Viata in Germania si Elvetia - cap. 85

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns kiki78 spune:

Merci Deni ca ne-ai povestit din exp ta. Refendariat inseamna un fel de definitivat? Dar BOS ce inseamna?
Eu tocmai am primit o scrisoare de la cei ce se ocupa cu recunoasterea diplomelor si mi-au spus sa duc inclusiv diploma de Definitivat in original, si binenteles imi reamintesc incaodata ca imi trebuie doua specializari.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CT spune:

Citat:
citat din mesajul lui deni_de


Din informatiile mele- aici sint 2 feluri de studiu al fizicii si matematicii.
[...] Pt a lucra in invatamint este studiu separat – Lehramt si intotdeauna sint 2 sau mai multe materii. De asemenea e studiu separat pt profesor la Hauptschule, Realschule sau Gymnaziu.

Nu e doar la fizica si mate asa, ci la toate materiile, adica daca vrei sa te faci invatator sau profesor trebuie sa studiezi Lehramt. E de fapt Grund- und Hauptschule (majoritatea vor la Grundschule, dar cineva trebuie sa predea si la Hauptschulen, deci ...), si mai este si Lehramt an berufsbildenden Schulen.

Citat:
citat din mesajul lui deni_de

Asta insemnind ca vor face referendariatul ca si orice absolvent de Lehramt si dupa 2 ani si un examen final, pot deveni profesori titulari.

Asta e ceva ce depinde de land, pentru ca eu nu am facut referendariat, ci, cum ziceam in mesajul ala lung, am fost practic titulara de la inceput, doar pe termen limitat si conditionat de reusita la examen final. Diferenta majora intre mine si un referendar, pe langa salariu si nr. de ore de predat, este ca postul meu imi era sigur, referendarul isi face referendariatul si "gata", apoi trebuie sa isi caute post de titular, nu neaparat la scoala unde si-a facut referendariatul.

Citat:
citat din mesajul lui kiki78

Merci Deni ca ne-ai povestit din exp ta. Refendariat inseamna un fel de definitivat? Dar BOS ce inseamna?

BOS=Berufsoberschule, e o scoala de 2 ani, in urma careia poti dobandi bacalaureatul, daca in prealabil ai terminat 10 clase si ai invatat o meserie (adica "Ausbildung") sau ai mai multi ani de experienta in lucru, fara sa fi invatat o meserie anume:
http://www.km.bayern.de/eltern/schularten/berufsoberschule.html

Nu stiu (exact) ce este definitivatul. Aici daca studiezi Lehramt dai intai 1. Staatsexamen (sau Bachelor la unele facultati), dupa 6 semestre cred, apoi 2. Staatsexamen (respectiv Master, la facultatile unde se da si Bachelor), si apoi trebuie sa-ti faci referendariatul, care dureaza 1,5-2 ani. In timpul ala ai un anumit numar de ore (la noi in Niedersachsen parca sunt 8) pe saptamana in care predai singur, apoi alte ore in care te uiti cum predau altii si ai voie din cand in cand sa pregatesti si tu cate o ora, si la sfarsit iti dai examenul si abia atunci te poti numi "Lehrer". In timpul referendariatului esti de obicei in "Beamtenverhältnis auf Widerruf", si cand ti-ai luat examenul dupa referendariat nu mai esti Beamter ci somer. Apoi ori are nevoie de tine scoala unde ti-ai facut referendariatul, dar si atunci nu te preia, ci esti in concurenta cu altii care se pot interesa pentru postul respectiv, ori iti cauti post la alta scoala.

Citat:
citat din mesajul lui raluca_irina

Ce stiti de posibilitatea de a lucra ca profesor de limba engleza in Germania?

Ca profesor la scoala ma tem ca sansele-s proaste pana la nule, sunt destui profesori de engleza cu pregatire "nemteasca", plus ca iti trebuie si o a doua materie etc. La Volkshochschule sau alte institutii care ofera cursuri de engleza s-ar putea sa ai noroc, insa acolo de obicei nu-s contracte pe termen nelimitat si nici "full time", ci pentru un anumit numar de ore. Sunt si institutii care ofera meditatii elevilor, si acolo mi-as putea imagina sa fie sanse.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns deni_de spune:

