Pro sau contra scoala de corectie.
Raspunsuri - Pagina 20
marius spune:
Este un pic de confuzie in termeni in sensul ca nu este vorba de o scoala asa cum o percepem toti adica ghiozdane, profesori, ore venit si plecat acasa si de acasa.
Nici vorba.
Este vorba de centre in care minorii infractori (deci persoane care au savarsit o infractiune care a fost judecata si sanctionata conform codului penal) isi petrec perioada de "detentie" in centre institutionalizate specifice care seamana mai degraba cu centrele de detentie dar au si aspecte particulare. Aici minorii au reguli clare de respectat regulament exact si strict program exact si strict activitati de educare(invatamant) si profesionalizare seamana mult mai degraba cu activitatile din armata. Desigur aceste reguli si programe duc in mod inerent la ajustarea tendintelor infractionale si disciplinarea lor.
alyx spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui mariavi67
Si daca normele sunt interpretate stramb si sunt indepartati nu pentru siguranta ci pentru confortul celorlalti membri ai societatii? Pe termen lung se pierde mult mai mult cu rationamentul asta dar nu toata lumea gandeste pe termen lung. "The greatest discovery of my generation is that a human being can alter his life by altering his attitudes of mind." - William James |
Nu am inteles de ai vrut sa spui. Regulile sunt interpretate stramb de catre cine? Iar siguranta este unul dintre elementele care contribuie la confort. Deci care ar fi situatia aceeain care s-ar putea discuta despre indepartarea doar pentru confortul cuiva dar nu si pentru siguranta.
Si ce anume se pierde pe termen lung.
Intreb doar pentru ca incerc sa inteleg ce ai vrut sa spui.
Lali spune:
citat din mesajul lui mariavi67
Si daca normele sunt interpretate stramb si sunt indepartati nu pentru siguranta ci pentru confortul celorlalti membri ai societatii? Pe termen lung se pierde mult mai mult cu rationamentul asta dar nu toata lumea gandeste pe termen lung. "The greatest discovery of my generation is that a human being can alter his life by altering his attitudes of mind." - William James |
Dac#259; normele sunt interpretate stramb ar trebui ca cei care fac asta sa raspunda ca pentru o greseala. Daca normele sunt proaste sau anacronice trebuie modernizate. Daca vrem sa privim pe termen lung, poate ca modernizarea acestor institutii, adaptarea lor astfel incat sa permita acordarea unei sanse in plus copiilor care poate acasa nu au fost crescuti intr-un mediu safe si armonios ar fi mai de dorit decat desfiintarea lor. Daca privim comportamentul violent al copiilor ca o reactie a lor la mediu, eu zic ca izolarea pentru un timp (in urma unor fapte clare, pedepsite de lege) impreuna cu incercarea de gasire a eventualelor cauze ar fi solutia buna.
Pana la urma majoritatea (inclusiv legea care nu permite incarcerarea minorilor) sunt de acord ca exista circumstante in aceste cazuri. Dar raman totusi faptele violente si nevoia evidenta de reactie a societatii.
Ca sa fie clar, ma refer la acei copii in cazul carora se probeaza ca au care comis fapte de violenta sau altfel de fapte pedepsite de lege.
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui A_Iulia Nici eu nu cred in teoria uniformitatii, cum ca toti am fi la fel de predispusi spre violenta. Cred ca depinde foarte mult si de temperamentul fiecaruia (ce este innascut) si nu numai de educatia primita sau modelele avute ca exemplu in viata. Doi indivizi pot reactiona cu totul diferit, unul poate fi agresiv, altul poate sa caute impacarea, chiar ca au primit aceeasi educatie si au trait aceleasi evenimente. |
Nici eu nu cred ca toti suntem la fel de predispusi spre violenta, insa cred ca, cu totii suntem dispusi, la un moment dat, in anumite circumstante. La fel cum suntem capabili cu totii sa fim pasnici.(nu vorbesc de cazuri patologice)
Cu mentiunea ca firea naturala(innascuta) a copilului nu include violenta de la sine putere.Pentru ca nu putem caracteriza temperamenul ca fiind bun sau rau.
