Pro sau contra scoala de corectie.
Raspunsuri - Pagina 18
viviana spune:
Sistemul nervos al bebelusului este imatur. Nu are conexiunile cerebrale dezvoltate.
Din cauza asta au un soi de reflexe ce la indivizii maturi ar fi considerate anormale.
Pe parcurs ce creierul lui se dezvolta el invata.
capcaunul spune:
O scurta monografie a cazurilor (din fericire extrem de rare) de copii crescuti in salbaticie.
Concluzia autorului:
Copiii salbatici demonstreaza fara putinta de tagada ca nu ne nastem umani, ci din contra, ca suntem umanizati de familia noastra si ceilalti oameni din jur. Printre mamifere suntem neobisnuiti prin faptul ca ne nastem practic neajutorati si avem nevoie de ingrijire aproape constanta, in primii ani de viata (0-12 ani). Prin urmare, in cazul in care acei ani de inceput sunt petrecuti in izolare totala de oameni si eventual in compania altor animale, consecintele pot fi catastrofale si aproape in totalitate ireversibile.
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Rufus Nu, crima nu. Dar violenta as zice ca da. Este o opinie personala, dar nu am studii in domeniul asta. Stiu sigur ca unii copiii au ceva anume si nu musai in sens rau. Nu sunt identici. Rufus, Tora si iadele "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
Rufus, oricine poate savarsi acte de violenta in cursul vietii. Si asta nu pentru ca o gena anume ´´suna alarma´´ in ziua x la ora y, nu pentru ca se declanseaza ancestral, ci pentru ca exista un mediu in care traim , mediu plin de stimuli diferiti. Cu alte cuvinte, agresivitatea e legata de un stimul extern (Kenneth E.Moyer)
Ca exista factori bilogici presupusi in a declasan violenta? OK, dar biologic nu inseamna inevitabil.
´´desi sistemul neural specific unui anumit tip de agresiune poate fi activat, aceasta nu are loc decat daca este la dispozitie o tinta potrivita, dar si atunci poate fi inhibat´´( Kenneth Moyer)
Dintr-un articol foarte bine scris:
http://homeschooling.urbankid.ro/2010/04/09/sunt-oamenii-violenti-din-nastere-i-de-alfie-kohn/
Dolto vorbeste despre agresivitate conform teoriilor lui Freud, care sustinea ca noi toti avem in interior un rezervor de agresivitate care se cere uneori eliberat( prin sport de exemplu).
Deci nici macar luand in considerare ce scria freud nu putem sustine ca unii dintre copii se nasc cu ´´gena violentei´´ci ca noi toti ne nastem cu rezervor agresiv. Ei? ;)
Exista multe critici aduse determinismului biologic al agresivitatii, prin formulari logice. Citez cateva din link:
-´´chiar daca un comportament este universat, nu putem concluziona ca face parte din natura noastra biologica. Toate culturile cunoscute au olarit, dar asta nu inseamna ca exista o gena pentru aceasta activitate´´
-oamenii cei mai primitivi sunt cei mai putin razboinici iar caracterul razboinic creste in proportie directa cu civilizatia´´((Erich Fromm)
De retinut este faptul ca avem potentialul de a fi pasnici sau razboinici.
Victoria_mami spune:
citat din mesajul lui a_alinta eu te rog sa imi spui ce nu ai inteles din ultimul meu mesaj, nu sa il reformulez pe intelesul tau. alina |
Nu am inteles nimic!
Victoria_mami spune:
citat din mesajul lui a_alinta daca ne nastem inseamna ca avem gene, ca altfel nu ne mai nastem, zau asa voi ce ati inteles din expresia mea ca ne nastem goi? ca nu avem nimic in noi? avem in primul rand gene, sange, cartilagii, creier, sistem circulator, limfatic, venos, respirator, miliarde de celule care ne fac posibili sa existam. adica avem ochii verzi ca mama, sexul ca unul dintre ei , grad de inteligenta, tot ce genele transmit ca informatie genetica. eu vorbeam de sentimente ca ne nastem goi nu ca ne nastem...din nimic. asa cum violenta o vezi , ura si gelozia o simti si o auzi . alina |
Bagajul genetic NU inseamna numai trasaturi fizice. Inseamna chiar si gesturi. Uite, nepoata mea, nascuta la 6 ani dupa ce a murit mama mea, e copia exacta a mamei mele. Are exact gesturile ei. Te uiti la nepoata-mea si o vezi pe mami copil. Si e clar ca nu o copiaza pe mami, ca nici nu a cunoscut-o vreodata.
