Recoltare sange la copil 6.5 ani

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mcoca spune:

coracora, gandeste-te cat inseamna in Ro atunci


Vicky, Printzesone and BB (22+)


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui bird70
Da. Aici ma refer strict la copii.

La adulti e alta poveste. De exemplu sotul meu are probleme cu colesterolul in familie. Isi verifica colesterolul regulat. A discutat cu GP-ul istoricul familiei si ii da trimitere o data la cateva luni. Nu plateste nimic.




am cunoscut copil de 5 ani cu colesterolul peste limita normala. provenea dintr-o familie cu cateva cazuri de obezitate si alte afectiuni asociate (desi fetita avea greutatea normala) si, ce-i drept, pentru ea notiunea de mancare era egala cu ideea de carne (eram impreuna la un revelion si inca nu sosisera felurile de mancare, insa pe masa erau pateuri cu branza, cu ciuperci etc. copilul a inceput efectiv sa planga de foame, dar nu concepea sa manance pateurile, astepta carnea).

era oare normal sa se astepte pana la primele simptome pentru a descoperi hipercolesterolemia? analizele astea periodice au determinat si familia sa faca toate eforturile pentru a ii schimba (si in oarecare masura si lor) alimentatia, si ulterior fata s-a dezvoltat ok.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisigri spune:

Io ce sa mai zic ca MF meu ma trimite uneori sa-i fac hemoleucograma dupa 3 zile de febra si antitermice (si simptome de raceala de exemplu) ca sa vada daca infectia e virala sau bacteriana....

Nu mi se pare asa mare trauma. Ok, copilului ii e teama, ok intepatura jeneaza un pic, ok sunt paranoica si lipsita de empatie :) fata de propriul copil, dar pana la urma este o simpla intepatura... si eu acum in sarcina asta am facut in ultima luna de sarcina analize de sange de doua ori pe saptamana ca ma suspecta medicul ca ma "bate un gand" sa fac un sindrom HELLP...deci un set de analize/an chiar nu mi se pare mare scofala. Din acest punct de vedere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coracora spune:

Citat:
citat din mesajul lui mcoca

coracora, gandeste-te cat inseamna in Ro atunci


Pai Mcoca, eu stiu cat costa analizele in Romania, insa nu stiu cat este acoperit de asigurare.
Eu m-am referit la analizele platite 100% de catre pacient; in Romania stiu ca nu e o problema sa capeti trimitere de la medicul de familie, in NL acest lucru este de neconceput daca nu ai simptome peste simptome. Ba chiar stiu ca in Romania a fost acum cativa ani o actiune la nivel national prin care s-au facut analize de sange tuturor cetatenilor.

Bird scria despre costurile reduse pe care le implica preventia, cum ca tratamentul e mult mai scump daca bolile sunt descoperite in stadiu avansat. Oricat de morbid ar suna... descoperirea in stadiu avansat a bolii nu presupune costuri neaparat mari, ba chiar asiguratorii pot iesi ieftin daca nu apuci sa bolesti prea mult dupa ce esti diagnosticat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

