Negativismul copilului - ce este de facut?
Raspunsuri - Pagina 7
bubulina1 spune:
Pana la urma cand eu am deschis subiectul m-am referit la comportamentul lui general, si nu cred ca educatoarea este de vina ca el este incapatant.
Azi de dimineata trebuia sa-l duc la gradinita imbracat ca pentru sport - li s-a cerut vineri sa vina cu bluza alba si panatalon negru. Am stat aseara la 10.30 sa-i calc bluza ca am ajuns f tarziu acasa si azi dimineata m-a pus sa i-o scot ca e urata si nu o vrea. In concluzie, i-am pus bluza albastra cu masinuta. Stiu ca este mic si nu intelege, dar mai sunt si colegii lui, ei cum ineteleg?
Eu stau si ma intreb, astea sunt nimicuri si sunt constienta de asta, dar daca pe masura ce creste el se va impune cu asta da si asta nu, unde se va ajunge? Sau eu ca parinte pana unde trebuie sa cedez?
szivarvany spune:
Nu mi se pare grav, va ajunge la gradi si se va trezi in tricou divers.
Acum daca era spectacol era altceva, dar asa ...
Si mi se pare absolut aiurea echipamentu` asta la gradi.
La scoala la noi se cere tricou pe alb, adica poa` sa fie plin cu flori, zebre, dar pe alb si nu e bai daca e rozzz pal :-)
Copiii crescuti in familii monoparentale sunt la fel de iubiti, ingrijiti si educati,
empatici, inteligenti, isteti, destepti, stralucitori, fantastici si bine-nteles superbi
ca restul copiilor de pe Terra obtinuti natural sau prin FIV sau adoptati,
nascuti natural sau prin operatie de cezariana, botezati sau nu, hraniti cu LM sau LP.
_
Au nevoie de noi:
Copiii Monicai Alex Luca Lorena
U R G E N T: I n i m i o a r a l u i ALEX
Si micuta O L I V I A are nevoie de noi ... acum
corap spune:
1. daca era tarziu aseara, de ce te-ai mai straduit sa-i calci tricoul de sport? (in afara de vederile mele ca nu trebuie calcat decat ce e absolut necesar- din motive de protectie a planetei, economie de energie electrica si prezervarea psihicului uman - iar tricoul de sport nu face parte din categoria necesarmente calcat, ca doar scopul lui e sa fie mototolit si transpirat) daca erai obosita trebuia sa il lasi asa.
2. ii spusesei copilului ca a doua zi toti copiii se imbraca asa, pentru ca doamna a pregatit un eveniment si arata toti frumos imbracati la fel bla-bla-bla? (mie nu mi se pare, din ce-ai scris mai sus, ca copilul stia ce-l asteapta - mi se pare ca l-ai pus in fata faptului implinit si gata.
3. tu n-ai haine cu care nu te imbraci pentru ca-s urate si nu le vrei?
4. din tot raspunsul tau reiese cat de mult te straduiesti tu pt. copilul tau si cum el nu apreciaza asta - o iei mult prea personal, pe bune acum, un copil de patru ani nu e normal sa aprecieze ca mama lui i-a calcat tricoul cu mari eforturi - in primul rand pt ca n-a cerut si n-a vrut el asta. (poate nu-i placea tricoul tocmai pt ca l-ai calcat si statea batos ...)
5. daca s-a dus cu tricoul cu masinute, ce s-a intamplat?
esti mult prea incordata in relatia cu copilul, ii gasesti "nod in papura", zau asa...
Ilinca_M. spune:
Doamne, chiar ca e o rigiditate din comun la gradinita aia: bluza alba si pantaloni negri pentru sport?!! Dar ce, nu se pot misca in haine colorate?:)) Credeam ca numai in vremea comunismului era exigenta sa facem sport in maieu alb si acei oribili chiloti negri, remember? Astea-s reminscente din vremea aia, cati ani au educatoarele, 80?
Eu de exemblu am fobie de negru la copii (nu am explicatie rationala, am mostenit asta de la mama mea care avea acesta superstitie, sa nu fie negru pe copil) asa ca a mea nu are nici pantofi negri, nici ciorapi, pantaloni sau altceva negru. Cum sa impuna gradinita tinuta obligatorie pentru sport? As intelege daca cerinta era, pentru sport, haine de bumbac sau cat mai comode, fara capse etc, dar maieu alb si pantalon negru?! Numa-n filmulete cu chinezi si coreeni la scoala am vazut asa ceva...
Iar tu, bubulina, tinzi sa mergi pe mana gradinitei, pe "conformitate"; relaxeaza-te si gandeste-te strict la copil si nu la "cerintele societatii"(fata de un copil de gradinita?! Singurele cerinte ar trebui sa fie sa nu pocneasca alti copii sau sa sa se ouna in pericol, nu cu ce culoare sa se imbrace sau cat de "in contur" sa coloreze). Lasa drobul de sare de "cum va fi in viitor daca acum...?!" ca nu are sens.
dana vio spune:
Citat: |
citat din mesajul lui carmencat Sau e posibil sa fie suparat pe doamna educatoare si asta sa fie modul lui de a protesta la comportamentul ei fata de el. Nici fi-mea nu se da in vant dupa colorat/pictat. Ii place in schimb sa stea cu mine si sa colorez eu. Si colorez la printese... valeuuuu... I-am printat (adica mi-am printat ) fise de pe net cu clopotica, alba ca zapada, ariel, etc si colorez la alea si ii spun: ce culoare de par are clopotica? e blonda, mami. Buuuun, da-mi culoarea galbena sa ii coloram parul. Ma apuc si colorez. Dar papucii ce culoare erau? Verzi! Vrei sa ma ajuti sa ii faci tu papucii pana termin eu cu parul? Multumesc frumos. Si ii face ea papucii. Mami, dar eu am cam mazgalit. Bravo, mami, ai colorat foarte frumos, eh, bine, ai depasit putin conturul, dar nu e nimic, uite, la rochita o sa faci si mai frumos. Etc, etc. In orice caz, daca zice ca nu vrea sa coloreze nu vrea si gata. Sau daca ea zice ca nu vrea sa coloreze zic si eu of, ce bine, ca nici eu nu prea aveam chef. Aici deja isi ciuleste urechile si uneori imi zice ba da, eu vreau hai sa coloram! Eu nu, lasa, coloram mai incolo. Te roooooog mami, hai sa coloram acuuuuuuuum. Vezi poate merge si la voi metoda asta Dar eu tot cred ca el e suparat pe doamna... si ar trebui sa isi schimbe si doamna putin comportamentul vis-a-vis de el. Cand viata iti ofera un vis care iti intrece de departe orice asteptari, nu e de bun-simt sa jelesti atunci cand se sfarseste. |
si eu printez si pictez la greu.
Am pictat cu Alex, impreuna la masa, dar pe foi diferite. Eu, foarte constiincioasa, am colorat cerul cu albastru, frunzisul cu verde, soarele galben etc. Alex facuse o mazgaleala de nu mai stiai ce-i pe-acolo. Se uita la desenul meu, apoi la al ei.
Mami, iti place desenul meu?
Da, e foarte frumos.
Eu cred ca-i cam mazgalit.
Nu-i nimic, e foarte bine.
Le uscam si le afisam pe frigi si apoi avatar pe DC.
Alexandra Maria
14.12.2007
bubulina1 spune:
Este foarte posibil ca lui sa nu-i placa faptul ca la gradinita i se impun tot felul de lucruri.
Povestea cu tinuta este de la inceput, din luna septembrie. Dimineata i-am spus ca azi are ora de sport si din cauza asta trebuie sa se imbrace cu bluza alba.
Am vorbit la gradinita si am rugat invatatoarea sa il schimbe dupa sport cu bluza lui. O sa ma gandesc ce sa ii spun cand il duc luni, poate ca totusi le cere prea multe la varsta asta.
corap spune:
adica ti se pare normal ca un copil sa stea cu bluza transpirata pe el o zi intreaga? nu e normal ca dupa ora de sport sa se schimbe cu bluza lui? copilul chiar a fost compliant si a acceptat ca la sport sa mearga cu bluza de sport, si in rest sa stea cu bluza de non-sport.
ma tem ca nu inteleg multe chestiuni aici - incearca sa te detasezi si sa vezi lucrurile dintr-o perspectiva neutra (daca perspectiva "vreau tot ce e mai bun pentru copilul meu" ti se pare excesiva)
ma tem ca esti prea legata de respectarea regulilor. regulile trebuie respectate pentru ca au un sens si ne fac (tuturor) viata mai usoara/ placuta / sigura.
daca nu au un sens si o explicatie, un fundament (cazul tricoul, cazul conturul), nici respectarea lor nu are sens.
