Fete din Austria (2)
Raspunsuri - Pagina 3
alexa22gandi81 spune:
acum sunt toate "in priza" cu facutul curateniei,cumparatul cadourilor....Eu am terminat curatenia generala miercuri si nu va spun cat de obosita am fost,nu mai simteam nici o parte a corpului.voi cum stati cu pregatirile?eu merg acusa la cumparaturi,printre care si bradul.abia astept sa-l impodobesc,asta e cea mai mare bucurie a mea de Craciun(prima mea bucurie e cadoul daruit de Dumnezeu dupa cateva luni de stres si anume COMOARA ce o am in burtica-nu exista mai mare bucurie).meniul meu de craciun e traditional romanesc:sarmalute si toate alea.voi ce gatiti?acum va las caci trebuie sa merg la cumparaturi,va pup dulce dulce pe toate si un sfarsit de saptamana placut.
gandler
alinah spune:
Buna fetelor!
Eu abia astept sa treaca anul asta....cel putin luna asta decembrie, pana acum, a fost de pomina.
Nu vreau nici carnati nici sarmale, nici cadou de la sufletelul meu, vreau doar sa avem liniste! Sa fim noi doi linistiti, asta e tot ce imi doresc.
Ma depasesc anumite probleme si simt ca nu le fac fata.
Ieri tocmai am avut un mic cu sefii din Ro, au iesit ceva scantei, ne-am ratoit, pana si sufletel, si sper sa scap de stresul asta cat de curand. Oricum o sa avem iar de umblat sa facem tot felul de acte de conservare a firmei pana si-or gasi pe altcineva. Noi nu mai vrem sa avem de-a face (profele de romana, nu stiu daca am scris bine ).
Zilele astea am tot stat sa le traduc extrasele de cont si vroiau sa le si explic de ce tb sa plateasca la Finanzamt, parca bagam in buzunarul meu. Ca si cum in Ro nu plateste impozit pe profit. Doar un mic exemplu...pierdere de vreme, ce sa mai.
De plecat pe taramuri exotice nu plecam. Oricum, nu e tragedie, era cam complicat, pentru ca anul care vine era dedicat construirii casei si nu e bine sa fii la mare departare de casa si sa nu ai control la ce se intampla pe parcelutza ta de pamant. Daca ar fi fost sa plecam trebuia se ne intoarcem de cateva ori special pt casa si nu era usor cate 2x11 ore de zburat la fiecare 1-2 luni. Asa ca ramane pentru anii viitori.
Anto, drum bun si Sarbatori Fericite pe taramuri mioritice, sa te distrezi ca pe vremuri si sa ai o vreme superba si de bucate pe cinste. Denise cum se simte in Ro, ea fiind nascuta si cresuta aici, in Austria? Cum i se pare in Ro?
Amelia, esti o norocoasa....dar mai e si vorba aia, cine nu joaca nu castiga. Asa ca stati cu burta pe cupoane, eu n-am putut niciodata sa ma tin de cupoane, sa trimit sa tin cont de ele, ma depasesc toate astea. Cred ca am oaresce probleme cu ordinea in capsorul meu
O sa stau cu ochii pe StarMania pe 2 ianuarie, poate va vad
Chiar asa, pronosticuri ceva aveti? Cine castiga? Mie, anul trecut, mi-a parut rau ca n-a catigat Christina (Christl) Stürmer. dar fiecare cu viata lui.
Babee, am urmarit The Bachelor. N-ai pierdut nimic. El, bachelorul, s-a intalnit cu parintii fetelor, pe rand, iar dupa asta a dat trandafirul. Nu tu o pupaceala, o balaceala in piscina, nu tu un bikini, un sutien, coapsa dezvelita, ceva sa iti ridice adrenalina. Ce sa mai, dezamgire totala. Nu le stiu bine pe toate dupa nume...oricum a ramas Julianne, cealalta bruneta (austriaca din Graz) si n-o sa iti vina se crezi, tipa blonda cu tenul facut prastie! Ce ti-e si cu gusturile astea, domne!
