Viata in Germania si Elvetia - cap. 84
Raspunsuri - Pagina 18
Marcia03 spune:
Mihaela, am vazut acum ca stai in Singen. Noi venim cam o data pe luna la Real.al meu e fan bere nemteasca,asa ca luam de acolo.De acasa si pana in Singen facem cam 40-50 min.
Ba da, elvetienii vorbesc hahait, dar nu imi pot spune Mihaela, ci Miaela. Si fiica-mea la fel imi pronunta numele,desi vorbeste romana.
Si in Elvetia poti calatori cu CI romaneasca.Elvetienii din 2007 pot merge in Romania cu CI. Aici au copiii de la nastere CI.
O duminica frumoasa.
Mihaela
mihaela_80 spune:
Mihaela, Ce mica e lumea. Noi mergem cam o data pe luna la voi la Moscova :) - e un orasel mic langa granita, cred ca pe acolo veniti - sa ne luam paste si ciocolata.
O duminica frumoasa si de la noi!
Marcia03 spune:
Yep, asa e iesim pe la Schaffhausen cand venim la Singen. Daca vreti vreodata sa ne vizitati, va asteptam cu placere. Noi stam langa Zurich. Exista la Real ciocolata Lindt mult mai ieftina ca aici. De fapt, in Germania totul e mult mai ieftin ca in Elvetia (ma refer acum la produsele de marca, o vopsea de par de ex. acolo e 6 euro, la noi vreo 18 euro).
Numai bine !
Mihaela
Maisa19 spune:
Buna dimineata! Studiaza vreuna dintre voi Lehramt-ul sau a studiat deja? Sunt curioasa ce perspective de angajare exista dupa. Am tot googalit si parerile sunt impartite. De unde exista un mare deficit de profesori in Germania si sunt foarte cautati, de fapt multi zac pe liste de asteptare pentru a ocupa un post pentru ca statul n-are chef sa mai plateasca salarii in plus in detrimentul copiilor. Este adevarat? Cele care sunt in domeniu cunosc cel mai bine situatia.
Si inca o intrebare: cum va descurcati cu copiii in vacante (in Bayern sunt vreo 100 de zile)? Va ajuta cineva sau aveti serviciile de asa natura. Eu tare m-as baga in Lehramt dupa ce termin studiul, problema e ca Bachelor la FH nu ti-l poti echivala ca erste Staatsexamen.
Eu am o prietena care are ASE-ul terminat in Romania. Diploma e recunoscuta aici ca FH dar titlul nu. Ce posibilitati de angajare ati avut voi cele care ati fost in situatia ei?
Probabil ca sunt teme care s-au mai discutat..problema e ca eu nu mai gasesc capitolele vechi…:(
PS: M-am saturat de zapada..nu mai pot..
angiuta spune:
Maisa eu nu fac Lehramtul dar m-a interesat si pe mine la un moment dat subiectul pentru ca in Ro am terminat litere.
Cred ca situatia difera de la un Land la altul. In Berlin stiu ca e o lipsa mare de profesori si din 2011 s-a dat unda verde la angajarea a cat mai multor profesori cu Migrationshintergrund.
Ideea e ca trebuie sa ai doua specializari pentru a putea preda, in cazul meu (romana) sau a unei cunostinte (religia ortodoxa) ca a 2a specilizare face lucrurile mai complicate.
O alta cunostinta ( italianca) s-a inscris inscris la Uni pentru ca-i lipseau 30 de credite pentru recunoastere.
Ce e bine e ca nu se mai cere GSD pentru recunoastere.
In Berlin nu se mai incheie insa de mult contracte de munca in care profesorul sa aiba statutul de Beamter.
Despre copii in vacante: cred ca si in Bayern sunt Horturile deschise in vacante asa ca nu e o problema.
mihaela_80 spune:
Mihaela, multumesc! Nu stiu daca ajungem noi asa departe in Elvetia, dar ar fi frumos sa ne vedem la o cafea cand mai vii tu in oras. Eu am la inceputul lui martie 2 examene, dupa aia sunt destul de libera. Poate gasim o sambata :)
Ciocolata Lindt nu iau de aici, ci de la fabrica din Aaachen, cu 30% mai ieftina. De la voi imi place Frey, care aici nu se gaseste.
Maisa, si eu am stat pe ganduri daca sa fac asta sau nu. Ulterior, vorbind cu mai multi profesori de aici (s-a nimerit sa imi fac numai prieteni cupluri de profesori, nu stiu cum :) am renuntat la idee. Nu sunt posturi prea multe, la scolile bune se ajunge greu, la cele rele nivelul de stres e f f mare, zic ei.
CT spune:
Buna, Maisa,
trag sa mor (posibil sa fie gripa, nu stiu, dar ma simt mizerabil, asa ca ma duc imediat inapoi in pat), mai multe iti pot scrie cand ma mai pun pe picioare.
Pe scurt: eu stau in Niedersachsen, am terminat aici facultatea de informatica si din 2004 lucrez ca profa la "Berufsbildende Schulen", Quereinsteigerin. Daca am inteles bine, tu esti in Bayern, si studiezi altceva decat Lehramt. Pentru Bayern trebuie cercetate linkurile astea, depinde de ce faci:
https://www.km.bayern.de/lehrer/stellen/quereinstieg.html
Dar nu sunt sigura cat sunt de actuale paginile, ca am dat click de curiozitate la "berufliche Schulen" (unde sunt si eu in principiu), si acolo scrie ca oferta nu este in septembrie 2011, da' noi avem 2013 intre timp, deci ...
Cum ziceam, detalii si raspunsuri la intrebari dupa ce-mi mai revin.
flore1983 spune:
Buna seara Doamnelor
As avea si eu o rugaminte la voi...daca este cineva de aici de pe langa Stuttgart si imi poate recomanda si mie un Hausarzt bun . Noi ne-am mutat de curand pe langa Stuttgart si trebuie sa schimbam si medicul.
Multumesc si o seara frumoasa va doresc
Florentina
Maisa19 spune:
Christa, multumesc si sanatate!
Si pe mine m-a lovit o raceala si niste dureri de jumatate de fata de nu ma pot concentra la nimic. Nu inteleg ce virusi pot fi aici ca eu n-am racit mai bine de 10 ani cat am stat in Bucurestiul ala poluat. De cand am venit aici ma loveste in fiecare iarna. O fi alta clima. Asa patiti si voi sau mi-o fi slabit mie organismul?
Asa ca Christa vorbim cand ne revenim:)