Meditatii permis / nepermis Ro/Diaspora
Raspunsuri - Pagina 3
aschiutza spune:
Daca profesorilor din Romania le-ar ajunge banii pt un trai decent ca celor din Germania, nu s-ar complica decit putini cu pregatiri. Asta e diferenta majora. Pe vremea comunismului mama mea a dat doar la "obligatii" (copii de prieteni sau de colegi) pregatiri, dupa comunism, cu doi copii in facultate, alta a fost treaba. Nu i-a placut niciodata sa dea pregatiri (nici mie nu a vrut sa imi dea ). Taica-miu la fel, daca a facut o pregatire cu un copil pe an era mult. Pe vremea comunismului le ajungeau banii si de concedii, si de mers la teatru, si de cumparat carti (la pachet, deci de 3 ori mai scumpe ).
In rest si in Germania fac foarte multi copii pregatiri si la centrele speciale de pregatiri nici macar nu trebuie sa aduci cine stie ce dovezi ca sa fi meditator (ma rog, la cele unde am fost eu meditator sau am incercat sa fiu). Amu, cit platesc firmele alea meditatorului, cel putin in Estul Germaniei, a fost bataie de joc. Firma unde am fost eu f scurt timp angajata: nu mi-a pus nici un material la dispozitie, pretinzind sa aduc eu de acasa; nu imi dadea nici macar jumatate din cit lua de la un elev (aveam grupe si de 5 elevi, fiecare in alta clasa ), daca elevul lipsea fara sa se anunte in timp cit primeam nu imi acoperea nici macar biletul de autobuz. Nu stiu citi profesori se inghesuie in cazul asta sa lucreze, pt practic praful de pe toba. In alte Landuri am inteles ca situatia meditatorului la astfel de centre e mai buna, dar tot nu cistiga cit un profesor la clasa, asa ca ramine mai mult o meserie pt studenti. Mai sunt si voluntari care fac pregatire pe gratis pt copii defavorizati de soarta (ex. soacra mea).
Dar asa cum au mai spus si altii, munca la negru e f raspindita in Germania, asa ca nu vad ce super-scandal vezi tu ca in Romania lucreaza profesorii la negru.
Rufus spune:
Meditatiile in ziua de azi reprezinta o incercare disperata a parintilor da a se face cumva utili propriilor copii. Si de a transfera o parte din obligatiile lor altora, platind.
Pe vremea scolii mele se faceau meditatii pentru a obtine ceva clar superior scolii. Pentru o facultate buna, adica cu concurenta mare. Sau pentru o materie grea pe care copilul o intelege si o retine mai greu la un nivel ridicat.
Dar tot pe vremea scolii mele erau copii pana in clasa a 4-a care faceau meditatii. Aveam colegi studenti care meditau cate un pici. La toate materiile, nu la vreuna anume. De unde deduc ca nu s-a inventat nimic dupa revolutie. De ce aveau copilasii aia nevoie de meditatii? Pentru ca parintii lor nu aveau timp liber pentru ei. Exact ca si acum.
La meditatii, in general copilul invata asa cum ar trebui s-o faca singur acasa. Doar ca acasa n-o face...si atunci ii iei meditator. Meditatorul ii da de facut teme, de invatat, il controleaza. Incet-incet, nici aia n-o mai face constant. Daca e un om care se respecta, nu-l mai primeste la meditatii, suna parintele si-i explica, si...valea! Dar are inca cativa la usa care asteapta sa fie primiti.
In conditiile astea, cand cererea pentru meditatii e mare...de ce n-ar accepta profesorii? Legea permite, cerere este...de ce n-ar fi?
Ca unora nu le place. Treaba lor. Oamenii au metehne si una din ele este privitul la vecin. Nu stiu daca-i obicei roamanesc, dar sigur la romani e prezent. Va sa zica cineva imi cere un servici, eu sunt calificat sa-l fac, legea imi da dreptul, dar zic nu...pentru ca?
Meditatii cu profesorul de la clasa. Da, poate fi conflict de interese. Profesorul iti poate cere sa faci meditatii, daca nu, te pica. Am auzit de astfel de cazuri...sunt exceptii. Mai sunt si profesori care nu-ti dau meditatii, ci cer bani, cer sex. Mai rau. Putem spune ca este ceva uzual? Nu vad cum.
