Ceai cald pentru copii si tineri care mor de frig
Cine locuieste in zona Garii de Nord-Bucuresti (Grivita, Garii de Nord, Basarab, Titulescu, 1 Mai, Dinicu, Piata Matache etc.) si ar putea duce zilnic sau cat de des sticle de 2 litri cu ceai cald/fierbinte copiilor strazii din zona Garii de Nord? Literalmente mor de frig. Am pus acest subiect aici pentru ca daca alte persoane in afara de mine nu incep sa ajute urgentissim acesti copii si tineri cu lichide calde si fierbinti (supa, ceai) sunt convinsa ca multi dintre ei vor muri in urmatoarele zile.
Am crescut in zona respectiva si de fiecare data cand am ceva de dat (haine, hrana, etc.) le dau lor. Acum se intampla mult mai rar deoarece de ani de zile nu sunt in tara, insa voi fi aici pentru 3 saptamani. Copiii strazii anilor 90 sunt in continuare pe strazi, au intre 20 si ceva si 30 si de ani, iar lor li s-a alaturat un grup mare de alti copii mici (de la 6 la maxim 17, 18 ani). Adica mici ca sa fie pe strazi!!! Se ascund de politie (care oricum nu vine sa ii ajute, ci sa mai 'dea iama' prin ei) prin canale, sunt de gasit chiar in fata Garii- partea cu casele de bilete si partea dinspre Grivita, in fata Garii la fantani si in parculetul dinspre benzinarie langa Policlinica CFR, cat si in Parcul Garii. Numai Dumnezeu ar gasi cuvinte sa descrie exact stadiul de rufosenie, de nevolnicie, de hamesire, de parasire si de mizerie in care se afla. De obicei cersesc sau trag aurolac, chiar daca nu la vedere. De zecile de ori in care i-am observat nimerindu-ma prin zona nu i-am vazut niciodata facind ceva rau- dimpotriva, sunt singurii care sar daca te vad impotmolita cu carutul copilului pe scari; in rest 'ai nostri, ca brazii'- barbati bine, taximetristi si oameni cu rost in general- nici nu se uita. Sunt singurii care au o mangaiere si un gest de mila fata de cainii strazii din zona si primii care observa pe oricine are nevoie de un mic ajutor- o usa deschisa, un bagaj impins-, dupa care daca le dai ceva bine, daca nu tot iti spun 'Sanatate, Doamna, sarut-mana'.
Ieri la o temperatura de -10 grade judecind dupa faptul ca daca imi scoteam pentru o clipa manusa imblanita ca sa apas tastele telefonului nu mai puteam inchide pumnul am fost nevoita sa ies cu copilul de 6 luni si sa trec prin zona Garii. Aproape zburam cu carutul prin fata caselor de bilete cand dintr-o mogaldeata pravalita efectiv pe scari a iesit un chiot infricosator de durere, ca dintr-un animal dus la taiere, dar mai surd- abia mai putea emite sunete: 'Ajutati-ma, Doamna, sunt bolnav, am puroi in gat, ajutati-ma cu orice!'. Nu m-am putut opri imediat pentru ca in urmatoarele 5 minute aveam de ajuns undeva urgent, insa el- era un el, un tanar imbatranit de vreo 17 ani-a continuat sa strige cu mare efort in urma mea: 'Ajutati-ma! Ajutati-ma! Ajutati-ma!'. M-am intors in cel mai scurt timp cu niscaiva haine, medicamente si o sticla de ceai fierbinte de 2 litri (stiti, din acelea de care aruncam cu totii, de la apa minerala). Nu am cuvinte sa descriu bucuria acestui om. Atunci am vazut ca nu avea decat sosete in picioare, si mi-a aratat degeraturile. I-am procurat un unguent si niste ghete, care nu erau nici macar numarul lui, si in secunda 2 au inceput sa apara ca prin farmec alti copii si tineri, in general baieti, multi nu mai marisori de 12-13 ani. Cereau ceai, ceai, ceai. Ceva, orice cald. Dintre ei destui sunt foarte bolnavi, probabil au pneumonie, i-am indemnat sa cheme Salvarea de la Gara, de la punctul de prim ajutor...dar cred ca sunt alungati si de acolo. Nu li se permite accesul!!!
