Dezbatere: cenusa sau huma

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Citat:
citat din mesajul lui mianna

Citat:
citat din mesajul lui nelia
Eu nu cred ca cineva ii impune familiei sa-l ingroape daca el si-a dorit sa fie incinerat, si daca o face si inca la un mod agresiv, prin presa, atunci chiar ca nu au dreptul sa impuna asa ceva numai pentru ca a fost o persoana publica.

nu-i impune la modul ca nu-i forteaza mana (nici n-ar avea cum), dar nu-i suficient ca unii protesteaza cu pancarte (si probabil si ceva scandari, m-ar mira sa nu, dar sincer nu stiu) in fata la Cercul Militar, iar BOR-ul se ofera sa plateasca jumate din cheltuielile de inmormantare (faza asta chiar n-am inteles-o, din mai multe puncte de vedere: 1. de unde le-a reiesit ca asta e motivul? 2. dac-o luam asa, de ce doar jumate si nu integral? si 3. ce inteleg ei prin cheltuielile de inmormantare?). nu ma bag sa judec nivelul de agresivitate, in astfel de momente cu siguranta familia il percepe altfel decat opinia publica, dar da, asta-i motivul tuturor - faptul ca e persoana publica.

Ah, am inteles, de aceea spuneam ca mi-e neclar si din presa si din comentarii. Categoric ca BOR-ul ar trebui prin purtatorul de cuvint sa spuna ca respecta dorinta familiei, dar nu va avea slujba pentru ca a ales sa fie incinerat. Si atit. Iar presa ar face bine sa nu mai speculeze si sa respecte dorinta familiei, iar BOR-ul ar trebui sa indemne la acelasi lucru.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

dana, corect, dar eu sunt clar client incinerare. eram si pana acum, dar discutia asta mi-a intarit niste convingeri, ca sa zic asa...

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Ana Stroe

auleu, bine ca avem locul nostru in cimitir. la noi in Ardeal absolut sigur nu se dezgroape nimeni dupa sapte ani, se face doar parastasul de pomenire.

Atunci mai am o sansa, ma port frumos cu sotul si ma duc in Alba Iulia, la locurile familiei lui.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela77O spune:

Citat:
citat din mesajul lui portocalia

mihaela, asta ma interesa! merci si scuze daca am insistat prea mult!

nu-i bai,doar ca ma minunam eu de mine!eu am oroare de asa ceva!..brrr

dar,acum am si eu o dilema...ziceti ca va temeti de viermi si alte cele...de unde mai stiti voi ce si cum,dupa ce muriti?

oricum,de multe ori se pare ca nici in huma,nu mai ajungem,caci familiile,hotarasc sa betoneze totul...mai nou am vazut la tv,cavouri somptuoase(sper ca am scris bine),la subsol e decedatul,la etaj,covor,masuta cu vaza cu flori,tablouri...

MIHAELA DE ANDREEA(03.04.1997) SI MIHAITA(25.09.2003)
Prietenii lui Mos Craciun
TOMBOLA-Spiritul Craciunului
A&M

Viata...

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui andacos

Nelia,n-am stiut ca ai radacini in Moldova!

Uite itzi predau stafeta la explicatzii,vezi cite curioase sunt pe topic,eu incerc sa ma duc la culcare!Adica sa adorm!Stitzi voi...!!!

Portocalia,familia mea e o fericita sa spun asa,noi avem mai multe locuri de veci,in doua cimitire diferite...deci daca doamne fereste sunt solicitari ...avem cum ne repartiza/impartzi!

Sa speram insa sa nu avem nevoie de ele asa curind!

Dana

Dana, am copilarit linga Radauti, Suceava si Botosani, apoi copila mai mare in Vaslui, de acolo vreo 15 ani buni in Bucuresti... si de acolo Montreal. De asta spuneam ca nu sint legata de un pamint anume, ca prea am umblat de colo-colo, as cere sa ma duca in Radauti, dar nu am pe nimeni din familie ingropata acolo... in rest e ingropata familia, dar ei au stat toata viata pe acolo, nu si eu... sint de peste tot si de nicaieri in acelasi timp. Singurul pamint pe care il am cu adevarat in suflet este cel de sub pietrele muntilor!

Somn usor, sper ca nu visezi morti, brrr, la voi e chiar noapte... si da, sa speram ca vom avea nevoie cit mai tirziu de locuri de odihna vesnica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

vezi ce visezi

noroc ca-i devreme la noi, acusi caut o comedie de vizionat si inchid dc-ul
bag de seama ca ne ingropam cu bijuterii si alte bazaconii, ca faraonii egipteni. asa ceva nu vreau sigur, nu vreau nici vaze nici alte floricele pe cimpii inauntru.

