Romania este gri... iar romanii sunt infometati ..

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by moka
Of, saracia i-a facut tare rai in ultimii ani.

Moka si Mokutza (11 sapt)

Repet, eu nu cred asta. Inainte de razboi, taranul roman era infometat, dar curat, cu respect pentru intelectualii satului, cu simt patriotic, muncitor si generos, intelept si vesel in saracia lui.
Eu nu ma pot dez-indragosti total de Romania si mai ales de Bucuresti datorita aurei in care ni s-a infatisat perioada interbelica; oamenii care au cladit cu adevarat Romania moderna sunt legendari, si nu pentru bogatie. Comunismul a distrus enorm si adanc sufletul romanesc, pentru ca a lovit in ce ne tinea in viata ca popor: solidaritatea! acum ne trebuie ceva mai mult decat un cont in banca sa ne recuperam ca fiinte umane...
Personal, cred ca exact de griul acela mi se face dor cand mi se face...familiaritatea cu intunericul nu dispare automat la lumina...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by saphir
Oare nu va este rusine, oameni buni, sa uitati de unde ati plecat???

Tocmai, ca discutia e alta, nu putem uita cum arata locul de unde am plecat, unii, si unde ne-am intors, altii.
Rusine sa le fie celor care fac posibil griul.

iti sugerez sa le strigi "rusine" celor care sunt raspunzatori, printre altele, si pentru:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=19675

numai bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela P spune:

quote:
Originally posted by mamamariana

Am si eu o intrebare cam neortodoxa... dar care ma macina si nu am avut curajul sa o pun altora. Ati avut si voi shocul hartiei igienice cand v-ati intors in tzara?
Mamamariana

Hahaha Mamamariana, eu am avut socul de care zici de doua ori, prima data cand am venit in Canada si am observat ca aici nu exista decat din aia fina, si al doilea soc cand m-am intros in Ro si dupa ce in sfarsit am gasit de care voiam, am avut socul pretului. Nu era cu nimic superioara celei din Canada , da' de 3 ori mai scumpa.

Adela
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Adela%20P

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lia spune:

quote:
Originally posted by lix

Da Dodo, ce avea el mai de pret! Dar putea sa lupte si pentru ograda lui...parerea mea... multumesc pentru griji...cred si eu ca unii oameni sunt rai ..indiferent de tara!

Hai mai Saphir ca nu de istoria mea te legi tu acuma! Eu doar vroiam sa subliniez ca in general romanul a fugit in fata asupritorilor sau a indurat si asta a ajuns in timp sa faca parte din cultura lui.

E adevarat ca am mai adaugat eu de ce credeam ca si-a luat taranul femeia...dar asta nu e o crima... si nici vina profesorului meu de istorie care era un tip foarte fain si a incercat sa ne invete ca Stefan Cel Mare nu mai e asa de mare cand da drumul ostasilor sa fure tot si sa violeze fete tinere si asta in sate romanesti (cu dovezi)sau cand marele nostru Mihail Sadoveanu semna condamnari la moarte cu o mana si cu alta scria carti copiilor...copiilor de astazi! E adevarat ca avem si valori...nu le neg! Dar de cele mai multe ori romanii sunt incapabili sa-si descopere adevaratele valori. Ei le descopera abea cand ele au plecat din tara!

Insa faptele istorice sunt clare... cat despre discutie... e prima oara cand deschid o astfel de discutie cu si depre Romania... insa nu cred ca se poate face primavara cu o floare...nici cu doua sau noua...ma refer la acei oameni care stiu si spun 'buna ziua', 'multumesc' sau 'scuzati-ma'! E totusi un inceput! Parerea celorlalti de pe Forum m-a ajutat enorm. Am reusit sa inteleg ca chiar asa este...cum am vazut si eu!

Tocmai Saphir ca nu imi este rusine! Ba din contra ma doare, ma doare cand vad batranii ca cersesc la colturi, ma doare cand il vad pe omul din fata mea cu ochii pierduti ca ai unui caine infometat si cu pielea trasa pe el si hainele murdare.... ca isi tine copilul de 8 luni in brate si cersete cu el printre masin la intersectie....ma doare cand mama isi vinde copilul de la san...

... dar asta pe mine nu ma face sa le inteleg rautatea, lipsa unei simple igiene sau decenta unui buna ziua!...

eu sa imi invat batranii??????????? adica eu sa stau aici o viata, sa incerc sa schimb ceva imposibil, dar IMPOSIBIL de schimbat in viata mea...fiindca am nevoie de cel putin 200 de ani ca sa pot face ceva?!!!!

din cauza lor eu sunt nevoita sa traiesc intr-o lume asa de rea...fara un posibil viitor.

