ADHD, Asperger, autism, SD - la scoala (3)
Raspunsuri - Pagina 6
anuscha2009 spune:
Doamna ta seamana multttttttttttttt cu doamna noastra din a intaia.Asa eram si eu un pachet de nervi si faza e ca nu te intelege nimeni, celelate mamici ai caror copii nu au dificultati cred ca exagerezi, parerea mea e sa i bagi scutiri la greu, sa nu se mai duca decat asa ca sa incheie anul scolar, fara sa stie nimeni. Sa i faci tu un program sa nu o rupi de lectii, sa iei lectiile de la copii ca sa si faca temele la zi si sa o duci la scoala doar ca sa incheie notele. In rest in parc la plimbare, activ care i plac si legatura cu domnisoara de sprijin. Eu asa ma gandesc tu ce zici? Si capul sus o sa treaca clasa intai si o sa te gandesti doar ca ai pierdut timp stresandu te si tu si fata.
CURAJ OANAAAAA
Chuny spune:
Hai ca mai scriu scurt īnainte sa plec. Oana, tu accepti prea multe. in primul rānd ar fi trebuit sa faci plāngere daca profesorul ajutator nu are voie sa intre in clasa cu fetita. Tu iti dai seama de ridicolul situatiei? El e acolo sa o ajute, iar invatatoarea il impiedica sa-si faca jobul si asta in detrimentul copilului tau.
Apoi, nu inteleg de ce inca te afecteaza atāt ce spune invatatoarea aia, mi se pare groaznic stresul in care traiti din clasa 1. De ce sa ia fetita ta calmante? Sa ia aia care isi face meseria atāt de prost! Capul sus!
anuscha2009 spune:
Chuny am si eu o problema, cam falsa de altfel. Pe noi nu ne-ai bagat in seama la titlul topicului nu ai trecut copiii care sunt diagnosticati cu bradipsihie si dislalie polimorfa asa cum are fata mea sper ca eu nu sunt exclusa din subiect.............
Adriana mica spune:
Oana, si eu cred ca accepti prea multe.
Este posibil ca invatatoarea sa considere, incurajata fiind poate de unii parinti doritori de "performanta", ca este ok sa "alerge" prin materie, pe principiu "cine tine pasul bine, cine nu, sa lucreze individual acasa". Am auzit destul de des invocata aceasta idee. Nu stiu daca asa stau lucrurile si in cazul vostru, insa ceea ce povestesti pare sa confirme aceasta ipoteza. In locul tau, as incerca macar sa ma asigur ca se avanseaza cu materia in ritmul prevazut de programa, este un argument care ar trebui sa cantareasca destul de greu in orice discutie.
Pe de alta parte, oricat de mult te-ai stradui, lipsa unei atitudini de incurajare si colaborare din partea scolii nu poate fi suplinita. Iti tin pumnii sa rezisti pt fetita ta, sunt convinsa ca vei gasi pana la urma solutia care sa va scoata din impas.
Chuny spune:
Anushca, e prima oara cānd aud de diagnosticul fetitei tale. Poti sa imi spui ce īnseamna? Stii ca esti binevenita aici, da?
oanaib spune:
Pai culmea e ca mai sunt multi parinti nemultumiti de doamna, sigur in curand o sa explodeze buba asta de nemultumire. Sunt nemultumiti parinti ai caror copii sunt normali si chiar buni la invatatura.
anya spune:
Oana, daca ati stabilit deja ca schimba scoala poate cunosti viitoarea invatatoare, poate se intalneste si fata ta cu ea, poate verifici daca nu cunoasteti vreo fetita doua in clasa respectiva si sa faci cumva sa se joace inainte...Ma gandesc ca dac amutarea se va face la o invatatoare cunoscuta in prealabil, daca e cat de cat prietena cu cativa copii ii va fi mult mai usor sa se integreze, va dori sa mearga acolo unde se simte bine.
anuscha2009 spune:
crede ma ca vad filmul clasei noastre intai. Si cati parinti s-au dus sa vbeasca cu ea?> Ati discutat franc in sedinta? Sau sunt doar discutii in curtea scolii?
anuscha2009 spune:
Chuny nici eu nu am auzit de acest diagnostic pana anul acesta cand i
s a pus, fata mea are dificultatile de care v am tot spus, initial l varsta de 1 si cateva luni i s-a pus un diagnostic de prezumtii de note autiste, diagnostic care nu s*a confirmat niciodata, a mai avut un diagnostic pe la cateva luni de traumele copilariei mici si dupa asta de dislalie si bradipsihie.
- dificultatile ei au fost ca a invatat mult mai tarziu decat alti copii de seama ei divese chestii: sa stea in fund, sa apuce, sa mearga, sa vorbeasca, culorile, cifrele, literele etc. Totul a invatat cu multa munca si repetate explicatii, nu a prins nimic niciodata din zbor ca sa zic asa.
Exista si o cauza logica a acestor intarzieri.
In general mi se tot spune ca fata nu are nimic, ca e ok, dar eu am vazut ca dezvoltarea ei este un pic in spate fata de a altor copii.
