Concedierea in timpul CIC, al doilea copil

Concedierea in timpul CIC, al doilea copil | Autor: marcel_alexa

Link direct la acest mesaj

Pentru Marius si alte persoane care se pricep la astfel de lucruri. Am incercat sa obtin raspunsuri la Inspectia Muncii, la un avocat, la juristul firmei, degeaba... Am descoperit ca mai multe stiam eu!

Problema mea e mai complicata...

1. Sotia mea este in CIC din 16 feb.2002.
2. In septembrie 2002 a fost instiintata ca i s-a desfiintat postul (conf. art. 130, al.1 lit.a din vechiul Cod al muncii), urmand ca desfacerea contractului de munca sa fie aplicata la incetarea CIC, adica pe 16.02.2004.
3. Intre timp, a aparut un nou Cod al muncii. La emiterea deciziei de desfacere a contracului care prevederi se vor aplica, cele ale vechiului Cod sau cele ale noului Cod? Pentru ca o decizie inca nu exista, ci doar o "comunicare", un fel de preaviz care nu este constituit din toate elementele necesare pentru a avea efecte juridice.
4. In plus, am hotarit sa mai avem un copil. In consecinta, sotia mea va ramine insarcinata pina pe 1.02.2004, urmind sa anunte angajatorul de acest lucru pina la aceasta data. Angajatorul mai are dreptul sa o concedieze? Conform noului Cod al muncii, art.60, al.1, lit.c, nu ar mai putea sa o concedieze: "Concedierea salariatilor nu poate fi dispusă:c) pe durata in care femeia salariată este gravidă, in măsura in care angajatorul a luat cunostintă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;". La acelasi articol, la al.2, se precizeaza: "(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii", iar firma nu e in nici una din situatii, deci postul nu a fost desfiintat din una din aceste cauze.
5. DAR... de la 1.02.2004 intra in vigoare Ord.96/2003, ale carei prevederi contravin Codului muncii, permitind angajatorului sa concedieze o gravida in cazul desfiintarii locului de munca. Intervine aici o noua intrebare: daca informam angajatorul de starea de graviditate a sotiei inainte de 01.02.2004, se mai aplica prevederile ordonantei?
6. In final, daca e totusi concediata, poate beneficia de ajutor de somaj, iar apoi de indemnizatia pentru ingrijirea celui de-al doilea copil pina la 2 ani?

Astept un raspuns cit mai repede posibil.

VA MULTUMESC!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Poti sa dai mai multe amanunte referitoare la instiintarea din 2002 ca i s-a desfiintat postul?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marcel_alexa spune:

Revin cu precizari. Comunicarea arata in felul urmator:

"Comunicare

Doamnei...

Va facem cunoscut ca, incepand cu data de 07.10.2002 raporturile dvs. de munca cu S.C. XXX S.A. inceteaza, in temeiul art. 130 al.1 lit. a din Codul muncii.
Aceasta masura se impune ca urmare a deciziei Comitetului de Directie nr.. din 09.09.2002 privind desfiintarea, incepand cu data de 15.09.2002, a Departamentului... din cadrul Directiei...
Conform prevederilor legale, aceasta masura se va aplica la incetarea incapacitatii temporare de munca.

Director Directia Resurse Umane,
...

Data: 13.09.2002

Data comunicarii preavizului: 13.09.2002"

Acesta este textul exact. Am inlocuit cu puncte doar numele persoanelor si denumirea firmei si a departamentelor.

Mergi la inceput

Decizia prin care se comunica incetarea raporturilor de munca intruneste conditiile formale si materiale pentru a produce efecte. Prin urmare, la data de 16.02.2004 inceteaza raporturile de munca.
Solutia este saincerci sa gasesti un nou loc de munca sau sa intri in somaj, urmand ca apoi sa intri in concediu de maternitate si CIC.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marcel_alexa spune:

Sa inteleg ca din somaj se poate trece in concediu de maternitate si apoi in CIC? Am intilnit pareri impartite in aceasta privinta.
Multumesc.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by marcel_alexa

Sa inteleg ca din somaj se poate trece in concediu de maternitate si apoi in CIC? Am intilnit pareri impartite in aceasta privinta.
Multumesc.

Se poate trece, daca sunt indeplinite conditiile privind stagiul de cotizare la asigurarile sociale de stat - 6 sau 10 luni, dupa caz.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nu e chiar asa...tin sa mentionez ca in comunicarea de mai sus se precizeaza foarte clar ca aceasta incetare se va aplica imediat dupa incetarea concediului redau pasajul mai jos

"Conform prevederilor legale, aceasta masura se va aplica la incetarea incapacitatii temporare de munca."

Au respectat dispozitiile legii precizand ca desfacerea contractuli de munca va avea loc doar la incetarea incapacitatii temporare sau cu alte cuvinte la revenirea din concediu. Este normal deoarece platitorul este societatea insa suportatorul este statul roman. In cazul in care pt a doua sarcina daca va fi legata cu actualul concediu veti beneficia in continuare deci legat de noua indemnizatie care va fi insa mai mica.
In concluzie sotia dvs. poate sa ramana in concedi pana la terminarea acestuia, va incasa banii in continuare ca si pana acum iar daca va interveni al doilea concediu peste primul totul se va prelungi cu acest nou concediu de maternitate iar ulterior pt ingrijirea celui de-al doilea copil.

Deci totul e Ok!

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput