Pro sau contra scoala de corectie.

Raspunsuri - Pagina 21

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

Citat:
citat din mesajul lui Aqai

si sunt de acord cu Maria, prea des ne punem papucii confortului si ne descaltam de ghetele scaliate ca sa scapam de o decizie sau actiune grea.

iar bau-baul scolii de corectie e cireasa de pe tortul acelora care interactioneaza cu minori cu probleme si de fapt nu prea au chef de asa ceva.

eu sustin ca solutia pe termen lung este in educarea si responsabilizarea parintilor. dar nu stiu, poate sunt intr-un acces utopic in ultima vreme

_

Si cand aceeasi parinti cresc 2 copii, din care unul iasa 'stalpul societatii' si celalalt un prapadit infractor? Pe cine educi? Cred ca prea usor se arunca vina in capul parintilor si se dezvinovatesc odraslele. Uneori nu sunt de vina parintii. Uneori copii crescuti din parinti super-ok iasa foarte ne-ok. Atunci tot vina parintilor e? In acest caz cine trebuie re-educat?

Sa ne uitam la animale, de ex. la urnagutani si la elefanti; ei NU alunga parintii din familie, ci indeparteaza individul care nu respecta regulile. Da, de acord ca avem mai mult discernamant decat un urangutan sau (poate) un elefant, dar undeva trebuie trasa linie. Nu cred ca i-ar conveni nimanui sa-i fie batut copilul la scoala si umplut de sange si vanatai si agresorul sa scape bine-mersi si sa mai bata si pe altii ca de, e minor si parintii sunt de vina! Cred ca un copil de scoala STIE foarte bine ca nu e bine/frumos/moral sa: furi, bati, scuipi, injuri, etc. Deci, atunci cand un minor face ceva, in cele mai multe cazuri stie foarte bine ca nu e bine ce face; poate ca nu isi da seama exact cat de grav e ce face, dar ca "Nu e bine" stie cu siguranta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aqai spune:

Citat:
citat din mesajul lui Victoria_mami

Citat:

Citat:

Scoala de corectie ar trebui sa aiba ca scop principal corectia minorului, DAR si indepartarea lui din societate, ptr. siguranta celorlalti membri ai societatii. Se aplica la adulti, de ce nu s-ar aplica si la minori? Se aplica in orice societate. Uite, inclusiv pe forum. NU fac referiri la nimeni in special, dar s-au inchis conturi unor membri care au fost impotriva regulilor societatii DC. Atunci 'judecatorul' societatii DC, AKA admin, moderator, etc. a spus "Gata, te excludem din societatea noastra ptr. ca nu esti conform normelor.
De ce crezi ca un minor de 18 ani fara o zi este mai putin periculos decat un adult de 18 ani si o zi??? Ambii trebuiesc pedepsiti de si prin lege, ca fara un proces nu-i trimite nimeni la scoala de corectie.

_
Victoria, Mami Nadia si Daddy au invins Leucemia!

VICTORIA

stii care-i diferenta? ai scris-o tu cu mana ta. MINOR.

adultii pe care i-ai pomenit au discernamant si si-au asumat mai mult sau mai putin consecintele faptelor lor.

consideram ca un adult are discernaman
consideram ca un minor nu de aceea are o paleta redusa de drepturi si obligatii. ei, corectarea atunci nu trebuie sa se faca similar cu corectarea adultului = puscarie.

reusesc sa ma pun in papucii tai si sa-ti inteleg rationamentul. asa cum e construita spocietatea de azi, axata pe peticirea efectelor si nici decum pe preventie si corectarea cauzelor, da e nevoie de scoala de corectie ca principiu. ar fi interesant de vazut un studiu cu cati minori a corectat scoala de corectie si pe cati i-a ajutat in cariera de puscarias.

dar sper sa exsite pe undeva in locuri cu putere de decizie si minti mai inspirate capabile sa regandeasca un sistem intreg. candva, ca sigur noi nu apucam sa-l mai vedeam.

Tu chiar crezi ca 2 ZILE schimba radical discermanatul unei persoane??? Si eu vorbeam de diferenta intre cat de periculos e (poate fi) un adolescent la 18 ani fara o zi si acelasi adolescent la 18 ani si o zi.

