Propunere proiect de lege - comertul cu alcool
Studiile sociologice realizate dupa decembrie 1989 arata ca, intre europeni, romanii detin un loc furuntas la consumul bauturilor alcoolice. Alcoolicii traiesc adevarate drame, de care uneori sunt constienti, drame care se rasfrang si asupra celor din jur.
Omul bea alcool din totdeauna. Probabil ca a descoperit licoarea care ii ridica moralul sau ii mingiia amaraciunea imediat ce a deschis ochii asupra lumii. Alcoolul este considerat aliment si folosit ca atare. Este insa si un drog, care creeaza dependenta consumatorului. Abuzul de alcool, permanent sau ocazional, precum si dependenta de alcool inseamna alcoolism, adica boala. Fenomenul are implicatii sociale grave.
Alcoolismul este o boala care „se ia" in societate, dar sfarseste in singuratate. Dependentul de alcool nu-si poate refuza aceasta placere transformata intr-o otravire sistematica, masochista, in ciuda gravelor probleme de sanatate (fizica si psihica), dar si de natura sociala, pe care i le provoaca.
Alcoolismul are de multe ori consecinte fatale. Se caracterizeaza prin: scaderea controlului asupra consumului de bauturi alcoolice, preocuparea pentru drogul alcool si deformari in procesul de gandire (indeosebi sub forma de negare).
Initial, s-a considerat ca alcoolismul este un simptom al unei tulburari psihice. In prezent se crede ca el este in sine o boala, care cauzeaza probleme psiho-emotionale si fizice. Acestea sint efecte ale bolii, nu cauze, si nu se pot rezolva decat prin tratarea eficienta a alcoolismului. Netratat, alcoolismul se agraveaza progresiv, pana la nivele avansate de deteriorare, chiar daca pot aparea intre timp, perioade de remisiune (de revenire, prin abstinenta).
Alcoolismul nu este vindecabil. Alcoolicul nu va mai putea niciodata sa se intoarca la detasarea fata de bautura pe care a avut-o inainte de a se apuca de baut, dar este tratabil. Prin incetarea consumului de alcool, cu ajutorul tratamentului medical, el poate fi oprit din evolutie.
"Mituri" despre alcoolism
Alcoolismul este inconjurat de o serie de mituri, care fac ca acest obicei sa fie inexact cunoscut. Miturile despre alcoolism alcatuiesc un fenomen - "negarea la nivel social" a alcoolismului, adica refuzul realitatii. Desi boala fiecarui al 5-lea pacient este generata de alcool, statisticile arata ca sunt publicate putine articole medicale referitoare la alcoolism, in raport cu raspandirea bolii. Acest domeniu este fie ignorat, fie evitat, in pofida enormei sale importante. Explicatia consta in faptul ca o mare parte a populatiei este implicata intr-un fel sau altul, emotional, fata de abuzul de alcool.
Unul dintre mituri spune ca alcoolismul este transmis genetic, de la parinte la copil si ca, prin urmare, pot deveni alcoolici doar cei cu antecedente in familie. Dar nu s-a gasit, in ciuda cercetarilor intreprinse, o asa-zisa "gena a alcoolismului". Alcoolismul este datorat consumului de alcool. Putem deci constata ca Burebista a fost mai realist atunci cand a distrus viile dacilor decat teoreticienii eugenisti francezi.
Un alt "mit" al alcoolismului este acela ca ar exista o diferenta neta intre bautorul "normal" si alcoolic. Problema consta in aceea ca toti alcoolicii, cu putine exceptii, se cred bautori "normali". De fapt, si bautorul incepator, si alcoolicul invederat, ajuns balast pentru societate, sunt angajati pe acelasi drum, caci nu exista oameni care sa nu poata deveni alcoolici, daca beau indeajuns de mult, ci numai oameni care nu au apucat sa absoarba destul alcool, pentru a putea fi socotiti alcoolici. In faza grava a bolii, se pierde controlul cantitatii baute, si un prim pahar declanseaza impulsul nestapanit de a continua bautul, pana la intoxicatie. In acel moment s-a depasit stadiul de "bautor social normal" si se merge spre "stadiul" de boschetar, persoana care, in lipsa unei sustineri familiale adecvate, ajunge sa doarma prin santuri. De aici, singura solutie de revenire este abstinenta totala. Persoana respectiva va deveni astfel un alcoolic abstinent, dar nu unul vindecat.
