m-am cam saturat de stat acasa:-)
Foarte incurajatoare mesajele voastre, numai ca mie testul GRE mi se pare greu de trecut cu un scor decent...in fine vom vedea curand:-)
Vroiam sa spun ca sunt tone de informatii despre admiteri, inclsuvi termenele, formularele etc., dar numai in site-ul fiecarei universitati; eu le-am luat fie de la www.50states.com, fie cautand cu google pur si simplu. Termenele se cam apropie de acuma. Este foarte util de contactat cineva fie din departamentul respectiv, fie de la admiteri; raspund toti foarte prompt si la orice intrebare.
Mai e o problema, cel putin pentru mine a fost, pentru ca sunt deja in US, la doctorat si master se cer scrisori de recomandare de la profesori, care pot atesta capacitatea de studiu, de cercetare etc; fiecare universitate are un anumit formular de scrisoare de recomandare, trebuie sa fie in plic inchis si semnat pe lipitura, sa aiba date de contact ca sa poata verifica. Mai stiu ca in ultimii ani se practica si interviul pt admiterea la graduate school, dar stiu numai de la altii, eu inca n-am ajuns in respectiva etapa.
Altceva nu mai stiu, dar pe masura ce am sa mai aflu, va tin la curent.
Va pup pe toate, Laura.