Dezbatere: cenusa sau huma
Raspunsuri - Pagina 29
LauraNicole spune:
Citat: |
citat din mesajul lui b.nica Michelle-usa voi chiar nu intelegeti si imi este teama ca ganditi asa numai pt. ca nu cunoasteti durerea pierderii cuiva f. apropiat si iubit! Scuze, este bine ca nu ati trecut printr-o astfel de experienta dar nu judecati! Durerea din acele momente se poate diminua numai prin credinta ca indeplinirea unor cutume pot sa ii fie consemnate persoanei iubite ca fiind semnale de iubire si consideratie. Aceste ritualuri sunt mai ales pt. cei ramasi aici! Categoric, cuiva caruia nu-i pasa de cel decedat poate sa i se para inutile si exagerate ritualurile de inmormantare. "Evenimentele care vin in vietile noastre nu le putem controla, dar atitudinea noastra fata de ele categoric o putem controla !" |
Ori eu sunt beata de nu mai inteleg romaneste ori am nevoie sa-mi schimb ochelarii ca astia imi transforma sensul cuvintelor. Si cand ma gandesc ca ii am exact de la Specsavers!
b.nica spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui LauraNicole
Ori eu sunt beata de nu mai inteleg romaneste ori am nevoie sa-mi schimb ochelarii ca astia imi transforma sensul cuvintelor. Si cand ma gandesc ca ii am exact de la Specsavers! |
Atunci incearca sa intelegi sensul cuvintelor cu caractere accentuate din fraza pe care am postat-o si sa nu te focalizezi pe ochelarii de pe nas,ca nu stiu ce inseamna Specsavers si de aceea nu ma impresioneaza!
LauraNicole spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui b.nica
Atunci incearca sa intelegi sensul cuvintelor cu caractere accentuate din fraza pe care am postat-o! "Evenimentele care vin in vietile noastre nu le putem controla, dar atitudinea noastra fata de ele categoric o putem controla !" |
Si eu iti repet ca nu, nu sunt pentru cei ramasi aici. Cheltuiala si stresul prin care a trecut mama la inmormantarea tatei, faptul ca a trebuit sa se imprumute la banca pentru ca nici eu si nici sora mea nu am avut de unde scoate in 11 zile suma necesara nu au ajutat-o. Nu o ajuta nici pomenile pe care le face la nu stiu cat interval de timp.
Pomenile mele pentru copilul pierdut au fost altfel. Nu manxcare data neamurilor si cunostintelor si nici bagat in buzunar preotilor care dupa slujba nu dau doi scuipati pe cei pe care-i ingroapa( nu generalizez) ci donat tot ce am avut de la ea. Am pastrat numai un ursulet de plus cu care obisnuia sa doarma.
lucialu spune:
B Nica, ce spui tu conteaza pt cine crede in aceste obiceiuri si traditii. Sau stie ca pt persoana decedata, ele au contat.
bird70 spune:
Cred ca am mai povestit pe undeva inmormantarea bunicii mele. O iubeam la nebunie, cu ea stateam dupa scoala pana veneau parintii acasa, cu ea stateam in weekend, era frumoasa, desteapta, blanda, perfecta. Aveam vreo 12 ani cand a murit pe neasteptate . Vreau sa precizez ca vin dintr-o familie germana catolica. Inmormantarea a avut loc in oraselul de unde provenea bunica si inainte de cimitir am fost la casa fratelui ei. Acolo intr-o camera era sicriul inchis pe o masa, cu flori pe el. Copiii bunicii si sotul ei impreuna cu fratele ei primeau musafirii. Acestia veneau, isi prezentau condoleantele familiei, se imbratisau si le spuneau vorbe de imbarbatare, dupa care se retrageau in alta camera si in curte unde era pregatit mancare si scaune. totul s-a petrecut foarte linistit si calm, oamenii foarte civilizati. Au venit prietenii si cunostintele bunicii din orasel. La un moment dat au venit si vecinii de bloc din Timisoara . Imi amintesc o vecina cu care statea bunica la cafea zilnic s-a repezit la mine si a inceput sa ma scuture si sa tipe ca ce mult ma iubea bunica si uite cum s-a dus. Vecinii s-au bulucit peste bunicul meu si peste copiii bunicii (printre care si maica-mea) si au inceput sa planga zgomotos, sa faca atata circ si agitatie . Pana atunci m-am simtit comfortabil, in momentul ala am vrut sa fug, am vrut sa ma ascund, sa nu vad si sa nu aud nimic. A fost ORIBIL, am fost traumatizata mult timp de oamenii astia care nu au stiut sa respecte inmormantarea bunicii mele. Pana la cimitir si pana s-a terminat inmormantarea au facut atata circ si galagie, atatea vaicareli zgomotoase si nici nu au observat ca asta nu este ce familia si prietenii faceau. Nu pot decat sa imi amintesc cum bunica mea era o persoana rezervata care nu accepta ideea de-a te da in spectacol. Experienta mi-a lasat un gust foarte amar.
ana_25 spune:
Eu sunt de parere ca pomana ti-o faci singur,cat esti in viata! "Cine da lui isi da"
De pomana se dau hainele decedatului ca oricum nu mai ai ce face cu ele...
Nu-mi place circul de la inmormantari,si oamenii de la mese care se ghiftuie cu sarmale si alte cele date de pomana....
Cand a murit tata,mi-as fi dorit sa dispara toti oamenii adunati acolo,sa-l pot plange in liniste,....dupa circul si plansetele facute de straini,pareau ca sufera ei mai mult ca noi,familia Eu nu ma pot uita la morti,asa sunt eu,nu pot si gata la tata m-am uitat 1 min,atunci cand l-au adus de la pompele funebre si l-au pus pe masa....apoi nu am mai putut intra sa-l vad.....ma iritau la maxim babele care ma impingeau de la spate sa ma duc langa sicriu ca asa "se cade" sa stau langa tata . Ei,si daca eu am vrut sa stau dupa usa sa plang,care era problema? dar te pui cu ele? Am rugat-o pe mama sa-i puna capacul,sa pot sa-mi iau ramas bun. Abia atunci m-am putut apropia,cand au pus capacul.
Cat despre obiceiurile cu banii,gaina,apa..... mi se par bazaconii inventate de babele de la sat care nu aveau ce face....mortul e mort si ar trebui ingropat cu respect fara atata tam-tam si zbieraturi,gaini si alte obiceiuri......o slujba cred ca e de ajuns.
Ana si Maia Elena(24.09.2010)
Poze
Cum s-a nascut Maia -www.desprecopii.com/info.asp?id=2654" target="_blank">Articol
Bazar umanitar
ela_04 spune:
La noi in familie circula o poveste draguta despre pomana data mortilor.
Se spune ca at cand bunicul a fost prins la rusi si bagat in lagar unde a stat 7 ani, a fost declarat mort acasa iar bunica a inceput sa-i faca pomana cum se face la noi. Chiar daca nu prea erau de nici unele.
Cand s-a intors acasa povestea ca el de multe ori se simtea satul acolo. Si asta nu de la mancarea din lagar. Ca si cum ar fi mancat diverse mancaruri... si asta la anumite perioade de timp.
nici prea frig nu ii era desi era o zona unde era extrem de frig.
Nu stiu daca e adevarat sau nu ca eu eram mica cand a murit iar din ce am inteles povestea bunicul multe chesti cam aiurea
O palma nu inseamna educatie!
O palma inseamna abuz si violenta!