Alte opinii eronate despre alcoolism
Se spune ca oamenii beau pentru ca au necazuri. De fapt, in marea majoritate a cazurilor este exact invers: necazurile apar datorita bauturii.
"Cand sunt bauti, oamenii isi arata adevaratul caracter". De fapt, adevarata lor fata o arata atunci cand sunt normali, iar nu cand sunt intoxicati cu alcool.
"Daca oamenii ar bea cu masura, nu ar deveni alcoolici". Multi bautori "responsabili" au devenit alcoolici, pentru ca alcoolul provoaca dependenta.
"Bauturile naturale nu sunt daunatoare". In fapt, ele conduc in aceeasi masura la alcoolism.
"Berea, fiind slaba ca tarie, nu dauneaza". Fiecare bautura are masura sa (paharul potrivit). Intr-o halba de bere se afla mai mult alcool decat intr-un paharel de vodca.
"Alcoolul da putere". Adevarul este ca alcoolul slabeste organismul. De exemplu, nu simti normal nevoia de a trage aer in piept. Ca urmare, creierul si inima nu sint suficient oxigenate, ceea ce produce probleme de sanatate pe termen lung.
"Alcoolul incalzeste". De fapt, alcoolul amorteste o parte a senzorilor pielii, ceea ce te face sa nu simti frigul pe moment. Acesta este motivul pentru care multi alcoolici adorm linistiti iarna in zapada, parandu-li-se cald, si pana dimineata mor inghetati, sau sufera degeraturi grave. Alcoolul elibereaza, este drept, caldura din interior, la nivelul pielii, care se incalzeste, antrenand de fapt o pierdere de caldura a organismului.
"Alcoolul dezleaga limbile". De fapt, in scurt timp, le impleticeste, caci aburii alcoolului invaluie creierul.
"Alcoolul indeparteaza inhibitiile". Adevarul este ca te face sa te porti altfel de cum esti de fapt.
Cum ne putem "imbolnavi" de alcoolism
Putem numi ne-alcoolic cu adevarat doar pe individul care, nefiind obisnuit sa bea, refuza alcoolul, de orice fel, pentru ca nu-i place gustul acestuia - berea este amara, vinul este acru, taria este prea arzatoare. Dar tanarul neinvatat cu bautura poate fi determinat sa bea de catre anturaj (familie, prieteni), prin indemnuri si provocari, de genul: "Daca nu bei, nu esti barbat!", sau prin imitatie. Probleme sentimentale, sau de alta natura, pot constitui un "motiv", pentru a-ti ineca amarul in bautura. Prezenta bauturii reprezinta un factor favorizant, ca si munca bruta, grea, sau lucrul in frig (bei "pentru a te incalzi"). Alte pretexte frecvente sint stresul, plictiseala, oboseala (bei ca sa adormi), sau supararea de moment (bei la nervi). Cu timpul, tendinta de a bea devine tot mai puternica, ea fiind esenta bolii alcoolice. Orice pahar de alcool influenteaza organismul pe termen lung. Tendinta de a bea nu dispare niciodata, si chiar bautul aceleasi doze, mici, dar in mod constant (zilnic), poate deveni periculos.
Alcoolismul - implicatii sociale
Datorita necunoasterii fenomenului, alcoolicul este condamnat de societate, de cei apropiati si chiar de sine insusi.
Oamenii considera alcoolismul un viciu, o slabiciune morala si fizica, un comportament vinovat, sau rusinos. Dar alcoolismul este o boala, nu un viciu. El are drept cauza alcoolul, asa cum tuberculoza pulmonara are drept cauza bacilul Koch. Alcoolicul nu este un raufacator, ci doar un om bolnav. El nu este stapan pe o parte a faptelor sale, pentru ca nu este constient de ele, si eforturile sale de vointa, pentru a renunta la bautura, nu sint eficace. Fiind bolnav, alcoolicul nu trebuie sa se simta rusinat de boala sa, asa cum nu s-ar simti rusinat pentru oricare alta. Vina nu apartine numai alcoolicului, caruia poate ca nimeni nu i-a explicat pericolele pe care le poate aduce consumul de alcool, ci mai degraba societatii, care, sub diferite pretexte, incurajeaza acest consum (sa ne amintim doar de uriasele afise publicitare - la alcool, dar si la tigari - din orase, de reclama de la radio si mai ales cea de la televiziune, la ore de maxima audienta deseori, care are efecte atat de nocive asupra copiilor). Pe de alta parte insa, pentru ca boala sa provoaca dezastre atat lui, cit si celor din jur, alcoolicul are obligatia sa se trateze, alcoolismul avand tratamentul sau specific.