Crista, eu am scris de mate si fizica fiindca in mesajele anterioare pt asta se cereau informatii. E foarte adevarat ce scrii tu si fiind in invatamint sigur ai mai multe informatii. De asemenea am spus ca eu sint in Bayern. Scuze pt informatii incomplete, dar scriu cu "bruiaj" din partea copiilor si cit de scurt pot.
Cind am aplicat eu erau posturi speciale, asa cum am scris-refendariat cu examen final si pe urma posibilitatea de a deveni Beamte. Am aplicat la minister - Bayern si nu direct la o scoala. Erau posturi atunci si la Gymnaziu dar pt 2 ani era un salariu de 1000 euro pe luna si nu-mi convenea. BOS-ul ma atragea si in ideea ca acolo sint elevii mai motivati. Asta era concluzia mea personala- daca vor sa continue scoala, au un interes. Binenteles ca in practica poate fi altfel.
Eu din ce am inteles atunci, refendariatul se desfasura exact ca si in cazul unui proaspat absolvent de Lehramt. Asa cum ai descris si tu. Nr. limitat de ore, asistenta din partea unui profesor la inceput, etc. Toate informatiile le aveam de pe pagina lor:

https://www.km.bayern.de/lehrer/stellen/quereinstieg.html

De asemenea pt Gymnaziu erau atunci alte conditii. O diferenta de ex. era ca nu puteai deveni Beamte in final, iar in cazul acesta pt mine nu era atractiv deloc refendariat 2 ani cu salar asa de mic. Dar eu nici nu eram foarte motivata. Stateam in cumpana daca sa ma apuc de munca sau bebe nr 2 :) Deci am ales sa aplic acolo unde era cel mai atractiv pt mine si daca e sa fie bine, daca nu, data viitoare.
Eu am muncit in Germania si ca fizician. Lehramt e asa, o iubire veche de-a mea. Momentan nici nu stiu daca as vrea asta sau industrie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns deni_de spune:

Kiki78, m-am uitat prin actele mele si atunci cind am aplicat eu, oferta ministerului era: Sondermaßname für Diplom Physiker und Diplom Mathematiker mit Nebenfach Physik oder Informatik. Nu stiu daca exista vreo regula sau doar atunci era cerinta asa. Infomatii complete cred ca tot de la ei direct primesti.
acum chiar nu ma mai lasa juniorul sa scriu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristoiu spune:

E cineva prin Berlin sau Potsdam? S-ar putea sa trebuiasca sa ne mutam acolo si am nevoie de niste informatii ca sa fiu proactiva si sa nu ma trezesc neacoperita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angiuta spune:

Cristoiu eu sunt in Berlin.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristoiu spune:

oh, slava domnului! poti sa imi spui te rog cam care sunt zonele ok de locuit in Berlin si nu super super scumpe? Ma gindesc ca la inceput sa inchiriem o casa si pe urma mai vedem ce facem, daca mai cumparam una sau ba, ca asta din Hanovra nu vrem sa o vindem.

M-am uitat dupa gradinite si scoli bilingve acolo, se pare ca sunt mai multe si chiar mai ieftine decit aici, dar nu stiu cam ce batalie e in general la gradinite pe locuri. Aici e al dracului de greu sa prinzi un loc.

Al meu zice ca multi de la firma lui stau in Potsdam si fac naveta. E mai ieftin, mai frumos, ai idee?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CT spune:

Citat:
citat din mesajul lui deni_de

De asemenea am spus ca eu sint in Bayern.

Da, de asta am subliniat ca depinde de land. kiki e in Bayern, dar aschiutza de ex. e in Niedersachsen.

Citat:
citat din mesajul lui deni_de

Am aplicat la minister - Bayern si nu direct la o scoala.

La noi nu a fost ministerul ci pe atunci Bezirksregierung (intre timp se cheama Landesschulbehörde), direct la scoli nu se poate.

Citat:
citat din mesajul lui deni_de

BOS-ul ma atragea si in ideea ca acolo sint elevii mai motivati. Asta era concluzia mea personala- daca vor sa continue scoala, au un interes. Binenteles ca in practica poate fi altfel.

Din ce am citit de BOS nu e diferenta intre BOS si gimnaziu, pentru ca la sfarsitul amandurora dai bac-ul, doar ca la BOS sunt elevii mai mari, avand in vedere ca au facut deja Ausbildung sau au lucrat ceva vreme dupa clasa a X-a. Si da, practica arata complet altfel.


Citat:
citat din mesajul lui deni_de

Erau posturi atunci si la Gymnaziu dar pt 2 ani era un salariu de 1000 euro pe luna si nu-mi convenea.
[...]
Eu din ce am inteles atunci, refendariatul se desfasura exact ca si in cazul unui proaspat absolvent de Lehramt. Asa cum ai descris si tu. Nr. limitat de ore, asistenta din partea unui profesor la inceput, etc.

Nu inteleg, si la BOS ce salariu ai fi avut? Ca ai zis ca la BOS faceai referendariatul, sau a fost doar din cauza ca la gimnaziu nu erai Beamter la sfarsit?


