Cum sa anunt/abordez copilul?
Deci fi-miu (9 ani, clasa a patra) a fost identificat de curind ca ASD (autism spectrum disorder) de psiholoaga scolii. La 7 ani (clasa a doua) a fost gasit gifted - si ca urmare a schimbat scoala. Discutia despre gifted a fost usoara, i-am explicat ca inseamna ca-i destept, ceea ce el stia deja, n-a fost foarte impresionat. Destept, dar sensibil. Cind a trebuit sa-si puna ochelari de vedere (distanta, ca taica-su) a fost distrus, vreo doua saptamini am lucrat la oprit crize de plins si accese de depresie, le-am prelucrat si pe educatoare si pe cele de la day care sa-i admire ochelarii, etc.. Plingeam si eu cu el, dar pe ascuns.. In sfirsit, dupa vreo doua saptamini s-a obisnuit cu ei si-acuma nu mai sint demult o tragedie, ba chiar e foarte grijuliu cu ei.
Problema mea nu e ca nu-l inteleg, ci dimpotriva si personal, sint de parere ca el (si noi, parintii) sintem normali si restul lumii are... lipsuri... Pina acum am aplicat "metode" care au functionat si pe vremea noastra, dar pe masura ce creste incep sa ma simt depasita. Aici e o societate mult mai axata pe socializare decit Romania acu 30-40 de ani si la multe aspecte nu stiu nici eu ce sa fac. Iar cimpul muncii e mult mai flexibil decit sistemul scolar si mult mai interesant decit programa scolara, la care ma mir cum de n-adorm copiii in clasa...(iarasi, parere personala)
Problema mea e cum sa-i prezint diagnosticul, cum sa-l fac sa inteleaga sedintele de terapie care vor urma, cum sa-l fac sa inteleaga ca trebuie sa depuna mai mult efort in directia socializarii si in directia sensibilitatii. N-as vrea sa inteleaga ca sensibilitatea e ceva rau, care trebuie "vindecat", ca si-asa e momentan intr-o faza foarte autocritica - habar n-am de unde i se trage, dar sper sa-i treaca.
Sa-i zic ASD sau sa-i zic Asperger? Multa lume se sperie cind aude cuvintul "autism" si nu mai aude ca urmatorul cuvint e "spectrum". Sau, chiar daca-l aude, nu e clar unde anume pe spectru se situeaza copilul. Din Asperger are interpretarea literala a cuvintelor, desi muncim de cind si-a dezvoltat limbajul articulat la faptul ca "aia" nu inseamna "aia" ci "aproximativ aia". Face progrese, dar ora tot la minut mi-o zice. Iar uneori (des) are probleme sa construiasca o fraza mai lunga sau sa relateze o poveste mai complicata, pentru ca vrea sa reflecte *absolut exact* ce vrea el sa zica si perfect construita. (Unde iar, n-am cum sa-l ajut, pentru ca fraze lungi si idei complicate mie mi s-au cerut la scoala abia printr-a opta, cind creierul e mult mai matur decit la 9 ani)
Sper ca s-a inteles ce-am vrut sa zic.
Raspunsuri
marius spune:
Citat: |
citat din mesajul lui parpalak Deci fi-miu (9 ani, clasa a patra) a fost identificat de curind ca ASD (autism spectrum disorder) de psiholoaga scolii. |
Asa ... intreb si eu fara pretentii (defect profesional)... exista probabilitatea ca afirmatia de mai sus sa fie gresita? Adica sa fie eroare umana?
Si pentru ca eu sunt concret raspunsul poate fi
Nu - nu exista aceasta probabilitate
sau
Da - exista aceasta probabilitate.
parpalak spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui marius
Asa ... intreb si eu fara pretentii (defect profesional)... exista probabilitatea ca afirmatia de mai sus sa fie gresita? Adica sa fie eroare umana? Si pentru ca eu sunt concret raspunsul poate fi Nu - nu exista aceasta probabilitate sau Da - exista aceasta probabilitate. |
Nu - nu exista aceasta probabilitate
- chiar am un fiu
- chiar are 9 ani
- e in clasa a patra ca toti copiii nascuti in 2003 in Ontario
- ASD e nomenclatura curenta (si da, exista)
- psiholoaga scolii in sensul de personal auxiliar care deserveste scoala la care merge fi-miu (si alte scoli). Tot prin scoala fi-miu vede si o logoterapeuta (nu pronunta bine "s" si "l") - care, deasemenea deserveste si alte scoli. Si mai sint si altii (social worker, special ed coordinator, etc - nu-i stiu pe toti)
- de curind, adica alaltaieri, dupa ce l-a tinut sub observatie si-n teste de prin octombrie. Testele au fost "full panel" care nu stiu precis ce inseamna si rezultatele au fost mai multe, printre care continua sa fie gifted (duh), ba chiar e "si mai gifted" ca-nainte, unde in clasa a doua era pe percentila 98, acu-i la 99.. Mi-a prezentat rezultatele preliminare verbal (ca sa nu fac atac de cord sau ceva) urmind sa mi le trimita prin posta (ca-s confidentiale) in vreo saptamina sau doua.