Alcoolul frate cu romanul
Un roman consuma in medie pe an, 18,5 litri de alcool, aceasta cifra asezandu-ne pe podiumul european al iubitorilor lui Bachus. Conform statisticilor Ministerului Sanatatii, aproximativ 10% din populatia Romaniei are probleme cu alcoolul, ceea ce inseamna ca unul din zece romani este pasibil de a fi dependent de alcool.
Alcoolismul este o boala cu nimic diferita de dependenta de droguri. De altfel, manualele de psihiatrie clasifica alcoolismul ca fiind o adictie, mecanismele dezvoltarii dependentei de alcool functionand similar cu cele ale altor droguri mai temute.
In prezent, exista aproximativ un milion de romani dependenti de alcool. Implicatiile sociale si economice sunt redutabile, caci o persoana dependenta nu este capabila sa-si indeplineasca indatoririle sociale si nici sa mentina relatii familiale normale.
Cu toate acestea, statul roman si mass-media dau mai multa atentie consumatorilor de droguri, al caror numar in Romania este mult mai mic decat cel al alcoolicilor.
Acestea fiind spuse, sunt pur si simplu siderata cum, in aceste realitati care nu pot fi negate, guvernul nu ia masuri in schimbarea legislatiei privind comertul cu alcool.
In Romania, alcoolul este cel mai ieftin dintre droguri, este la indemana oricui, iar proasta educatie, in special in mediul rural, dar si atitudinea romanilor vis-a-vis de alcool colaboreaza la raspandirea acest flagel, care se numeste alcoolism.
Alcoolul este un drog, o substanta chimica care schimba modul de functionare a organismului, afecteaza modul de a gandi, a simti, a vorbi si a se misca, iar in timp poate crea dependenta.
Pentru a atrage atentia asupra efectelor consumului de alcool asupra sanatatii, Directia de Sanatate Publica Hunedoara a demarat o campanie de informare a populatiei.
Obiectivele campaniei sunt: constientizarea, prevenirea si reducerea consumului daunator de alcool de catre adulti, adolescenti, tineri si gravide prin informarea, educarea acestora referitor la riscurile debutului timpuriu al consumului de alcool si la efectele asupra sanatatii generate de consumul de alcool.
"Organizatia Mondiala a Sanatatii atentioneaza asupra tendintei de crestere a consumului de alcool la adolescentii si tinerii din intreaga lume. Alcoolul interfereaza cu perceptia realitatii si cu abilitatea de a lua decizii bune si poate fi periculos in special pentru copiii si adolescentii care poseda o mai mica experienta in rezolvarea problemelor si in luarea de decizii. Consumul de alcool in adolescenta si tinerete are efecte negative pentru tot restul vietii", arata Dumitra Stefan, director executiv DSP Hunedoara.
Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii dezvaluie ca excesul de alcool omoara mai multi oameni decat SIDA si tuberculoza la un loc. In Romania peste doua milioane de persoane consuma alcool in exces, 70% din cazurile de violenta in familie si aproape 1/2 din crime sunt cauzate de bautura excesiva si cca. 100 de romani mor anual din cauza alcoolului.
Tulburarile datorate consumului de alcool in Romania sunt cu peste o treime mari decat in UE. "20% dintre cei care se adreseaza medicilor de familie si 40% dintre pacientii sectiilor de medicina generala si chirurgie, recunosc consumul de alcool la originea cererii de asistenta medicala. Dintre cei care ocupa functii manageriale, 28% (mai mult de 1 din 4) consuma alcool peste limita admisa", releva ALIAT (Asociatia pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor).