Selene_Bunny spune:
citat din mesajul lui viviana La 2 ani copilul nu face asta pentru ca este violent sau rau. Ci pentru ca nu are bagajaul necesar, nu stie cum sa-si exprime nemultumirile. Experimenteaza emotii noi pe care nu stie cum sa le stapaneasca, cum sa le arate. Aici intervine parintele. Si interventia lui face diferenta de mai tarziu. |
Nici n-am zis ca este rau. Am zis doar ca se exprima. Ca are o nemultumire, o frustrare si si-o exprima.
a_alinta spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Victoria_mami
Nu am inteles nimic! Victoria, Mami Nadia si Daddy au invins Leucemia! VICTORIA |
imi pare rau!
Victoria_mami spune:
citat din mesajul lui a_alinta tu glumesti acum , nu-i asa? ( pot sa te intreb ce e cu ouale alea care le ascunzi in camara si nu te intreba nimeni de ele, oare de ce le mai porti?) tu crezi ca esti un parinte bun? eu nu cred asta despre mine si incerc in fiecare zi sa inteleg ce imi spun copiii mei si eu nu pot intelege. si inca nu pot intelege tot dupa atatia ani . un copil nu are memoria atat de dezvoltata ca sa tina minte dar daca parintii isi aduc aminte isi vor aduce aminte si ei. exista gelozie la copii?! apropo, tu esti geloasa pe ceva ? alina |
Alina, sincer nu sunt rea si nici nu vreau sa te supar. DAR nu am inteles ce-i cu ouale lui Selene, e semnatura ei, nu are legatura cu mesajul.
Apoi, chestia cu memoria... poti sa explici?
Iar chestia cu gelozia... ce legatura are gelozia la copii cu gelozia Selenei???
a_alinta spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Victoria_mami
Alina, sincer nu sunt rea si nici nu vreau sa te supar. DAR nu am inteles ce-i cu ouale lui Selene, e semnatura ei, nu are legatura cu mesajul. Apoi, chestia cu memoria... poti sa explici? Iar chestia cu gelozia... ce legatura are gelozia la copii cu gelozia Selenei??? Victoria, Mami Nadia si Daddy au invins Leucemia! VICTORIA |
nici eu nu rea si nu vreau sa supar pe nimeni! cu ouale selenei a fost o intrebare pe care o aveam de mult in gand dar nu am gasit momentul sa o intreb ( uite ca si daca am intrebat-o atunci cand dialogam cu ea pare ciudat, daca deschideam un subiect anume sa o intreb ce e cu alea 99 de oua, si nu 100, paream tampita deja, nu-i asa? sau nu?)chiar asa , tu stii care e povestea care apare la semnatura selenei, ca eu nu o stiu si sunt curioasa! si atunci cand isi pune cineva o semnatura o face pentru ca acel ceva il reprezinta, cel putin asa gandesc eu.
Victoria_mami spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui a_alinta
nici eu nu rea si nu vreau sa supar pe nimeni! cu ouale selenei a fost o intrebare pe care o aveam de mult in gand dar nu am gasit momentul sa o intreb ( uite ca si daca am intrebat-o atunci cand dialogam cu ea pare ciudat, daca deschideam un subiect anume sa o intreb ce e cu alea 99 de oua, si nu 100, paream tampita deja, nu-i asa? sau nu?)chiar asa , tu stii care e povestea care apare la semnatura selenei, ca eu nu o stiu si sunt curioasa! si atunci cand isi pune cineva o semnatura o face pentru ca acel ceva il reprezinta, cel putin asa gandesc eu. alina |
Nici eu nu stiu si da, si eu sunt curioasa.