Nasterea in sistemul privat - modificari
Raspunsuri - Pagina 6
Mickyyy spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lavi02 Mickyyy, acum ar fi imposibil sa te asiguri doar la privat pentru ca ei asigura numai servicii profitabile de gen nasteri, internari de pediatrie, operatii usoara. Dar medicina de urgenta, cine te aduna de pe strada daca ai un accident, oncologia, spitalizarile de luni de zile ale bolnavilor cu cancer, AVC, septicemie - tot la stat ajungi cu aceste patologii, din pacate stiu ce vorbesc pt ca le-am avut in familie. Apoi am inteles ca un sfert din banii casei se duc pe programe nationale: tratamentul contra SIDEI, hepatitelor B si C, transplant, tuberculoza si cate si mai cate. Banii de concediu medical, pre si post natal tot din banii casei de asigurari se platesc. Da, pacientul tanar si sanatos nu vede toate astea, se gandeste ca el beneficiaza doar de o nastere, eventual o mica operatie sau o internare cu copilul pt o enterocolita sau bronsiolita, pe care si le permite si la privat. Dar pana asigura privatul tot ce am scris mai sus, si sunt chestiile cele mai nasoale si cele mai costisitoare... E cale lunga si nu se inghestiie privatii la astea. |
Asta se intampla in prezent, pentru ca nu sunt foarte multi care sa-si permita asigurari private, si desi profitabile, clinicile/spitalele private sunt totusi limitate in servicii pentru a fi profitabile. Dar daca ar da libertate asiguratilor sa mearga unde vor, atunci iti garantez ca o mare parte din serviciile care acum le gasesti doar la stat vor fi gasite si la privat. Iar pentru cele care nu exista sau nu pot fi implementate, cine impiedica o clinica privata sa incheie un contract cu un spital de stat sa asigure ce nu poate oferi ea? Tu iti platesti la privat totul, iar privatul iti ofera serviciile X, Y, Z care le are in lista lui, iar pentru celelalte stii din start ca vei fi redirectionat (gratis) spre un spital de stat, costurile aferente fiind suportate de cei la care ai cotizat pana atunci. Sunt sigura ca daca ar avea un numar mare de cotizanti, privatii vor putea oferi aceste facilitati.
lavi02 spune:
Eu nu sunt asa de sigura: privatii au luat frisca: nasterile, pediatria, operatiile estetice, etc, ceea ce se adreseaza pacientulu tanar, sanatos si apt de munca.
Iar daca sa zicem jumatatea populatie care castiga multi bani se va duce si va cotiza la privat, din ce bani va asigura statul problemele grave si costisitoare ( cancere, AVC- uri, SIDA, hepatite, etc) care apar cu preponderenta la cealalta jumatate din populatie si in special la varstnici, deci la cei care nu cotizeaza acum, au cotizat pe cand erau tineri, dar banii de atunci sunt de mult dusi.
Cum zici tu e nesustenabil.
Zicem ca privatul ti le-ar asigura tie, si anume jumatatii din populatie care sunt tineri si castiga bine, pentru ca rata de aparitie a acestor complicatii la populatia tanara si apta de munca e mai mica. Dar atunci de unde scoate statul bani pentru ceilalti jumatate, majoritar varstnici sau tineri si bolnavi/ saraci ?
marius spune:
"Sunt sigura ca daca ar avea un numar mare de cotizanti, privatii vor putea oferi aceste facilitati."
Faci confuzii majore. Niciodata X Y sau Z nu vor plati(cotiza) catre un prestator de servicii medicale.