Conform datelor European Status Report on Alcohol and Health 2010, Global Status Report on Alcohol and Health 2010, cei mai mari bautori din UE sunt danezii - 93% sunt consumatori de alcool, urmati de suedezi si olandezi, dar si romanii, cehii si slovenii sunt printre marii amatori de alcool. Dupa indicatorul "binge drinking" al dipsomaniei (o forma episodica de consum excesiv de alcool), Romania este pe locul 2 in Europa (cu 39%), dupa Irlanda (cu 44%) si inaintea Germaniei si Austriei (cu 36%).
Romanii adulti consuma 18,5 litri de alcool/locuitor, cu 20% mai mult decat media UE. Preferintele romanilor pentru baturi alcoolice sunt: bere si spirtoase: 39% dintre consumatori (intre 250 - 1.500 de beri de 330 ml pe an); vin: 22% dintre consumatori (intre 208 - 263 de sticle de vin de 750 ml pe an).
De mai multa vreme ma preocupa acest subiect, pentru ca vad in jurul meu cat rau a facut si face alcoolul in familiile afectate de acest viciu, si nu vad nici un fel de preocupare a guvernului de a lua masuri si de a aschimba ceva.
Am o propunere si sunt interesata sa vad cati oameni sunt dispusi sa semneze o petitie pentru schimbarea legislatiei in vederea comertului cu alcool.
1. Una dintre cauzele acestor triste statistici in Romania o constituie faptul ca alcoolul este "la indemana". Sunt tari in lume care au observat efectele daunatoare ale consumului de alcool la nivelul societatii si au luat atitudine: au infiintat acele Liquor stores", locuri unde se vand numai produse din alcool, si au scos in afara legii comertul cu alcool in supermarketuri si buticuri. Propun guvernului sa adopte aceasta masura, pentru ca alcoolul sa nu mai fie la indemana oricui.
2. O alta cauza a consumului foarte mare de alcool la nivel national este simplu fapt ca este ieftin. Propun marirea taxelor pe alcool pana la un nivel la care sa devina greu accesibil din pdv financiar.
3. Politicile de marketing prin publicitatea TV si radio. Asa cum reclamele la tigari au fost scoase in afara legii, asa si reclamele la bauturi alcoolice ar trebui scoase in afara legii.
4. Politicile de vanzari. Ceea ce este considerat O bere in Romania are 500 ml, ceea ce este considerat O bere in alte tari are 300 ml. In afara de asta, producatorii de bere (dau un exemplu) ofera minunata licoare la pet-uri de 2,5 L, ceea ce iar nu mi se pare deloc in regula. Consumatorul de alcool este stimulat astfel sa cumpere cea mai mare cantitate disponibila pentru a putea cumpara o cantitate mare la un pret mai mic. Consider ca ar trebui scoase aceste pet-uri de 2,5 L si vanduta berea la dozari mai mici.
Cum vedeti voi aceasta problema?
Vi se pare o problema la nivel national sau nu?
Vi se par necesare aceste masuri?
Ce alte propuneri aveti?
Cum a afectat alcoolismul viata familiei dvs?
Raspunsuri
ellinia spune:
Eu i-as imparti in doua categorii pe cei care ajung alcoolici: ori sunt oameni slabi care in urma unor socuri, traume ajung sa consume alcool frecvent - ca sa uite, ca sa se ascunda si cei cu foarte putina educatie care locuiesc mai ales prin zonele rurale foarte sarace si care beau alcool de foarte proasta calitate prin crasme si la 45 de ani au ficatul pulbere.
Cred ca intr-o familie alcoolul - daca exista - nu trebuie lasat la indemana copiilor sau in alte ambalaje decat originalele. Si cred ca nu e bine pentru un copil sa-si vada parintii consumand frecvent si in cantitati mari alcool. Una e sa bei o bere seara si alta e sa stai mereu cu paharul plin pe masa. Nu suport oamenii care dau copiilor sa bea alcool - de genul 'baga degetul' in paharul cu bere sau suzeta.
Nu cred ca ridicarea preturilor ar fi o solutie pentru ca ar incuraja si mai mult evaziunea si fabricile ilegale de alcool - ca sunt si din astea o gramada.