Putem fi colerici de exemplu, fara a da dovada de violenta si agresiune asupra semenilor.
Citeam in link-ul pe care l-am pus mai sus ca scuza asta cu ´´violenta e innascuta´´ il opreste pe om sa intervina, ca doar oricum nu ai ce face, daca e innascut e innascut si gata.
Dam vina pe soarta si ne vedem de ale noastre. Si-s de acord ca e gresit.
mariavi67 spune:
Nu am inteles de ai vrut sa spui. Regulile sunt interpretate stramb de catre cine? Iar siguranta este unul dintre elementele care contribuie la confort. Deci care ar fi situatia aceeain care s-ar putea discuta despre indepartarea doar pentru confortul cuiva dar nu si pentru siguranta. Si ce anume se pierde pe termen lung. Intreb doar pentru ca incerc sa inteleg ce ai vrut sa spui. |
O sa incerc sa explic.
Profesorii sunt cei care au recomandat scolile de corectie.
http://www.ghimpele.ro/2013/01/sindicatele-din-invatamant-propun-infiintarea-unor-scoli-de-corectie/#.URKFd6VlHNl
Ei sustin ca in afara de scaderea notei la purtare nu exista nici o sanctiune la indemana lor. Ministrul a argumentat ca exista o procedura de interventie in caz de violenta dar pe un forum de profesori toti ziceau cam ce se spune pe aici : aia au in sange violenta da-i incolo ca nu mai faci nimic cu ei, sa-i trimitem la scoala de corectie, procedurile alea care nici nu ne intereseaza sunt oricum inutile.
Deci despre confortul societatii in general e vorba, aici intrand profesori, directori de scoli, inspectorate si parinti.
Ce pierde societatea pe termen lung?
Pai infiinteaza niste institutii a caror intretinere costa mult mai mult decat o armata de psihologi si unde nu cred ca e asa roz si idilic asa cum descrie marius. Cand ies de acolo deranjeaza din nou societatea asa ca nu am rezolvat nimic de fapt.
Eu traiesc intr-un oras campion la violenta in America. Nu s-a rezolvat absolut nimic cu armatele de politisti mobilizate pe strazi. Se incearca alte masuri de abordare: cooptarea liderilor comunitatilor religioase, implicarea organizatiilor non profit etc.
Cand m-am referit la aplicarea stramba a regulilor am avut in vedere abuzurile ce se pot face de cei care ii trimit pe acesti copii acolo.
http://adevarul.ro/locale/timisoara/concurs-mister-scoala-corectie-1_50abb0ee7c42d5a6637ea2e3/index.html#
Majoritatea candida#355;ilor pentru titlul de „Mister Centrul de Reeducare 2010” au fost adu#351;i acolo pentru furt. „Au comis mai multe furturi m#259;runte, din apartamente, din ma#351;ini, din magazine”, a spus Lavinia Solotchi.
Daca minorul provine din mediu familial "nepotrivit" subiectivismul e mult mai mare ca vorba "aia are violenta in sange" . Daca provine din mediu "sanatos" vine mama doamna senator si plateste armata de avocati care il scoate basma curata fiindca e copil si el si toti am facut prostii.
ni-na spune:
La noi vuieste presa in legatura cu acest incident..http://www.ziaruldevrancea.ro/webtv/89110-western-scolar-profesorul-ianchievici-batut-de-fata-cu-elevii-sai.html .Nu stiu cine are dreptate,insa daca ar exista un bau-bau poate nu se ajungea pana aici.
Imi povestea fiu-miu ca se discuta si la clubul unde face fotbal,iar unul din colegii de la echipa e in clasa in care a avut loc incidentul.Copii au insultat groaznic profesorul,care i-a zgaltait,atat.Nu sunt de acord cu violenta insa daca acelor pusti le-ar fi fost frica de ceva nu isi permiteau sa zica unui profesor "imbecil , cersator".
