Dezbatere: cenusa sau huma
Raspunsuri - Pagina 35
carmencat spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Lala_D
Wow, habar nu ai cati ajung sa se imprumute ca sa respecte acele traditii crestine! Ca doar evenimentul asta de cele mai multe ori se intampla "neavizat" ca sa fi sigur ca ai destui bani stransi la ciorap. Si una e sa respecti traditiile crestine deoarece crezi sincer in ele si te ajuta moral si cu totul altceva sa le respecti/perpetuezi ca asa spune satul ca e musai sa faci. Cam cate persoane de 20-40 de ani chiar mai cred sincer ca trecutul gainii peste mormant , pomul, bocitoarele, opritul la raspantii chiar sunt traditii crestine de urmat in anul de gratie 2013 ? Cam cate persoane din aceiasi margine de varsta vor perpetua totusi aceste traditii " ca asa trebuie" desi s-ar lipsi bucuroase de ele ? In cazul lor unde este sincera credinta si cat este constrangere? |
Hai sa incepem cu inceputul. Moare un membru al familiei. Ce ne trebuie? Loc de veci. Unii, norocosi, au mostenite din familie, altii, mai ales la oras, nu au.
Trebuie cumparat, concesionat loc de veci.
Ia de vedeti aici preturi, ca sa nu ziceti ca inventez eu: http://www.crestinortodox.ro/locuri-de-veci/
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
carmencat spune:
Episodul 1
Ne trebuie in primul rand loc de veci.
Sa facem o medie la preturile din link-ul de mai sus, dintr-un foc, 6000 ron te costa locul de veci.
Mai departe, daca a murit la spital, te mai costa spagile intre 300-500 ron, ca sa il scoti de acolo imbalsamat. Da, da, da, stiu ca teoria e ca nu costa nimic, sunt afise pe toti peretii de la morga si sa spui daca iti cere cineva ceva. Dar problema se pune daca ai chef sa pierzi vro 2 zile alergand pe coridoare prin spital dupa hartii si sa iti dea si mortul prost imbalsamat astfel incat sa inceapa sa se lichefieze si miroasa inca din timpul celor 3 zile de depozitare regulamentara pe masa in casa/capela. Daca mai e si vara... habar nu ai cu cata rapiditate te scormonesti in buzunare.
Ca sa il scoti din spital iti trebuie sicriu si transport. Pe mine m-a costat cu firma de servicii funerare sicriul, transportul, lumanarile cu batista cu banut si lumanarile cu prosoape cu banut, plus doliul si acele necesare prinderii lui vreo 2000 ron
Ah, am uitat de haine. Noi am adus din hainele existente acasa costumul, camasa si palaria. Restul, adica lenjeria, pantofii ne-au mai costat 100 ron. Ca alea cica musai sa le cumperi de noi. Am zis nah, asta e.
carmencat spune:
Episodul 2
Ai mortul imbalsamat, in sicriu, in masina de transport. De aici ai de ales. Il duci acasa, pe masa, daca ai voie sau il duci la capela.
Noi am ales capela din urmatoarele considerente: casa in care locuise era departe de noi, unicii care ne-am ocupat de inmormantare am fost noi sinu aveam cum face fata la toata alergatura plus sa asiguram la el acasa toate serviciile necesare priveghiului, permanenta si asa mai departe in conditiile in care avem copil de 3 ani si nu ne ajuta nimeni, nu avem cu cine o lasa.
Bun, deci capela.
La capela costa chiria 100 ron pe zi. 3 zile fac 300 ron, taxa de inmormantare si sapatul gropii 700 ron. Ceea ce la un calcul simplu face 1000 de ron.
Serviciile preotilor: 100 ron la biserica cu chitanta. Nu au cerut nimic in plus, dar am dat noi, pentru ca ne-au ajutat mult, cu tot ce au putut, au venit seara de seara sa citeasca stalpii, inmormantarea a fost la ora stabilita, slujbele foarte frumoase. Am mai dat in plus vreo 400 de ron cred (au fost 2 preoti si 2 cantareti). Deci inca 500 ron.
carmencat spune:
Episodul 3
Celelalte lucruri absolut necesare:
-mancare, suc, apa, cafea pentru cele 3 zile de priveghi (mancarea s-a concretizat in fursecuri, pateuri, covrigi) cam... 300 ron, aici depinde de cat isi permite fiecare, noi am facut modest
-coroana, jerba sa zicem o medie de 50 ron
-lumanari la cate se consuma... sa zicem tot pe la 50 ron (noi am luat mai mult candele din alea rosii de ard cuminti in treaba lor fara sa faca mizerie prea multa)
-coliva, colaci, farfurii, pachete aici pot sa zic ca am avut bonurile de la carrefour 1500 ron
-pomana la restaurant pentru 30 de persoane aproximativ 2000 ron
Si din punctul nostru de vedere asta a fost tot. Super simplu, decent, si fara sa ne dam in barci. Da, unii ne-au criticat.
