Viata in Germania si Elvetia - cap. 85

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Citat:
citat din mesajul lui dyanira

Am si eu o intrebare: Ati comandat careva carti in RO cu livrarea aici?Eu as vrea sa comand pe elefant.ro...In Ro comandam de obicei la ei insa as vrea sa stiu daca aveti careva experienta cu comanda?
Cum se plateste, in cat timp ajunge si cum se face livrarea-vine coletul acasa sau la oficiul postal??




Dyanira, eu am comandat de pe librarie.net, dar nu ii recomand. A durat saptamini sa imi trimita factura cu cit am de platit, apoi dupa plata alte saptamini sa trimita coletul. Adesea a trebuit sa le reamintesc eu ca au uitat de comanda mea . Dupa ce au trimis a sosit pachetul repede (intr-o saptamina). Mie mi-i la adus posta acasa, dar daca nu e nimeni sa preia pachetul si niciun vecin binevoitor trebuie sa te duci sa il ridici de la oficiul postal. Am mai comandat si de pe Humanitas, dar acolo trebuie platit cu carte de credit (eu prefer PayPal ca sa nu cer cartea sotului ). Trimit rapid, dar cer mai mult pt transport (merita sa prinzi o zi cu reduce de 20%). Au si mai putine carti dintre care sa alegi.
Urmeaza sa incerc si eu elefantul daca au PayPal.

In schimb am ramas nemultumita de calitatea cartilor pt copii, adesea sub numele de "lux", dar prost tiparite, pe o hirtie destul de proasta.





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CT spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO

CT, m-ai dat pe spate Cum sa fii ataaaaaat de draguta incat sa suni acolo?

Pentru ca eu merg dupa principiul "geht nicht, gibt's nicht".

Citat:
citat din mesajul lui XIO

Adica vreau neaparat in 2 mai 2013 sau 2015, 2014 sau 2016 nu, ca nu imi plac cifrele
Sau 1 Aprilie, ca e funny si asta.

2 mai e intr-o joi, din cate am vazut, si la ofertele din aprilie erau unele si joia, deci posibil sa se poata si pe 2 mai, trebuie doar sa intrebi. Dar cum ziceam, nu i-as lua neaparat pe primii gasiti, posibil ca altii sa fie mai ieftini sau din alte puncte de vedere mai avantajosi. Si inca nu-s nici sigura ca indepliniti conditiile, aia ar trebui studiat.

Ai sunat deja la asigurare cumva? M-am uitat putin si dupa formularul pomenit deja pe aici, si cred ca de asa ceva aveti nevoie, ca ma intrebase tipa cum e cu asigurarea medicala in Romania, daca sunt toti asigurati, daca e ca aici, ca se plateste din salariu, sau cum functioneaza, si astea erau lucruri de care eu habar nu aveam, de aia am zis ca o sa o lamuriti voi.

Loredana, nu stiu ce e DKK, ce am gasit e de fapt DBKK, Debeka Betriebskrankenkasse, dar aia nu e privata ci de stat, si din cate stiu nici alea private nu asigura concubinii, mai ales ca la cele private trebuie sa se asigure fiecare separat (si copiii), spre deosebire de cele de stat, unde ai "Familienversicherung". Asa ca nu stiu cum ai fi putut fi asigurata prin "concubin".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Loredana71 spune:

Christa,am scris gresit,era vorba de DKV....Nu am fost asigurata PRIN partener,poate m-am exprimat eu gresit,el era cel care platea,am platit o asigurare intreaga,normala,nu eram mitversichert...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kiki78 spune:

Si eu am o nelamurire in legatura cu Lehramt: tocmai am aflat si eu ca aici in Germania, Bayern- ca sa predai trebuie sa ai dubla specializare.
Am fost sa imi recunosc dimploma, si doamna de acolo mi-a zis ca ea nu vede decat Matematica pe diploma mea. Aveti idee ce implica asta? Pana ce primesc plicul de la ei, stau ca pe pioneze. Doamna de acolo mi-a zis ca probabil trebuie sa dau iar licenta...sau sa mai fac nu stiu ce.Si dumneaei spunea ca sunt posturi la greu pt profesori de matematica, dar eu am cautat pe net si am gasit o frumoasa lista de asteptare. Cine e in tema poate ma lumineaza si pe mine,macar sa stiu una si buna.