Am realizat ca o sticla mare de ceai fierbinte, care nu costa absolut nimic- sticlele ramase de la bauturi si apa oricum se arunca la gunoi, apa si aragaz are oricine in casa, ca si un pliculet de ceai sau plante medicinale- le-ar salva viata acestor copii. Altfel fara doar si poate multi vor muri inghetati. Cu temperaturi de pana la -13 grade la Bucuresti, fara incaltaminte, cu haine nepotrivite si mai mult ferfenita, alungati de paznici din incinta Garii unde s-ar mai putea incalzi si fara nici un adapost, sub cerul liber laolalta cu cainii, fara sursa de hrana si de apa acesti copii nu asteapta decat moartea. Eu voi merge la ei cat de des pot, dar in 2 saptamani plec din tara. Cine locuieste in zona respectiva si se poate angaja sa le duca zilnic cateva sticle cu ceai fierbinte care sa ii scoata din iarna?!
Nu cred ca acest subiect apartine de umanitare pentru ca umanitarele se misca incet. Repet, daca eu voi fi singura care in urmatoarele 24 de ore va oferi lichide calde si medicamente- vitamine, nurofen, aspirina-acestor copii si tineri sunt sigura ca va exista cel putin o victima a frigului. Rog moderatorii sa mute subiectul unde cred ei de cuviinta in asa fel incat sa obtina expunere maxima. Multumesc tuturor.
Raspunsuri
SSerafiotti spune:
Imi cer scuze ca am scris dezlanat si nu am reusit sa creez un mesaj concis. Am gasit important sa descriu cat mai amanuntit situatia acestor copii si tineri.
Adde2510 spune:
Of! Am fost apropiata de ei cand lucram in restaurant si le mai dadeam mancare. Ei mai stau si pe langa restaurante, fast-food-uri etc. Din pacate locuiesc departe de gara de nord, cred ca se raceste si ceaiul pana ajung eu acolo. Pe frigul asta am renuntat sa ies in oras daca n-a fost necesar (sunt si gravida acum, urinez des). Ar trebui sa dau o raita mai in apropiere de mine, sunt sigura ca sunt si pe la Unirii, de fapt cam pe la toate gurile de metrou. O sa ma uit oricum macar de haine. Pe la Hala Traian mi se pare ca mai sunt.
Mi-am adus aminte de asociatia asta http://www.samusocial.ro/ ei ar trebui sa cunoasca mai bine situatia sau sa aiba voluntari care sa se deplaseze.
Mickyyy spune:
off-topic: Eu nu-i inteleg, sincer, de ce au ales viata pe strazi si in canale? De ce fug din orfelinate si adaposturile special amenajate? Oricat de rau ar fi acolo, nu cred ca pe strada e cu mult mai bine, iar in perioada asta e chiar crima!
Ei sunt cei care au ales viata asta, eu nu spun ca societatea a facut cine stie ce eforturi sa ii integreze, dar cel putin cand erau copii, nu cred ca i-au izgonit din centrele speciale pentru copii.
Si on-topic, lucrez in zona pietei victoriei, am posibilitatea sa le prepar o sticla de ceai fierbinte in fiecare zi de munca, adica luni-vineri (avem si apa fierbinte la dozatoare, si plicuri de ceai si sticle de plastic de la baxurile de apa minerala care se consuma in firma), insa nu am cum sa le-o duc, si nici sa-i chem pe vreunul din ei la mine sa le-o dau, ca nu-i lasa bodygarzi sa intre. Daca e vreunul mai plimbaret si se risca sa se deplaseze in zona (sa zicem Mc-ul de la Buzesti), ii dau ceaiul cu drag, insa nici nu stiu cum as putea proceda, ca nu pot fi intotdeauna la o ora fixa acolo, pot avea sedinte, intalniri cu clienti, chestii neprogramate.
SSerafiotti spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Adde2510 Of! Am fost apropiata de ei cand lucram in restaurant si le mai dadeam mancare. Ei mai stau si pe langa restaurante, fast-food-uri etc. Din pacate locuiesc departe de gara de nord, cred ca se raceste si ceaiul pana ajung eu acolo. Pe frigul asta am renuntat sa ies in oras daca n-a fost necesar (sunt si gravida acum, urinez des). Ar trebui sa dau o raita mai in apropiere de mine, sunt sigura ca sunt si pe la Unirii, de fapt cam pe la toate gurile de metrou. O sa ma uit oricum macar de haine. Pe la Hala Traian mi se pare ca mai sunt. Mi-am adus aminte de asociatia asta http://www.samusocial.ro/ ei ar trebui sa cunoasca mai bine situatia sau sa aiba voluntari care sa se deplaseze. |
Adde, iti inchipui daca tie iti e prea frig sa iesi din casa afara cat de frig le este lor, care nu pot intra de afara in casa! La -13 grade!!! Ma bucura hotararea ta de a-ti aminti sa-i ajuti pe cei din zona ta. Asta cu ceaiul cald e chiar un ajutor de urgenta, care ar trebui sa inceapa imediat ca sa apuce si ei primavara. Ideea e sa se distribuie acest mesaj pana se creeaza o retea de cateva persoane care locuiesc efectiv in zona si sunt dispuse sa faca acest gest care ia putin timp si nu costa nimic. Asociatiile ii ajuta arareori, eu din zeci de ori cat i-am vazut zburataciti pe acolo iarna-vara o singura data am fost martora cand au venit niste voluntari pentru cateva minute sa le dea niste sfaturi de sanatate. Cine nu crede ca nu sunt ajutati si locuieste in zona se poate duce sa vada cu ochii lui, acesti oameni, aproape niste copii, de multe ori chiar copii stau incolaciti pe jos cu genunchii la gura dardaind. Ingheata pur si simplu pe strazi, sub ochii nostri! Toate serviciile pentru persoanele fara adapost sunt o picatura in ocean fata de nevoia reala!