Cititi mai multe aici,cand am incercat sa pun link-ul a iesit ceva inteligibil.http://www.ziaruldevrancea.ro/
Aqai spune:
citat din mesajul lui Victoria_mami Scoala de corectie ar trebui sa aiba ca scop principal corectia minorului, DAR si indepartarea lui din societate, ptr. siguranta celorlalti membri ai societatii. Se aplica la adulti, de ce nu s-ar aplica si la minori? Se aplica in orice societate. Uite, inclusiv pe forum. NU fac referiri la nimeni in special, dar s-au inchis conturi unor membri care au fost impotriva regulilor societatii DC. Atunci 'judecatorul' societatii DC, AKA admin, moderator, etc. a spus "Gata, te excludem din societatea noastra ptr. ca nu esti conform normelor. De ce crezi ca un minor de 18 ani fara o zi este mai putin periculos decat un adult de 18 ani si o zi??? Ambii trebuiesc pedepsiti de si prin lege, ca fara un proces nu-i trimite nimeni la scoala de corectie. _ Victoria, Mami Nadia si Daddy au invins Leucemia! VICTORIA |
stii care-i diferenta? ai scris-o tu cu mana ta. MINOR.
adultii pe care i-ai pomenit au discernamant si si-au asumat mai mult sau mai putin consecintele faptelor lor.
consideram ca un adult are discernaman
consideram ca un minor nu de aceea are o paleta redusa de drepturi si obligatii. ei, corectarea atunci nu trebuie sa se faca similar cu corectarea adultului = puscarie.
reusesc sa ma pun in papucii tai si sa-ti inteleg rationamentul. asa cum e construita spocietatea de azi, axata pe peticirea efectelor si nici decum pe preventie si corectarea cauzelor, da e nevoie de scoala de corectie ca principiu. ar fi interesant de vazut un studiu cu cati minori a corectat scoala de corectie si pe cati i-a ajutat in cariera de puscarias.
dar sper sa exsite pe undeva in locuri cu putere de decizie si minti mai inspirate capabile sa regandeasca un sistem intreg. candva, ca sigur noi nu apucam sa-l mai vedeam.
Aqai spune:
si sunt de acord cu Maria, prea des ne punem papucii confortului si ne descaltam de ghetele scaliate ca sa scapam de o decizie sau actiune grea.
iar bau-baul scolii de corectie e cireasa de pe tortul acelora care interactioneaza cu minori cu probleme si de fapt nu prea au chef de asa ceva.
eu sustin ca solutia pe termen lung este in educarea si responsabilizarea parintilor. dar nu stiu, poate sunt intr-un acces utopic in ultima vreme
marius spune:
Ti-as da dreptate daca societatea ar fi de asa maniera incat sa asigure membrilor ei suportul necesar. Insa de cand lumea si pamantul exista oameni si oameni din care unii sunt infractori. In majoritatea cazurilor (statistic discutand) minorii cu probleme provin din astfel de medii.
Victoria_mami spune:
citat din mesajul lui Aqai
stii care-i diferenta? ai scris-o tu cu mana ta. MINOR. adultii pe care i-ai pomenit au discernamant si si-au asumat mai mult sau mai putin consecintele faptelor lor. consideram ca un adult are discernaman consideram ca un minor nu de aceea are o paleta redusa de drepturi si obligatii. ei, corectarea atunci nu trebuie sa se faca similar cu corectarea adultului = puscarie. reusesc sa ma pun in papucii tai si sa-ti inteleg rationamentul. asa cum e construita spocietatea de azi, axata pe peticirea efectelor si nici decum pe preventie si corectarea cauzelor, da e nevoie de scoala de corectie ca principiu. ar fi interesant de vazut un studiu cu cati minori a corectat scoala de corectie si pe cati i-a ajutat in cariera de puscarias. dar sper sa exsite pe undeva in locuri cu putere de decizie si minti mai inspirate capabile sa regandeasca un sistem intreg. candva, ca sigur noi nu apucam sa-l mai vedeam. _ |
Tu chiar crezi ca 2 ZILE schimba radical discermanatul unei persoane??? Si eu vorbeam de diferenta intre cat de periculos e (poate fi) un adolescent la 18 ani fara o zi si acelasi adolescent la 18 ani si o zi.