Si as mai avea o intrebare, stiti cumva daca la universitatile din München pot sa fac eu un anumit curs. Contra cost si in urma caruia sa am o hartie cum ca am studiat acel curs?
Merci mult fetelor,
in asteptarea primaverii, Nicoleta :D

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CT spune:

Deci. Sa va spun cum a fost la mine.
Eu am venit in Germania cu scoala neterminata, tocmai ce incepusem clasa a XII-a cand ni s-a aprobat plecarea. Am dat aici bac-ul, aici am facut si facultatea (informatica), si am lucrat 4 ani si 7 luni la Fachhochschule ca asistenta (wissenschaftliche Mitarbeiterin). In timp ce lucram acolo (contractul era pe termen limitat, ca de altfel toate contractele de genul asta la stat), am aflat de la colega mea de birou ca se cauta Quereinsteiger cu facultate de informatica, deoarece lipsesc profi de informatica. Colega mea a plecat deja inainte sa i se termine contractul la Fachhochschule, in vara 2003, eu mi-am terminat contractul (proiectul s-a terminat la sfarsitul lui 2003, odata cu contractele noastre) si am stat o jumatate de an acasa cautand serviciu nou. Problema mea a fost ca am vrut sa raman in zona, deoarece si sotul lucra aici si nu aveam de gand sa ne mutam (prea departe - ca aprox. 20 km ne-am mutat). Din vara 2004 am prins si eu post, dar a fost mult de lucru cu el, si rezultatul e ca m-am ales cu a doua "specializare", economie.

Cand a fost clar ca ma vrea scoala, imi zice directorul ca daca primesc doar contract de "Angestellte" si nu predau decat o materie, atunci sunt platita dupa BAT III (sau era chiar BAT IV a sau b, nu mai stiu exact), in conditiile in care TOTI absolventii de universitate erau platiti dupa BAT IIa, si doar absolventii de Fachhochschule erau platiti dupa BAT IVa/b, si dupa cativa ani puteau trece la BAT III. Tariful asta BAT nu mai exista, acum se cheama TVA, parca, in orice caz IIa era mai bine platit decat celelalte. No bun, deci ce materie sa iau ca a doua specializare? Ii ofer directorului matematica, "ah nu, nu se poate, ca trebuie sa fi dat examen la matematica in cadrul examenului de diploma", zic "bine, atunci drept, ca aia am avut ca Anwendungsfach si am avut si examen de diploma". "Ah nu, nici aia nu se poate, ca avem noi tot felul de meserii care au de a face cu dreptul (Steuerfachangestellte, Rechtsanwalts- und Notargehilfen etc.), da' materia nu se ofera la seminar." Intre timp vorbisem cu o posibila viitoare colega, care lucra si la seminar ca Fachleiterin pentru germana si care imi sugerase sa iau germana, i-am propus si asta directorului, dar "ah, imi pare rau, vorbiti dvs. perfect germana, dar totusi materia la germana e mai mult decat gramatica, acum se cheama Deutsch/Kommunikation, si totusi dvs. nu aveti germana ca limba materna. Dar stiti ceva? Scoala noastra are profil economic, de ce nu luati economia?" Pai de-aia, ca daca ma interesa economia, atunci studiam informatica economica, sau macar luam economia ca Anwendungsfach, da' nu m-a interesat dom'le nici cat negru sub unghie. Insa daca directoru' recomanda ...