Ei platesc doar catre un asigurator in functie de contractul de asigurare. Spitalul nu incaseaza cotizatii de la nimeni niciodata.
marius spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lavi02 Eu nu sunt asa de sigura: privatii au luat frisca: nasterile, pediatria, operatiile estetice, etc, ceea ce se adreseaza pacientulu tanar, sanatos si apt de munca. Iar daca sa zicem jumatatea populatie care castiga multi bani se va duce si va cotiza la privat, din ce bani va asigura statul problemele grave si costisitoare ( cancere, AVC- uri, SIDA, hepatite, etc) care apar cu preponderenta la cealalta jumatate din populatie si in special la varstnici, deci la cei care nu cotizeaza acum, au cotizat pe cand erau tineri, dar banii de atunci sunt de mult dusi. Cum zici tu e nesustenabil. Zicem ca privatul ti le-ar asigura tie, si anume jumatatii din populatie care sunt tineri si castiga bine, pentru ca rata de aparitie a acestor complicatii la populatia tanara si apta de munca e mai mica. Dar atunci de unde scoate statul bani pentru ceilalti jumatate, majoritar varstnici sau tineri si bolnavi/ saraci ? |
Pe piata se presteaza servicii- piata este libera si concurentiala. Nu se ia frisca sau cum zici tu.
Fiecare este liber sa investeasca si este clar ca se cauta profitul ca doar nu se face mecenat.... dar asta este peste tot in lume nu doar in Romania.
Insa ai dreptate, pacientii cu boli grave, cronice care implica costuri ridicate nu au asigurare care sa le acopere costurile dar asta oriunde in lume.
In Romania ... inca mai au cativa. In curand nici aceia, ne aliniem situatiei de pe mapamond.
Mickyyy spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius "Sunt sigura ca daca ar avea un numar mare de cotizanti, privatii vor putea oferi aceste facilitati." Faci confuzii majore. Niciodata X Y sau Z nu vor plati(cotiza) catre un prestator de servicii medicale. Ei platesc doar catre un asigurator in functie de contractul de asigurare. Spitalul nu incaseaza cotizatii de la nimeni niciodata. |
Da, fac confuzii, dar ideea in sine ramane valabila, doar ca mai apare un "intermediar" in aceasta poveste.
Asiguratorul catre care platesc are la randul lui contracte cu clinicile private. Eu cand platesc catre asigurator probabil imi aleg din lista lui de clinici pe cea/cele care o/le prefer (asta in varianta in care nu sunt obligata sa platesc la stat). Cand am nevoie de servicii care nu mi le poate oferi clinica privata asiguratorul va redirectiona fondurile mele catre un spital de stat. Acum exista un singur asigurator, CAS-ul (probabil s-o chema altfel); daca ar aparea un altul pe piata care sa nu fie controlat de stat, lumea ar cotiza acolo, atunci s-ar aduna suficiente fonduri incat sa-si permita lucruri pe care acum nu si le pot permite.
lavi02, ai si n-ai dreptate. E clar ca daca se ofera posibilitatea de-a cotiza "la asigurator privat" cei care beneficiaza de serviciile medicale oferite de spitalele publice vor avea de suferit. Insa nu-mi poti pretinde mie, angajat cu venit mediu sau mare, solidaritate la infinit. In fond si la urma urmei nu e problema mea ca statul a avut un management defectuos, ca spitalele publice sunt un sac fara fund, majoritatea mergand doar in pierdere.
Sti cum e vorba aia, mila mi-e de tine, dar de mine mi se rupe inima.
marius spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Mickyyy
Da, fac confuzii, dar ideea in sine ramane valabila, doar ca mai apare un "intermediar" in aceasta poveste. Asiguratorul catre care platesc are la randul lui contracte cu clinicile private. Eu cand platesc catre asigurator probabil imi aleg din lista lui de clinici pe cea/cele care o/le prefer (asta in varianta in care nu sunt obligata sa platesc la stat). Cand am nevoie de servicii care nu mi le poate oferi clinica privata asiguratorul va redirectiona fondurile mele catre un spital de stat. Acum exista un singur asigurator, CAS-ul (probabil s-o chema altfel); daca ar aparea un altul pe piata care sa nu fie controlat de stat, lumea ar cotiza acolo, atunci s-ar aduna suficiente fonduri incat sa-si permita lucruri pe care acum nu si le pot permite. |
Asta este o teorie personala doar. Nu are nici o legatura cu situatia reala. Nu pot sa discut pe principiul "hai sa ne inchipuim ca ...." ma depaseste o astfel de discutie.