A ramas ceva neclar?
marius spune:
Nu era vorba ca ai un fiu de noua ani ca e in a patra samd... ci daca exista probabilitatea ca psihologul sa greseasca.
Dar daca zici ca sigur nu exista aceasta probabilitate, Ok.
parpalak spune:
De exemplu, daca-l intereseaza un subiect, il studiaza pina stie tot ce se poate despre subiectul ala. La noi in familie e normal, dar asta e simptom. Daca-l plictiseste ceva la scoala, nu mai face activitatea aia, ceea ce iarasi, noua ni se pare normal, dar iar e simptom. In pauze sta de unul singur, ceea ce au facut si parintii lui la virsta lui. Cit despre interpretarea literala a vorbirii, adevarul e ca mie mi se pare ca oamenii pe aici se exprima cam vag si cam categoric, cind nu e cazul. (Ex, acum va incolonati ca sa mergem la biblioteca, dar el si-a uitat sapca in clasa cealalta si stie ca n-are voie afara fara sapca, asa ca rezulta un conflict fara solutie - asta cind era el mai mic)
Si nu mi se pare normal ca in programul TV sa fie scris serialul dar nu si episodul. Si nu mi se pare normal sa nu fie toate cladirile de pe strada numerotate
marius spune:
Pai nu te supara pe mine - pentru ca din ceea ce scrii eu nu vad decat normalitate. Unii sunt mai atenti la detalii altii sunt distrati si neatenti, unii se concentreaza ca nici nu mai aud ce e in jurul lor altii nu pot sa se concentreze nici daca aud un bazait de musca.
Desigur eu nu sunt specialist dar am rezervele mele...cand vad tot felul de afirmatii si catalogari parca prea disecate.
Chuny spune:
parpalak, vor veni aici curānd fetele cu copilasi mai mari care iti pot povesti din experienta personala cum au facut cu copiii lor. Al meu e inca micut, dar incet incet ii mai explic una alta despre diferenta lui.
Marius, desi stiu ca nu esti rau intentionat, iti spun ca punerea la indoiala un diagnostic si minimalizarea consecintelor lui nu ajuta pe nimeni niciodata. In general un astfel de diagnostic se face in mod serios si dupa multe ore de observare si testare.
kariguld spune:
spunei in cuvinte simple, spunei adevarul pe intelesul lui. nu incerca sa ascunzi nimik. nu dintr-odata, pe rand si cu rabdare. evita cat de multi poti orice aspect negativ. concentreaza-te pe aspectele pozitive ale lui.
psihologul cum ti-a recomandat sa faci asta?
Marina spune:
Parpalak, de curiozitate pana sa fie oficial diagnosticat tu ai avut vreo banuiala? ti-a mai spus vreodata un dr ca nu e ok?
Chuny, eu am trecut cu Mitzu prin diagnosticul de ADHD dupa ceva observatie. Am mai zis ca am o prietena f buna psihiatru, cand a auzit de ADHD mi-a zis sa ma duc inapoi la dr sa-i spun ca e tampit.O citez exact, mi-a zis sa-i cumpar un lego copilului , sa-l pun sa-l faca in fatza copilului si dupa aia daca isi mentine diagnosticul de ADHD sa-i spun ca e tampit. Mitzu paote sa stea ore intregi concentrat pe un lego , ignorand orice in jurul lui, dar e un copil destul de agitat de felul lui si daca e in dispozitie de spectacol e capabil de multe.
Asa ca diagnostice gresite exista si banuiesc ca Marius a luat in considerare si faptul ca diagnosticul e pus de psihologul scolii. Iti dai seama ca noi avem in minte medicul scolar din Ro, habar nu am cat e de specialist cel din Canada.
Chuny spune:
Da, dar spre deosebire de adhd, care e un diagnostic la moda si pus pe tava oricarui copil mai energic, diagnosticele ce tin de spectrul autist sunt serioase si nu se dau usor. Mai degraba e mai greu sa faci recunoscute dificultatile copilului, atunci cand nu le prezinta sever, desi ele creaza probleme reale si dificil de compensat.