Bun, la un moment dat ma suna aia de la Landesschulbehörde sa-mi spuna ca indeplinesc "beamtenrechtliche Voraussetzungen" si nu-mi dau contract de "Angestellte" ci pot sa ma "verbeamten". Zic bine, si cum e cu materia secundara? "Ah, pai aia era importanta ca Angestellte, dar daca indepliniti conditiile pentru Verbeamtung, aia se poate si cu o materie." Asta nu trebuia sa inteleg, nu? I-am spus directorului ce si cum, dar el a inceput sa dea din colt in colt, ca da, teoretic pot ramane cu informatica, dar totusi o materie secundara nu strica, poate candva nu o sa mai fie nevoie de atata informatica, si atunci nu ar strica sa am o a doua materie, blabla. Vorba multa saracia omului, pana la urma s-a facut voia lui si eu m-am ales cu economia ca a doua materie.

La noi in Niedersachsen era asa (cum ziceam, in 2004, acum nu am mai auzit de Quereinsteiger, si la informatica oricum nu, pentru ca au inceput sa vina cei care au terminat facultatea de Lehramt si au avut una din materii informatica) ca in primii 3 ani era "Beamtenverhältnis auf Probe", primeam salariul intreg (spre deosebire de referendari, care cred ca primesc mai putin de 1000 euro/luna), dar trebuia sa si predam toate orele pentru un post plin (24,5 ore/saptamana), din care generosi ne-au scazut 4 ore/saptamana pentru seminar. Concret insa a fost asa, ca seminarul ala era martea, si aveam 6 ore: 2 ore pädagogisches Seminar, 2 ore fachdidaktisches Seminar la informatica si 2 ore fachdidaktisches Seminar la economie. Si pentru ca martea era rezervata seminarului, cele 20,5 ore se imparteau pe celelalte 4 zile lucratoare, ceea ce la prima vedere nu pare mult, insa aveam si zile cu 8 ore/zi, iar 8 ore pe zi la scoala, fie ele si numai de 45 minute, nu se compara cu 8 ore in birou. In fine, asta a fost in primul an. Cele 4 ore reducere le-am primit in toti 3 anii, doar ca in al doilea an aveam seminarul tot martea, insa doar la doua saptamani, si in al treilea an doar la 4 saptamani. Mie mi-ar fi convenit mai mult ca in primul an sa si primim alea 6 ore reducere saptamanal, pentru ca primul an a fost cel mai greu, nu ai niciun material nimic, manuale nu se foloseau la noi la scoala, a trebuit sa fac multe de la 0, chiar daca unele le-am primit si de la colegi.

Seminarul ala insa in mare a fost vreme pierduta, asteptarile mele au fost mult mai mari. Cel mai mult m-a ajutat, culmea, cel de economie. In primii trei ani a trebuit sa predau si ore de economie, pentru ca in timpul participarii la seminar a trebuit sa avem si tot felul de inspectii. Kleine Unterrichtsbesuche unde veneau doar Fachleiter-ii (la ora de economie venea cel de economie, la ora de info venea cea de info), si große Unterrichtsbesuche, unde pe langa Fachleiter-ul cu pricina al materiei respective mai venea si cel care facea seminarul pedagogic si cineva din conducerea scolii, ori directorul, ori directorul adjunct, ori vreun coordinator. La sfarsit am avut si la fiecare materie o inspectie la care am primit nota, si apoi am avut asa-numitul "Prüfungsunterricht", care in principiu a fost ca inspectia notata, doar ca dupa aceea am mai avut si un examen oral.

Dupa ce am luat examenul ala s-a transformat "Beamtin auf Probe" in "Beamtin auf Lebenszeit", si iata-ma.

La mine a fost problema ca a intervenit Mona pe fir in timp ce eu eram in perioada de proba, apoi in Mutterschutz nu am participat la seminar, si de fapt Mutterschutz al meu a inceput prin aprilie-mai, nu mai stiu exact, si a tinut pana prin septembrie, iar eu m-am intors la scoala abia cu data de 1 februarie, adica la inceperea semestrului al doilea. Asa ca mi-am scurtat perioada de proba cu 15 saptamani cat a tinut la mine Mutterschutz. Si de la 1 februarie m-am intors doar cu 8 ore/saptamana, cat a fost minimumul necesar pentru perioada de proba. Colegii au dat examenul candva pe la sfarsitul anului scolar, si la mine s-a prelungit treaba pana in noiembrie/decembrie, nu mai stiu exact.