Nu am avut cazuri in familie, am avut o prietena care timp de 7 ani a avut o relatie cu un alcoolic - persoana educata dar fara pic de vointa. Era foarte greu. Si daca el, personal, nu a avut vointa sa renunte la alcool, degeaba a incercat ea sa-l schimbe. Dovada ca dupa 7 ani a si plecat din tara, nu a mai putut suporta.
Si o prietena a carei mama avea probleme de genul asta si frecvent avea caderi. Familia sufera foarte mult, mai mult decat cel in cauza, care, de multe ori, nu realizeaza ce i se intampla, fiind mai mereu ametit. Nu au efect nici internarile, nici terapiile, doar vointa celui afectat.
Androix spune:
Nu ai luat deloc in calcul pe cei care produc alcool la ei acasa, care sunt in numar foarte mare si intre ei sunt cei mai multi dependenti de alcool.
In rest sunt de acord cu propunerile tale, as semna petitia.
ddana spune:
Cred ca o problema la nivel de constientizare a alcoolismului. Nu contest ceea ce se spune in articol - cum ca alcoolismul este o boala cauzata de alcool, desi comparatia cu TBC mie personal mi se pare deplasata. Ma infectez cu bacilul Koch inconstient, stand mult timp langa oameni bolnavi, etc. Paharul zilnic de tarie mi se pare - cel putin in faza initiala - o decizie constienta si voluntara. A, ca se ajunge sa nu mai depinda de tine-da, de acord. Dar pana acolo eu vad o cale lunga. Deci vreau sa spun ca e greu pentru mine, si cred ca si pentru multi altii, sa inceapa sa vada alcoolismul ca pe o boala si nu ca si pe un viciu. Plus ca un bolnav de TBC, sa continui comparatia, nu-si bate nevasta, nu-si neglijeaza copiii si nu ajunge la stirile de la ora 5.
Parerea mea este ca demersul limitarii consumului de alcool prin legislatie este foarte anevoios. Cred sincer ca alcoolismul in Romania este la cote alarmante si nu cred ca o lege ar schimba asta. Exista variante de ocolire (vezi comerciantii particulari, total necontrolati) care nu i-ar convinge pe bautorii profesionisti sa inceteze. Din punctul meu de vedere, alcoolistii actuali din Romania vor muri tot alcoolisti.
In schimb mi s-ar parea foarte util un astfel de demers in ceea ce ii priveste pe tineri... Care nu sunt inca condamnati la paharul cu palinca cotidian, dar vor fi, pentru ca asta e trendul, astea sunt modelele.
As vrea sa vad aplicata legea care spune ca nu se vand bauturi alcoolice tinerilor sub 18 ani. Care exista, e sublima, dar lipseste cu desavarsire. In toata viata mea nu am vazut nici macar UN singur caz in care vanzatoarea sa refuze sa vanda alcool (sau tigari) tinerilor sau chiar copiilor mici. Nici macar UN caz in care sa ii ceara actul de identitate. (Paranteza: in SUA mi s-a cerut ID absolut in fiecare situatie in care se impunea. Chiar daca e clar ca nu arat ca as avea sub 21 de ani. Si nu cred ca vroiau sa ma flateze).
As vrea sa vad campanii de constientizare la nivel national, as vrea sa vad vedete care sa-si puna la bataie imaginea in campanii de genul asta, as vrea sa vad initiative din partea operatorilor comerciali, din partea proprietatilor de baruri/cluburi/discoteci... Imi amintesc de o campanie din urma cu cativa ani in Franta care vroia sa atraga atentia asupra consecintelor bautului la volan in randul tinerilor. Intr-o gasca de tineri adulti bautori de alcool era un tanar care NU BEA, era numit "le capitaine" si, pentru a se asigura ca el ramane sobru pentru a-i duce pe ceilalti acasa, proprietarul barului ii asigura bauturi nealcooolice gratuite.
Ca in mare parte din probleme, cred ca se pleaca de la educatie si de la exemplele familiei si ale societatii. Societate care e bolnava, intoxicata de rachiu, fum si prost gust si n-are bani/disponibilitate/chef sa se ocupe de problemele astea.
marius spune:
La fel de bine poti sa compari consumul de tutun cu efecte directe si indirecte infioratoare care le depasesc exponential pe cele generate de consumul de alcool.
