Cat de mult ne supraveghem copiii?

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns corinadana spune:

Citat:
citat din mesajul lui viviana

Io cred ca o sa va duceti copiii la scoala pana or sa spuna ei STOP.
Pana cand or sa se simta in largul lor si nu o sa le fie rusine ca sunt insotiti de parinti.

Atunci nu mai cobori din masina,ha ha ha.
Si la liceu tot eu o voi duce,altfel ar trebui sa se trezeasca la 5 a.m. dar precum am zis, raman la volan

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui A_Iulia
Oooof...eu fac parte din generatia cu cheia la gat, mergeam din cl 1 singura la scoala, pe autobuz sau pe jos...unde sunt vremurile alea, cand aveai incredere sa-ti trimiti copilul singur prin oras? Nu aveai nici o grija, chiar daca nu existau telefoane mobile! Unde sunt legile care i-ar pedepsi aspru pe cei ce ar indrazni sa clinteasca un fir de par din capul unui copil?

Aiurea, daca ne intrebam parintii si ei aveau aceleasi probleme cu siguranta si traversatul si statul in casa singuri ca si noi acum. Si nici nu cred ca erau mai putine pericole ... era pur si simplu "normal", nu existau atatea masini (pai ce parinti se duceau cu masina la serviciu, cand masina era spalata si mangaiata si acoperita cu prelata si scoasa doar in weekend) si nu existau atatea emisiuni la TV cu copii furati.

Eu cred ca acum chiar suntem over-protected, mai ales cei care au resurse sa faca asta (timp, bani) ... eu i-as lasa pe ai mei singuri ca nu au de traversat, doar de mers pe jos 5 min, dar cica nu au voie sa mearga singuri pe strada pana la 12 ani ...asta e o lege pe care nimeni nu a citit-o dar tuturor le e frica de ea, barbatul meu fiind primul pe lista ...si cum el ii duce dimineata, ii duce pana in curtea scolii. Cand imi mai pica mie sarcina asta, si din lipsa de timp, ii las la coltz, un coltz de unde se vede scoala ...ce Dumnezeu, au 8 si 7 ani, stiu despre cei ce fura copii, stiu sa nu vorbeasca cu straini, de ce mi-ar fi asa de frica de 3 min de mers singuri ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corinadana spune:

Degeaba stiu Buflea daca s a intamplat sa i grebleze de pe trotuar :(

Chiar ieri amcitit, au oprit van ul langa o liceanca si au incercat s o bage n el...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

si la noi la scoala care e in zona f. buna, anul trecut s-a incercat sa fure o fetitza, sa o bage intr-un van cand ea mergea pe strada din apropierea scolii. fetitza (clasa a 3-a sau a 4-a, nu mai stiu)statea in zona si nu facea mai mult de 5 min. pe jos...si s-a intimplat ziua, la ora 9 dimineatza...pe o strada relativ populata de copii care merg la scoala, joggers si altii localnici care isi plimb catzeii....

eu una, nu am incredere nici posta sa il las sa o ia singur, decat daca sunt pe scari si il vad... face veo 20 de metri pana la cutia din strada.

cat despre a sta singur in casa, recunosc ca eu il las. e innebunit sa fie singur acasa. il las 30 min- maxim 1 ora.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea
Citat:
citat din mesajul lui A_Iulia
Oooof...eu fac parte din generatia cu cheia la gat, mergeam din cl 1 singura la scoala, pe autobuz sau pe jos...unde sunt vremurile alea, cand aveai incredere sa-ti trimiti copilul singur prin oras? Nu aveai nici o grija, chiar daca nu existau telefoane mobile! Unde sunt legile care i-ar pedepsi aspru pe cei ce ar indrazni sa clinteasca un fir de par din capul unui copil?

Aiurea, daca ne intrebam parintii si ei aveau aceleasi probleme cu siguranta si traversatul si statul in casa singuri ca si noi acum. Si nici nu cred ca erau mai putine pericole ... era pur si simplu "normal", nu existau atatea masini (pai ce parinti se duceau cu masina la serviciu, cand masina era spalata si mangaiata si acoperita cu prelata si scoasa doar in weekend) si nu existau atatea emisiuni la TV cu copii furati.

Nu buflea. A fost cum scrie A_Iulia.
Noi in clasa I-a veneam TOTI singuri la scoala si mergeam apoi tot singuri acasa. Unii locuiau in blocul vecin, altii la o strada sau trei distanta, altii in alt cartier aflat in capatul celalalt al orasului. In fine, unii veneau tocmai din comunele suburbane. Parintii ne-au dus de mana in prima zi de scoala, cand au si carat inapoi toate manualele, si inca doua-trei zile pana am invatat fiecare drumul. Oricum majoritatea parintilor plecau cu noaptea-n cap la servici inainte de a pleca noi la scoala, si ajungeau acasa cu mult dupa ce ne intorceam de la scoala.