Acum din cate am inteles, cele care s-au interesat de Lehramt au venit cu facultatea facuta din Romania, si acolo poate fi cu totul altfel.

kiki, posibil sa poti participa ca "Gasthörer", uite aici de ex.:
http://www.uni-muenchen.de/studium/hochschulzugang/gaststudium/index.html
sau
http://www.tum.de/studium/vor-dem-studium/bewerbung-und-zulassung/gasthoerer/

Loredana, scrisesei "am facut-o pe datele sotului meu,pe atunci iubit", si aia nu era prea clar. Acum daca zici ca era pe numele tau, si sotul tau doar platea, normal, aia e posibil, asigurarii ii e totuna cine plateste, atata timp cat curg banii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kiki78 spune:

Oau Christa cat ai scris, merci mult ca ai impartasit din experienta ta ...ce sa zic, pare mai complicat decat speram. Deci contractele profesorilor aici sunt determinate si interviurile se dau la scoli cu directorul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CT spune:

Citat:
citat din mesajul lui kiki78

Deci contractele profesorilor aici sunt determinate si interviurile se dau la scoli cu directorul.

Cum se desfasoara concret treaba depinde de la land la land (mai putin de la scoala la scoala, as zice), ce am scris eu e(ra?) valabil pentru Niedersachsen.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Loredana71 spune:

Da,m-am exprimat eu cu ciubotele,de faptCeea ce voiam sa spun,era ca au acceptat sa plateasca sotul meu asigurarea,cu contul lui,etc...Si ca prietenul lui Xio isi poate gasi sigur o asigurare privata,pentru ca si eu mi-am gasit,asta voia sa fie mesajul,de fapt

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns deni_de spune:

Buna fetelor,
am descoperit si eu subiectul vostru si am citit citeva pagini din urma. Pot sa scriu si eu citeva informatii in legatura cu temele discutate in ultimile pagini. Stau cam prost cu timpul, asa ca o sa mai revin.
Eu locuiesc in Bayern, am studiat Fizica in Romania si in urma cu 2-3 ani am aplicat pt Lehramt.
Din informatiile mele- aici sint 2 feluri de studiu al fizicii si matematicii. Diploma noastra din Romania e echivalenta a studiului aici la univesitate, terminat ca Diplom Physiker, Mathematiker. Pt a lucra in invatamint este studiu separat – Lehramt si intotdeauna sint 2 sau mai multe materii. De asemenea e studiu separat pt profesor la Hauptschule, Realschule sau Gymnaziu.
Avind in vedere ca stau prost cu profesorii la diferite materii, din cind in cind scot posturi pt. Quereinsteiger, asta insemnind ca fizicienii sau ce au ei nevoie, se pot recalifica. Asta insemnind ca vor face referendariatul ca si orice absolvent de Lehramt si dupa 2 ani si un examen final, pot deveni profesori titulari.
Eu am aplicat 2 ani la rind pt BOS. Primul an am primit negativ (initial fusesem pe o lista de asteptare), in al doilea an puteam sa merg la o scoala cam la 200 km. Doar ca scrisoarea venise cind eu eram deja insarcinata asa ca am renuntat. Anul trecut si anul acesta am vazut ca nu au posturi. Ma refer la Bayern. Cred ca se mai poate incerca si direct la scoli, la inceput ca si suplinitor, pe urma pot apare si alte posibilitati. Doar ca eu mi-as fi dorit sa fac si refendariatul ca sa nu ma arunc asa, in apa rece. In special fiindca germana mea nu e perfecta, iar modul de predare aici e un pic diferit fata de ce stiu eu din Romania.
Cind am aplicat eu, erau si joburi pt ingineri pt Berufschule.
cam atit deocamdata :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns raluca_irina spune:

Va salut! Ce stiti de posibilitatea de a lucra ca profesor de limba engleza in Germania?

Mergi la inceput