Copii amenintati ca vor dormi pe jos in spital
Raspunsuri - Pagina 10
maru spune:
off topic
David Hirsh de la Harvard (pe care am avut onoarea sa il cunosc acum cateva saptamani, a fost invitat aici) a revolutionat lumea invatamantului medical prin crearea modelului longitudinal.
Anul 3 de medicina in programul lui se "invarte" in jurul pacientului. Ca ex, studentul insoteste o femeie de la prima consultatie referitor la cum sa ramana insarcinata pana dupa nastere... trece prin toate rotatiile de la medic de familie, la obgyn, pediatrie si tot asa... Ori un pacient care e descoperit cu cancer, il insoteste la absolut toate consultatiile, e avertizat, paged de system cand pacientul se prezinta la urgente.
dar trebuie avut in vedere ca studentii la medicina deja au undergrad in science facut, multi au mastere si un procent destul de mare are phd la intrarea in facultatea de medicina.
scuze de off topic
on topic: pare ca Romania ramane o enclava bacsisului si dispretului fata de pacient. Cu cat mai amarat pacientul, cu atat mai mult isi flexeaza muschii cel in putere, fie el doctor, politist, etc
OanaRusu spune:
cum am fost intimidata si sicanata de seful sectiei si asistenta: tratament intarziat, cand imi facea antibioticul pe branula il impingea sa-mi iasa okii din cap, seful sectiei (Ca medic nu-i pot spune) striga la mine in fiecare dimineata cand venea la vizita, fisa de externare mi-a dat-o o alta asistenta care era mult mai amabila. Asta era doar cu astia doi, ceilalti erau chiar ok, (mai putin o parte dintre femeile de serviciu).
Nu poti face pe Xena razboinica oricand si oriunde.
Eu m-am incapatanat cu spaga (sa nu dau) - nemeritata anyway la cum s-au purtat cu mine - si s-au legat de mine.
Si nu mi-am permis sa-mi pun personalul medical in cap atunci cand am stiu ca n-am nici timp si nici resurse materiale sa le fac zile fripte.
Asta e - nu-s omul sa fac circ, si, avand o atitudine deschisa si pozitiva, in 90% din cazuri imi aduce macar beneficiul ca-mi place sa stau cu mine (adica nu fac ceva ce nu mi-e in fire).
Nu-mi place sa zbier, sa amenint, sa reclam, sa aduc pe cutare si cutare - am vazut pacienti de genul asta dar eu nu sunt asa si gata.
Campanie de resposabilizare ar trebui sa o faca conducerea spitalului.
Sunt conducator de echipa si nu ma astept ca echipa mea sa fie disciplinata si responsabilizata de client, ci de mine, ca de aia sunt managerul lor.
Parerea mea
XIO spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui maru
nu vreau sa te contrazic, vreau doar sa spun ca aici se invata din anul 1 de facultate empatia, studentii au in curriculum o serie de cursuri, care ii invata empatia, etica, cum sa interactioneze/reactioneze nu numai cu pacientii, dar si cu allied health. Ca ex din anul 1 fac DOCH courses, (determinants of community health) unde insotesc un medic/profesor in communitate, la clinici, acasa la pacienti, sunt pusi in tot felul de situatii care mai de care mai dificile, ei doar observa, dar si medicul ii observa pe ei. Au discutii apoi despre ce si cum... O mare parte din nota care o primesc atat studentii cat si residentii se refera la modul de interactiune cu pacientul. La randul lor studentii si residentii isi evalueaza profesorii, si nu prea sa menajeaza o categorie pe cealalta. Nu pot intra in detalii, din motive de confidentialitate, dar mai repede e un student in dificultate pentru comportament decat pentru note (unde si sunt f sever selectati, nu numai note, dar si interviu la care participa professor, student si psiholog) Ah, si daca spuneti de salarii, va zic ca nu toti castiga bani de intorc cu lopata, ci doar decent. Emma Aida e inger Doamne'ajuta! http://maru-incotro.blogspot.com/ |
asa e si la noi la facultati, Maru. Se studiaza Bioetica, se studiaza ani la rand psihologie, din naul 3 se fac zilnic stagii la patul pacientului, sunt multe actiuni de mers in diverse sate si consultat pacienti, samd.
Dupa cum bine spune LadyJ, in alte tari exista sanctiuni daca nu merge treaba bine, si exista salarii care ii multumesc pe angajati. Un om care primeste 2000 de euro este mai linistit decat unul care primeste 200.
