Pareri,va rog !
Raspunsuri - Pagina 10
JuliaSM spune:
Sper ca suntem ontopic cu discutia asta, pentru ca spunea mami_stefi de posibilitatea de a se muta aici pentru 3 luni...
In ultimii ani, a crescut enorm cererea pentru locuinte in Austria, din cauza valului mare de straini care au venit aici, legal sau nu, dar care cauta in primul rand o locuinta. Cand creste cererea, creste si pretul, inevitabil.
Cat despre prejudecati legate de raceala unora sau a altora, mi se pare si subiectiva perceptia, dar si justificata reactia lor, uneori.Daca ma gandesc ca romanii din Romania sunt atat de duri fata de ungurii din Ardeal, care traiesc de mult timp acolo, austriecii par copii mici la rautate si xenofobie.
Standardul de viata, asigurari medicale si sociale, siguranta cetateanului... sunt intre cele mai bune din lume. Tarisoara, insa, e mica, iar austriecii nativi(populatia Austriei e de 8 milioane, din care numai in Viena sunt 2 milioane) tind sa ajunga mai putini decat valul de imigranti care ii inunda.Nu e de mirare ca au tentinta spre nationalism si refractari fata de straini.
Sunt curioasa daca mami_stefi vine cu familia in Austria, ce impresii va avea dupa mutare.
Elena_R spune:
Mami stefi, trebuie sa fi un pic mai realista si sa constientizezi ca nu intotdeauna visele corespund cu realitatea. Si eu poate ca am visat in tinerete sa fac scoala de arte, dar sa fim seriosi, din desen/pictura nu faci bani si nici nu as fi ajuns eu urmatorul Picasso. Chiar crezi ca dupa terminarea facultatii la ff o sa practici avocatura? Eu zic sa te trezesti acuma cand inca esti la inceput si nu ai aruncat inca atatia bani aiurea. Ai citit sfaturile celor care lucreaza in domeniu, nu e atat de simplu iar o diploma in conditiile cum ai lua-o tu nu e de ajuns.
Spui ca sunt femei de serviciu cu diplome?? Ha! Gandeste-te cum au obtinut diploma aia in primul rand si cat de realista a fost alegerea facultatii.. Vrei sa ingrosi randurile celor cu diplome practicand munca necalificata?
Si eu zic sa the gandesti f bine la copil in primul rand si sa nu mai arunci bani pe vise ireale si egoiste. Cu banii aia ai putea incepe plata la o pensie privata, cum spunea cineva pt ca in situatia asta nomadica a voastra nu va vad bine in 30 de ani.
kariguld spune:
timpurile cand romanii plecau prin Europa sa munceasca si sa stranga un ban, sunt demult apuse.
legat de ce spunea Julia, situatia este la fel si in Germania. si gasesc ca-i normal ca proprietarul sa ceara dovezi ce lucrezi si acte de identitate.
cat despre ingrijirea unui batran ... sa fim seriosi, fara limba nu faci nimik. ca batranul ala nu-i mobila ce trebuie stearsa de praf, e un om cu care trebuie sa comunici. iar in casele particulare se intra foarte greu spre imposibil. ce spune Xio sunt cazuri extrem de izolate.
inca o data, Edip e foarte obiectiv. poti oriunde sa traiesti, dar sa stii clar ce vrei si ce te asteapta, pe ce te bazezi ca sa poti incepe o viata in alta tara.
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Cred ca pt moment e mai ok sa faci un curs macar de ingrijire, in Austria iti poti gasi usor unde are sotul oferta si un batran sau o batrana pe care sa ii ingrijesti, nici nu ai nevoie de limba germana, e de ajuns sa bajbai cateva cuvinte si sa ai dictionarul la tine. |
n-as da asemenea sfaturi decat daca as avea imaginatia suficient de limitata incat sa-mi inchipui ca prin "ingrijit batrani" se intelege a tine companie unei lady care sta cu pudelul in brate si are-o dictie mai ceva decat o profa de germana. gandindu-ma insa ca prin batran putem intelege si o persoana care vorbeste ceva mai greu (lipsa danturii, nu sta cum trebuie proteza, AVC in antecedente, alte afectiuni) si care e posibil sa mai vorbeasca si in cine stie ce dialect, nu vad rostul dictionarului (alaturat unui "vocabular" de cateva cuvinte bajbaite) decat ca sa se urce pe el s-ajunga la rafturile mai inalte. batranul ala cere una-alta, cat efort sa faca pentru a fi inteles de persoana care-l ingrijeste???
JuliaSM spune:
Eu am locuit in Austria in ultimii 10 ani si nu cunosc pe nimeni care sa fi ajuns sa lucreze la ingrijit batrani, venind prin filiere private sau recomandari. Munca la negru pentru femei e in menaj si baby-sitting.
Cine vrea sa ingrijeasca batrani trebuie sa faca o scoala autorizata de www.pflegewiki.de/wiki/Ausbildung_zur_Altenpflegerin" target="_blank">Pfleger(ingrijitor), dupa care poate sa gaseasca de lucru ca ingrijitor la batrani prin Arbeitsamt sau prin spitale de profil, totul legal si cu responsabilitate. Plata se face si prin casele de pensii si asigurari de sanatate, prea putin accepta familiile sa plateasca integral salariul unui ingrijitor, fara a fi co-plata sau finantare de la casele de sanatate.Asta pentru ca asigurarile de sanatate sunt mari, insa ofera servicii pe masura, atunci cand e nevoie.
Mai mult, nu oricine poate ajunge ingrijitor la batrani, la negru, pentru ca intre atributiile unui Altenpfleger sunt si administrarea medicatiei si supraveghere competenta a batranilor.
Or fi si cazuri private, nu zic, insa ele sunt exceptia, nu regula, si sunt greu de gasit. Chiar si asa, daca nu stii germana, nu prea ai sanse cu engleza sau alta limba, decat daca persoana la care ai putea sa lucrezi stie sau e dispusa sa comunice cu tine in limba respectiva - am intalnit si austrieci care refuzau sa vorbeasca alta limba cu strainii ( cu mine), pentru ca ... when you're in Rome do as the Romans do.Esti in Austria, atunci te supui legilor, stilului de viata si te apuci sa vorbesti germana. Asta daca vrei sa te integrezi,sa descoperi si altceva, altfel ramai cu impresia falsa ca austriecii sunt reci.
Edip spune:
JuliaSM, nu uita ca sfaturile vin de la Senior Expert Consultant in Emigrari pentru orice profesie, varsta si in orice loc din lume, XIO....
mami_stefi spune:
Va multumesc frumos tuturor pentru pareri!
Rog moderatorii forumului sa stearga/inchida acest subiect!
O seara buna!