Fetele mele cele mari au facut si fac meditatii. Si cu profesori din afara, si de la clasa. Nu mi s-a parut nimic straniu cu cel de la clasa. N-a avut note mai mari, in schimb s-a pregatit bine si, la examen a luat nota foarte mare. Scopul meu a fost cu siguranta atins. O investitie excelenta.
Impozitarea? Un alt subiect. Evaziunea nu tine de profesie. Nu le putem amesteca, decat daca vrem ghiveci, nu discutie.
Rufus, Tora si iadele
marius spune:
Nu stiu ce sa spun de meditatii. Incep si eu ( pe vremea mea...), deci eu nu am avut parte de meditatii ever never. Nu stiu ce sa spun, vroiai sa inveti bine, nu vroiai iarasi bine. Meditatii se dadeau pentru elevi corigenti ca sa treaca cumva clasa. Asa retin eu. In clasa XI-XII-a se puteau lua meditatii la discipline de examen de admitere la facultatile la care concurenta era infernala 25-30 pe un singur loc si mediile finale pe bune de admitere erau de la 8.50 in sus, care 8.50 brrrrr insemna muuulta truda si invatat pe branci.
Acum da, stiu, se dau meditatii pentru cele mai diverse motivatii.
eumada spune:
Pe vremea mea.....()..se faceau meditatii,daca vroiai mai mult.Eu am facut pentru ca vroiam(si am intrat) la cel mai bun liceu.Si pentru ca ce se preda la clasa era la nivel mediu,am mers la"pregatire"la alt profesor....rezultatul...de la 8 cat aveam la matematica in scoala,la admitere(din aia cu teze scrise,in `91)am luat 10.Am intrat in primii 15.
Eu le consider utile....fie pentru a depasi nivelul mediu de cunostinte si a accede mai sus,fie chiar si pentru supravegherea temelor copilului...eu aduc banii,daca nu pot sau nu stiu,copilul meu va trebui sa fie scolit si de cineva suplimentar.Care e problema,rezultatul conteaza.La mine s-a cunoscut.Pot sa aleg pe cine vreau,nu-mi convine un profesor il schimb,nu ma tem ca cineva se va purta urat cu copilul meu daca nu face meditatii cu persona respectiva...ar fi greseala vietii lui.
Rufus,ai dreptate.
Poate ne-ar fi utile opiniile celor care au meditat copii.Ce rezultate s-au obtinut,cum procedau...ma gandesc ca exista profesori printre noi.
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius pe vremea mea... |
.. meditatii luau cei care doreau sa ajunga la facultati cu probe practice, gen iatc, arhitectura, arte, design, unde daca nu recitai/compuneai/desenai/proiectai dupa gustul comisiei de examinare, nu aveai nicio sansa sa reusesti, oricat de talentat ai fi fost. Meditatiile se faceau fix cu cei din comisie sau din anturajul ei.
ch_dana spune:
...si pentru automatica/calculatoare
Sincer, tot pe vremea mea , pana la treapta I (14 ani) n-am auzit de meditatii...si atuci pt liceele de top3, in special mate-fizica (Balcescu - actualmente Sf. Sava - Lazar, Mihai Viteazul, MF1) . Acum, cand vad faze d-astea cu meditatii din clasele primare ma ia cu fiori.
Selene_Bunny spune:
Si pentru limbi straine, copii si adulti, pentru:
1. performanta, inclusiv examen eliminatoriu de intrare in clasa a V-a, a IX-a, bacalaureat
2. Academia de Politie
3. emigrare (sustinere interviu Ambasada, fluenta limbii)
4. descurcat cu clientii straini la serviciu
5. descurcat la scoala
monicabo spune:
Eu am facut meditatii in anii cu examene importante, in cls 8 pt admitere la liceu (romana si mate) si in cls 12, pt admiterea la facultate (mate si fizica). Asta pentru a avea cunostintele consolidate, de la clasa mai aveam mici "goluri", neclaritati, pe care trebuie sa mi le clarifice cineva. Eu invatam bine si la scoala, la clasa se preda materia, dar na... erau 30 de copii, profesorii nu stateau chiar dupa fiecare.
Mediatatii in clasele primare nu agreez nici eu, decat cel mult o limba straina, conversatii (e mai usor sa inveti de mic, si la fel, la scoala se face sau nu se face).
Eu am mai facut ceva meditatii la engleza cat eram mica, includea conversatii, oarece jocuri interactive, putin de scris (eram eleva cand faceam) si a fost ok, n-am perceput ca o corvoada.