Sa stiti ca in spital si noi mergem la aceleasi WC-uri, cu aceleasi dusuri si dormim in aceleasi asternuturi si uneori in aceleasi saloane. Doar ca pacientii fac asta o data pe an, iar medicii saptamanal sau zilnic.
La ginecologie mi s etragea un bond de masa din salariu pt fiecare zi de garda chiar daca eu nu mancam la spital (aveam aceeasi mancare ca si pacientele).
Si cum urla unii medici la paciente asa urla si la rezidenti, doar ca mai adauga si apelative si injuraturi. Saptamanal sau zilnic, nu o data pe an.
anya spune:
Xio, si iti place cand urla la tine? Accepti de frica ca te pica la examen cum pacientul accepta de frica ca nu-l trateaza (sau o face prost/dureros). Asta nu e situatie ok. Nu e normal sa se tipe. Nu e normal sa te desconsidere ca om (student, rezident, pacient).
OanaRusu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anya Xio, si iti place cand urla la tine? Accepti de frica ca te pica la examen cum pacientul accepta de frica ca nu-l trateaza (sau o face prost/dureros). Asta nu e situatie ok. Nu e normal sa se tipe. Nu e normal sa te desconsidere ca om (student, rezident, pacient). Anya |
ABSOLUT
... faza e ca nu ma vad eu responsabila SI capabila sa schimb asta. Sunt naiva.. si ma gandesc ca mass-media daca ar face campanii puternice, cu flagrante - la asta m-as baga - poate ar mai influenta comportamentul.....
dar, in esenta, parerea mea e ca fiecare spital are management si ala DA, e responsabil de ce se intampla in interior si nu are nevoie de pacienti sa le raporteze asta, n-au decat sa controleze strict activitatea
XIO spune:
Anya, evident ca nu ete normal, de-aia si scriu.
Diferenta este ca eu ca rezident sau student nu pot face nimic, dar ca pacient sau apartinator pot.
Si am facut-o de cate ori am avut ocazia, si am luat atitudine de fiecare data cand a trebuit. Nu pe forum, ci acolo.
Am scris asta ca sa vedeti ca nu doar pacientii trec prin asta, ci si unii medici tineri sau in varsta, prin urmare nu 'medicii' la modul general sunt asa, ci unii.
maru spune:
Xio, studentii de aici au pe website un buton rosu (un link) care ii duce automat la un website unde se pot plange de profesori, medicii de la rotatiile pe care le fac, allied health, oricine.
O pot face anonym, ori o pot face pe fata, semnand. Indiferent cum fac asta, se sesizeaza de la director de pre/clerkship pana la Dean.
Crede-ma ca nimanui nu ii convine sa fie luat la intrebari. Plus ca astia aici sunt obsedati cu statistica, ceva de groaza. Pai daca numele tau apare intr-un spike intr-un chart, imediat se aprind beculete...
Nimeni nu vrea sa isi piarda statutul de professor la universitate, indifferent la ce nivel este!
cei care nu sunt profesori asociati cu universitatea dar participa ca examinatori la diferite examene pierd enorm daca fac un pas gresit. Abia s-a terminat un exam major pentru anul 3, nu intra in residentie daca nu au examul asta, e f greu, o zi intreaga de examinare practica. Deja am 3 sesizari referitoare la un examinator, si tipul e deja programat sa se intalneasca cu cei in charge aici, e deja pe lista no-no, never to be an examiner!
mai stii cand povesteam ca in sala de operatii exista o asistenta a carui unic rol e sa noteze ce se intampla? si uite asa, nu intra nimeni cu cafeaua, nu are nimeni chef de nimic care sa aduca prejudicii pacientului pentru ca nurse in charge noteaza tot, si esti chemat in fata unui comitet sa dai cu explicatii.
dar asta e o chestie de mentalitate! Nimeni nu ii poarta ranchiuna asistentei respective, asta e jobul ei!
Pe cand directorul spitalului de pediatrie din Sibiu, in loc sa isi ceara scuze si sa promita ca o sa ancheteze, sa explice de ce copiii sunt internati fara parinti, sa explice de ce nu avea locuri etc, el a decis sa arunce vina pe parinte! Si putin ii pasa, ca desi sunt sesizari in media, desi numele institutiei pe care o conduce e tarat in rahat, eh na, el nu are plangeri la politie!
XIO spune:
Maru, exact ce spunea LadyJ: cand sunt consecinte, se umbla pe varfuri.
