Cu incredere spre Canada (4)
Raspunsuri - Pagina 5
Ira spune:
Da, Adela, asta pt. ca am citit la regulament ca mistourile sunt penalizabile!
Voiam sa-ti spun ca si Bush cand a trecut prin Romania,
a venit si cu limuzina lui speciala
care era "parcata" in avionul Air Force One,
bine,
eu stiam ca exista avioane care transporta si tiruri, si tancuri, etc.
Nu stiu sigur, dar parca se numesc cargo.
Da, frumoasa lozinca are Ontario,
la fel de frumoase sunt amandoua.
Ne-a programat pe 2 februarie la medicale,
cam tarziu, dar nu avem ce face, cu o zi dupa aniversarea Sofiei.
...care..mai nou,
a invatat sa deschida usile agatandu-se de clanta
si ma innebuneste cu chestia asta,
nu mai are nici un secret de prin casa, stie-tot.
.si danseaza atat de caraghios,
se lasa pe vine, facand parca genoflexiuni,
concomitent cu o miscare inainte-inapoi a capului din gat.
Baietelul tau ce mai face, Adela, se intoarce, sta in fundulet?
Dar Agata, Nelia?
Dar copilutii tai, Mihaela?
Ange, ai tai ce mai fac?
Khristin?Basilisk?Bogdana?Claudia?Dana cu gemenii?
Va rog, raspundeti la catalog, canadienilor
si scrieti vesti de la copii!
cu drag, Irina
nelia spune:
Prezente sintem! Si mari! Nu mai am un bebelus, am un copil acum. S-a schimbat foarte mult Agata in ultimele doua luni, s-a lungit si parca a mai slabit un pic, oricum nu mai are falcutele chiar asa mari si nici burtica, e chiar supla as putea spune, si-a schimbat gesturile, expresia fetei si chiar si privirea... numai zimbetul a ramas acelasi. Acum ma duc sa o iau de la gradinita si ii iau patinele cu mine, vreau sa o duc jumatate de ora pe un patinoar, mi-am promis sa fac in fiecare seara acest lucru. Ieri a facut primii pasi pe gheata, singura... pasi, inca nu aluneca decit daca o tin de minuta, dar mie mi se pare mult si atit, eu nu stiu sa patinez si cred ca as pica in fund dupa primul... Gata, trebuie sa plec, va pup!
Cornelia, mamica Agatei
ange spune:
prezent!
Robi urlaaaa de doua zile.E mucos si balos de-mi vine sa ma tot duc...
Maia e cuminte.Cred ca e pe aici pe undeva, prin casa.Nu prea o aud decat atunci cand da muzica la maxim si cand da iama la tzoalele si machiajele mele
Ira,apropo.Un jeep-uletz de Ontario am vazut si eu in Bz. acum 3 ani.Asa ca se poate.La faza cu avionul ma abtin
Banuiesc ca tot vaporul e mai la indemana romanilor ca de,nu suntem la inaltimea lu'nenea Bush
nelia,spune tu aici la fetele de la romanica care-i legenda cu "je me souviens".Nu de alta dar esti la Cofi si este aproape imposibil sa nu fi inceput primul curs cu legenda asta
Te-ai lamurit cu scoala aia?
ange,mamica de 2ori
mimitete spune:
"Je me souviens que né sous le lys, je croîs sous la rose"
Dans un texte intitulé «The Pandora's box known as 'Je me souviens'» («La boîte de Pandore appelée "Je me souviens"») et publié le 24 janvier 1991, Stephen Godfrey soutenait que la devise qui figure sur les plaques d'immatriculation du Québec depuis 1978 doit gêner terriblement les nationalistes québécois qui connaissent l'histoire («must be a terrible embarrassment to Quebec nationalists who know history») car «Je me souviens» ne serait que le début d'une devise qui n'aurait pas le sens revanchard qu'on lui donne habituellement. D'après le journaliste du Globe, la version complète de la devise du Québec, «a motto we can all enjoy», serait: «Je me souviens que, né sous le lys, je crois [sic] sous la rose». Loin de témoigner d'un sentiment nostalgique ou revanchard qui trouverait ses origines dans le souvenir de la bataille des Plaines d'Abraham, cette devise complète «pays explicit tribute to both the province's English and French roots». Mieux encore : «Grammatically, the principal clause being where it is [Je me souviens que … je crois [sic] sous la rose» ], this would seem to place the emphasis on the growth under the rose». Étonné de sa «découverte», et pour expliquer comment le Québec avait pu se donner, en 1883, «a slogan whose origins were so blatantly favourable to the British influence», Godfrey se référa au président de la Société Saint-Jean-Baptiste de Montréal (SSJBM), une institution chargée de défendre les intérêts nationaux du Québec («Québec's national interests»), qui lui expliqua la théorie de la «conquête providentielle», une idée qui était à la mode à la fin du XIXe siècle : en 1759, la Providence a voulu que la civilisation britannique vienne préserver les Canadiens français de grands malheurs comme la Révolution française. Et le chroniqueur de conclure : «The fact that [the motto] was forged by a man who seemed to believe in cultural equilibrium is not nearly as important, in the end, as the fact that memory is a selective thing, and grievances are seldom forgotten».
