Dezbatere: cenusa sau huma

Raspunsuri - Pagina 36

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui Lala_D
ca sa fi sigur ca ai destui bani stransi la ciorap.

Cam cate persoane de 20-40 de ani chiar mai cred sincer ca trecutul gainii peste mormant , pomul, bocitoarele, opritul la raspantii chiar sunt traditii crestine de urmat in anul de gratie 2013 ?

Cam cate persoane din aceiasi margine de varsta vor perpetua totusi aceste traditii " ca asa trebuie" desi s-ar lipsi bucuroase de ele ?
In cazul lor unde este sincera credinta si cat este constrangere?

Pai Lala...e ok daca nu respecta trecutul gainii ,a galetzii peste mormint..ca nu stiu,si ce nu stiu...nu fac,insa sa ironizeze pe cei care fac asta...e o chestie pe care eu n-o inghit!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mickyyy spune:

Citat:
citat din mesajul lui Lala_D
ca sa fi sigur ca ai destui bani stransi la ciorap.

Cam cate persoane de 20-40 de ani chiar mai cred sincer ca trecutul gainii peste mormant , pomul, bocitoarele, opritul la raspantii chiar sunt traditii crestine de urmat in anul de gratie 2013 ?

Cam cate persoane din aceiasi margine de varsta vor perpetua totusi aceste traditii " ca asa trebuie" desi s-ar lipsi bucuroase de ele ?
In cazul lor unde este sincera credinta si cat este constrangere?

Eu nu le cred traditii de urmat, dar din pacate pentru mine o parte din ele probabil le voi urma, atunci cand va fi momentul, pentru cei apropiati mie. Daca mama va dori sa i de dea gaina peste groapa, atunci asa sa fie! Cu conditia sa am posibilitatea sa fac rost de respectiva gaina ! Daca va vrea bocitoare (desi cred/sper totusi ca nu), o facem si pe-asta! Asta-i credinta ei, si o respect indeajuns de mult pe mama incat sa nu-mi bat joc de ea, indiferent ce cred eu.
Dar daca prin absurd situatia ar fi inversa, indiferent care-i credinta ei, eu pentru mine nu vreau nici gaini, nici pomi, nici bocitoare. Si m-as bucura ca asa cum si eu ii respect dorintele ei si ea sa mi le respecte mie pe ale mele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Porumbita spune:

Citat:
citat din mesajul lui carmencat

Episodul 1

Mai departe, daca a murit la spital, te mai costa spagile intre 300-500 ron, ca sa il scoti de acolo imbalsamat. Da, da, da, stiu ca teoria e ca nu costa nimic, sunt afise pe toti peretii de la morga si sa spui daca iti cere cineva ceva. Dar problema se pune daca ai chef sa pierzi vro 2 zile alergand pe coridoare prin spital dupa hartii si sa iti dea si mortul prost imbalsamat astfel incat sa inceapa sa se lichefieze si miroasa inca din timpul celor 3 zile de depozitare regulamentara pe masa in casa/capela. Daca mai e si vara... habar nu ai cu cata rapiditate te scormonesti in buzunare.

m-am ocupat de asta acum 6 sapt pt socrul meu;
nu m-a costat ABSOLUT nimic
m-au intrebat doar cand e inmormantarea (dc e la mai mult de 2 zile sa fie mai bine facuta imbalsamarea , sa tina)

vorbesc de morga de la spitalul Floreasca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coracora spune:

Citat:
citat din mesajul lui carmencat
Nu, chiar nu exista. Pana si biserica recunoaste asta, ca nu scrie nicaieri explicit ca nu trebuie incinerare si trebuie musai inhumare.

Serios?
Imi dai si mie sursele unde "recunoaste" BOR ca nu scrie nicaieri explicit ca "trebuie inhumare"?
Iata ce spune Biblia, in Facerea 3:19:
"In sudoarea fetei tale iti vei manca painea ta, pana te vei intoarce in pamantul din care esti luat; caci pamant esti si in pamant te vei intoarce".
Este suficient de explicit?

Citat:
E, si de aici pot incepe discutii.
Normal ca evreii se inhumau, de fapt depuneau in pesteri cu un mare bolovan la intrare, ca asta era relieful lor, asta era la ei realitatea inconjuratoare. De unde sa ia ei destui copaci sa incinereze corespunzator cadavrele in pustietatile alea??
Deci, fiecare a facut ce a putut si s-a descurcat sa depoziteze cat mai igienic si corespunzator cadavrele functie de conditiile date.
Mergem mai departe. Cand murea cineva pe vremea aia si chiar si mai incoace, era mai simplu sa sapi o groapa sa il pui acolo decat sa stai sa tai copaci, sa fie si uscati sa le dai foc, ca sa il perpelesti corespunzator pe respectivul.
In alte parti, le-a fost ma comod, mai la indemana sa ii incinereze. Ca nu le permitea terenul sa ii ingroape, fiind stancos, etc.
De aici tragem concluzia ca ce s-a facut cu trupul dupa moarte s-a facut din considerente practice in primul rand. La procedura practica s-au adaugat diverse elemente corespunzatoare fiecarei religii.
Bun.
Acum, in secolul asta al nostru, unde abia mai avem loc astia vii, este normal si firesc sa se revizuiasca considerentele care insista asupra inhumarii exclusive. Pentru ca, simplu, in marile comunitati, nu e loc.
Eu cred ca in viitorul apropiat se va reanaliza aceasta problema. Pana la urma este fix si strict o decizie administrativa. Asta a si fost atunci in 1928 cand s-a luat. Numai ca atunci populatia era alta, conditiile erau altele.
Cel putin asta e parerea mea.

Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.

Toata "discutia" asta a ta nu argumenteaza in nici un fel ideea de la care ai plecat, si anume aceea potrivit careia incinerarea nu stirbeste in nici un fel spiritualitatea poporului roman.
Nu reiau ce-am scris mai sus, consider ca e suficient de clar. Aspectele practice sunt, momentan, absolut colaterale in cadrul conceptului de spiritualitate romaneasca.
Stiu, nu e "practic" sa porti pe cap o palarie din aia cu sute de oglinzi, asa cum se obisnuieste in Maramures. Sau din cea cu pene de paun. Nici macar nu e "practic" sa le confectionezi, e chinul pamantului, dupa cum spunea un artist faurar care se ocupa cu asa ceva (zilele trecute la tv). De-asta nici nu mai vrea sa invete nimeni acest mestesug.
Nu e practic sa tesem la razboi, cumparam carpete cu motive geometrice confectionate in China.
Etc.
Personal sunt de parere ca nu putem lasa aspectele practice sa ne rapeasca tot ce e, din mosi stramosi, al nostru. Eu am plamadit cozonaci anul asta iar o verisoara s-a mirat tare... ca de ce "ma agit", ca e "chin", ca la supermarket stau cozonacii gata facuti in rastel!

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui coracora

"In sudoarea fetei tale iti vei manca painea ta, pana te vei intoarce in pamantul din care esti luat; caci pamant esti si in pamant te vei intoarce".

ma bag fix ca musca-n lapte, in citatul de mai sus scrie ca te vei intoarce in pamant, dar n-am dedus de nicaieri ca ar trebui sa te intorci fix asa cum ai fost lasat de dumnezeu pe pamant. daca te-ntorci intr-o urna in pamant, e vreo diferenta?

Intreb, nu dau cu parul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coracora spune:

Citat:
citat din mesajul lui ramiris
Coracora, eu chiar incerc sa inteleg de ce spune credinta crestin ortodoxa asa in timp ce cea catolica accepta incinerarea.
Parca totusi n-as incadra crestinismul catolic la "alte rituri". Si raposatii catolici tot "adromiti intru Domnul" sunt si totusi se pare ca incinerarea lor nu pericliteaza spiritualitatea crestinismului catolic.

Ramiris, eu nu stiu sa argumentez dpdv dogmatic acceptarea practicii incinerarii de catre catolici. Eu stiu doar ca Biblia spune ca suntem facuti din pamant si in pamant ne vom intoarce (am dat citatul intr-o postare anterioara).
Ar fi interesant de aflat de ce catolicii considera incinerarea ca fiind acceptabila.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Mickyyy

Citat:
citat din mesajul lui coracora

ma bag fix ca musca-n lapte, in citatul de mai sus scrie ca te vei intoarce in pamant, dar n-am dedus de nicaieri ca ar trebui sa te intorci fix asa cum ai fost lasat de dumnezeu pe pamant. daca te-ntorci intr-o urna in pamant, e vreo diferenta?

Intreb, nu dau cu parul

Pai cenusa ,nu-i pamint!

Dana

Mergi la inceput

stiu ca cenusa nu-i pamant, dar nu scrie "pamant te vei intoarce", ci "IN pamant te vei intoarce", e o diferenta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Dana (andacos), niciun post n-a ironizat manifestarile durerii sincere. nu dau citatul doar pentru ca ai zis ca nu mai vrei sa recitesti nimic din acel pamflet, dar si el, si ceea ce descrie Carmen, se leaga de ce-am zis eu intr-un post anterior, si anume de bocitoarele "de profesie" (chit ca-i munca voluntara - adica macar sper ca nu le recompenseaza nimeni pentru asta), care de la o conversatie pe ton normal, eventual insotita de chicoteli si cu un paharel de tarie in fata, hotarasc brusc ca-i cam multa liniste si probabil nu se simte decedatul apreciat cum se cuvine, si de-odata le auzi: "da' nu ne mai cantam si noi un pic?" "ba da, hai". si da-i brusc de dor si jale, de te-astepti sa vezi lacrimile de crocodil cazand cu zgomot pe sicriu. da' nu cade nicio lacrima, ca n-are nicio legatura cu durerea si jalea.

au astea vreo legatura cu tine? ma indoiesc.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Mickyyy

stiu ca cenusa nu-i pamant, dar nu scrie "pamant te vei intoarce", ci "IN pamant te vei intoarce", e o diferenta

Da...dar tu din punct de vedere biblic,esti plamadit din pamint!

Dana

Mergi la inceput