In locul directorului spitalului tu ce ai face?
Vin eula tine si iti spun ca angajatul tau m-a batut. Nu am nici un semn, erau martori dar spun ca nici macar nu m-a atins.
Iti dai angajatul afara? Sau il amendezi cu ceva?
Spui sa se interneze parintii
Unde? pe acoperis?
De la adapostul spitalelor bogate e usor sa arati cu degetul, dar cand ai 50 de paturi toate pline, cu 2 pacienti in unele paturi, unde sa mai pui si parintii copiilor? Lasand la o parte igiena care nu mai exista si altele.
Sa vezi ce fain era la stagiile de pediatrie cand intram 6 studneti intr-un salon unde erau paturilor copiilor, unde erau mamele copiilor, asistenta, asistenta noastra de grupa, si aveam griji sa nu ne calcam unii pe altii. sau sa vezi ce fain cand o mama spala scutecele copilului care avea gastroenterita in minivana unde cealalta trebuia sa isi spele copilul. sau cand o alta mama a scapat pe jos felia de salam, a ridicat-o si i-a dat-o copilului. Ni s-a intors stomacul pe dos, si i-a dat-o cu toate ca i-am spus toti sa nu o faca. Nu pt ca nu avea bani, ci pt ca 'n-avea nimic'.
desigur cand toti sunt bine educati si spalati si ingrijiti e altceva, cand sunt unii care nu respecta nimic, e cam greu sa ai pretentia la igiena Nu mai spun de saloanele de la ni care unele numai saloane nu sunt.
Lali spune:
Xio, de ce un bolnav, bolnav deci, trebuie sa reclame un tratament necorespunzator la care este supus de un medic, dar un student sanatos nu are aceeasi obligatie ?
Consecintele negative mi se par mai grave in cazul pacientilor decat in cazul studentilor/rezidentilor.
Si sa nu uitam ca sefii sistemului, directorii spitalelor sunt exact acesti oameni pe care marea majoritate se tem sa ii reclame. Ei raspund si de lipsa de paturi, si de mizeria din spital si de angajatii care se poarta aiurea.
maru spune:
Xio,
1. daca iti imaginezi ca aici spitalele sunt bogate te inseli amarnic. guvernul local nu plateste nici macar salariile integral, spitalul face eforturi supraumane sa reziste. Si fac bani din cercetare (dar inseamna sa platesti salarii mai mari medicilor tai, ca sa aiba timp de cercetare, sa ii platesti ca pentru norma intreaga, cand ei de fapt intra in OR ori sunt in service doar 3 zile pe saptamana, ca restul fac cercetare). Fac bani din asocierea cu universitatea, asta daca esti norocos sa ai medici interesati, sa vrea sa predea, ca nu toti vor sa fie urmati de o turma de student, resident, fellow...
Se tine la imagine, la comunicare asa cum se tine la curatenia din spital.
Se fac bani din donatii, nimic nu e prea jos pentru ei ca sa faca bani sa stea deschisi. Nimic! Ce campanii sunt aici, ce se gadila la c cei care au bani... Nu pot da din casa, cu toate ca am plecat de acolo, pentru ca rezultatele care le au zau ca merita sa uiti orice effort facut.
Ce as fi facut in locul directorului ala?
in primul rand imi angajam de la primul semnal in presa un specialist in comunicare si imagine. si il lasam pe ala sa vorbeasca pentru mine, ori sa imi scrie raspunsurile. Nu puneam paie pe foc in media. Pacientul nu e niciodata de vina in fata media, in fata societatii.
faceam ancheta la sange. Si da, daca nu vedeam nici o dovada, miscam personalul, mutam asistentele pe alta sectie, trimiteam in paid leave of absence, obligam la consiliere psihologica.
voi credeti ca aici nu sunt nemultumiti? voi credeti ca aici parintii nu fac scandal, cu bun motiv ori ba? Dar spitalul nu isi ridica poalele in cap si nu tranteste cu mucii in fasolea pacientului.
nu ai paturi in spital pentru ca nu le manageriezi cum trebui. Stii cum zic astia aici in extrema cealalata? treat it and street it!
tu nu mai esti acum in tara, ai vazut modelul german deja, tot asa e acolo, ca in Romania?
(stii cate femei de service sunt un facultatea de medicina? care e intr-o cladire cu 12 etaje parca? 2. atat. Cea de noapte colecteaza gunoiul din birouri, si o data pe saptamana aspira. Asta doar daca e necesar. Cea de zi face baile. atat.)