La tot ce am pus eu aici, mai puneti si traditiile care vrea sa le tina asa cum sunt. Materiale, perne, pilote, haine noi, masa, scaune, paturi, si tot ce s-a mai scris pe aici si vedeti cam pe unde ajungeti, ca eu nu mai vreau sa fac socoteala, ca ma ia ameteala.
PS-noi nu am platit loc de veci ca am primit de la primarie in cimitirul nou. Dar chiar si asa, ia vedeti la cat duce o inmormantare. Repet, extrem de modesta.
carmencat spune:
Episodul 4: pomenile
Aici chiar ca incepe datul in barci si traditiile si nebuniile.
Eu nu mai am de unde, sincer sa fac ce trece prin cap la toate babele. Nu ma tine buzunarul si nici nervii.
Asa ca am intrebat preotul si fac coliva la termenele care trebuie (40 zile, 3 luni, 6 luni, 9 luni, 1 an si dupa aia din an in an pana la 7 ani) si daca am sa mai dau ceva pe langa bine, daca nu, nu. La 40 de zile am slujit si impartit tot ce a avut.
Cam asta e.
Nu, nu ma tin de sambetele mortilor si mosii de nu stiu care si de nu stiu care, ca mi se pare mai mult decat suficient sa fac din 3 in 3 luni in primul an. Si dupa aia o data pe an.
Edit, ca numarasem gresit episoadele
carmencat spune:
Si acum sa concluzionam:
6000 media loc veci
500 spital
2000 necesar minim de la pompe funebre
100 necesar minim haine
1000 minim capela+cimitir+groapa
3900 de la cheltuielile din episodul 3
Total cu loc de veci: 13500 ron
Total fara loc de veci: 7500 ron
repet, fara dat in barci, mese cu 7 feluri de mancare, bautura la discretie, pilote, perne si alte nebunii
carmencat spune:
Mai adaugam la treaba asta ca suntem oameni normali care traim din salariu cu rate, ca fiecare, nah.
carmencat spune:
Si subliniez inca o data alea sunt numai cheltuielile cu inmormantarea, nu si pomenile ulterioare, pe care trebuie sa le strecori printre ratele, facturile de le ai, gradinita copilului si returnarea imprumuturilor facute pentru inmormantare.
Aaaa, si daca ai norocul nesperat sa mai fi si stat ceva timp in spital inainte sa sa moara si sa fi cotizat si acolo consistent, adica deja sa fii intr-o mare gaura neagra...
ana_25 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ina.click Cat de ieftina e mistocareala mea si cat de abuziva e bruftuluiala altora cand vine vorba de impunerea sau refuzarea unor traditii, asta ramane la latitudinea celor direct afectati. referitor la "nu esti obligat", ha, ba da, esti obligat. Daca nu vrei sa-ti aprinzi paie in cap cu restul comunitatii sau, daca esti vaduva lui Nicolaescu, daca vrei sa nu fii huiduita de o mare de furiosi clantanitori de proteze. ------------------------------------- De cate ori deschid fereastra... |
Ana si Maia Elena(24.09.2010)
Poze
Cum s-a nascut Maia -www.desprecopii.com/info.asp?id=2654" target="_blank">Articol
Bazar umanitar
andacos spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ina.click Andacos, ca sa explic mai clar si sa nu-ti ruinez dimineata de tot: daca tu doresti sa iti smulgi inima din piept cand a murit cineva din familia ta, smulge-ti-o. Dar daca tu vii la inmormantarea bunicului lui Carmencat de exemplu, si ea isi tine inima acolo inauntru in piept, si sufera in felul ei si alege sa il inmormanteze in felul ei, nu te du sa-i calaresti mortul aruncand cu propria ta jelanie de toti peretii. Cam asta era ideea. Nu impune altora propriile norme, nu ai dreptul asta. ------------------------------------- De cate ori deschid fereastra... |
Pai ce spui tu aici fac oamenii de-o anumita latura!
Chestia este ca eu imi pot exprima durerea cum cred eu de cuviintza,atita timp cit nu te deranjez pe tine,n-ar trebui sa ai nicio obiectzie,nici la felul cum imi exprim eu durerea ,nici la felul cum respect(sau nu respect)eu traditzia.
Insa ma ingrozeste ca printre privitorii durerii mele ar putea fi o ...karioka,care sa ma ia la misto pe blogul ei!
Nici macar nu m-am gindit vreodata ca am sa fiu capabila sa strig in gura mare"mamica mea,mamica mea...nu mi-o luatzi pe mamica mea".Insa mi s-a intimplat...si sa ma trezesc categorisita de x sa y ca-mi urlu durerea,ca-s"primitiva","bocitoare de profesie", sa-mi traiesc ,ca fac circ...mie nu mi s epare ok.(asta asa enumerate din memorie ca nu vreau sa mai citesc odata mesajul ala)
Gluma e gluma si eu chiar sunt o tipa glumeatza,insa mesajul tau mi-a transmis cu totul si cu totul altceva-te las pe tine sa ghicesti ce!(am dezaprobat mesajul inainte de a sti cu-i apartzine)
Dana