_

VICTORIA

asa cum pui tu problema nu e diferena

dar adevarul e ca nimeni nu devine infractor la 18 ani fara o zi sau la 18 ani si o zi

nu stiu ce sa spui cu cei 2 copii... decat ca cu siguranta e mai mult acolo decat saracul parinte care s-a pomenit brusc cu nemernicul de copil infractor pe cap.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aqai spune:

Nadia, nimeni nu spune sa stai cu mana in san sa-ti vezi copilul batut. ce spun eu este ca scoala de corectie, din pacate, nu il va face mai bun pe agresor si de aceea nu e mecanismul potrivit de interventie.

sa presupunem scenariul:

copilul x vine batut de la scoala de georgica. georgica merge la scoala de corectie unde mai invata sa si fure, se imprieteneste si cu ceva drogati si invata sa lupte cu cutitul

adultul georgica ajus adult se intalneste din intamplare cu acum adultul x, vrea sa-i fure bani ca nu mai are cu ce sa-si ia crack, x se opune si e injunghiat. (scenariu f des in presa, doar relatia intre x si georgica e putin probabila. cel mai des va fi adultul x+1)

ei bine, e fabrica asta de delicventi utila societatii?

eu mai clar de atat nu stiu sa explic. la fel nu pot sa inteleg de unde ideea asta ca tre' sa ne punem mainile in san si sa ne lamentam ca-s parintii de vina

ca eu nu asta tot predic. ci predic ca banii folositi pe scoli de corectie pot fi mai util si mai cu folos fi folositi in centre de interventie pentru copii cu probleme.

revin, ca am uitat: eu una - atat ma duce pe mine personal gandirea - nu pot sa cred ca un copil al unor parinti ok ajuge infractor decat daca parintii aia atat de ok ei in sine nu cumva au fost cam absenti la devenirea copilului lor. faptul ca sunt oameni ok nu ii face parinti ok. pur si simplu nu merge cu egal.

Mergi la inceput

Aqai, pe undeva sunt foarte de acord cu tine. Si anume cand zici ca scoala de corectie ii invata si alte 'meserii'. Si acolo unde zici ca banii ar trebui investiti in centre de ajutor. Dar cu cei care nu pot fi ajutati sau nu vor sa fie ajutati in aceste centre... cu ei ce faci???
Dar pe de partea cealalta, mi se pare foarte corect sa se excluda din societate un individ periculos, indiferent de individ si/sa de gradul de periculozitate pe care individul in prezinta. Copiii trebuie invatati de mici ca ptr. fiecare actiune exista o reactiune. Un individ periculos trebuie scos din societate tocmai ptr. a proteja societatea.

Mergi la inceput

Citat:

revin, ca am uitat: eu una - atat ma duce pe mine personal gandirea - nu pot sa cred ca un copil al unor parinti ok ajuge infractor decat daca parintii aia atat de ok ei in sine nu cumva au fost cam absenti la devenirea copilului lor. faptul ca sunt oameni ok nu ii face parinti ok. pur si simplu nu merge cu egal.

_

Si eu am uitat : hai sa zicem ca e un cuplu de parinti care are 2 baieti adolescenti (si ca sa nu fie loc de interpretari, hai sa presupunem ca adolescentii sunt gemeni!). Unul dintre baieti e olimpic. Celalalt e problematic. Aici e vina parintilor ptr. copilul problematic sau e creditul ecxlusiv al olimpicului ptr. realizari?

Mergi la inceput

Citat:
...

nu stiu ce sa spui cu cei 2 copii... decat ca cu siguranta e mai mult acolo decat saracul parinte care s-a pomenit brusc cu nemernicul de copil infractor pe cap.