Era mult mai multa siguranta pe strada. Nu erau retele de pedofili sau de traficanti de copii. Furturile sau spargerile de locuinte erau atat de rare incat nimeni nu se gandea la masuri de precautie. Multi isi uscau rufele afara, intre blocuri, erau stalpi si sarme special pentru asta. Sticlele de lapte goale se lasau la usile apartamentelor, cu bancnota de 5 lei dedesubt, trecea pe la prnaz cate o femeie de la tara cu sticle pline, iar sticlele pline asteptau cuminti sosirea copiilor de la scoala sau a adultilor de la servici pentru a intra si ele in casa! Soferii mergeau cu 30-40 la ora prin oras, cu ochii cat cepele sa nu agate vreun copil.
Iar infractorii de drept comun, putini cati erau, nu erau judecati in stare de libertate si scosi basma curata de o justitie chioara, ci infundau puscarie crunta ani de zile si incasau fara numar bulanele militiei.

Mergi la inceput

Probabil ca adevarul e undeva la mijloc ... scoala mea elementara era la doua statii de tramvai, pe care le mergeam pe jos, traversand doua intersectii ... mama ma punea sa o sun la serviciu cand ajungeam acasa. Acasa, cu cheia de gat, vorbise cu o vecina care venea si ma controla din cand in cand sa vada ca sunt ok ...ce vreau sa spun este ca parintii erau si atunci ingrijorati si sunt sigura ca existau si atunci pedofili ... poate nu erau asa de organizati dar cred ca de fapt esenta sta in faptul ca toata lumea, toti copiii de la scoala mergeau pe jos. Deci nu eram chiar singuri pe strada ...

Acum toti copiii merg cu masina ... ai mei au fost recent cu trenul, zici ca erau picati din pom, asa se mai minunau ...

P.S. La mine in cartier nu se uscau rufe intre blocuri dar se uscau la uscatoria blocului care era sus la ultimul etaj, inchisa cu cheia. Cheia statea la administrator si era programare la uscatorie ... deci exista un minim de protectie.

Sticle cu lapte la usa nu am prins ... cred ca vorbim totusi de perioade diferite, distanta poate de 10 ani intre ele.

Oricum mi se pare exagerat sa nu iti lasi copilul sa ia scrisorile din cutie sau sa se duca la scoala singur cand vezi scoala pe geam ... sa ma scuze cele care fac asa. Nu spun ca e rau, spun doar ca mie mi se pare exagerat ... nu-mi dau seama daca protectia asta exagerata are vreo influenta asupra copilului, sper sa nu ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns larasarit spune:

Ma duceam cu o prietena la scoala de aceiasi varsta cu mine chiar din clasa 1. Nu m-am gandit niciodata ca as putea pati ceva rau, am chiar si o amintire haioasa cu un maidanez din fata blocului care a venit cu noi la scoala, cu autobuzul, a urcat pana in sala de clasa si s-a asezat sub banca mea. Iubeam animalele in copilarie si mai eram urmarita oriunde as fi mers, fara voia mea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ch_dana spune:

capcaune, pe mine ma ducea bunica la scoala in clasele primare, ca aveam de travesat strazi. evident ca eu as fi preferat singura. si, daca imi aduc bine aminte, prin anii 80 circula o legenda urbana cu sectanti, cu Dacii Break cu perdelure negre...cred ca aia cu Daciile erau altfel de sectanti se intamolau nasoale si pe atunci, dar avea Militia grija sa nu razbata nimic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marcia03 spune:

In '80 am inceput cl.1a, tin minte ca ma ducea mama sau bunica. Insa din cl.a-2a am inceput sa merg singura la scoala. Mergeam 30 min pe jos, traversand vreo 4 stradute si 2 bulevarde mari. Aveam cheia de gat, iar cand ajungeam acasa ii sunam pe ai mei. Veneam acasa cu o parte din colegi si imi amintesc ca ne mai opream prin parc (in Tineretului, Bucuresti). Frica nu mi-a fost niciodata, dar erau alte vremuri atunci. Din cl.a-4a a trebuit sa am grija de fratele meu mai mic, asa ca du-l la scoala, ia-l, da-i sa manance, pune-l la lectii. Eram independenta deja la varsta aia. Si eu faceam cumparaturile (la magazinul de langa sau la piata care nu era langa noi). Mama a inceput sa mearga la cumparaturi cand am intrat eu la facultate, pana atunci eu ma ocupam de asta. O faceam din placere, dar mama ma recompensa mereu, adica imi lasa mie restul (cativa lei). Cand a mai crescut fratele meu, vroia si el sa mearga la piata, ca stia ca asa face rost de bani. L-a trimis mama o data sa ia 5 kg de cartofi si a venit cu 2; de atunci insa nu l-a mai trimis la cumparaturi.

Mergi la inceput

Sa stiti ca parca ne responsabilizau parintii mai repede ... Si eu imi aduc aminte ca ma duceam la paine ... cu asta am inceput. Cred ca eram prin clasa a 2 a. Mai mare fiind ma trimitea mama la aprozar si la alimentara sa iau diversele putine chestii care se gaseau.

Alor mei le e rusine sa cumpere ceva ...e drept ca acum conducem pana la supermarket, punem in cosh si platim cu cardul ... vad ca in cosh nu le e rusine sa puna

Mergi la inceput