lix

Lix,romanu' e rabdator.Si eu sunt romanca.Poate asta-i motivu' pentru care am lasat subiectul asta sa curga dupa ce am citit cum tarasti pana si istoria in noroi,ca sa nu faca nota discordanta cu prezentu'.Te rog ca din respect pentru noi ceilalti,care n-am avut acces la cartile de istorie pe care le-ai citit tu si mai avem inca oareshce respect pentru istoria romanilor,sa te opresti din a face vis-a-vis de istoria noastra consideratii de genul celor de pana acum.
Multumesc anticipat pentru atitudinea cooperanta si te rog sa gandesti putin la o concluzie "izvorata" din iesperentza iegzistentei subsemnatei pe alte meleaguri mai putin gri,chiar cu clare tente de roz bombon.Aceasta e:daca nu posedam nici un respect pentru noi insine,posibilitatea ca altcineva sa ne respecte e practic nula.
Avem uneori un dar special de a face zob totul si o placere masochista de a explica tuturor ca suntem ultimii oameni.Pacat!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

La coltul strazii copilariei mele este o biserica tare veche,cu picturile innegrite si icoane de argint. Este mult mai lunga si subtire decit o biserica obisnuita iar lumina patrunde cu zgircenie prin vitraliile ingalbenite. Odata inchise usile, esti complet izolat de lumea din afara, inconjurat doar de chipuri de sfinti. Cu fiecare an ce trece, parintii mei imbatrinesc si imprumuta tot mai mult din chipurile sfintilor din icoane dar eu sint departe...
La TV il arata pe nus' ce preot binecuvintind vreo adunatura de potentati locali. Ce blasfemie !
Vizitez fostul meu liceu, Sfintul Sava, liceenii fac aceleasi glume rasuflate de odinioara, cred ca inca se fumeaza pe terenul de sport (probabil ca si altceva in afara de tutun) iar profesoara mea de romana a imbatrinit tot brodind la Eminescu si Creanga. Nu s-a introdus inca nici o materie "Cum si unde sa emigram", la care probabil nimeni n-ar chiuli dar nu-i nevoie, tinerii destepti sint autodidacti, am auzit ca n-au fost prea multi ramasi la intilnirea de zece ani.
Intre timp, Adrian Nastase se gratuleaza diplomatic cu ambasadorul SUA fara ca babele sa-si scuipe in sin, dovada ca societatea totusi progreseaza...Si spun : nu este gri, fratilor, este roz !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina spune:

Dragele mele

Va rog din suflet, nu este primul subiect pe tema aceasta. Nu are rost sa discutam inca o data despre incompetenta guvernantilor sau sa facem a n-shpea oara analiza nivelului de trai din Ro.

Haideti sa pastram un ton civilizat!

saphir: "Oare nu va este rusine, oameni buni, sa uitati de unde ati plecat???"
Mie nu mi-e rusine si nici n-am plecat. Locuiesc in Ro, duc un trai decent, imi ajut si parintii (pensionari, saracii de ei), imi permit sa platesc rata la casa (si nu este mica deloc), imi permit sa ies macar o data pe saptamana sa mananc in oras. Nu arunc hartii pe jos dar nici nu le atrag atentia celor care fac acest lucru ca ..nu-i frumos. Locuiesc in Ro si nu o iubesc nici mai mult nici mai putin decat altii (plecati sau nu). E tara mea si asa va ramane oriunde as fi.
Dar...asta nu ma impiedica sa vad ca este GRI. Asta este perceptia mea si nu mi se pare corect sa fiu judecata pentru acest lucru.

Mamamariana : Iti poti inchipui? Eu am plecat cu hartie igienica dupa mine. Cand m-am intors, la 2 fraze, mai aminteam cate ceva despre WC-urile de afara. Pana la urma m-a intrebat cineva daca m-au impresionat mai mult wc-urile decat castelele de pe valea Loirei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bogdana spune:

Ideea ca romanii sint de fapt niste lasi in fata istoriei este un curent nou care se propaga in Ro si care se vrea mentinut si educat cu orice pret. Asta pt ca se doreste de a scoate vinovat pt tot ce-i rau in Ro doar poporul si a minimaliza responsabilitatile celor cel conduc.
Tocmai ca taranul roman de care se face bascalie isi lucra pamantul cu o mina pe sabie si una pe plug,
A fost un adevarat scut, in timp ce vecinii din vest, unii valsau si altii petreceu cu sampanie si bal mascat.
Abia acum cei din comunitatea europeana recunosc in cercuri culturale ca noi am avut un rol decisiv in dezvoltarea civilizatiei europene crestine de influenta mondiala si evitarea unei europe arabe.
PS Si e uimitor sa aflati ca acest lucru il stia si un coleg sud-corean de meserie inginer si nu istoric.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Porumbita spune:

Eu chiar sunt curioasa Lix unde ai citit cele afirmate despre Stefan cel Mare/Sadoveanu...
Problema e ca pe multi i-am tot auzit in ultimul timp ca o parte din lucrurile pe care le-am invatat in cartile de istorie nu sunt chiar exacte, dar as vrea sa citesc eu insami, doar ca nu stiu unde...
Daca ma puteti lamuri, as aprecia f tare...

