Dezbatere: cenusa sau huma
Raspunsuri - Pagina 33
bird70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui gmmm Pe undeva, moartea este exclusa din circuitul firesc al vietii. |
In cazul asta si nasterea este pentru ca nu prea mai naste nimeni acasa cu babele, ci in spital in mediu clinic, curat si controlat. Eu personal doresc sa mor la spital, cu medicatie adecvata, cu masuri de comfort ca la carte, cu spalat, hranit, ingrijit operat de personal medical, familia doar sa ma tina de mana si sa imi zambeasca .
In Australia poti sa alegi sa mori acasa sau in spital daca esti pacient paleativ. Algerea este mai degraba a familiei pentru ca familia trebuie sa fie capabila sa ingrijeasca un pacient paleativ la anumite standarde. Evident, o data pe zi o asistenta vine si vede bolnavul, schimba medicatia din pompa cu morfina, spala bolnavul, evalueaza cum se descurca familia si ofera sprijin moral familiei. Daca familia nu face fata sau bolnavul nu este ingrijit cum trebuie, este dus la spital.
Ma indoiesc ca este legal sa tii un mort in casa 3 zile . Odata ce persoana a decedat, cei de la pompele funebre vin si il duc la o capela unde poate fi vizitat de familie si unde asteapta sa fie inmormantat. In general firma de pompe funebre se ocupa de tot, daca nu ai preot iti gasesc ei unul, trebuie doar sa le spui ce vrei si ei fac cum doresti, actele si toate formalitatile legale sunt facute de ei.
Pe la inceputurile mele in sanatate am lucrat la un moment dat intr-o sectie paleativa. Este un obicei ca cei de la pompele funebre cand vin sa ridice un decedat, aduc o cutie mare de bomboane de ciocolata pentru personalul medical. Eu fiind noua (primele zile) ma duc dimineata la lucru si o tipa imi ofera o cutie de bomboane sa ma servesc. Mai erau 2 bomboane si eu incerc sa fiu finuta si ii spun: lasa ca mai sunt 2, sa le manance ceilalti. Tipa imi raspunde: ia linistita ca azi noapte au mai murit 2 pacienti si asteptam sa fie ridicati si mai avem unul care sta sa moara
nelia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui b.nica
Sunt convinsa ca nu toti oamenii sunt la fel dar se intampla ca sufletul oamenilor sa urmeze aceeasi cale cand se desprinde...de trup. Unde se duce nimeni nu stie, nici macar Dante Aligheri! Da' cum de descrie el ceea ce unii pacienti in moarte clinica o descriu asemenea? Desigur ca nefiind in programa scolara este greu sa intelegem "Divina Comedie"! "Evenimentele care vin in vietile noastre nu le putem controla, dar atitudinea noastra fata de ele categoric o putem controla !" |
Dar tu ai citit-o in afara programei, asa ca o intelegi.
Eu mi-am ingropat tatal si am procedat exact cum spune Carmencat. Eu sint pentru traditii si ce spunea Lucialu mai sus, ca nu ma apuc eu sa le rupt inima oamenilor care ramin dupa cel care a murit... insa, daca nu sint bani, nu sint si gata. Si chiar daca ar fi, tot doar ceea ce trebuie as face, eventual daca m-ar da banii din casa, as face ceva crestineste, intru pomenirea mortului, pentru oameni care chiar au nevoie. De fapt, acolo s-au si dus pomenile... in ciuda protestelor, am facut exac ce trebuie, dar pomenile date de mine nu au mers la rude, ci la oameni cu adevarat saraci. Pomenire mai buna decit asta nici ca poate fi.
Si daca incepi sa pui pe hirtie ce spune parintele, dar unul din ala care stie ce spune, cu ce spune satul, caci la sat l-am ingropat, cu ce spun vecinii ca au facut la altii... realizezi cum am realizat si eu, cit de putin e crestineste, cit de putin e traditie si cit de mult e fala. Fala de sine, nu pentru cel dus.