Mda, deci bavarezii nu mai ofera momentan nimic, adica nici acum, nici in viitorul apropiat, cum au formulat ei.[/quote]

La mine inca mai e o chestie foarte funny. Quereinstieg al meu se cheama de fapt oficial "Qualifizierung und Prüfung der Lehrkräfte an Fachschulen und Berufsfachschulen nach §12 Bes. NLVO". Habar nu am ce sunt Fachschulen, in cadrul scolii mele (Berufsbildende Schulen Wirtschaft und Verwaltung) nu exista. La Berufsfachschule am predat de la inceput, dar doar informatica, orele de economie (2/saptamana!) le-am avut la o clasa de Berufsschule (ceea ce nu e nici Fachschule, nici Berufsfachschule!). Informatica am mai predat si la clase de Berufsschule si la gimnaziu (pe vremea aia se chema Fachgymnasium, acum se cheama Berufliches Gymnasium). La un moment dat, candva in aia primii 3 ani, cand inca nu mi-era "gata" calificarea, am fost bagata intr-o comisie de bac ca protocolanta, adica ma vazusem pe lista. Dupa 1-2 saptamani vad ca s-au afisat liste noi, si nu mai sunt pe lista. Il intreb pe coordinator de ce, si cica nu am voie pana nu mi-am dat examenul. In schimb un alt coleg, Diplom-Mathematiker (!), dar care a inceput inaintea mea si deja isi daduse examenul, dar nu preda informatica la gimnaziu (spre deosebire de mine) a avut voie sa fie membru al comisiei de bac de informatica. Nu ca as fi plans, ca era munca in plus, doar m-am mirat. De anul trecut am participat si eu la bac (pana atunci am predat doar in clasa a XI-a, ca erau destui colegi la XII-XIII, si cei de anul trecut au fost primii pe care i-am avut de la inceput la sfarsit), anul asta iar o fac, dar Doamne fereste sa verifice cineva daca chiar am voie. Din anul scolar care vine voi preda iar si la Berufsschule (am facut o pauza de cand cu Mona, pentru ca pana anul trecut am lucrat numar redus de ore), unde teoretic, conform calificarii, iar n-am voie.

aschiutza, daca dupa toate cele scrise inca tot te intereseaza, am constatat ca s-a schimbat legislatia, dar posibil inca este sa intri ca si Quereinsteiger, numai ca nu stiu daca/ce se cauta actual. Uite aici: www.mk.niedersachsen.de/portal/live.php?navigation_id=26154&article_id=89031&_psmand=8" target="_blank">http://www.mk.niedersachsen.de/portal/live.php?navigation_id=26154&article_id=89031&_psmand=8 ("Vorbereitungsdienst" e referendariatul).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Panseluta spune:

salut fetelor,

ma bucur ca s-a activat discutia in directia Lehramt, asta fiind o optiune pe care nici eu nu o exclud. Eu tin de zona Schleschwig-Holstein.

Ce am inteles eu (din ce am citit pe net si se mai scrie si aici): pt Quereinsteiger, 2 ani pt calificare cu un anumit numar de ore (predare la scoli), prost platiti, ca dupa aceea sa ma trezesc ca tot nu pup un post. Se merita oare investitia (mai ales ca timp)?.

M-ar interesa si parerea ta CT, ca Lehrer, din experienta ta cu copiii? cum te intelegi cu ei, cum ii "stapanesti"? ce metode de "corectie" se aplica in ziua de azi in scoli cand ai de a face cu copii obraznici?
Multi spun ca pozitia de Beamter e atractiva. De ce? Lasand la o parte ca nu pot fi dati afara si ca exista anumite streuerlichen Vorteile, ce ar mai fi de spus la aceasta tema? Se mai "produc" beamteri überhaupt? Mai de mult intelesesem ca lehrerii nu mai devin beamteri. Asa e?
Raspunsuri concrete la anumite intrebari voi gasi pesemne cand ma voi infroma concret la forurile in tema (imi dau seama ca lucrurile se schimba, de la an la an si de la land la land), totusi le pun si aici. Uneori primesc raspunsuri surprinzatoare

Ah, da, pt fetele noi - sa ma prezint: eu am o diploma pe biochimie in Romania recunoscuta/echivalenta aici ca/unui Bachelor 4 ani, 6 ani de munca in Romania, un Praktikum aici la Uni pe cercetare pe cand eram studenta ,plus un Master pe Bioinformatica terminat aici in 2010...si un baietel de 2,4 ani care imi fura tot timpul liber..Limba germana o stapanesc bine.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angiuta spune:

Panseluta depinde de Land daca profesorii mai devin Beamter sau nu. In Berlin de exemplu nu mai devin demult.

CT eu fac o Fachschule (Sozialpädagogik). Nu esti elev ci Studierende si ca sa poti urma cursurile trebuie sa ai cel putin Realschulabschluss+ Ausbildung. Toti colegii mei au fie Fachhochschulreife, fie Abitur. E orientat pe practica, in cazul meu educatoare. De altfel am 3 blocuri de practica integrate, 2 a cate3 luni si ul de 6 luni.

Cristoiu iti scriu imediat un PM sa nu plictisim fetele.

Mergi la inceput