Le vent a tourné radicalement à la fin des années soixante-dix, quand le ministère des Transports, un peu plus d'un an après la prise du pouvoir par le Parti Québécois, a décidé de remplacer le slogan touristique «la belle province» par la devise «Je me souviens» sur les plaques d'immatriculation. Plusieurs se sont alors posé des questions sur la nature, la signification et l'origine du «Je me souviens», quand ils ont reçu leurs plaques au début de 1978.
«What are we supposed to remember? Everybody thinks it was the Plains of Abraham or something like that.
In fact, our motto was coined for the opening of the legislative buildings in Quebec City in the 1860s.
Under the French regime, Quebec was a colony under the monarchy. It was under the British that responsible government and democracy were introduced.
And so when they opened the legislative building, today called the National Assembly, they read a poem:
Je me souviens /que né sous le lis,/je fleuris sous la rose.
I remember, that born under the (French) lily; I grew under the (English) rose.»
Mihaela
Adela P spune:
quote:
Originally posted by nelia
Ah, da, mersi. Chiar nu stiam deviza pentru Ontario. Are cumva si o legenda?
Cornelia, mamica Agatei
Nelia draga, n-am idee.
Adela
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Adela%20P
Adela P spune:
quote:
Originally posted by Ira
Da, Adela, asta pt. ca am citit la regulament ca mistourile sunt penalizabile!
Voiam sa-ti spun ca si Bush cand a trecut prin Romania,
a venit si cu limuzina lui speciala
care era "parcata" in avionul Air Force One,
bine,
eu stiam ca exista avioane care transporta si tiruri, si tancuri, etc.
Nu stiu sigur, dar parca se numesc cargo.
Da, frumoasa lozinca are Ontario,
la fel de frumoase sunt amandoua.
Ne-a programat pe 2 februarie la medicale,
cam tarziu, dar nu avem ce face, cu o zi dupa aniversarea Sofiei.
...care..mai nou,
a invatat sa deschida usile agatandu-se de clanta
si ma innebuneste cu chestia asta,
nu mai are nici un secret de prin casa, stie-tot.
.si danseaza atat de caraghios,
se lasa pe vine, facand parca genoflexiuni,
concomitent cu o miscare inainte-inapoi a capului din gat.
Baietelul tau ce mai face, Adela, se intoarce, sta in fundulet?
Dar Agata, Nelia?
Dar copilutii tai, Mihaela?
Ange, ai tai ce mai fac?
Khristin?Basilisk?Bogdana?Claudia?Dana cu gemenii?
cu drag, Irina
Pai Irina, eu cand ti-am raspuns ma gandeam la avioane la care ar avea oricine acces, nu-l pun pe Air Force One, sau avioanele militare.
Nici cele FedEx, ca exemplu pt avion cargo care transporta pachete.
Insa daca e careva mai bine informat decat mine chiar as fi curioasa daca exista pt publicul larg.
Trebuie sa fie tare dulce Sofia dansatoarea. Inseamna ca a mostenit urechea muzicala.
Cu clentele o sa rezolvati aici in Canada, exista niste chestii(poate exista si in Ro) de protectie pt bebei care se pun pe clente si ei nu le mai pot deschide. Acusi trebuie sa ne luam si noi de altfel, pt ca Jonathan deja se catara peste tot, deschide sertare, usi la dulapuri, se sprijina de cate ceva sa ajunga unde vrea.