dana vio spune:
citat din mesajul lui bird70
In cazul asta si nasterea este pentru ca nu prea mai naste nimeni acasa cu babele, ci in spital in mediu clinic, curat si controlat. Eu personal doresc sa mor la spital, cu medicatie adecvata, cu masuri de comfort ca la carte, cu spalat, hranit, ingrijit operat de personal medical, familia doar sa ma tina de mana si sa imi zambeasca . In Australia poti sa alegi sa mori acasa sau in spital daca esti pacient paleativ. Algerea este mai degraba a familiei pentru ca familia trebuie sa fie capabila sa ingrijeasca un pacient paleativ la anumite standarde. Evident, o data pe zi o asistenta vine si vede bolnavul, schimba medicatia din pompa cu morfina, spala bolnavul, evalueaza cum se descurca familia si ofera sprijin moral familiei. Daca familia nu face fata sau bolnavul nu este ingrijit cum trebuie, este dus la spital. Ma indoiesc ca este legal sa tii un mort in casa 3 zile . Odata ce persoana a decedat, cei de la pompele funebre vin si il duc la o capela unde poate fi vizitat de familie si unde asteapta sa fie inmormantat. In general firma de pompe funebre se ocupa de tot, daca nu ai preot iti gasesc ei unul, trebuie doar sa le spui ce vrei si ei fac cum doresti, actele si toate formalitatile legale sunt facute de ei. Pe la inceputurile mele in sanatate am lucrat la un moment dat intr-o sectie paleativa. Este un obicei ca cei de la pompele funebre cand vin sa ridice un decedat, aduc o cutie mare de bomboane de ciocolata pentru personalul medical. Eu fiind noua (primele zile) ma duc dimineata la lucru si o tipa imi ofera o cutie de bomboane sa ma servesc. Mai erau 2 bomboane si eu incerc sa fiu finuta si ii spun: lasa ca mai sunt 2, sa le manance ceilalti. Tipa imi raspunde: ia linistita ca azi noapte au mai murit 2 pacienti si asteptam sa fie ridicati si mai avem unul care sta sa moara Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper “It is our choices...that show what we truly are, far more than our abilities.” Albus Dumbledore |
Nu mai este legal. Daca raposatul locuia la bloc este nevoie de aprobarea Asoc. Locatari si cred, si de la Sanepid, daca locuieste la casa este mai simplu. La bloc stiu sigur ca nu se mai acorda aprobari.
Alexandra Maria
14.12.2007
ina.click spune:
Eu cred ca e un conflict intre doua comunitati foarte diferite, care se tot ciocnesc si imping una pe alta ca placile tectonice, de cateva decenii bune.
valorile din spatiul rural romanesc si conceptiile despre nastere, moarte, viata, se regasesc rar si se incadreaza cu greu in valorile contemporane cosmopolite. Nu ca mi-ar parea rau de asta, in anumite cazuri.
Norma actuala cere discretie, tact, tacere, igiena. Norma veche e mai mistica, mai telurica, cere bocet, pentru a convinge raposatul si pe ceilalti ca a fost iubit, cere prosternare in public, cere "fala", cum constata o userita pe aici. Cere pasi amanuntiti, obligatorii, fiecare din elementele ritualului pe care l-am descris pe sarite in respectivul pamflet sau ce o fi e de fapt plin de intelesuri si rosturi. Dar ce fac daca mie chiar nu imi pasa de ele, nu cred in ele, le-am refuzat in viata si le-as cam refuza si dupa? Daca ma trezesc maine cu un zulus ca vine sa ma mumifieze pentru ca asa dobandesc nemurirea ion conceptia sau, sa accept si asta?
Nu, pentru ca zulusul nu face parte din religia majoritara bla bla, ok dar ce e asta, un Iran est european? Ne ghidam dupa o Consitutie laica si nu dupa Sharya . Inca.
E rau ca ei sau e rau ca noi? Nu stiu, stiu doar ca as prefera sa depinda de mine , de doleantele mele din timpul vietii, cum sa fiu inmormantata sau incinerata. Fireste ca anumite doleante mi s-ar parea si mie exagerate si tuturor, etc. Ma indoiesc ca se va accepta prea curand o operatie de taxidermie. adica impaierea celui drag. Cum ar fi sa il avem pe bunicu la geam, ca intotdeauna, doar ca un pic mai teapan? Minunat, dar mai bine nu.
