Buna, ma bucur ca existati, am aflat de curand de voi, am si eu o intrebare. Cazul meu: angajata cu Contract de munca pe perioada nedeterminata (bugetara) din octombrie 1997,obligatii platite, in prezent in concediu fara plata pe o perioada de 12 luni, la cererea mea. Intrebarea mea este cum mi se va calcula indemnizatia in cazul in care voi naste in cursul acestui an ?
Va multumesc anticipat.
Perioada cat o persoana este in concediu fara plata nu se considera stagiu de cotizare, potrivit Legii 19/2000. Prin urmare, raspunsul depinde de perioada care s-a scurs intre momentul in care ai intrat in concediu fara plata si momentul nasterii.
In privinta concediului de maternitate (prenatal+lauzie), ai putea sa beneficiezi de prevederile art.118 din Legea 19/2000:
"ART. 118
(1) Asiguratele au dreptul, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, in conditiile prezentei legi, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat."