Universitatea Bucuresti
Raspunsuri - Pagina 6
Mickyyy spune:
Citat: |
fie treci cu vederea, fie inchizi toate facultatile si lasi 1-2 cu cei capabili si cei care stiu si sa scrie |
Daca ar fi dupa mine, le-as inchide si gata. Ce atatea diplome de carton? Nici macar jumatate din cei care au studii superioare in ziua de azi nu ar fi luat examenele daca erau pe bune. Ca sa nu mai zic de cunostintele care ar trebui sa le aibe si nu le au! Arunca o pata neagra asupra celor care chiar muncesc pentru diploma aia.
Particularii sa se reorienteze, ori fac scoala pe bune ca in afara, sa se dea admitere si examene serioase, sa aibe profesori competenti, sa fie o mandrie ca ai terminat facultatea X nu o rusine, ori ura si la gara!
ddana spune:
Voi stiti oare cati PROFESORI fac greseli de gramatica, de ortografie, de exprimare? Cate educatoare si invatatori - deci cei care ii invata pe copii cum se scrie corect - nu fac acorduri, ortografiaza gresit, pronunta gresit...
De elevi/studenti nu mai zic nimic. La cat de mult a decazut invatamantul romanesc, era un rezultat cat se poate de predictibil. Si lucrurile inca nu au ajuns cat se poate de jos. Va fi si mai rau.
Nu e o solutie sa inchidem universitatile. Deocamdata, acesta este nivelul nostru. Cum ati vrea sa fie? Intr-o tara in care totul este anormal, cum ar putea invatamantul sa fie performant? Din contra, este primul semn ca lucrurile sunt rele.
Ce mi-ar placea mie sa vad pus in practica? Cursuri de alfabetizare. De gramatica elementara. De gandire logica. De compozitie la nivel primar. De exprimare fluenta. Evident ca nu se va intampla, avem orgoliile prea marete pentru a recunoaste ca trebuie sa ne intoarcem pana acolo.
Lali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ddana Ce mi-ar placea mie sa vad pus in practica? Cursuri de alfabetizare. De gramatica elementara. De gandire logica. De compozitie la nivel primar. De exprimare fluenta. Evident ca nu se va intampla, avem orgoliile prea marete pentru a recunoaste ca trebuie sa ne intoarcem pana acolo. |
Cursuri de alfabetizare pentru cine ? Pentru absolventii de facultate sau pentru profesori ?
Poate ca ar trebui facuta cum trebuie scoala primara ? Zic si eu...
Tocmai a taiat noul ministru si prevederea referitoare la finantarea scolilor in functie de rezultate. O noua masura care indreapta o firava incercare de orientare catre performanta care nici macar nu fusese implementata. Adica vrem egalitate cu sau fara alfabet !
Mickyyy spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ddana Nu e o solutie sa inchidem universitatile. Deocamdata, acesta este nivelul nostru. Cum ati vrea sa fie? Intr-o tara in care totul este anormal, cum ar putea invatamantul sa fie performant? Din contra, este primul semn ca lucrurile sunt rele. |
Ba da, este, vorbim de universitati, nu de scoli si licee!! Ca universitatile alea "defecte" scot pe banda rulanta profesorii analfabeti care la randul lor vor duce mai departe traditia!!
Marcia03 spune:
In Elvetia doar 10% din elevi ajung la facultate. De ce ? Pt ca selectia e ft dura, iar cine ajunge acolo e creme de la creme. Eu chiar nu inteleg de ce in Romania toata lumea vrea sa termine o facultate. Am colegi in functii de conducere care au doar liceul. Si sunt oameni inteligenti, care au ajuns unde au ajuns prin munca lor. Aici nu se pune mare pret pe facultate, important e ce stii sa faci. Si nu poti obtine un job prin relatii. Te poate recomanda cineva, dar nu te vor angaja pt ca ai fost recomandat de X sau Y.
O zi buna !
Mihaela
XIO spune:
Pai M se scrie cu 4 liniute, N se scrie cu 3. ASta cu nu stiu sa scrie literele nu stiu cum e, ca fiecare are alt scris.