Nu reusesc sa vad in incinerare nici un motiv care sa pericliteze in vreun fel societatea romaneasca, spirituala sau laica, deci nu vad de ce ar trebui sa protesteze cineva impotriva deciziei altcuiva de incinerare. Mai ales in acest mod, cu presiune pe presa, cu avertismente si bau-bauri despre nemurire ratata. Daca se dorea salvarea fratelui Sergiu, puteau trimite un duhovnic sa discute ca de la frate la sora cu sotia decedatului. Eu daca as avea un frate nu i-as scrie prin ziare "Baaaaaa, vezi ca nu faci bine".
Gata. Rant over. Eu atat am avut de zis pe ambele subiecte. Multumesc de atentie.
De cate ori deschid fereastra...
andacos spune:
Mdaa...lasind la o parte mistocareala ieftina referitoare la o serie de traditzii(pe care nimeni in definitiv nu te obliga sa le practici,o faci in acele momente din cu totul alte motive,e o forma in definitv de a-tzi exprima durerea,ai face orice sa te potzi simtzi mai bine),normal ca fiecare are dreptul sa aleaga ce si cum(ina poate faci vreo propunere stiu eu cu impaiatul ala,daca tot tzii neaparat)...si atita timp cit in viatza nu te-a interesat traditzia...nu vad de ce te-ar interesa ce fac urmasii cu tine.
Doresti sa fii inmormintat in pamin...e ok,doresti sa fii incinerat...iar e ok,impaiatul mai dureaza inca sa fie trecut pe lista dorintzelor,oricum va fi intotdeauna cineva care va avea sa comenteze...ca asta e firescul lucrurilor.
Dana
andacos spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ina.click Norma actuala cere discretie, tact, tacere, igiena. ------------------------------------- De cate ori deschid fereastra... |
Cine stabileste in definitiv normele astea?Exista norme cind itzi exprimi durerea,cind itzi exprimi deznadajduirea,cind tzi-ai smulge sufletul din piept sa-l mai vezi in viatza pe cel din cosciug?
Pfua...hai ca nu vreau sa ma enrvez de dimineatza!
Dana
ina.click spune:
Cat de ieftina e mistocareala mea si cat de abuziva e bruftuluiala altora cand vine vorba de impunerea sau refuzarea unor traditii, asta ramane la latitudinea celor direct afectati. referitor la "nu esti obligat", ha, ba da, esti obligat. Daca nu vrei sa-ti aprinzi paie in cap cu restul comunitatii sau, daca esti vaduva lui Nicolaescu, daca vrei sa nu fii huiduita de o mare de furiosi clantanitori de proteze.
ina.click spune:
Andacos, ca sa explic mai clar si sa nu-ti ruinez dimineata de tot:
daca tu doresti sa iti smulgi inima din piept cand a murit cineva din familia ta, smulge-ti-o.
Dar daca tu vii la inmormantarea bunicului lui Carmencat de exemplu, si ea isi tine inima acolo inauntru in piept, si sufera in felul ei si alege sa il inmormanteze in felul ei, nu te du sa-i calaresti mortul aruncand cu propria ta jelanie de toti peretii. Cam asta era ideea. Nu impune altora propriile norme, nu ai dreptul asta.
Lala_D spune:
citat din mesajul lui andacos
Cine stabileste in definitiv normele astea?Exista norme cind itzi exprimi durerea,cind itzi exprimi deznadajduirea,cind tzi-ai smulge sufletul din piept sa-l mai vezi in viatza pe cel din cosciug? Pfua...hai ca nu vreau sa ma enrvez de dimineatza! Dana |
Dana, cu tot respectul dar ...normele acelea, cu ritualuri si bani cheltuiti ca la o nunta, ti le impune comunitatea sau partea acesteia de varsta a treia , pe sistemul " ...dar maica, te rade satul daca nu faci aia si aia ...", nu neaparat durerea.
Normele de igiena le-a cam stabilit in ultima vreme Ministerul sanatatii publice dar nu se aplica si la sate, doar in localitati, la bloc etc.
A facut cineva o "mica" lista a cheltuielilor aferente tuturor acestor ritualuri? Sunt convinsa ca da, oricare dintre noi ce a trecut prin aceasta trista imprejurare. Te cam strange "portofelul" la suma totala.
Cu ce ajuta asta la durere?
Cum reflecta nivelul de iubire, respect fata de defunct ca ajungi sa te imprumuti ca sa inchizi gura satului ?