Insa atata timp cat interesele financiare ale statului roman sunt de ordinul sutelor de milioane de euro aproximativ 600.000.000 euro pe an pentru alcool si peste 10.000.000.000 euro pentru tutun si derivate, cred ca raspunsul vine de la sine de ce nu...
Pentru bani.
Insa nu-ti face griji ca Romania este copil micut de tot fata de alte state cum ar fi Marea Britanie, Franta, Germania, Italia si toate acestea sunt bebelusi fata de USA de exemplu.
Studiaza bugetele acestor state si primesti singura un raspuns.
eumada spune:
Eu am remarcat ca cei care vin la munca cu ziua..muncesc mai cu spor daca,pe langa bani si mancare au si bautura...cum doamne-iarta-ma poti sa bei tuica la 30 de grade afara....
Rufus spune:
Dupa parerea mea, nu este o problema nationala, iar pozitia (fruntasa a) tarii noastre intr-un clasament este discutabila.
Franele fortate puse in calea consumului de alcool nu dau rezultate pe termen lung, ci incurajeaza ocolirea lor cu efecte mai grave decat bauta la liber. Cine stie ce-i tuica din pufoaica intelege despre ce vorbesc.
Educatia, informarea, asta este metoda prin care putem opri din consumul inutil si daunator de alcool.
lavi02 spune:
Nu sunt de acord cu suprataxarea: de ce sa platesc mai mult eu care beau ocazional un pahar de vin sau jumatate de bere sau un pahar de sampanie la ocazii speciale? Mai bine statul sa-i educe pe cei care beau in exces cat sa ma taxeze pe mine.
Eu as elimina bidoanele mai mari de 1 l nu numai pentru bere ci si pentru sucuri carbogazoase. Ambele se trezesc daca nu sunt baute repede, deci sunt baute repede, deci incurajeaza consumul exagerat. " o bere " a ajuns sa fie un bidon de 2l, nu sticla de 0.5....
La fel beau si cola, ocazional o doza de 0.33 sau o sticluta de 0.25 si mi-am satisfacut pofta. N-am mai cumparat un bidon mare de ani de zile...
anya spune:
Depinde de gusturi. Mie imi place cola "trezita". Las sticla cu dopul desfacut sa iasa acidul iar daca sunt la restaurant folosesc metoda servetelului ca sa scot acidul - altfel nu o pot bea.
Revenind la subiect - oamenii "simpli", de la tara (si nu numai) vor continua sa faca alcool acasa. Toata copilaria am invartit la cazan (cu poarta incuiata), am copt cartofi in spuza focului, am adunat toate putreziciunile din gradina si trebuia pastrat si zatul de la cafea (ca are zahar si cum era perioada cu ratia....). Mie mi se intampla in Ardeal, la tara, dar sunt multi care aveau alambic si la bloc, in Bucuresti. Credeti ca e greu? Cine vrea sa bea va bea si Tarr filtrat prin paine.
In cazul in care ambalajele s-ar recicla - putem discuta despre ce ambalaj e mai bun, dar in conditiile actuale ce e mai putin nociv pt natura: un pet de plastic, 7 cutii de aluminiu sau 5 sticle de sticla?
Tinerii? Ma uit la cei din jur ('telectuali) si ori merg pe bere ori pe tarie. Putini aleg vinul si asta abia dupa 30 ani. Mi-e teama ca cei foarte tineri aleg alteva si e (zic eu) si mai grav. Mie imi e frica de tentatia drogurilor.
viviana spune:
Eu NU as semna o astfel de petitie.
Subscriu la ce a spus Rufus.
Propunerile nu sunt viabile pe termen lung si nu ar face altceva decat sa promoveze procurarea ilegala de alcool.
Si nu vad de ce eu care sunt un cetatean normal al acestei tari sa fiu obligata sa cumpar sampanie sau bere din anumite magazine si sa platesc preturi exorbitante din cauza unor persoane care se intrec cu gluma.
Si in general m-am cam saturat ca din cauza compatriotilor mei care inacalca legea sa-mi fie mie ingradite libertatea si dreptul la prezumtia de nevinovatie.
Dar, as semna cu placere o petitie ce sustine inmultirea clinicilor de dezalcolizare, aparitia sistemului "alcoolicii anonimi".