Marin Sorescu
Azi, in urma unei discutii cu o cunostinta, m-am trezit ca aud remarca "Sorescu e un taran necioplit" si am ramas cu o mare mahnire. Mie mi se pare genial. Si ca poet si ca dramaturg. Va propun si voua sa (re)cititi cateva din poeziile lui:
http://www.poezie.org/ActionDispatcher-typeID=4&compID=4d52dfa5ec4379740b25737eeef0063f.htm
http://www.romanianvoice.com/poezii/poeti/sorescu.php
Postez si eu una destul de cunoscuta:
> Boala
>
> Doctore, simt ceva mortal
> Aici in regiunea fiintei mele.
> Ma dor toate organele,
> Ziua ma doare soarele,
> Iar noaptea luna si stelele.
>
> Mi s-a pus un junghi in norul de pe cer
> Pe care pana atunci nici nu-l observasem
> si ma trezesc in fiecare dimineata
> Cu o senzatie de iarna.
> Degeaba am luat tot felul de medicamente,
> Am urat si am iubit, am invatat sa citesc
> Si chiar am citit niste carti,
> Am vorbit cu oamenii si m-am gandit,
> Am fost bun si-am fost frumos...
>
> Toate astea n-au avut nici un efect, doctore,
> Si-am cheltuit pe ele o groaza de ani.
> Cred ca m-am imbolnavit de moarte
> Intr-o zi
> Cand m-am nascut.
A scris si pentru copii. Poate o sa postez cateva. In fine, nu ma intind, hai ziceti-mi si parerea voastra.
S-auzim numai de bine,
Elena, mama Oanei si a lui bb Mihai
Raspunsuri
m34 spune:
Elena, nu te mai supara degeaba
Fiecare individ are parerea lui si din atatia oameni aproape sigur ca dai de toate variantele posibile, din pacate, sau poate din fericire, cine stie ? Daca am fi toti identici, am fi ca niste robotei. Asa putem compara mai bine si alege ceea ce este mai aproape de noi, de sufletul si gandurile noastre...
peca spune:
elena...gusturile nu se discuta. eu personal cred...ca fiecaruia ii place..acea poezie, muzica....in care se regaseste, care face ca ceva sa se "rupa" in el cand citeste/asculta/... daca ei versurile respective nu ii spun nimic...nu e de condamnat. eventual trebuia sa o rogi sa isi argumenteze ideea, sa ii aduci tu argumentele tale pro si poate ajungeati la o concluzie.
dar tu nu fi necajita....cum a spus si m34, toti suntem facuti dupa un tipar dar din stofa diferita=> calitate diferita
elena_ltd spune:
Ei, sigur, aveti dreptate. Nici vorba de condamnat pe cei care nu-l agreeaza pe Sorescu, dar remarca mi s-a parut nedreapta, motiv pentru care m-am grabit sa postez subiectul de fata.
Acuma, sincera sa fiu, eu mi-as fi dorit sa stiu si parerile voastre.
S-auzim numai de bine!
Elena, mama Oanei si a lui bb Mihai
bagoiu spune:
De obicei, geniile nu sunt intelese la vremea lor. Si mie imi place fff mult MArin Sorescu. Era o vreme cand stiam multe poezii si pasaje intregi din piesele lui. Are o savoare deosebita si o intelepciune rara, poate chiar de taran, dar de taran autentic, "cu cap si coada", ca sa zic asa.
L-am cam uitat de-o vreme si ma bucur ca mi-ai amintit de el. O sa-mi fac timp sa mai recitesc cate ceva.
baby-boom spune:
Elena, singura explicatie e aceea ca interlocutorul poate nu la "pre"
inteles pe Sorescu, la felul in care il jigneste...... dar daca el a reusit performantze mai performante(asta ca sa accentuez), atunci jos palaria in fata dansului..........
AMINTESC VOLUMUL "APA VIE, APA MOARTA".........aviz gravidutzelor, sunt vreo 2 strofe si pentru dulcea stare de burtica cu bb!!!!!!
.....mersi ca l-ai amintit pe Sorescu....uitasem putin......
Florina