Nasterea in sistemul privat - modificari
Raspunsuri - Pagina 5
giulia71 spune:
Cine vrea sa nasca\trateze in sistemul privat o va face oricum, indiferent daca ii va deconta o parte din cheltuieli sau nu.
Spitalele private ar trebui sa aiba bucataria lor, separata total de Stat. Sunt sume enorme de decontat si inclin sa cred ca sunt mult umflate, ca deh Statul plateste.
Banii aia redirectionati cum trebuie, garantat ar ridica calitatea actului medical catre populatia care nu are acces la spitale/clinici private. Repet, cu conditia sa fie administrate cu cap si umrarite indeaproape!
ddana spune:
Cred ca se vor cerne foarte tare posibilitatile. Si vor naste in spitalele private numai mamicile cu foarte multi bani (e relativ ce inseamna 'foarte multi bani', pentru mine, asta inseamna sa dai 6000 lei sau mai mult pentru o nastere).
Clasa de mijloc, aia care apare in toate discursurile politicianiste ca salvatoarea Romaniei, aia in care ne propunem la fiecare buget sa investim, aia va fi sacrificata. Prin "sacrificata" inteleg ca i se va taia drastic optiunea de a se trata / naste in conditii civilizate si decente (nu vreau sa generalizez; sunt convinsa ca sunt si spitale decente in Romania, dar cred ca ele reprezinta deocamdata exceptia, si nu regula). Si nu, nu cred ca cine vrea sa nasca/se trateze in spitalele private o va face in continuare. Diferenta intre 3000 si 6000 (ca sa vorbesc strict de nastere) e foarte mare. Isi vor permite diferenta cei cu multi, multi bani (exclud aici un procent imens din populatia tarii).
Si iarasi am mari dubii ca acei 10% din banii NOSTRI (ca asta inseamna de fapt 'bani publici', nu?) vor contribui la imbunatatirea actului medical. Spitalele de stat, scapate de concurenta din partea privatilor, se vor bucura de pleasca cazuta din cer (asta daca vor ajunge banii pana la ei, ceea de de asemenea ma indoiesc).
In orice societate normala, dupa acceptiunea mea asupra normalitatii, banul urmeaza pacientul, si nu invers. Ca principiul ar trebui sa fie acesta; dau banii ca sa beneficiez de ei cand am nevoie in conditiile pe care mi le doresc eu (adaugand din buzunarul propriu orice depaseste norma stabilita pentru un anume serviciu). Ce iese din aceasta logica intra, dupa cum vad eu lucrurile, in logica Coreei de Nord.
Si nu, 'statul' (whatever that means) nu ar trebui sa aiba dreptul sa aleaga sa colaboreze doar cu institutii ale statului. Ar trebui sa colaboreze cu oamenii. Adica cu noi, platitorii.
Sick. Dintre toate bubele societatii noastre, niciuna nu are mai mult puroi decat sanatatea si invatamantul.
marius spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mianna marius, eu inteleg ca esti de acord cu situatia de acum (si eu), dar nu inteleg de ce nu e bine ca discutam o posibila modificare in sens negativ a ei. |
Nu am facut o astfel de afirmatie.
marius spune:
Citat: |
citat din mesajul lui giulia71 Cine vrea sa nasca\trateze in sistemul privat o va face oricum, indiferent daca ii va deconta o parte din cheltuieli sau nu. Spitalele private ar trebui sa aiba bucataria lor, separata total de Stat. Sunt sume enorme de decontat si inclin sa cred ca sunt mult umflate, ca deh Statul plateste. Banii aia redirectionati cum trebuie, garantat ar ridica calitatea actului medical catre populatia care nu are acces la spitale/clinici private. Repet, cu conditia sa fie administrate cu cap si umrarite indeaproape! |
Gresit. Exista lege care se aplica si este pe cat de stufoasa pe atat elaborata si aplicata.
Sistemul de asigurari nu deconteaza nimic fara contract, contractul nu se incheie decat doar si numai doar pe baza de evaluare, iar evaluarea nu se face decat pe baza de criterii drastice bine precizate de lege, deci este un lant intreg care incepe mult inainte de a incasa orice ban de la asigurare. Capacitate (paturi), dotare cu aparatura de specialitate, angajati cu anumita specializare, contracte cu furnizori agreati.... e un sistem destul de complicat (asemanator cu obtinerea ISO).
