Curcan de tara la cuptor -reteta?

Curcan de tara la cuptor -reteta? | Autor: lbelciug

Link direct la acest mesaj

Dragi gospodine si gospodini ,
am cumparat un curcan de curte in greutate de cca7 kg, cica e de anul asta, deci nu pasare batrana.
As vrea sa-l gatesc la cuptor, impanat, pentru o masa extinsa in familie. Ma ajuta va rog cineva cu o reteta care sa mearga la sigur? Am ceva dubii in ceea ce priveste fragezimea, de obicei orataniile de curte au carnea mai tare. Cum sa procedez ca sa iasa sigur ceva bun si fraged? As aprecia retete testate/experimentate de voi.
Va multumesc.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Da, carnea de oratanie de tara e mai tare.
Curcanul si gasca eu le dau intr-un clocot inainte. Gaina/cocosul/rata, nu. Fac treaba asta relativ de putina vreme (trei-patru ani) si ma gandesc de ce n-am facut-o si pana acum. De asemene, le coc in punga.
Condimente...fiecare dupa gustul sau.
Singura nedumerire (nu spun ca nu se poate) este cum a ajuns ala la 7 kg (taiat?) in acelasi an. Asta ma face sa ma gandesc ca-i curcan d-asta de carne, care ajunge la 20 kg si care are alta carne decat "rotatul" ala de-l stim cu totii. Si atunci e de ajuns punga...

Rufus, Tora si iadele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carra spune:

Liviana, eu am o experienta medie (sa zicem) cu orataniile de tara. Am observat, insa, ca trebuie sa fiarba cam 1 ora si jumatate - 2 ore pentru o supa. Acuma... eu nu am reteta absoluta, insa iti spun cum as face eu: as spala bine curcanul si l-as fierbe vreo ora la foc mic (as lua spuma de pe zeama si as pastra zeama pentru supa/ciorba/bors - tine foarte bine la congelator in cazul in care nu ai de gand sa faci nici o "zeama" in perioada asta), apoi l-as pune la cuptor uns cu un pic de ulei sau unt, vin / bere, condimente, legume si ce mai vreti voi. E doar o idee... Spor la treaba si pofta buna!

Am uitat sa spunca il poti umple cu orez (pre-fiert), ciuperci, gutui sau mere intregi... Toate astea dau o aroma deosebita, dar... na, depinde de gusturile fiecaruia, fireste!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

Liviana, eu n-am facut curcan intreg niciodata, de tara nici atat! In shimb iti pot spune ca saptamana asta am fiert 3 ore, da ai auzit bine, la un ratoi de tara, de-mi venea sa arunc oala cu totul pe geamDa si cand s-a fiert..a iesit o ciorba grozava!
Carra cred ca are dreptate, fiert bine inainte, apoi bagat la cuptor cu condimente,alea alea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns boticelina spune:

Usor off topic: eu am crescut anul asta 5 curcani, din aia de carne (2 curcani si 3 curci). Au iesit din gaoace de Florii (4 aprilie) si i-am taiat pe rand in cate-un we din octombrie, deci pe la 7 luni si au avut in viu intre 21 si 16 kg. Taiati intre 13 si 19 kg. Curcanii vecinei (rasa racheta) scosi cam cu 2 sapt mai taziu decat ai mei au ajuns la maxim 4-5 kg in viu acum in toamna.

Daca sunt din rasa de carne atunci nu fierb asa greu, chiar daca sunt "alergati". Daca-s rachete, da, atunci trebuie prefierti pana intra destul de usor furculita in carne si abia apoi cuptoriti. eu l-as face la punga ca Rufus, cu unt amestecat cu condimente si poate si putin usturoi bagat intre carne si piele.

Desi, daca stau sa ma gandesc mai bine, curcanul si mielul cel mai mult imi plac facuti friptura in sos (friptura fiarta) in sos de vin, cam ca la coq au vin.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

Multumesc fetelor pt raspunsuri, am gasit si o reteta mai veche de la kid2003, inteleg ca e o loterie din moment ce nu stiu rasa orataniei. Nu mi-ar place sa-l fierb si nici sa-l pun in punga, as incerca varianta cu badijonarea in tifon peste felii de sunca care acopera suprafata curcanului. Pare interesanta.

Boticelina, ai facut un calcul, cat te costa sa cresti un curcan? Vreau sa fac o cumparatie intre costul de productie si cel cerut de vanzator. mercic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns boticelina spune:

Liviana, fiind primul an, cheltuielile au fost mai mari pentru ca am construit o maternitate si tarcul. Maternitatea a fost cam 100 de lei (dar o folosim si la prepelite) iar tarcul (24 mp, pt max 8 pasari, plus hranitoare, adapatoare si stinghii de odihna) a fost vreo 300.

