Dezbatere: cenusa sau huma
Raspunsuri - Pagina 30
Mickyyy spune:
Citat: |
citat din mesajul lui b.nica Carmencat, nu cred ca cele neceare ingroparii si pomenirilor pot fi atat de costisitoare incat sa fie necesar sa te indatorezi! Daca sunt unii popi care exagereaza este bine sa-i eviti, aceia nu sunt potriviti. "Evenimentele care vin in vietile noastre nu le putem controla, dar atitudinea noastra fata de ele categoric o putem controla !" |
N-ai idee cat costa o inmormantare in zona de care vorbeam eu. Oamenii isi strang din timp bani pentru asta, inclusiv mama (si-a pus ea depoarte cateva zeci de milioane sa nu ma puna la cheltuiala cand o fi momentul). In afara de chestiile uzuale, siriu, cruce, etc, pomana propriu-zisa e asa cum spunea cineva aproape ca o nunta de oameni saraci (cu 4 feluri de mancare, cu sucuri, cafele, cu pachetele care se impart la final mesenililor, si cu cel putin 50-60 de oameni daca nu si mai mult, ca deh, vine tot satul), apoi munti de prosoape, batiste, colaci, apoi hainele care se impart (ca de obicei se cumpara haine noi - adica de la maieu si chiloti, pana la costum si incaltari, plus lenjerie pat, perne, pilota, masa, scaune, lighean, galatea, farfurii, linguri, etc, sa aibe mortul tot confortul in viata de apoi), asta doar in ziua in care e inmormantarea. Apoi vreo 20 de pomeni, fiecare cu 25-30 de persoane, tot cu 4 feluri de mancare, bauturi, cafele, pachetele, si inca vreo 3 randuri de haine noi, plus "onorariul" popilor....
Am un fin care nu are probleme financiare, i-a murit mama acum 1 an si a angajat o firma care sa se ocupe de toate ritualurile (a adus inclusiv mancarea in sistem caterig), l-a costat inmormantarea aproape 10.000 de lei, asta fara sicriu si cavou!!
Si vorba cuiva, de toate astea in general nu beneficiaza saracii satului, ci in general tot rudele sau aia mai avuti. La saraci de exemplu (e o familie de vacari in sat) li se duc resturile de la masa, fara gluma, ce ramane dupa ce se strange de pe masa (paine, mezeluri, varza, ciorba, etc) se aduna in vase mari si se duc la oamenii aia care zic bogdaproste la orice. Dar de cand am mers eu acolo in sat la pomeni, n-am vazut vreodata familia de vacari chemata la vreo pomana (o familie de tiganusi cu multi copii, dar oameni la locul lor, care nu fac scandal sau probleme in sat).
dana vio spune:
Nici chiar asa.
Socrul meu a murit acum 2luni. Nu a fost imbracat cu haine noi, ci cu de-ale lui, din cele bune . Asa e la noi, mortul are hainele lui, sa si le recunoasca probabil. Am facut pomana ptr cati au vrut sa vina si colacei+batista+1 lumanare. Atat. Nu dam haine nimanui. Prima pomana se face la 9zile cu 9barbati (in cazul lui) si apoi la 6sapt face doar cine vrea. Noi am facut doar ptr rudele de gradul1. Urmeaza parastasul de 6luni(?) nu stiu daca va face soacra-mea si apoi la 1an. Atat.
Iar popii cum sa-i eviti? daca vrei sa faci o slujba trebuie sa mergi la biserica de care apartii, nu unde vrei.
Alexandra Maria
14.12.2007
andacos spune:
dana vio,cred ca pomana aia de 6 saptamini e de fapt cea de 40 de zile , e obligatorie(cel putzin in zona mea,insa eu cred ca nu e dor in zona mea ca dupa 40 d ezile sufletul se urca la cer).
Si eu cred ca pe cei din familie se pune foarte mare presiune de catre rude,cunosc sentimentul asta,pentru mine pomenile facute dupa decesul maie era motiv de fristrare pur si simplu...felul cum se "purtau"cu tata...ma facea sa sufar cumplit!Bneintzeles ca tata din dragoste si repsect pentru mama(parintzii mei s-au iubit enorm,eu n-am mai intilnit o dragoste ca a lor),a lasat pur si sim plu familia mamei(bunica mea si amtusile)sa decida ce si cum...el doar platea!
Iar tata a facut absolut toate pomenile,incepind de la cea de 3 zile si terminind cu parastasul de 7 ani!
Dana
dana vio spune:
citat din mesajul lui andacos dana vio,cred ca pomana aia de 6 saptamini e de fapt cea de 40 de zile , e obligatorie(cel putzin in zona mea,insa eu cred ca nu e dor in zona mea ca dupa 40 d ezile sufletul se urca la cer). Si eu cred ca pe cei din familie se pune foarte mare presiune de catre rude,cunosc sentimentul asta,pentru mine pomenile facute dupa decesul maie era motiv de fristrare pur si simplu...felul cum se "purtau"cu tata...ma facea sa sufar cumplit!Bneintzeles ca tata din dragoste si repsect pentru mama(parintzii mei s-au iubit enorm,eu n-am mai intilnit o dragoste ca a lor),a lasat pur si sim plu familia mamei(bunica mea si amtusile)sa decida ce si cum...el doar platea! Iar tata a facut absolut toate pomenile,incepind de la cea de 3 zile si terminind cu parastasul de 7 ani! Dana |
Obligatoriu este parastasul, nu pomana.
Parastasul se face la bizerica (colac mare si colacei mici de dat la oameni), pomana cu mancare nu este obligatorie.