Mickyyy spune:
normal ca e o teorie personala, primul meu mesaj spune "daca ar fi dupa mine" .... La fel cum spune ca eu sunt sigura ca aceasta teorie nu va fi implementata de nimeni, sau oricum nu in viitorul apropiat (10-20 de ani), pentru ca ar insemna o gaura mult prea mare la buget si niciun guvern nu va stii cum sa o gestioneze.
solutii pot fi gasite, pot fi implementate variante intermediare, o etapa de tranzitie in care trecerea de la stat la privat sa se faca treptat, si sa acorde ragazul necesar statului sa eficientizeze spitalele in asa fel incat lumea sa nu mai fuga de ele. Daca le eficientizeaza, atunci nu ma vad motive pentru o migratie masiva a asiguratilor catre privat, in conditiile in care pot gasi si la stat servicii similare la preturi mult mai mici.
dar ai nevoie de manageri competenti, de oameni care sa puna mai presus binele altora si nu buzunarul propriu, lucurile pot fi schimbate si aduse pe calea cea buna, dar cine s-o faca?? Ca iar ajungem la politica, nimeni nu da doi bani pe populatie, toti sunt interesati doar sa ajunga la ciolan, si odata ajunsi sa redirectioneze cat mai mult din fondurile publice in buzunarele proprii (firme capusa, licitatii trucate, fonduri aruncate pe geam, etc). Pestele se-mpute de la varf....
lavi02 spune:
In concluzie daca asigurarile private vor fi atat de minunate incat vor asigura tot, de la nasteri la accidente rutiere si concedii medicale, prenatale, etc celor care le platesc, cei cu venituri medii si mari ( caci banuiesc ca nu vor fi ieftine), statul, chiar daca va avea un management extraordinar, va eradica furtul si coruptia, din ce bani va plati tratamentele costisitoare ale varstnicilor daca la ei mai cotizeaza doar cei cu salariile cele mai mici, cei care nu permit asigurarea privata?
In conditiile in care doar cei cu veniturile cele mai mici ar mai cotiza la stat, asigurarea ceruta de stat ar trebui sa fie foarte mica, sa si-o permita si ei. Nu poti sa le ceri asigurarea mai mare decat salariul. Ar ajunge ea ca sa plateasca toate cele de mai sus pentru cei cu venituri mici si copiii lor plus pentru pensionari?
In rest de acord cu tine in privinta ciolanului si a grijii conducatorilor pt populatie.
Dar eu nu cred ca solutia e sa nu mai platim noi, cei cu salarii peste medie, asigurarea la stat.
marius spune:
Problema se poate extinde foarte usor. Un copil, un elev, un student (deci clar categorie sociala reala in orice societate)care nu produce venituri deci nu se pune problema de polita de asigurare va fi asigurat? De catre cine si din ce bani?
Mickyyy spune:
Solutii pot fi gasite pentru toate situatiile, oricum noi discutam discutii .
O varianta ipotetica, apare asiguratorul SS care e privat (oricum fabulez ca nu stiu cum functioneaza sistemul in detalii). Asiguratorul SS are contracte cu toate spitalele din tara, fie ele private sau de stat. El are mai multe pachete de servicii:
- unul foarte ieftin, iar el de banii astia iti ofera serviciile X, Y si Z la particular si A, B si C la stat.
- unul mediu, si primesti X,Y,Z,A la privat si B si C la stat
- unul scump si primesti X,Y,Z,A si B la privat si doar C la stat (C fiind singurul serviciu care nu exista in clinicile private, unde statul are inca monopol)
Sa zicem ca primul pachet costa 100 de lei si serviciile sunt egale ca valoare, atunci banii aia se impart egal intre stat si privat. Daca serviciile A, B si C sunt de calitate foarte buna (sau au un raport calitate pret foarte bun), atunci multi angajati vor opta pentru pachetul A, si spre stat ar merge jumatate din fonduri. Daca serviciile respective sunt insa foarte proaste, atunci lumea ar lua pachetul cel mai scump si ar lasa la stat doar ce nu poate fi obtinut in privat, si statul ar lua doar 16% din fonduri.
Cat despre minori, in cazul ipotetic de mai sus, corect ar fi sa beneficieze de serviciile medicale aferente platitorului de taxe care-l are in grija, daca parintele cotizeaza la stat, merge si el la stat, si viceversa.