Citesc cu interes acest topic.
Eu as putea sa fac cate analize as dopri pentru familia noastra, avand toti 3 abonament de la munca. Copilul fiind inclus pe ambele abonamente ale parintilor, mai precis. Si totusi nu am facut inca analize de sange si singurele alte analize facute au fost obligatorii pentru intrarea la cresa. Insa daca tot era nevoie, ne-am bucurat si le-am facut. Am inteles utilitatea lor - de a nu aduce copil bolnav intr-o comunitate - dar chiar si eu doream sa stiu daca de exemplu cainele familiei nu o fi adus vreun parazit prin casa. N-a fost cazul.
Cu cele de sange ezit inca. Face 2 ani in curand; e vioi, creste, e vesel, mananca insa e teribil de palid si a mancat cam putine legume / fructe / carne per total, de la inceputul diversificarii. pe de alta parte, daca mi se vor recomanda suplimente sintetice de fier, calciu, le voi refuza si voi merge in continuare pe modificarea in bine a dietei copilului mai degraba. de exemplu, am reusit sa il fac sa manance ficat si carne dse curand.
si atunci, il mai intep sau nu?
noi am avut o tentativa, la recomandarea pediatrei, pe la 1 an. diversificarea mergea dezastruos, regresaseram la alaptat exclusiv, etc, copilul erau straveziu, slabise, nervos etc. am incercat si rezultatul a fost ca mi l-au chinuit trei tanti asistente si nu i-au nimerit vena. nu stiam ca se poate lua doar din deget? intr-un final apoteotic dupa 15 minute de urlat si zbatut, au zis "sa o asteptam pe tanti Nutzi, ca ea e buna la luat sange de la astia micii"
probabil or fi asteptand-o si acu, din partea mea.
insa si eu ma intreb daca analizele de sange ar trebui sau nu sa fie facute ca detartrajul. ultimele analize facute de mine au fost in sarcina. mi-a iesit totul excelent si nu m-am mai agitat sa le fac de atunci.
inainte de asta, le mai facusem cu vreo 2 ani inainte, cand aflasem eu ca indiferent daca fac o analiza pe an sau pe ora, tot atat cheltuie firma pe mine. Atunci am tabarat pe Medsana ca flamandul pe praznic si mi-am analizat si scotocit fiecare componenta in parte. Destrabalare cu eprubete si scannere. Dupa care, afland ca sunt un individ cat se poate de banal si de normal, m-am linistit.
Nu stiu ce sa zic de cei mici insa. Ar trebui sau nu ar trebui facute analizele? cat de des, de la ce varsta? eu inclin sa cred ca da, e mult mai bine sa previi, dar asta in cazul unor ingrijorari cu fundament real. si totusi sunt atatea boli care opereaza pe muteste. de unde sa stim daca au aparut sau nu?
grea decizie.

De cate ori deschid fereastra...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Bun. Sa o luam altfel: daca se poate (in sensul ca sunt decontate si, deci, considerate firesti-ma refer aici la Romania, ca inteleg ca in alte parti nu-i tot atat de firesc) sa zicem o data pe an si nici nu dauneaza, ce ne retine?
Intreb de curiozitate...

Rufus, Tora si iadele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui mianna
am cunoscut copil de 5 ani cu colesterolul peste limita normala. provenea dintr-o familie cu cateva cazuri de obezitate si alte afectiuni asociate (desi fetita avea greutatea normala) si, ce-i drept, pentru ea notiunea de mancare era egala cu ideea de carne (eram impreuna la un revelion si inca nu sosisera felurile de mancare, insa pe masa erau pateuri cu branza, cu ciuperci etc. copilul a inceput efectiv sa planga de foame, dar nu concepea sa manance pateurile, astepta carnea

Asta este un caz neobisnuit, nu poti sa justifici analizele preventive la copii pentru ca mai e cate unul care are probleme. Pe langa asta, era de asteptat sa aibe probleme copilul daca avea asa o dieta nesanatoasa. Un medic de familie bun ar fi discutat din timp cu parintii despre dieta copilului si ar fi facut analize din cauza sitatiei familiale. E aceasi situatie cu sotul meu care e sanatos dar din cauza istoricului din familie face analize frecvent.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui coracora
Bird scria despre costurile reduse pe care le implica preventia, cum ca tratamentul e mult mai scump daca bolile sunt descoperite in stadiu avansat. Oricat de morbid ar suna... descoperirea in stadiu avansat a bolii nu presupune costuri neaparat mari, ba chiar asiguratorii pot iesi ieftin daca nu apuci sa bolesti prea mult dupa ce esti diagnosticat.

Asta nu se intampla prea des. Crede-ma ca stiu despre ce vorbesc. Stiu ce costuri implica spitalizarea si tratarea celor cu boli cronice avansate. Se baga enorm de multi bani in acesti bolnavi. Australia are un program de preventie foarte avansat si totusi considera ca analize preventive la copii nu se justifica. In cazuri speciale, evident e la latitudinea GP-ului sa ceara analize la un copil pe care il crede in categorie de risc pentru o anumita problema.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Rufus

Citat:
citat din mesajul lui bird70

Citat:
citat din mesajul lui Cristina_C
Desi aparent totul este ok, unii parinti vor sa le faca preventiv analize copiilor. Sa vada ei negru pe alb ca nu sunt probleme pentru ca numai asa se pot linisti.

Deci facem analize de sange la copii (o actiune invaziva si eventual traumatizanta) ca sa linistim anxietatile parintilor? Nu ar fi mai bine sa isi trateze adultii anxietatea si sa lase copiii in pace?

N-as zice ca grija pentru sanatatea copiluli este o anxietate, dar daca asa vrei sa-i spui, asa sa fie.

Raspunsul meu era la citatul Cristinei care zicea ca sunt parinti care numai asa se pot linisti, daca fac analize copiilor. In cazul asta, consider ca parintii au o problema si nu copiii. Si DA, grija excesiva fata de sanatatea copilului, atunci cand nu este justificata, poate fi patologica. Eu cunosc caz concret de familie (nu stiu daca conteaza ca sunt romani) la care ambulanta refuza sa mai vina. Asta din cauza ca chemau ambulanta pentru cele mai ridicole motive. Copilul e un copil normal ca orice copil dar parintii sunt extrem de anxiosi. Din fericire au un GP cu capul pe umeri care nu le da trimiteri la specialisti si analize ca sa-si calmeze ei anxietatile ci doar atunci cand crede el ca e nevoie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

am citit o carte scrisa de victima unei mame cu sindrom Munchausen by proxy. Brrrr...
"Captiva" parca se numea.
Totusi, de la analize ocazionale pana la Munchausen mai avem ceva.
Eu o sa fac analizele copilului meu, cred, pana la urma. Pentru ca nu a decurs prea bine diversificarea, pentru ca l-am sarit cu vigantolul si acum regret, pentru ca in continuare trage mai mult la amidon si carbohidrati decat la legume, verzaturi, carne. Il banuiesc de o anemie si as dori sa stiu daca banuiesc bine, daca e serios, daca nu, daca pot rectifica singura prin alimentatie daca trebuie suplimente, etc samd.
Odata facute aceste analize insa intri in hora. Nu cumva trebuie sa le reiei? ba da, ca sa vezi ce ti-a iesit si cum te-ai descurcat tratand diverse carente sau afectiuni. si mai intepi odata copilul.
eu planuiesc totusi analizele acum la 2 ani, plan de dieta adecvata etc ....dupa, (inca mai sper ca nu necesita suplimente sintetice )si cand va trebui sa faca vaccin la 4 ani, atunci, POATE reluam analizele.
si da, motivul meu e ca e o suferinta mai putin. chit ca e o data pe an, chit nu doare asa tare, lasa. o lacrima in minus valoreaza in aur pentru mine. inca nu m-am convins de utilitatea analizelor regulate, preventive, de sange. consider d ex ca ar trebui toti oamenii care sunt in preajma animalelor sa faca macar o copro pe an, just in case. pentru ca daca ai caine ala adulmeca pe jos, poate lua oua de limbrici din praf, de exemplu. Insa daca deparazitezi cainele conform planului veterinar, iarasi se elimina riscul. Deci nici aia nu ar fi musai.
Sunt anumite investigatii pe care regret ca nu le-am facut inca, cum ar fi testul Papanicolau, si altele pe care ma intreb daca chiar are rost sa le fac preventiv, cum ar fi colonoscopii sau mamografii.

De cate ori deschid fereastra...

Mergi la inceput