Iti doresc sanatate si o sarcina usoara si binecuvantata.
SSerafiotti spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mickyyy off-topic: Eu nu-i inteleg, sincer, de ce au ales viata pe strazi si in canale? De ce fug din orfelinate si adaposturile special amenajate? Oricat de rau ar fi acolo, nu cred ca pe strada e cu mult mai bine, iar in perioada asta e chiar crima! Ei sunt cei care au ales viata asta, eu nu spun ca societatea a facut cine stie ce eforturi sa ii integreze, dar cel putin cand erau copii, nu cred ca i-au izgonit din centrele speciale pentru copii. Si on-topic, lucrez in zona pietei victoriei, am posibilitatea sa le prepar o sticla de ceai fierbinte in fiecare zi de munca, adica luni-vineri (avem si apa fierbinte la dozatoare, si plicuri de ceai si sticle de plastic de la baxurile de apa minerala care se consuma in firma), insa nu am cum sa le-o duc, si nici sa-i chem pe vreunul din ei la mine sa le-o dau, ca nu-i lasa bodygarzi sa intre. Daca e vreunul mai plimbaret si se risca sa se deplaseze in zona (sa zicem Mc-ul de la Buzesti), ii dau ceaiul cu drag, insa nici nu stiu cum as putea proceda, ca nu pot fi intotdeauna la o ora fixa acolo, pot avea sedinte, intalniri cu clienti, chestii neprogramate. |
Micky, eu am crescut in acea zona. Am vazut acesti copii zi de zi, cand ma duceam si ma intorceam de la scoala. Multi dintre ei sunt nascuti pe strada. Iti poti imagina ce inseamna asta?! Eu nu. I-am adus mamei odata unul acasa, era un baietel de vreo 9 ani, nu eram nici eu cu mult mai mare. Am rugat-o sa il lase sa faca un dus. Mama l-a lasat doar sa manance o farfurie cu supa calda la masa, ca oamenii, si a pus saci de plastic sub el si pe langa el. Nu iti poti imagina cum arata. Era in pragul noptii si trebuia dus undeva; ne-am hotarat sa il predam sectiei de Politie din Gara, in ideea ca ei sa-l ajute mai departe sa ajunga la un centru pentru copii. Cand a auzit ca va fi dus la Politie a inceput sa planga cu sughituri si sa se tavaleasca pe jos. A spus ca a fugit de acasa, dintr-un sat pentru ca era batut. Era un baietel cuminte ca un vitelus. Cred ca daca mama i-ar fi spus sa doarma in maini ar fi dormit, doar ca sa poata ramane la noi. Iarasi, nu stiu daca iti imaginezi cat trebuie sa fii de batut ca sa preferi viata pe strazi in clasa a II-a, dar daca te uiti la TV (eu nu ma uit) unde se mediatizeaza zilnic cazurile copiilor omorati in bataie (literalmente, nu 'palma la pampers- marele abuz'), omorati cu biciul, omorati aruncati de pereti- incearca sa iti imaginezi ca urmatorul ar fi fost al lui. Daca tu iti inchipui ca exista destule centre pentru copiii strazii, destule paturi, destule maini ocrotitoare care ii asteapta...traiesti o fantezie. Iar in anii '90 copiii din centre inca erau batuti cu salbaticie. Uita-te pe youtube si vezi cum aratau orfelinatele atunci. Strada era preferabila de 1000 de ori, pentru ca vara macar se supravietuia, iar iarna daca mureai- probabil na, mureai o data si nu mai simteai durerea bataii x 365 zile pe an la 'centru'.
On-topic si eu- daca nu poti merge sa duci ceaiul din Piata Victoriei in fiecare zi, te-ai putea abate acolo o data pe saptamana? Sunt sigura ca ai putea salva o viata. O data pe saptamana, o sticla.