Cresc bebebii nostri atat de repede. Cand vad unul mai mic ca al meu parca nu-mi vine sa cred ca si el a fost odata asa micut. Si parca fiecare stagiu in care e imi place tot mai mult decat precedentul.
Adela
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Adela%20P
Ira spune:
Mi se intampla un femomen f ciudat,
Am inteles doar partial sensul explicatiilor Mihaelei despre deviza "Je me souviens"
si asta pt. ca eu nu stiu engleza bine,
adica nu prea stiu deloc bine, stiu dupa ureche.
Ce ma frapeaza pe mine la lb. engleza e ca,
desi inteleg cuvinte,
cateodata nu pot asambla sensul,
de exemplu pe mine verbul to get ma omoara,
nu stiu niciodata ce inseamna.
Acest fenomen nu mi se intampla si la alte limbi,
in bulgara, italiana, spaniola, franceza
e suficient sa inteleg 2-3 cuvinte
ca apoi sa pricep tot sensul frazei.Oare de ce?
Mihaela, Adela, Ange, va multumesc pt. raspunsuri!
cu drag, I.
cataghe spune:
Draga Ira, eu cred ca ti se intimpla lucrul asta pentru ca "get" e un verb tare cuprinzator, ca sa zic asa. Daca te uiti in dictionarul ala mare scos de Editura Academiei, vei vedea ca sensurile sale ocupa citeva pagini! Cele care dau intelesul insa sunt prepozitiile care il urmeaza, care pot schimba sensul complet: get to, get up, get in, get over... exprima sensuri diferite, chiar daca verbul e acelasi. Singura sansa este sa le deduci intelesul din context sau... sa le inveti pur si simplu ca atare! Proful meu de engleza avea o vorba tare simpatica, zicea ca ceea ce se intimpla in engleza cu "get" este opusul situatiei cu cuvintul "zapada" in limba eschimosa, care cica ar avea vreo 200 de exprimari diferite (!!! - nu stiu daca e adevarat sau era doar o gluma!), si se apuca sa exemplifice ca: intr-un fel se cheama zapada moale, in altul zapada inghetata, in altul zapada pe jumatate topita, in altul zapada de sub copac, in altul zapada peste care a trecut ursul polar... si o tinea tot asa!!!
Succes,
Catalina.
This is the first day of the rest of my life!
clau07 spune:
quote:
Originally posted by Ira
cu drag, Irina
Prezent!
"Fetita mea" nu s-a nascut inca. Are doar 5 luni de la conceptie si incerc in zadar sa o simt ca misca. Ieri am avut impresia ca mi-a dat un bobarnac. Dar a fost asa de finut( m-a trecut un fior) si degeaba am mai asteptat nu s-a mai intamplat nimic dupa. Poate a fost doar o impresie.
Nelia, avem pozele cu Mos Craciun. "Craciunita" ta este tare dulce. Ma bucur ca deja devine o domnisoara ( iti dai seama ce repede trece timpul uitandu-te la ei cum dresc)
Mihaela, foarte frumos ai prezentat sensul expresiei "Je me souviens". Stiam ca este ceva de genul asta dar nu stiam cum sa o spun. Ceva de genul : nu uitati ca sunteti francezi?
Ira, Dupa medicale timpul va trece repede si numa' bine v-a trece si iarna. Cred ca e mai bine sa veniti in primavara. Noi am venit in iunie si prima impresie a fost caldura si umezeala deosebita. Parca eram in sauna. Acum ne-am obisnuit. Nu este tot timpul asa.
Claudia
Ira spune:
Stiam chestia asta Catalina, multumesc, insa
eu am vrut sa spun ca mi se intampla sa inteleg toate cuvintele
dintr-o propozitie in engleza
dar sa nu pot asambla sensul.
O sa invat eu pana la urma,
pacat ca nu am facut in scoala, ar fi fost mai simplu.
Claudia, lasa, ca dupa cateva saptamani de "aripi de fluturas"
vei simti niste picioare in ficat
cum nu se poate mai clar.
Fericirea, insa, e ca astea sunt semne bune.