In functie de evaluarea obtinuta (este practic un fel de sistem de clasificare a spitalului) poti sa obtii o anumita cantitate de bani. Evaluarea este valabila 1 an. Apoi trebuie sa demonstrezi ca ti-ai mentinut sau chiar marit standardele daca vrei sa obtii o clasificare similara sau superioara pentru umratorul an si sa ai dreptul sa pretinzi dec0ntarea serviciilor medicale de la asigurare si tot asa.
admin spune:
Atata timp cat exista preturi standard care casa de asigurari le varsa la institutiile acreditate indiferent daca sunt private sau de stat este OK.
Mickyyy spune:
Marius, am vazut ca insisti pe asigurarea privata daca vrei servicii la privat.
In conditiile astea, mie mi s-ar parea perfect normal sa-mi fac o asigurare privata unde vreau eu, sa acopere tot ce cred ei ca e nevoie, dar sa nu mai fiu obligata sa o fac si pe cea obligatorie la stat. Dar sa platesc de 2 ori pentru acelasi serviciu, nu mi se pare ok.
Evident ca nu se va schimba nimic, ca foamea de bani publici e mare, dar daca ar fi dua mine ar trebui aleasa una din urmatoarele 2 solutii:
- cotizam toti la stat (CAS), si alegem unde sa ne tratam: mergem la stat, nu mai platim nimic; mergem la privat, platim diferenta, ca si pana acum (adica statul deconteaza catre privat exact aceeasi suma care ar fi decontat-o la spitalul de stat, ce depaseste, e problema mea, a pacientului)
- suntem lasati sa ne alegem unde cotizam, cu conditia ca daca alegem sa cotizam la privat sa facem dovada acestei cotizatii (ca altfel juma de populatie ar renunta la asigurari in secunda 2 ). Daca alegem sa cotizam la stat, ne tratam la stat, daca alegem privatul, vom plati probabil mai mult, dar vom beneficia de servicii mult mai ok.
marius spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mickyyy 1. Marius, am vazut ca insisti pe asigurarea privata daca vrei servicii la privat. 2. In conditiile astea, mie mi s-ar parea perfect normal sa-mi fac o asigurare privata unde vreau eu, sa acopere tot ce cred ei ca e nevoie, dar sa nu mai fiu obligata sa o fac si pe cea obligatorie la stat. Dar sa platesc de 2 ori pentru acelasi serviciu, nu mi se pare ok. 3. Evident ca nu se va schimba nimic, ca foamea de bani publici e mare, dar daca ar fi dua mine ar trebui aleasa una din urmatoarele 2 solutii: a. cotizam toti la stat (CAS), si alegem unde sa ne tratam: mergem la stat, nu mai platim nimic; mergem la privat, platim diferenta, ca si pana acum (adica statul deconteaza catre privat exact aceeasi suma care ar fi decontat-o la spitalul de stat, ce depaseste, e problema mea, a pacientului) b. suntem lasati sa ne alegem unde cotizam, cu conditia ca daca alegem sa cotizam la privat sa facem dovada acestei cotizatii (ca altfel juma de populatie ar renunta la asigurari in secunda 2 ). Daca alegem sa cotizam la stat, ne tratam la stat, daca alegem privatul, vom plati probabil mai mult, dar vom beneficia de servicii mult mai ok. |
1. Nu insist pe nimic, prezint doar situatia asa cum este acum. De unde ai scos afirmatia asta ca eu insist pe.... Detaliza te rog. In plus am precizat in multe randuri si am exemplificat concret ca un serviciu privat acreditat (contract) ofera tarife diferentiate in functie de exact partea de suma decontata de asigurari. Daca ai citi un pic...
2. Am scris despre acest aspect - daca vei citi ....
3. Esti a doua persoana care ori nu a citit ce am scris ori nu a inteles ce am scris privitor la modalitatea in care sunt decontati banii din asigurari. A treia oara nu mai reiau exact aceleasi explicatii.
3.a. si acest aspect l-am scris. Acum asa se procedeaza dar am mai scris si am exemplificat.
3.b. exceptand obligativitatea instituita din partea statului de a plati catre asigurarile de stat in rest tot ceea ce ai scris deja am mai scris mai sus.
Mickyyy spune:
Chiar daca mesajul meu incepea cu "marius", nu tot ce-am scris eu acolo era pentru tine, ci doar primul paragraf .