Acum de cand ia tratament medicamentos(nu a avut dintodeuna) parca e mai bine, memoreaza poezii de pe o zi pe alta, a invatat si tabla impartirii. Lucruri incredibile la ea alta data.
Aqai spune:
Citat: |
Draga Aqay,
Am ingrosat o fraza de-a ta care ma roade tare.
Ce drepturi crezi ca are un copil cu deficit de atentie si usor dislexix in romania? Al meu calificative de FB sau B la scoala, deci am putea spune ca problemele noastre sunt usoare. Si totusi dna invatatoare m-a intrebat daca are probleme neurologice copilul, asa frontal, m-am simtit oribil, apoi mi-a zis sa vorbesc cu dna psiholog a scolii sa-l vada. Azi o sun sa aflu ce imi propune sa facem.
Dreptul copilului in cazul meu nu exista, doar lupta parintilor care, ori citesc singuri si incearca sa corecteze problemele, ori cu bani, nu putini, in privat - corectarea greselile de scriere, exprimare prin logopedie, sau de comportament prin terapie. Sau, daca totusi te incapatinezi sa beneficiezi de tratament in centrele de zi dedicate copiilor, ti se propune sa-l aduci zilnic vreo 3-4 ore sa stea sub observatie - deci adio servici sau angajezi pe cineva care sa mearga cu el - si mai trebuie sa accepti o medicatie care deja in vest am vazut ca este interzisa. In cazul nostru, Ritalin, asa ca test, sa vedem daca se calmeaza ticul motor.. Vorbm de anul 2010. Asta dupa 2 sedinte de evaluare cu medic neuro-psihiatru. Cam abrupta abordare, am considerat eu...
Aici in Romania nu exista un sistem coerent de suport al copiilor cu aceste probleme si de consiliere a parintilor. Serviciile calitative se fac cel mai adesea doar in privat. Daca mergi in sistemul de stat, trebuie sa ai un serviciu extrem de flexibil si sa accepti si minusurile aferente. Mi-as dori sa avem si noi sistemul complex de ajutor din Vest, dar...
Cu bine,
july, mami de Alex (12.11.2004) si Costin Teodor (16.11.2010)
[/quote]
July, dreptul copilului dupa mine este acela de a fi sustinut de parinti in primul rand. cred ca in Ro nu exista sisteme bine puse la punct, insa crede-ma ca nici aici nu-ti vine totul pe tava.
Copilul tau are dreptul de a fi tratat decent si cu respect, indiferent ca are o afectiune sau nu. Are dreptul la atentie egala si tratament nediferentiat din partea educatorului.
eu la faza asta ma blochez, cum accepta un parinte sa-i fie tratat copilul ca fiind "de mana a doua". exact asta e senzatia mea ca sunt tratati copiii astia de unii invatatori din ce citesc pe aici. la fel a fost tratat si copilul meu aici in cl 1, am mai vorbit despre asta si nu vreau sa transform topicul.
N-am stiut de la bun inceput ce sa fac si cum sa intervin, dar am mi-am muncit creierii si gura si timpul si am fost la scoala de ma stiu toti copiii si teacherii din scoala aceea ca sa fiu sustinatorul copilului meu si sa cer sa i se acorde sprijinul de care are nevoie. Am vorbit frumos, am si amenintat, am si scris mai mult sau mai putin oficial. si crede-ma ca nu sistemul m-a invatat cum sa procedez.
inteleg ce spui tu ca doresti mai multa implicare din partea unui sistem, consiliere, ghidare, sprijin insa in lipsa lor ce vei face? o sa faci tu tot ce e necesar sa obtii ajutorul de care copilul are nevoie. Si la fel face fiecare mama.
ridica-te, scutura-te bine si nu te uita la ceea ce crezi tu ca au altii, cu tot dragul iti spun. nici ca sistem, nici financiar. crede-ma ca in RO costurile cu specialistii sunt mai mici decat aici, daca e sa le sustii individual. si aici la nevoie parinti se lasa de serviciu, se reprofileaza, celalalt din familie isi mai ia un job ca sa isi ajute copiii.
daca te-ai simtit jignita de invatatoare, spune-i asta, dar numai dupa ce te-ai gandit bine daca a vrut sa te jigneasca sau nu ca sa stii ce sa-i spui. Si tu stabilesti limitele relatiei, nu doar invatatorul si tu poti foarte frumos sa-i spui ce asteptari si nevoi ai de la ea.
dar te rog, nu te crampona de cuvinte gen sunt in ro si nu se poate. oamenii sunt oameni peste tot si fiecre are cheita lui, obligatia ta e s-o gasesti pt binele copilului tau. cauta sprijin, suport moral, invata si accepta ideea ca tu esti pionul principal in toata povestea.
si nu vreau sa uit: cu siguranta faci tu bine ce faci de are copilul numai B si FB, probabil ai doar o perioada mai grea acum, insa sunt sigura ca o sa fiti bine si de-aici inainte.