Iar copiatul la facultate, nu stiu, la noi la medicina se stia din start cine ia note bune la examen, ca erau cei care raspundau tot timpul la stagii si erau tot timpul 'in fata'. Bineinteles mai erau si surprize.
viviana spune:
Valeu, Xio, m are 3 bastonase si n 2.
Asa au avut de cand lumea.
Ca se referea la literele mici.
portocalia spune:
Eu am o mare uimire, poate ma lumineaza cineva: daca toata lumea stie ca in Romania diplomele - cel putin cele de la particulare gen Spiru - sunt de carton, de ce mai da lumea bani pe taxe, de ce se mai chinuie 4 ani sa faca macar o minima prezenta?
De altfel ma gandesc ca in curand n-o sa mai dea nimeni doi bani pe o diploma romaneasca si atunci nu vor mai fi nici clienti pentru toate facultatile astea aproape fictive. Vor trebui sa inchida portile, din lipsa de clienti. Ar trebui sa functioneze legea cererii si a ofertei, nu?
mianna spune:
pai deocamdata exista diferente de salarizare intre cei cu studii medii si cei cu studii superioare. ma gandesc ca si asta poate fi un motiv. de fapt in mintea mea e singurul, altul nu gasesc, poate m-ajutati voi
ddana spune:
Corect, Portocalia. Asa este, legea cererii si a ofertei. Dupa acest principiu functioneaza si in prezent, dar din motivatii interpretabile.
As face, cu exceptia cazurilor flagrante gen Spiru, o precizare: diferenta intre facultatile de stat si cele particulare este mult, mult redusa in ceea ce priveste calitatea studentilor si cea a profesorilor. Profesorii, in multe cazuri, sunt aceiasi iar studentii sunt destul de omogeni calitativ dupa ce in mare parte s-a renuntat la migratia inspre centrele universitare traditionale in cautarea calitatii, din motive financiare.
Universitatile care dau diplome "de carton" exista si functioneaza pentru ca exista cerere pe piata: lejeritate si certitudinea obtinerii diplomei. Cei care aleg varianta asta sunt de multe ori persoane mature care au nevoie de o calificare superioara la locul de munca, nu ii intereseaza instructia in sine ci pur si simplu certificarea formala. Si atunci platesc taxe in schimbul usurintei luarii examenelor. Universitatile acestea vor da faliment sau se vor reforma cand se vor cere la angajare profesionalism si abilitati, nu doar hartia cu stampila.
Eu nu cred ca se vor desfiinta vreodata universitatile particulare, pentru ca nicaieri nu exista interes pentru asta. Iti inteleg si accept parerea, Micky, insa nimeni nu doreste, cel putin acum, acest lucru din cei direct implicati. Studentilor le convine: de multe ori e singura alternativa in orasele mai mici, taxele sunt la nivelul celor de la universitatile de stat, recunoasterea (cel putin formala) este aceeasi. Profesorii sigur nu vor dori desfiintarea acestora: e locul lor de munca. Autoritatile din nou nu cred ca vor intreprinde vreo masura, cel putin nu in directia de a le desfiinta. Exista un program la nivelul CE, denumit Strategia Europa 2020, printre obiectivele caruia se numara si cresterea la peste 40% la nivelul UE a ponderii absolventilor de studii superioare in varsta de 25-34 de ani. La nivelul lui 2009, la nivelul UE ponderea era de 34% (asta comparativ cu 54 Japonia si 42 SUA). Nu stiu datele din Romania, dar tind sa cred ca nu depasesc media europeana. Asadar cred ca autoritatile nu vor intreprinde nimic care sa ne pericliteze pozitia si asa precara in acest sens.
Daca este o strategie buna, nu sunt menita sa comentez. Sunt convinsa insa de faptul ca acum prioritatea sta in chestiunea formala, nu de fond: sa iasa la numar studentii, Coane Fanica, ce mai conteaza cat au in cap.
Editez ca sa mai fac o precizare: universitatile sunt ultima veriga dintr-un lant. Nu universitatile scot analfabeti; ei ajung asa in cei 12 ani de scoala superficiala. Ceea ce fac universitatile in aceste cazuri este coborarea stachetei, din motive de supravietuire. Ca sa rezolvi problema aceasta trebuie sa mergi undeva la gimnaziu unde, din punctul meu de vedere, se rupe firul si sa faci reforma masiva. Greu, greu...