Am remarcat in postarile tale ca repetai un mesaj de genul: "vrei la privat, fa-ti asigurare privata". Dar n-am remarcat in vreunul din ele si continuarea scrisa de mine, imi fac la privat, dar renunt la cea obligatorie de la stat. Tu zici ca ai scris si asta, ok, ma duc sa recitesc, poate mi-a scapat.
In rest sunt perfect de acord cu mesajele si explicatiile tale, iar punctul 3 era un mesaj general, nu un raspuns particular pentru tine.
flafi spune:
Eu vreau sa nasc la privat! Si urmeaza sa se intample la sfarsitul lui aprilie inceputul lui mai.
Aceasta decizie o consider o palma peste fata, o alta umilinta din partea statului.
Dupa 2 interventii chirugicale la stat, unde medicii nu stiau cum sa te cotrobaie mai bien de bani, asistentele sa isi ia partea, sa fie nevoie sa tipi dupa cineva sa te inveleasca etc. Nu cred ca statul este in pozitia de a obliga contribuabilii sa foloseasca serviciile de sanatate puse la dispozitie de ei.
Cred ca suntem fiinte civilizate si prin urmare avem dreptul la respect, respect pe care ni-l oferim mai intai noi si apoi ceilalti.
Atata timp cat contribuim avem dreptul sa alegem serviciile.
Ii deranjeaza ca oamenii aleg privatul? De ce nu se pune problema ce anume face pe oameni sa alega privatul in locul serviciilor de stat? De ce nu se ridica la acelasi nivel aceste servicii ca ele sa fie alese de bunavoie nu fortat?
Da pentru mine conteaza acesti 2300 lei cat ar fi nevoie sa platesc in plus la privat, este o suma care nu era bugetata si mizam pe anumite cheltuili.
Cu acesti bani fiul meu ar fi putut beneficia de celule stem sau altceva.
Nu am nicio pila la sistemul de stat, nu cunosc niciun medic care o data ce merg acolo sa imi oferte confort fizic si psihic in momentul in care nasc.
imi doresc ca sotul meu sa poata sa isi vada copilul imediat, iar el isi doreste sa asiste la nastere, isi doreste sa fie alturi de noi in fiecare moment. Ce spital de stat iti ofera aceste conditii?
Cati tati stau disperati pe holuri asteptand vesti?
Unde se vor duce acei 10% dupa care urla acel ministru? se vor imbunatatii conditiile? Pacientii vor primi servicii de calitate? Personalul medical isi va face treaba fara sa astepte bani in plus de la pacient?
Daca raspunsul este da, atunci cu cel mai mare drag voi merge sa nasc la stat, ca nu simt nevoia sa dau atatia bani in plus la privat, bani care pot fi folositi in alte scopuri.
Multumesc.
23+ cu
lavi02 spune:
Mickyyy, acum ar fi imposibil sa te asiguri doar la privat pentru ca ei asigura numai servicii profitabile de gen nasteri, internari de pediatrie, operatii usoara. Dar medicina de urgenta, cine te aduna de pe strada daca ai un accident, oncologia, spitalizarile de luni de zile ale bolnavilor cu cancer, AVC, septicemie - tot la stat ajungi cu aceste patologii, din pacate stiu ce vorbesc pt ca le-am avut in familie. Apoi am inteles ca un sfert din banii casei se duc pe programe nationale: tratamentul contra SIDEI, hepatitelor B si C, transplant, tuberculoza si cate si mai cate. Banii de concediu medical, pre si post natal tot din banii casei de asigurari se platesc.
Da, pacientul tanar si sanatos nu vede toate astea, se gandeste ca el beneficiaza doar de o nastere, eventual o mica operatie sau o internare cu copilul pt o enterocolita sau bronsiolita, pe care si le permite si la privat. Dar pana asigura privatul tot ce am scris mai sus, si sunt chestiile cele mai nasoale si cele mai costisitoare... E cale lunga si nu se inghestiie privatii la astea.
Iar celebrele abonamente la privati, vedeti si voi ca nu includ internari, eventual ai o reducere. Abonamentele lor includ consultatii si unele analize, ba uneori la cei mai buni specialisti platesti 50% din pretul consultatiei.
Cate cazuri nu sunt pe forum, inclusiv al lui desert rose in momentul asta, nasteri la privat dar cum apare o complicatie pacientul e trimis degraba la stat.
Asta e sistemul actual de sanatate la noi.