Pasaretul l-am luat de-o zi (6 buc) cu 14 lei/puiul. Zburati (cam la 3-4 sapt) costa 30-50 lei/buc., depinde de unde-i iei. Mancarea costa in medie 60 lei/luna, in primele luni e mai scumpa pt ca le trebuie o formula hiperproteica, apoi e mai ieftina ca-i bagi pe boabe + frunzeturi si legume dar se consuma mai multa cantitativ.

Din 6 pui am ramas cu 5 pt ca unul l-am taiat la 8 sapt, avea 2.5 kg, pt ca i se deformase o rotula si pt noi conteaza si calitatea vietii animalului, nu se mai putea urca pe stinghie, nu prea mai ajungea la apa... L-am mancat la ziua copilului, foarte bun, am avut snitele bio

Deci am iesit cam la 200 de lei/pasaroi, cu o medie de greutate de 15 kg/buc., deci 13 lei kg. La anul va fi mai usor si mai ieftin. Am vandut doar unul, cu 20 de lei kg.

Tragand linie am investit cam 950 de lei, am vandut de 250, dar de cei 700 de lei avem 50 de kile de carne de curcan prin frigidere. Si e deosebit de buna, e mai gustoasa decat aia de curcan cumparat iar textura carnii e intra carnea de pui si cea de vita. La anul am zis ca luam pana in 10 buc. La cat de prost a fost anul agricol, cea mai reusita cultura de anul asta au fost curcanii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Ibelciug, eu ii pun pe sub piele unt si apoi il badijonez cu sunca. Eu de obicei fac numai pieptul (ca e prea mult un curcan intreg), dar reteta am luat-o de la televizor si aia asa faceau. In felul asta se pastreaza fraged.

Citat:
Rufus: Si atunci e de ajuns punga...


Rufus, cum faci cu punga aia, in primul rind ce fel de punga? As vrea sa fac un pui la punga sau la sticla si nu mai stiu cum se face. Punga de plastic sau de hirtie? Ca as vrea sa iasa crocant nu fiert in suc propriu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui Letitia1


Ibelciug, eu ii pun pe sub piele unt si apoi il badijonez cu sunca.



Si eu stiu la fel,ca altfel iese fad,prea uscat!

poate-mi aruncatzi si mie niste aripi curcanesti sa fac o racitura!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui Letitia1

Rufus, cum faci cu punga aia, in primul rind ce fel de punga? As vrea sa fac un pui la punga sau la sticla si nu mai stiu cum se face. Punga de plastic sau de hirtie? Ca as vrea sa iasa crocant nu fiert in suc propriu.


Letitia, se numesc roasting bags, sunt dintr-un fel de celofan rezistent la temperatura, pe diverse marimi. Condimentezi zburatoarea, bucata de carne, pestele sau legumele, le bagi in punga, bagi nitel vin pentru aroma, pe pachet scrie si putina apa, insa eu am vazut ca lasa carnea destula zeama, deci nu pun, inchizi punga cu un colier care vine cu punga cu tot, faci cateva gaurele, ca punga se umfla si trebuie sa rasufle si o bagi in cuptor. Cica sa nu atinga peretii coptorului incins, sa nu depasesti 200 grade, sa n-o pui pe gratar. E gata destul de repede, intepi cu furculita prin punga. Apoi tai punga (cu grija sa nu te arda aburul) si lasi carnea sa se rumeneasca sa se faca crocanta.
Asta e...
Adevarul este ca eu folosesc punga doar la carne tare. La un pui obisnuit nu are rost, se face varza, ala se coace si la soare...

Rufus, Tora si iadele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Citat:
Rufus: Letitia, se numesc roasting bags, sunt dintr-un fel de celofan rezistent la temperatura, pe diverse marimi. Condimentezi zburatoarea, bucata de carne, pestele sau legumele, le bagi in punga, bagi nitel vin pentru aroma, pe pachet scrie si putina apa, insa eu am vazut ca lasa carnea destula zeama, deci nu pun, inchizi punga cu un colier care vine cu punga cu tot, faci cateva gaurele, ca punga se umfla si trebuie sa rasufle si o bagi in cuptor. Cica sa nu atinga peretii coptorului incins, sa nu depasesti 200 grade, sa n-o pui pe gratar. E gata destul de repede, intepi cu furculita prin punga. Apoi tai punga (cu grija sa nu te arda aburul) si lasi carnea sa se rumeneasca sa se faca crocanta.


Multumesc pentru raspuns, stiu varianta asta. Ma gindeam la punga de aia de hirtie, cum foloseau mamele noastre pe vremuri sau pui la sticla, daca mai stie cineva cum se face. Ca iesea puiul rumen ca la rotisor.

Mergi la inceput