Craciunul copilariei mele...
Raspunsuri - Pagina 2
Selene_Bunny spune:
Poate ca o sa-mi sara 95% din DC in cap, dar... de ce aleg parintii sa-l transforme pe Mos Nicolae intr-un alt Mos Craciun?
Mie mi se pare ca incurajeaza, astfel, comercializarea Sarbatorilor de Iarna, cele mai frumoase, dupa parerea mea. Cumva accelereaza mersul lucrurilor, il scot de pe fagasul sau normal si il imping spre... consumerism.
Mai sunt copii pe care sa ii prinda seara de 5 decembrie lustruindu-si grijulii ghetutele cu o carpa, pentru a primi in ele mere, nuci, cateva dulciuri? Asta primeam eu, pe vremea mea, asta primeau toti copiii din anturajul meu, pe vremea mea. Despre asta discutam la scoala, asta imparteam intre noi in pauze. Nu jucarii, ci "gume topitoare" sau cu surpriza, napolitane, biscuiti, eugenii.
Am trecut azi, intamplator, pe langa o casa. In geam era un brad artificial impodobit. De pe acum? De ce? Mereu am impodobit bradul in data de 24, de pe la 12 la amiaza pana pe dupa-amiaza, pe la 4-5, deja veneau colindatorii...
Cat am fost copil, am simtit mereu in casa miros de brad si in suflet spiritul Craciunului romanesc. Ala in care poti avea surpriza de a fi incalzit cu un vin fiert cu scortisoara, alaturi de o felie de cozonac, si, de ce nu, o colinda veche, de pe vremuri.
Acum noi, copiii de atunci, suntem adulti si avem copii, la randul nostru. Copii care sunt obligati sa tina pasul cu ritmul mai alert al vietii, cu nebunia lumii de acum. Inteleg ca lucrurile s-au schimbat, dar tot mi-e dor de cum era odata.
portocalia spune:
pai, parintii nu prea aleg. daca in oras apar luminitele si brazii de craciun deja de la 20 noiembrie, pana pe 5 decembrie e timp destul sa te intoxici de "spiritul sarbatorilor" si sa te simti vinovat ca nu-si vinzi si sufletul ca sa cumperi cadouri scumpe celor dragi.
eumada spune:
Ana,amintirile mle sunt cam la fel...in brad aveam si o ciocolata chinezeasca.si o pastram si o tineam.apoi savuram fiecare patratica......daca mai tineti minte si....imi amintesc si bananele din ziar..tinute asa ca sa se coaca.....
alinuk spune:
..Mirosul portocalelor.
Si mai imi amintesc de colind.
De diminetzile geroase cand mergeam pe strada in grupuri de copii strigand "Bunadimineata la Mos Ajun!" si "Dati-ne un covrig ca murim de frig".
De cum ne scartzia zapada sub pasi. De competitia pe covrigi, mere si nuci. Cine are desaga mai ticsita.
Si de inconfundabilul miros de covrigi incaliziti pe plita bunicii.
Mirosul acela de covrigi geruitzi si incalziti pe plita il am in nari si acum cand rememorez.
amintiri frumoase
Anul trecut i-am dus si pe piticii mei la colindul acesta, in acelasi loc. Traditia mai este vie acolo... in locul copilariei mele.
Suntem nerabdatori sa mergem din nou.
Ma gandesc ca putem construi si acum anumite obisnuinte de Craciun, astfel ca, si generatia de azi sa-si aminteasca peste timp cu bucurie ... de ce se intampla in preajma Sarbatorilor ...in familia lor
Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (4 ani) si Teo voinik (6 ani)
Licitatie si Tombola "Spiritul Craciunului"
...................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................
totosika spune:
Frumos subiect....Dar eu totusi am alta parere...Si eu am avut o copilarie fericita ...cu bunici,cu ierni pline de zapada in care stateai la gura sobei si asteptai sa mananci bunatatile iesite din cuptorul sobei,cu saniute,cu porci taiati,cu lebar ,toba si carnati,cu incalecari pe porc,cu mancarea coditei porcului,cu colinde ,cu mosi craciuni imbracati ca vai de ei(din ce aveau parintii pe vremurile alea,incropeau o costumatie cat de cat ca a unui mos),cu portocale,cu ciocolata facuta de Excelent_Bucuresti si Cibo-Brasov,mai rar Kandia_Timisoara(care pleca la export).Dar stau si ma intreb si va intreb,noi de ce nu putem sa facem sarbatorile acelea frumooase pe care ni le faceau parintii si bunicii nostrii....????.Atunci era o candoare si o altfel de stare sufleteasca
Nimeni nu este de neinlocuit,dar uneori este nevoie de mai multe persoane pentru a inlocui o singura persoana(C.Martin)
totosika spune:
Paradisul pierdut........
Daca astepti momentul potrivit,te intrec altii care nu-l asteapta(W.Allen)
emanouela spune:
Nimic nu ne impiedica, poate chiar facem unii dintre noi....si chiar daca facem, asta nu ne sterge amintirile, ele sunt acolo, pure, frumoase....sunt amintirile copilariei noastre, ani care sunt dusi si nu se mai intorc, cu persoane dragi noua, unele care nu mai sunt...sunt amintirile noastre...copii nostri vor avea amintirile lor, amintiri independente de amintirile noastre, amintiri la care si ei vor deveni nostalgici.
Daaaa....covrigii incalziti pe plitaaaa si bomboanele din brad pe care le mancam lasand doar ambalajul umflat, ca sa nu se vada...cred ca asta faceam mai toti
Aqai spune:
dap, emanouela, confirm asta era soarta bomboanelor.
de un craciun tin minte ca din lipsa de fonduri am primit...loz in plic si cred ca cineva din copii a castigat 5 si 10 lei. a fost tare amuzant :)
intr-un alt an, mai am dat foc bradului cu arificiile
intr-o iarna, nu de craciun, am primit de anul nou uratorii cu "capra". nu o sa uit niciodata anul acela. Aceam un motan mare si galben care isi petrecea vacanta la mine in brate pe post de suport de carti si mini-plapuma. Ei bine, citeam cu plapuma blanoasa in brate cand au venit indivizii cu dracia. Motanul s-a speriat infiorator de clampanitoare a facut niste ochi mari, imensi, sa-i explodeze nu alta, si-a infipt ghearele i picioarele mele iar cand am tipat in final a fugut sub pat de unde nu a mai iesit 2 zile...