Ref la Romania...eu am fost plecata prima oara in 2002, in Austria, o saptamana...Cand m-am intors am avut aceeasi impresie de gri la oras si la satele pe langa care trecea totul era cumva...asa...parca plutea saracia in aer...
Si mai e o chestie care m-a socat...de cand ma stiu zgomotul trenului pe sina e de la sine inteles...nu am auzit zgomotul asta in Austria, Ungaria...
(excursia a fost cu trenul)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Urmaresc subiectul asta de cind s-a deschis, si chiar ma intrebam cit va mai dura pina sa explodeze! Asa ca vreau sa va spun la inceput ca eu nu scriu ca sa mai ingramadesc vreo doua –trei bucati de dinamita la temelia lui!
Vreau doar sa va intreb ceva pe cele care spuneti: hai sa ne schimbam fiecare putin cite putin, si atunci TARA se va schimba in bine. Tot ceea ce ati mentionat sunt chestiuni legate de educatie in primul rind, si intimplator nu toti am crescut pe maidan. In special cei care scriu pe acest forum – cu mici exceptii, poate – nu cred ca sunt genul de oameni care scuipa pe strada. Nici eu nu scuip pe strada, merg cu hirtia in buzunar pina acasa daca nu gasesc un cos de gunoi in care s-o arunc, imi invat copilul pina la exasperare sa spuna “sarutmina”, “buna ziua”, “va rog”, “multumesc”, pe scurt, incerc sa ma comport civilizat. Nu vorbesc niciodata nepoliticos pe strada si chiar daca am ceva de reprosat cuiva care se imbrinceste in mine ca sa treaca el primul sau mi se adreseaza intr-un fel care nu-mi convine, incerc sa o fac la modul decent. Nu am votat niciodata “cu turma” (...dar ce folos? Cea mai mare deziluzie am avut-o la alegerile trecute cind am votat un partid care chiar imi facuse impresie buna, ca sa am surpriza dupa alegeri ca acel partid sa se uneasca exact cu ala pe care n-am vrut eu sa-l votez!!!).
Cu toate astea, din pacate, aceasta lume este asa cum este, oamenii sunt asa cum sunt si gri-ul este omniprezent in viata noastra. Si atunci, va intreb, din punctul meu de vedere, ce e de facut? Ce pot eu sa fac in tara asta in afara de a sta si a rabda? Hai sa ne aducem aminte, totusi, ca nu avem decit o singura viata, si noi, si copiii nostri. Mie una mi se pare ca nu imi pot permite sa stau sa astept la nesfirsit sa se schimbe ceva care nu depinde de mine personal in nici un fel. Trista concluzie, dar asta este concluzia mea, mai ales in conditiile in care bag de seama ca pe cei care ma condamna pe mine si pe voi sa induram aceasta priveliste dezolanta nici macar nu-i deranjeaza acesta stare de fapt. Iar daca te trezesti sa-l mai apostrofezi pe vreunul cu comentarii de bun simt, s-ar putea sa-ti mai si scape una dupa ceafa, ca sa-ti treaca pofta de civilizatie!
Este foarte frumos sa spunem hai sa fim cu totii mai buni, bla-bla-bla, din pacate insa cu o floare nu se face primavara si rezultatul este nul. Eu una trebuie sa recunosc ca nu vad nici o solutie pentru aceasta tara, nu in timpul vietii mele. Va mai amintiti povestea cu poporul evreu care a ratacit 50 de ani prin desert?... Eu peste 50 de ani as avea 80, dar tare ma indoiesc ca voi apuca o asemenea virsta, si nici nu stiu daca imi doresc!
Numai bine,
Catalina.
P.S. Cineva a spus ca in loc sa avem grija de batrinii nostri ii trimitem la azil. Problema nu e asta, problema e cu azilurile din Romania! In toate tarile civilizate exista institutii specializate pentru ingrijirea virstnicului, si nu le-au facut de prosti si de nepasatori ce sunt, ci dimpotriva! Acolo nu e o rusine ca batrinii sa stea in astfel de institutii. Copiii ii faci ca sa-i dai lumii, nu ca sa-i legi de glie sa te privegheze pe tine la batrinete. Stiti ce inseamna sa ai grija de un batrin tintuit la pat ani de zile? Stiti cit costa chestia asta in Romania, ca sa nu il lasi sa zaca in mizerie? Este o situatie strigatoare la cer, dupa ce acesti oameni au muncit toata viata lor si au cotizat la stat, statul nu le asigura nici un fel de conditii decente ca sa-si traiasca in pace batrinetele. Sper sa intelegeti ca asta nu e o pledoarie ca sa ne trimitem batrinii in azilurile mizerabile din Romania. Pur si simplu am intervenit pentru ca mi s-a parut gresit pusa problema.

This is the first day of the rest of my life!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dana Claudia spune:

Romania mea este uneori albastra, alteori roz poate si gri uneori! Iar romanii suntem noi toti nici mai buni nici mai rai decat altii!

http://uk.geocities.com/dana_claudia/mypage.html

Mergi la inceput