Bedrosmart spune:
Bubulina, unii oameni isi aduc aminte de gandurile si sentimentele din copilarie, altii nu (da asta nu e un defect, asa sunt oamenii facuti). Daca nu-ti aduci aminte, e mai greu sa intelegi anumite reactii ale unui copilas, adica sa te pui in "papucii" lui.
Eu, de exemplu, imi aduc foarte bine aminte de anumite hainute pe care imi placea sa le port, dar si de altele pe care le uram de moarte. Imi mai aduc aminte cum parintii sau bunicii insistau sa le port, iar eu refuzam, iar ei credeau ca e un moft al meu, pe cand motivele mele erau foarte reale, doar ca nu stiam sa le explic. Exemplu: un palton de "molton" (blana artificiala), foarte frumos, dar care era teribil de GREU, abia putem respira din cauza efortului cand il purtam; niste manusi cu siret (din ala de pus dupa gat, sa nu le pierzi), dar care aveau siretul prea scurt , de stateam mereu cu mainile intinse in fata, ca o papusa de lemn; o rochita superba tricotata dintr-un mohair aspru, de la care ma scarpinam teribil; fularul pus pe gura, in care aburii respiratiei condensau si INGHETAU, asa ca efectul "anti-raceala" era practic invers. Cam cati ani crezi ca au trecut de cand am purtat eu hainutele astea? Pai intre 35 si 37 de ani, cam asa. Si totusi le tin minte, atat de tare nu-mi placeau.
Ce vreau sa spun cu asta? Copiii pot avea motive foarte serioase pentru care refuza un obiect de imbracaminte, o incaltaminte sau un fel de mancare. Cand sunt mai mari, stiu sa zica de ce (daca ii intrebi), cand sunt mici nu.
Intr-adevar, tu esti cam incordata (poate si din alte motive decat incapatanarea baietelului tau) si ai rabdarea limitata, de aceea ti se pare ca el le face pe toate in ciuda ta. Orice parinte are la un moment dat impresia asta si oricare dintre noi (cred eu) am trecut prin momente in care ne venea sa dam cu ei de pamant. Da, uneori sunt cu adevarat incapatanati, alteori au motive mai subtile pentru refuzul lor.
Concluzie: nici tu nu gresesti, nici copilul nu e incapatanat. Cum ti-am mai zis, cred ca educatoarea s-a transferat de la vreun liceu ceva, ca are pretentii cam mari pentru niste copilasi .
B.
bubulina1 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui corap adica ti se pare normal ca un copil sa stea cu bluza transpirata pe el o zi intreaga? nu e normal ca dupa ora de sport sa se schimbe cu bluza lui? copilul chiar a fost compliant si a acceptat ca la sport sa mearga cu bluza de sport, si in rest sa stea cu bluza de non-sport. ma tem ca nu inteleg multe chestiuni aici - incearca sa te detasezi si sa vezi lucrurile dintr-o perspectiva neutra (daca perspectiva "vreau tot ce e mai bun pentru copilul meu" ti se pare excesiva) ma tem ca esti prea legata de respectarea regulilor. regulile trebuie respectate pentru ca au un sens si ne fac (tuturor) viata mai usoara/ placuta / sigura. daca nu au un sens si o explicatie, un fundament (cazul tricoul, cazul conturul), nici respectarea lor nu are sens. |
Nu sunt legata de nicio regula, dar atata timp cat nu-mi permit sa duc copilul la o gradinita privata, sunt constransa sa respect regulile gradinitei la care merge copilul.
Nu stiu ce e mai bine pentru el. De asta am deschis subiectul asta. Nu stiu daca este bine sa-i respect dorintele si preferintele sau sa i le impun pe ale mele/gradinitei/educatoarei.
corap spune:
nici eu nu mi-am dus copiii la gradinite particulare, si nu asta e problema aici.
daca la gradinita la care il duceai le cerea sa se imbrace toti cu tricouri roz cu girafe si sa stea 10 minute cu mainile sus la fiecare jumatate de ora ti s-ar fi parut ok si i-ai fi impus chestiile astea irationale numai pt ca acolo asta trebuie sa faca?
care sunt consecintele refuzului de a face chestiuni absurde? (ca de dat afara din gradinita nu se poate pe motivul asta). copilul (din ce ai scris pana acum) nu face rau altora si nu-si face rau siesi, si nu spune NU fara motiv (asta e definitia negativismului - si l-ai etichetat asa usor pe copil cu asta).
in viata e fundamental sa poti sa spui NU. si STOP.