Tata avea un ceas (din cele cu lant ce purtau barbatii, il prindea la haina de costum sau pantaloni, il purta mereu cu el ), era singurul cadou ce si l-a dorit din Canada, de cind am plecat. eu i l-am pus cu el, mama nu vroia, ci-ca sa-l tina amintire, dar am insistat. i-am mai pus doar palaria, linga el. uoof, ce dor mi-e de el mereu....

Citat:
citat din mesajul lui andacos

Nelia,n-am stiut ca ai radacini in Moldova!

Uite itzi predau stafeta la explicatzii,vezi cite curioase sunt pe topic,eu incerc sa ma duc la culcare!Adica sa adorm!Stitzi voi...!!!

Portocalia,familia mea e o fericita sa spun asa,noi avem mai multe locuri de veci,in doua cimitire diferite...deci daca doamne fereste sunt solicitari ...avem cum ne repartiza/impartzi!

Sa speram insa sa nu avem nevoie de ele asa curind!

Dana

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui mihaela77O

ziceti ca va temeti de viermi si alte cele...de unde mai stiti voi ce si cum,dupa ce muriti?

Pai, nu mai stim dupa ce murim, dar stim inainte, cind luam hotarirea ce, unde si cum.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Citat:
citat din mesajul lui mihaela77O

dar,acum am si eu o dilema...ziceti ca va temeti de viermi si alte cele...de unde mai stiti voi ce si cum,dupa ce muriti?

oricum,de multe ori se pare ca nici in huma,nu mai ajungem,caci familiile,hotarasc sa betoneze totul...mai nou am vazut la tv,cavouri somptuoase(sper ca am scris bine),la subsol e decedatul,la etaj,covor,masuta cu vaza cu flori,tablouri...

pai, in conditiile actuale, viermii ar fi varianta favorita :). eu nu de viermi ma tem ci de prima noapte in mormant - na, ca am zis-o! ma ingrozeste ideea de a fi ingropata si lasata singura in pamant. nu cred neaparat in memoria trupului, dar parca totusi ma apuca mila de mine insami si de trupul meu cand ma gandesc ca voi fi parasita intr-o groapa. prefer de un milion de ori arderea, disparitia totala. ideea de foc si purificare prin foc si apoi imprastierea cenusii in natura imi surade, mi se potriveste. e ceva curat, fara miasme, fara gropi betonate (de ce naiba betoneaza oamenii gropile????).

am vizitat vara trecuta un cimitir de langa bucuresti (domnesti) si m-am ingrozit. placi de beton cascate, mirosuri, flori de plastic pe morminte...oribil. nu as vrea sa fiu ingropata intr-un asemenea loc. nu as vrea sa fiu ingropata deloc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Noi avem in Romania cripta unde sunt bunicii, strabunicii si stra-strabunicii mei. E ca o camera cu rafturi in dreapta si in stanga. Se intra pe o scara de beton care este in mod normal acoperita cu 2 dale. Ultimul mort se pune in mijlocul camerei. Cand vine urmatorul, cel care e in mijlocul camerei trece pe un raft. Stiu ca atunci cand a murit bunica mea au facut 'curat' in cripta si stra-strabunicii si strabunicii au fost pusi in cutiute. Dar erau morti de zeci de ani. In sicrie sunt doar bunica si bunicul acum. Mai avem o cripta de la o ramura a familiei din care nu mai traieste nimeni. Ultima ingropata acolo a fost o matusa batrana care a murit acum 5 ani. Unii din familia ei au murit prin 1800 si sunt acolo in cutiute. Parintii mei platesc pentru ambele cripte si mai platesc o persoana sa faca curat si sa puna coroane de ziua mortilor. Nu mai avem pe nimeni in Romania, deci nimeni nu va mai fi ingropat acolo.

Eu nu vreau sa fiu legata de un loc si nici nu vreau sa ma scoata cineva jumate putrezita din sicriu sa ma inghesuie intr-o cutie. Prefer sa fiu incinerata si imprastiata in ocean. Familia mea stie, e foarte important pentru mine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coracora spune:

Citat:
citat din mesajul lui desprecopii
...biserica ortodoxa te abloga sa mergi in cimitir...

I-auzi, nu cumva o fi administratia locala aia de impune reguli cu privire la unde se ingroapa mortii? (asta in cazul in care am priceput bine cele scrise, din moment ce "abloga" nu e in dictionar)

Mergi la inceput