Alexandra Maria
14.12.2007
ladyJ spune:
citat din mesajul lui b.nica Eu sau userul JG cu care nu ai nicio tangenta, sunt convinsa de asta!Explozia din postarea ta de mai sus dovedeste ca nu te simti in largul tau, nu te caracterizeaza! Si mai lasa-L pe OMG ca tot nu te bazezi pe el! |
B.nica, incepe sa ma deranjeze tonul tau. Sa fie din cauza ca ai scris mesajele la o ora tarzie si esti putin iritata de oboseala?
Te mira reactia mea? Reciteste-ti postarea. Ar fi trebuit sa o iau in serios? Nu, o gasesc chiar amuzanta. Ai tabarat pe JG intr-un mod ...original , ca sa zic asa.
Cat despre Dumnezeul meu, scuza-ma, dar nu am timp acum sa va fac cunostinta.
andacos spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui dana vio
Obligatoriu este parastasul, nu pomana. Parastasul se face la bizerica (colac mare si colacei mici de dat la oameni), pomana cu mancare nu este obligatorie. Alexandra Maria 14.12.2007 |
Nu stiu sa spun exact daca este vreo diferentza atita timp cit vine preotul acasa si citeste masa(deci si colacul si colaceii d ecare spui tu).
La noi asa se face,pomana la 40 d ezile,unde preotul vine acasa si citeste.
De fapt la noi,preotul vine la absolut toate pomenile si citeste masa.
Dana
dana vio spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui andacos
Nu stiu sa spun exact daca este vreo diferentza atita timp cit vine preotul acasa si citeste masa(deci si colacul si colaceii d ecare spui tu). La noi asa se face,pomana la 40 d ezile,unde preotul vine acasa si citeste. De fapt la noi,preotul vine la absolut toate pomenile si citeste masa. Dana |
Parastasul "obligatoriu" este slujba aceea care se tine la biserica. "obligatorie" in teorie ca nu striga nimeni dupa noi.
Preotul nu vine decat la pomana de dupa inmormantare. la celelalte doar daca este chemat expres. Noi nu l-am chemat. Colacul si colacei erau colacul-parastas care ramane la biserica si colacii ce se dau oamenilor la iesirea din biserica.
Alexandra Maria
14.12.2007
ni-na spune:
La mine in Vrancea stiu ca se comaseaza pomana de 3 zile cu cea" de tarana",apoi se comaseaza cea de 9 zile cu cea de la 21 zile.Comasarea insemnand ca se fac doua colive si doua seturi de capete(painicile acelea sub forma de cruce).
Urmeaza pomana de 40 zile"ridicarea panaghiei"(am transcris cum am auzit ca se pronunta la noi)cand se face "o casa"care se da de pomana.Casa consta dintr-o incapere alcatuita din paturi(4 buc)alcatuind peretii si acoperisul,un pat o masa,un scaun.Pe pat o lenjerie,o plapuma(batranele au plapumi de lana noi,pt acest eveniment)o perna.Pe masa ,pe langa fata de masa o farfurie si tacamul aferent,o vaza,o lampa(veioza).
Tot atunci se imbraca cineva hainele ramase de la cel disparut si horor,il aseaza in patul ce este dat de pomana.
Pomana in sine nu-i o cheltuiala asa mare(la mine pe ulita daca mai vin 10-15 persoane.Stiu ca pomana pe care am facut-o cand am pus crucea din piatra mamei nu m-a dus mai mult decat bonurile din luna respectiva plus ce mai era pe batatura(pasari,oua,branza,zarzavaturi).
La inmormantare stiu ca pe langa cheltuielile cu sicriul,crucea,mai trebuiesc cumparate niste bucati de material"puntile"peste care se trece...sicriul si toti care merg dupa mort(e infoliata panza,).Mai stiu ca trebuie sa ii cumperi mortului incaltari noi(eu nu am avut bani,in 1994 cand a murit mama nu erau magazine mai ieftine si am incaltat-o cu niste pantofi pe care ii purtase de 2-3 ori ,iar babele ridicau panza ce ii acoperea picioarele sa ma verifice,iar eu ma rugam sa nu vada zgarieturile imperceptibile).
Mickyyy spune:
citat din mesajul lui ni-na Mai stiu ca trebuie sa ii cumperi mortului incaltari noi(eu nu am avut bani,in 1994 cand a murit mama nu erau magazine mai ieftine si am incaltat-o cu niste pantofi pe care ii purtase de 2-3 ori ,iar babele ridicau panza ce ii acoperea picioarele sa ma verifice,iar eu ma rugam sa nu vada zgarieturile imperceptibile). |
Am si eu o curiozitate, daca se prindeau babele ca nu's noi, ce se intampla?!
ni-na spune:
Si ca sa nu mai treaca elf-ul meu prin toate cate am trecut eu,as prefera sa fiu incinerata iar urna cu cenusa sa fie dusa in cimitir,,unde sunt parintii.Asta pentru ca m-ar desparti doar o gradina de casa parinteasca si as auzi cum latra cainele sau cum suiera vantul pe langa ea.
Insa respect traditia cu Mosii de vara si Mosii de iarna(echivalentul Pomenirii mortilor de la catolici)si-mi place de Craciun si Paste sa tamai si sa dau ceva de pomana...asta este pentru sufletul meu,ma simt inpacata cand zic.."fie de sufletul ...
desi in ultima vreme s-au adunat atatia,ca ma gandesc sa ii scriu sa nu uit vreunul.