Nu mananca decat piure fff fin

Nu mananca decat piure fff fin | Autor: crisia

Link direct la acest mesaj

Buna!
Iulia are 1 an si o luna, 11,5 kg si 84 cm.
Nu prea reusim sa trecem de la piureul bine-bine pasat la ceva cu bucatele de legume si carnita. Piureul foarte fin ii place tare mult, mananca un castronel plin, dar daca gaseste o bucatica mai mare in el o scuipa imediat sau se ineaca si varsa. Piureul i-l fac cu multe legume, ficat de pui, unt si 2 masuri de lapte praf. Am incercat si cu pui in supa(piept, pulpa), dar n-a vrut.
Mai mananca Danonino (3 pe zi), cam 700 ml lapte cu cereale si bea un biberon plin de suc de mar,morcov, portocala facut de mine. Are cu ce rontai, are deja 9 dinti, e inebunita dupa castraveti murati si ciocolata. Mai mananca si mar (bucata intreaga) si banana, mai rontaie un pic si paine, biscuti sau o bucatica de carne, dar nu consistent, nu se satura, musca de 3-4 ori si le arunca pe jos.
Pana la 8 luni manca si iaurt cu banana si biscuiti, a facut rosu in gat si n-a mai vrut.
Nu a vrut niciodata branza de vaci, in orice combinatie, nici mar ras cu sau fara biscuiti. Am incercat si un pic de orez cu lapte sau pilaf, dar n-am avut succes.
Are cineva vreun sfat pt mine? Nu stiu ce sa-i mai dau sa manance, nu mi se pare suficient de diversificata alimentatia ei.
Multumesc, Crisia & bebe Iulia-Nicole.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alssa spune:

Clara, la 1 an si 1 luna, maninca aproape orice: cu exceptia fasolei, carnii de porc (noi nu mincam niciodata aproape asa ceva).
Maninca tot ce gatesc si mincam si noi la masa. Musaca, pilaf, ciorbe, borshuri, peste, friptura de vaca, de miel, de pui (la ordinea zilei), sote de morcov, fasole galbena, ghiveci, ardei umpluti, rosii umplute, diverse budinci, chiftelutze (facute la cuptor, nu prajite)... etc ca nu mai tin minte tot ce fac...
Am oroare sa maninc acelasi fel in mai putin de doua saptamini asa ca am gasit mai multe feluri de a face cartofii, legumele si orezul.

Desi are 4 dinti (acu ii ies inca 2 sus) a fost inebunita de mica sa roada (cu gingiile minca coltz de piine) ea cu minutza ei.

Incearca sa-i dai o bucatica de pui fiarta mai tare (adica sa nu se sfarime) sa roada ea singurica cu minuza... si o felie de cartof fiert in cealalta minutza... vezi daca merge asa.

Alssa si Clara (1 an)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadina spune:

Eu as zice pentru inceput sa contiunui sa ii dai mancare sfaramata cu furculita. La inceput foarte marunt si treptat ii lasi si bucatele mai mari.Apoi da-i banane, sa muste din ele, dar tii degetul ca au tendinta de a musca juma de banana si pe urma trebuie sa ii bagi degetul pe gat. Poti sa incerci sa ii mai dai bucatele de mandarine, de portocale, cu mare atentie sa nu aibe samburi.
Daca nu vrea, mai astepti. Stiu ca se spune ca daca trece de nu stiu ce varsta si nu ii inveti sa manance bucatele se obisnuiesc asa, dar nu am vazut nici un adult care sa haleasca numai pireuri.
Si mai ales nu te stresa si nu ii arata ca te chinuie chestia asta.
Pupicei,
Nadina

"Poate pentru lume esti o singura persoana, dar pentru o anume persoana esti intreaga lume"(Marquez)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns voinea spune:

se intampla asa pentru ca nu ai obisnuit-a de mai mica sa manance bucatele mai mari. sau ai obligat-o odata sa manance asa. acum este incapatanata. asa cum au mai spus fetele de mai sus incearca sa-i dai ceva din care sa roada ea. asa se invata.
lui alex i se intampla sa vomite daca ii mai var in gura ceva cand nu e atent sau nu vrea sa manace. si imi vomita tot ce a mancat pana atunci. si am renuntat la obiceiul asta.
parerea mea e sa incerci sa introduci treptat mancarica din ce in ce mai solida. de la cel mai fin piure, apoi mai putin fin, si tot asa pana ajungi sa maruntesti putin cu furculita si sa-i dai.
bafta.