Babee, bine ca n-ati iesit sifonate in tramvai. Cert e ca le e frica se se bage, de frica unor eventuale procese. Se gasesc motive din orice! Cred ca in Linz sau orasele mai mici totusi oamenii sunt ceva mai saritori, sau mai inconstienti, caci sar sa te ajute, sa dai caruciorul jos sau sa il urci in tramvai etc. Am vazut chiar de cateva ori...Cand mergeam la Uni sa dau examen, a agatat tramvaiul o femeie destul de in varsta. Noroc ca a cazut in lateral si nu sub tramvai...Imediat a sarit lumea sa o ajute. Eu nu cred ca e neaparat de raceala, este viteza societatii in care traim, sitemul judiciar, iar orasul joaca un rol important in nesimtirea oamenilor. Eu mi-am dorit sa stau intr-un oras mare, dar cu timpul chiar cred ca orasele, comunutatile mici sunt mult mai bune. Asadar la anul ne mutam intr-un orasel (nici macar nu-i orasel) cu 3000 locuitori!
Daca tot a intrebat Klavier despre catatenie, pun si eu o intrebare, daca cineva stie...fiind casatorita cu un austriac, cand pot depune cererea de obtinere a catateniei? Dupa 3 ani am citit eu pe undeva. Adevarat?
Cam asta a fost romanul meu.
Va pup pe toate.
alexa22gandi81 spune:
alinah, din cate stiu eu,la 5 ani poti depune si la inca un an de asteptari primesti cetatenia(asta am auzit in septembrie la consulat in Wien,daca e asa nu sunt sigura,asta ma intereseaza si pe mine,dar toate la timpul lor)
gandler
Babee spune:
salut dragele mele..austriece
Azi atrecut ziua repede....nici nu am simtit parca...Asa e cand nu sutn singura, trece timpul repede.
Alina, poate ca e mai bine asa cum s-a intamplat, sa va vedeti cu casa voastra si sa fie bine, si apoi restul...Poate prinde Heli proiectul din Romania si e bine.Fruntea sus, ca nu-i capat de lume.
In ceea ce priveste cetatenia, eu stiu ca dupa 3 ani ai dreptul sa depui cerere si tot pentru ea, dureaza cam jumatate de an pana cand iti vine decizia ca ai voie sa renunti la a ta si ca implicit o primesti pe cea austriaca.Apoi inca un an si alergatura multa in Romania, te sfatuiesc sa mergi personal, merg treburile mai bine, nu e nevoie sa dai spaga(nici nu ai avea cum, sunt 5 ministere care trebuie sa semneze pe hartia respectiva), si apoi inca jumatate de an aici pana iti vine hartiuta cu pricina.La Vio a durat cam 2 ani jumatate, deci ceea ce stia Alexandra cu 5 ani cam pe-acolo ar fi.A durat mai mutl de un an renuntarea la cetatenia romana, de-asta au fost 2 ani jumatate.sa te pregatesti cu rabdare, rabdare, rabdare...ca vor fi ceva nervi consumati, drumuri peste drumuri in Romania dar trec.Un coleg de-al lui Vio isi are sotia in situatia asta, si ea deja la cei 3 ani si de casatorie si-a depus actele.
Noi stam cumintei in casa, si ieri mi-a fost putin rau si m-am refugiat la Vio la munca..si am stat...4 ore si ..Am si dormit putin(eh, destul de comod fotoliul) si apoi fuguta acasa.Mi-e cam frica sa mai ies, ca sa nu ma apuce ceva pe undeva, si macar sa vina Bubu cand trebuie si in buna stare.
Miercuri plecam si noi la luat brad, nu-l iau mai devreme, ca nu am unde sa-l tin, si oricum miercuri seara, in Ajun il impodobesc, si fac sarmalute cu varza(ca numai asa papa seriful) si atat, ca nu ma stresez cu papa.O sa stam ca doi mosulei acasa, ca dupa cum se anunta miercuri si joi va fi polei, asa ca nu am chef de rupt maini sau picioare sau Doamne fereste alte belele.
Anto, cand pelci acasa??fa dom'le ceva la tl ala..fixul suna..si nimic...mobilul pauza totala.Sa sun la Deni???Pupici voua..
Si sa aveti un Craciun frumos, plin de cadouri si un An bun , mult mai bun decat precedentii(in cazul in care unele dintre voi pleaca in Ro si nu ne mai 'auzim').Noi ramanem la datorie..
'Fiecare dintre noi este un inger cu o singura aripa.Si nu putem zbura decat imbratisandu-ne unul pe celalalt.'