Uf, hai sa povestesc ceva: acum multi ani aveam niste vecini in ro. Baiatul foarte cuminte, invata, isi ajuta parintii. Fata la vreo 14-15 ani pe vremea aia, fugea de acasa, a scos-o taica-su dintr-un apt. plin de baieti si sticle de bautura. Fugea d ela scoala, fura ce apuca de pe unde putea, inclusiv bani din casa. Au incercat de toate: au stat de vorba, au batut-o (!!!), au dus-o la muuuuuuuulte sedinte de psiholog, au facut terapie si ei ca sa o poate ajuta. Acum, dupa 10 ani, baiatul e polistist, fata e exact cum era acum 10 ani! Diferenta e ca acum e majora, are vreo 25 de ani, ar trebui sa stie sa nu faca ce face, nu? Ei bine, face la fel. Sigura diferenta e ca acum taica-su nu o mai poate scoate pe sus in brate dintr-un apt. plin de droguri, bautura si barbati.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
Copiii trebuie invatati de mici ca ptr. fiecare actiune exista o reactiune. Un individ periculos trebuie scos din societate tocmai ptr. a proteja societatea.

Dap, trebuie invatati. Doar ca unii nu au sansa unei familii dispuse sa se implice in educarea si cresterea lor, astfel incat copilul ala sa inteleaga notiunile care-i fac cinste in societatea noastra.

Ba mai mult, unora li se prezinta un model gresit de viata. Copiii care provin din familii cu membri alcoolici, violenti, needucati,samd, primesc fix acest model de viata si le va fi extrem de greu sa isi insuseasca alte comportamente, mai ales daca din afara NU primesc ajutor.

Si tu zici ca societatea trebuie sa scape de ei. Individul trebuie scos din societate. Si dus unde, pe luna?
Eu zic ca implicarea integrarea lui ar fi mult mai fericita si benefica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:

Citat:
...

Uf, hai sa povestesc ceva: acum multi ani aveam niste vecini in ro. Baiatul foarte cuminte, invata, isi ajuta parintii. Fata la vreo 14-15 ani pe vremea aia, fugea de acasa, a scos-o taica-su dintr-un apt. plin de baieti si sticle de bautura. Fugea d ela scoala, fura ce apuca de pe unde putea, inclusiv bani din casa. Au incercat de toate: au stat de vorba, au batut-o (!!!), au dus-o la muuuuuuuulte sedinte de psiholog, au facut terapie si ei ca sa o poate ajuta. Acum, dupa 10 ani, baiatul e polistist, fata e exact cum era acum 10 ani! Diferenta e ca acum e majora, are vreo 25 de ani, ar trebui sa stie sa nu faca ce face, nu? Ei bine, face la fel. Sigura diferenta e ca acum taica-su nu o mai poate scoate pe sus in brate dintr-un apt. plin de droguri, bautura si barbati.

VICTORIA

Ce vrei sa subliniezi cu asta?
scuze, dar nu am inteles.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Citat:
Copiii trebuie invatati de mici ca ptr. fiecare actiune exista o reactiune. Un individ periculos trebuie scos din societate tocmai ptr. a proteja societatea.

Dap, trebuie invatati. Doar ca unii nu au sansa unei familii dispuse sa se implice in educarea si cresterea lor, astfel incat copilul ala sa inteleaga notiunile care-i fac cinste in societatea noastra.

Ba mai mult, unora li se prezinta un model gresit de viata. Copiii care provin din familii cu membri alcoolici, violenti, needucati,samd, primesc fix acest model de viata si le va fi extrem de greu sa isi insuseasca alte comportamente, mai ales daca din afara NU primesc ajutor.

Si tu zici ca societatea trebuie sa scape de ei. Individul trebuie scos din societate. Si dus unde, pe luna?
Eu zic ca implicarea integrarea lui ar fi mult mai fericita si benefica.

--------------------------------------------
´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F.

Lady, si pana cand cineva binevoieste sa se implice ce facem? Riscam siguranta unei intregi societati? Pe cuvant ca NU sunt impotriva copiilor, DAR din pacate traim intr-o lume in care societatea primeaza individului. Si exista reguli. Si ori traiesti urmand regulile, ori platesti. Uneori cu libertatea. NU poti sa pui emotiile unui individ mai presus decat siguranta unei societati.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Citat:

Citat:
...

Ce vrei sa subliniezi cu asta?
scuze, dar nu am inteles.

--------------------------------------------
´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F.

Ca nu intotdeauna putem sa dam vina pe parinti.

Mergi la inceput