Oymyacon - sau cum sa traiesti la -50°C

Oymyacon - sau cum sa traiesti la -50°C | Autor: marius

Link direct la acest mesaj

Oymyakon este o mica localitate din nord-estul Republicii ruse Yakutia. Cu o temperatura medie de minus 50 de grade Celsius in luna ianuarie, nu este de mirare ca Oymyakon este cunoscut drept cel mai friguros punct locuit de pe planeta.
Cunoscut sub numele de "Polul Frigului", cea mai scazuta temperatura inregistrata vreodata la Oymyakon a fost de minut 71,2 grade Celsius, scrie Daily Mail.

In mod ironic, numele localitatii se traduce prin "Apa care nu ingheata", desi chiar si atunci cand arunci apa fierbinte, aceasta ingheata in aer.

Localitatea, care are o populatie de 500 de oameni, se numeste astfel, deoarece este situata langa o apa termala, la care se adapau turmele de reni.

In sat nu se poate cultiva nimic, astfel ca locuitorii se hranesc cu carne de ren si cal. In oras exista un singur magazin si o scoala, care nu se inchide decat atunci cand temperatura scade sub minus 52 de grade Celsius. Telefoanele mobile nu functioneaza si, in ciuda frigului, majoritatea toaletelor sunt in curte.

Satul este situat la 750 de metri deasupra nivelului marii, astfel ca durata unei zile poate varia de la trei ore in decembrie la 21 de ore pe timpul verii.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=G_mBqDpg75o

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Pe Discovery sau pe NG a rulat nu demult un episod despre Oymyakon dintr-o serie dedicata rezistentei omului in conditii extreme. Printre altele, reporterul a petrecut o ora in cort, in curtea unui localnic, monitorizand temperatura de-afara, din cort, din sacul de dormit si temperatura corpului. Nu a inchis niciun ochi, caci somnul i-ar fi fost fatal.

Ce m-a distrat a fost ca dupa o zi de stat la Oymyakon, reporterul a dat naibii polarele, windstopperele, manusile si bocancii high-tech cu care venise blindat, si si-a cumparat de la o babuta din oras ... haine, caciula, manusi si cizme din blana.

Pe youtube, un www.youtube.com/watch?v=j3V3e4o_lU0" target="_blank">alt reportaj cuprinzator despre Oymyakon (4 x 14 minute), tot de pe NG.

Cu toata tehnologia in spate, occidentul tot nu reuseste sa-i reziste lui ... Mos Gerila.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desprecopii spune:

Cand eram copil ... plecam dimineata la scoala pe un ger de crapau pietrele. Inainte de a iesi dinc asa, auzeam de multe ori la radio ca cea mai scazuta temperature din tara - s-a inregistrat la Campulung Moldovenesc ...-24, -23 de grade
Mi-a ramas in minte scartaitul zapadei sub cizme ... si narile care se lipeau ...
Nu stiu cum as mai putea rezista la un astfel de ger ... iar sa aud de geruri de -50, ma ingrozesc ...
Cum o fi insa sa mergi la pipi afara pe gerul asta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Pe Discovery sau pe NG a rulat nu demult un episod despre Oymyakon dintr-o serie dedicata rezistentei omului in conditii extreme. Printre altele, reporterul a petrecut o ora in cort, in curtea unui localnic, monitorizand temperatura de-afara, din cort, din sacul de dormit si temperatura corpului. Nu a inchis niciun ochi, caci somnul i-ar fi fost fatal.

Ce m-a distrat a fost ca dupa o zi de stat la Oymyakon, reporterul a dat naibii polarele, windstopperele, manusile si bocancii high-tech cu care venise blindat, si si-a cumparat de la o babuta din oras ... haine, caciula, manusi si cizme din blana.

Pe youtube, un www.youtube.com/watch?v=j3V3e4o_lU0" target="_blank">alt reportaj cuprinzator despre Oymyakon (4 x 14 minute), tot de pe NG.

Cu toata tehnologia in spate, occidentul tot nu reuseste sa-i reziste lui ... Mos Gerila.

am vazut si eu documentarul cu pricina si chiar m-am amuzat vazand ca localnicii, pe la minus 20 grade celsius, stateau afara / lucrau / ingrijeau animalele cu mainile goale, fara caciuli pe cap sau fulare la gat, spunand ca la -20 e de-a dreptul cald fata de temperaturile obisnuite...

Mergi la inceput

deci la -5 e canicula la ei :))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

Citat:
citat din mesajul lui desprecopii

deci la -5 e canicula la ei :))

ooo, da, probabil ca isi pun costumele de baie si nadusesc de zor din cauza aerului supraincins...

Mergi la inceput

Deci sa hotaram pe cine de la DC trimitem cu bilet dus - la Oymyakon.

Offtopic dragut - olandezii pregatesc un concurs in care publicul sa voteze ce celebritate de la ei trebuie trimisa pe Marte, cu un bilet dus.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

One way ticket?

Hmmmmmm.....

Mergi la inceput

normal ca odata ajunsi, ei trebuie sa ne convinga sa ii aducem inapoi :))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristoiu spune:

Citat:

Cum o fi insa sa mergi la pipi afara pe gerul asta?

Pai dupa cite inteleg pica direct sub forma de cuburi de gheata

Ideea e ca te calesti, evident. Ia sa vedeti canadienii nascuti pe tarim canadian, ce frumos umbla ei cu bebelusii fara caciuli si cu pielea la vedere intre pantaloni si sosete. Tin minte cind am ajuns prima data acolo in Aprilie era, intepenisem de frig, umblam cu pulover si haina. Si am impietrit cind am vazut pe unii in pantaloni scurti, tricou si slapi ... Era Aprilie, dupa calendar e primavara, ne imbracam de primavara, nu conteaza daca afara crapa pietrele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:

Deci sa hotaram pe cine de la DC trimitem cu bilet dus - la Oymyakon.

Eu ma ofer voluntar(da' cu bilet de intoarcere sa fie clar Marius),eu chiar imi doresc sa testez in viatza asta iarna siberiana!

Asa ca...daca va hotaritzi la o sponsorizare...aici-s!

Dana

Mergi la inceput