Iubi, mamica cu burtica:)
anto spune:
Nu am avut zilele astea timp aproape deloc,sunt f. obosita si ma doare rau capu dar...maine plec in Romania ,asa obosita`s ca nici nu ma pot bucura...
Va pup pe toate si va doresc Sabatori fericite si la multi ani cu multa pace si prosperitate!
Sa ne vedem cu bine la anu care vine!
Babee spune:
Anto..maine pleci?????.Nici nu am apucat sa vorbesc cu tine...Sarbatori fericite si drum bun daca nu ne mai auzim....
'Fiecare dintre noi este un inger cu o singura aripa.Si nu putem zbura decat imbratisandu-ne unul pe celalalt.'
klavier spune:
babee, ia zi-mi si mie bitte cum faci sarmalele celea si de unde faci rost de varza murata ca sa fac si eu un experiment ne-muzical la Craciunul asta!
si vasazica o sa ne mai tina inca cel putin un an renuntarea la cetatenie?! uups... soacra mea sustine ca ei i-a venit in 6 luni (a depus la ambasada din Viena) si ca ar trebui sa depunem si noi tot la ambasada.
dar eu stiam ca daca depunem la amnasada dureaza si mai mult decat in Romania!
toate cele bune,
Adriana
Babee spune:
Adriana, dar tu nu ai mai facut niciodata sarmale????
varza murata gasesti si la merkur, dar nu ti-o recomand ca fierbi la sarmale de-ti vine rau si tot nu se fierbe varza.Eu am mai cumparat de la Naschmarkt sau de la piata de la Landstrasse.Carne tocata de obicei iau din Metro, amestecata vita cu porc, sa aibe si putina grasime, dar acum de Craciun mai pun putina slaninuta afumata(tocata,desigur) ca le da un gust bun, ceapa taiata si calita putin, orez condimente(sare, piper), fac sarmalutele si le pun intr-o oala in picioare, circular(pe fund pun varza tocata)si deasupra bulion, sa iasa putin colorate sarmalele, nu spalate cu dero, pun apa inca 4 cm peste nivelul lor si capat o farfurie intoarsa, le las la foc mic si sa se fiarba..si gata.Din cand in cand verific daca s-au fiert si gata.
Daca nu am explicat cum trebuie mai intreaba.
klavier spune:
[quote]Originally posted by Babee
Adriana, dar tu nu ai mai facut niciodata sarmale????
da, Gabriela, am facut io tot felul de lucruri in viata mea, da' sarmale n-am facut decat cu ajutor si foarte rar. cu ajutor inseamna ca m-am uitat cand le-au facut altii si am impachetat nitel foile de varza.
acuma nu aruncati cu rosiile si cu bulionul in mine... ca pe de-o parte sarmalele dureaza niste ore intr-o zi ca sa le fac, si sa mai repet operatiunea inca de cateva ori ca sa imi intre in mana. da' concertu' de Ravel de exemplu ia vreun an intreg, cateva ore pe zi, ca sa il cant cu orchestra, si sa fie mai mult decat "digerabil", si cateodata prefer sa invat concerte si sa primesc dupa aia sarmale si bomboane de la admiratori decat invers.
hai ca am facut mishto si te rog sa nu te superi!! eu m-am specializat pe feluri de mancare pregatite mai rapid ca sa imi mai ramana si timp de studiat. si incetul cu incetul o sa reusesc sa le invat si pe astea mai grele... oricum sa stii ca am o mare admiratie amestecata cu un pic de invidie pentru toate bucataresele nemaipomenite si tare as vrea sa ajung si eu una dintr-aceea...
incerc reteta ta - doar ca nu prea am cum sa ajung in Naschmarkt - eventual imi voi trimite sotul - ce nu face el pt sarmale!! - si o sa iti spun ce si cum a iesit!
ca sa nu mai zic ca vreau sa incerc si cozonaci... (la ashtia am reteta). poate se naste bebe mai repede de atata incordare culinara!
nelamuriri: sa pun varza tocata din acelasi sortiment in care impachetez sarmalele sau sa cumpar dintr-aceea gata tocata de la magazin? orezul sa il fierb putin inainte sa il pun in compozitie sau nu? ce condimente se mai pot pune in afara de sare si piper?
cu drag,
Adriana