Adde2510 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mickyyy off-topic: Eu nu-i inteleg, sincer, de ce au ales viata pe strazi si in canale? De ce fug din orfelinate si adaposturile special amenajate? Oricat de rau ar fi acolo, nu cred ca pe strada e cu mult mai bine, iar in perioada asta e chiar crima! Ei sunt cei care au ales viata asta, eu nu spun ca societatea a facut cine stie ce eforturi sa ii integreze, dar cel putin cand erau copii, nu cred ca i-au izgonit din centrele speciale pentru copii. |
E greu de dat un raspuns la intrebarea asta si ea nu trebuie pusa cu virulenta (no offence). La fel de bine ai putea sa te intrebi "de ce fug copiii de acasa?" E o intrebare valabila.
Probabil ca nu realizeaza la momentul respectiv si apoi nu se mai pot intoarce. Nu toti sunt fugiti din asa numitele orfelinate, sunt veniti de prin sate, cine stie de pe unde. Sunt familii intregi care nu au unde sa locuiasca. Pot fi si motive concrete daca sunt abuzati. Acum nu mai stiu cum sunt aceste centre, ultimul pe care l-am vazut prin 2003 arata chiar bine, copiii erau ingrijiti. Dar tot prin anul 2000 lucram cu o echipa de filmare, acolo erau adusi si copii din diverse centre (pt. figuratie). Noi le dadeam mancare, jucarii, diverse. Dupa un timp am descoperit ca totul le era furat de ingrijitoare. S-a gasit o solutie de a pune mancarea in pungi de plastic care sa nu fasie, lipite direct pe piele, pe sub pulovaras in speranta ca nu va fi gasita... In fine. Apoi ei nu gandesc neaparat asa cum gandim noi. Sunt multe de zis si deviez de la subiect. Cert e ca acum e iarna si uitati-va ce-i afara, ce ger s-a lasat.
SSerafiotti spune:
Am uitat sa iti spun ca ii gasesti acolo indiferent de ora, dupa ce ai terminat sedintele, tarziu, oricand- trebuie doar sa te uiti putin, pentru ca de multe ori se estompeaza in mizeria generala a zonei, se confunda cu un morman de haine zvarlite la gunoi, etc. Pentru ca ei nu au unde sa se duca. Si nu trebuie sa ai contact direct cu ei, daca de asta iti e teama. Exact ca si cainii strazii, sunt mereu acolo sa citeasca intentiile oamenilor si la primul gest de bunatate sunt gata sa iti vina in intampinare. Poti sa le faci pur si simplu semn sa stea la distanta si sa pui sticla jos. Ei stiu ce au de facut; cunosc preabine oamenii.
Adde2510 spune:
Citat: |
Iar in anii '90 copiii din centre inca erau batuti cu salbaticie. Uita-te pe youtube si vezi cum aratau orfelinatele atunci. Strada era preferabila de 1000 de ori, pentru ca vara macar se supravietuia, iar iarna daca mureai- probabil na, mureai o data si nu mai simteai durerea bataii x 365 zile pe an la 'centru'. |
Adevarul e ca situatia din anii 90 s-a prelungit pana tarziu.
SSerafiotti spune:
Am sunat la Samusocial asta, nu raspunde nimeni pe fix, asa ca am sunat la coordonatoarea tuturor proiectelor Samusocial pe mobil. Nu raspunde. Q.e.d.
P.S.- Oare ce se asteapta astia? Cand cineva nu are adapost si moare de frig pe strada, sa sune doar in timpul programului?! Ca sa nu mai vorbim ca persoanele in nevoie nu pot suna, deoarece nu au telefon. Trebuie mereu sa sune cineva in numele lor. Halal!
Marim aria de cautari- cineva din sectorul 1 sau din sectorul 6 (partea aproape de Gara, inspre Orhideea) doreste sa se implice? Ala eu, ala eu?!
SSerafiotti spune:
Intr-un final am fost sunata de catre coordonatoarea acestor programe. Concret: sunt 3 oameni care se ocupa de toate proiectele, asistenta mobila pentru sectorul 1 nu exista- doar pentru sectorul 2, au mai ajuns si ei pe la acesti copii, insa cel mult o data pe saptamana.
Tanara doamna sustine ca a incercat la randul ei o campanie cu localnicii in sensul implicarii acestora din urma spre a oferi copiilor strazii hrana si bauturi calde, insa nu doreste nimeni sa participe intrucat copiii strazii sunt judecati si priviti drept subumani.
Deci s-a rezolvat: nu se poate.