Adina si dragalasii ei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

Cred ca asta tine de ritmul propriu al fiecarui copil, de dentitia acestuia si chiar si de dispozitia pe care o are cind vine ora mesei: uneori are chef sa mestece, alteori nu. Eu am marit progresiv consistenta mancarii si marimea bucatelelor, dar nici copilul meu de 1 an si o luna nu mananca intotdeauna toate bucatelele. Ei asta sunt inca mici la varsta asta, inca invata sa mestece cu putinii dinti pe care ii au, deci trebuie sa le lasam timp. N-are rost sa le dam bucati prea mari sau prea tari ca sa riscam sa se inece. Odata cu aparitia maselutelor lucrurile se vor rezolva de la sine, intervine si reflexul de a mesteca. Iar cand poti sa te si intelegi cu ei si sa le explici ca trebuie sa mestece bine mancarea inainte s-o inghita (unii sunt grabiti sau distrati), chiar nu mai sunt probleme.

Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nora spune:

Si ai mei au mancat prea mult timp mancarea pasata. M-am stresat la primul si m-am calmat la al doilea. Acum mananca amandoi normal. Crisia, mie mi s-a parut, din povestea ta, ca ai un bebe perfect. E grasunica, a crescut bine, etc. Povestea cu alimentatia diversificata ii preocupa pe toti parintii. Daca ai mei, care sunt de cand s-au nascut niste mofturosi subtirei, manaca de toate( ma rog, cand au chef), iti garantez ca toate problemele tale se vor rezolva.

Nora, mamica lui Andrei si a lui Victor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

E OK! Si ii place mai maruntita mincarea, atita timp cit maninca nu-ti face mari probleme, fa-i-o cum ii place si incearca intre timp un program sa se obisnuiasca sa mestece. In primul rind nu incerca s-o pacalesti. Obisnuita fiind cu piure f fin, daca ii introduci in piure, bucatzele, normal ca se va ineca cu ele. Mestecatul trebuie invatzat separat, eu cu al meu l-am exersat cu cereale din acelea care par crocante, dar se topesc in gura imediat sau fructe din compot. Deci ceva care sigur va aluneca pe git, chiar in cazul in care ea nu vrea sa mestece. Pune-i-le intr-un castronel in fatza ca sa descopere singura bucuria "independentzei".
Succes,
Andrada

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ochinegri spune:

Draga Crisia, daca te ajuta cu ceva, suntem in aceeasi situatie (an si 4 luni).
Am incercat in toate felurile ..... nimic. Bb al meu are si 2 masele, da' nu vrea sa mestece ..... mancare. In schimb biscuiti ... roade la greu.
Io nu ma mai stresez, am renuntat, astept momentul cand va decide Bb ca e interesant sa mesteci manacarea.

mama L

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Si eu zic sa o lasi in pace, va decide singura sa mestece. Mai incearca din cand in cand. Mai pune-i cereale, cum a spus
Andrada, intr-un loc de unde sa se duca singura sa isi ia. Bogdan a mestecat destul de devreme, dar am uitat deja exact cand. Oricum, n-o fortza, ca va invata ea singurica, nu ai motive de ingrijorare, fiecare copil cu "toanele" lui. Dc. papa bine, creste, e sanatoasa, asta sa fie ultima ta grija. Ii pui destule in pure, asa ca nu te grabi cu pilaful. Acum stau si ma gandesc ca noi am inceput destul de tarzior cu pilaf, legume mai mari, carne cubuletze etc. Destul timp i-am dat pure, desi zdrobit cu furculita dupa o anumita varsta si la un moment dat nu mai manca, se saturase de pure si m-am gandit ca nu ii mai place si asa l-am trecut si pe alte feluri. Dar nu papa orice, mancare gatita d'aia cu sos de rosii nu ii place de exemplu. Sunt si ei mofturosi.

Pupici,
Lia

ruxij

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crisia spune:

Multumesc frumos de raspunsuri. O sa incerc sa ii dau ceva de mestecat separat de piure. Am mai avut incercari de a-i da bucatele in piure, si a vomitat instant. Cam pe la ce varsta ies maselele?
Multumesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns July spune:

Buna Crisia,
Si noi suntem tot la faza de piureuri sau tot ce aluneca bine pe gat.
Ai incercat cu macaroane stelute de la Barilla?Cu branza rasa si sos din rosii,ceapa putin calita sau sos bechamel.
A mea mai mananca bucatele de crenwursti din piept de pui ptr. copii de la Forzoso(Cris Tim).Din cand in cand bucatele de legume din ciorba noastra.Dar doar cand are chef.Mai mananca singura smochine uscate,curmale,cereale patratele de la Nestle.
Oricum nu ma stresez,am vazut ca stie sa mestece doar ca-i putoare.Si cum zicea si Nadina,ai vazut adulti care sa haleasca doar piureuri?
Va pupam,July si bb.Teodora

Mergi la inceput