Scenarii postalegeri
Haideti sa vedem ce scanarii sunt pentru perioada de dupa alegeri.
Rufus porneste de la premiza ca lupta pentru putere este una adevarata, si ca intre putere si opozitie exista un conflict real si ireconciliabil.
Citat: |
citat Rufus Monstruoasa coalitie este cea de acum. Nu-i singura, din pacate, pe care le-am cunoscut. Asocierea din USL are un singur scop: inlaturarea dominatiei portocalie si, daca se poate, a lui Basescu. Nu are alte scopuri, asa cum cred cei care o vor vota. De aceea, nu vad de ce mira pe unii aceasta asociere, din moment ce ea are un scop precis. De ce e monstruoasa? Tocmai pentru ca n-are obiective care sa intereseze populatia care o voteaza. Nimeni n-a fost tras la raspundere, din 1990 pana azi, pentru rezultate dezastuase "obtinute" in timpul mandatelor de orice tip. Asa ca e sigur ca n-o sa se inceapa acum. Daca nu conteaza ce faci, de ce te-ar interesa tocmai pe tine treaba asta? Toate luptele politice au devenit doar strategii pentru ajungerea la putere. Punct. Atat. Dupa ajungerea in post, totul s-a oprit. Totul in ceea ce ne priveste pe noi. Sunt multe scenarii pentru guvernarea de dupa alegeri. Nici unul nu-i optimist. Dar cel mai rau este ca mai toate scenariile prevad continuarea instabilitatii politice. Daca cumva se trece de hopul desemnarii lui Ponta ca premier, scenariu care este posibil, dar nu foarte probabil, cat timp mai e Basescu presedinte, liniste nu va fi. De data asta, Basescu va fi cel care se va opune derapajelor noilor ciocoi. Instabilitate politica inseamna timp pierdut, amanari sau anulari de fonduri, programe, investitii. O noua suspendare cu referendum, demitere plus alegeri prezidentiale, dureaza pana la un an, timp in care totul e inghetat, asa cum este din primavara-vara anul asta. Este putin probabil ca intr-un an (fara liniste) relatiile din USL se vor mentine cu bine, pentru ca in primul rand nu-i sigur daca toti vor fi multumiti la imparteala (mai ales cei mici), iar apoi disensiunile din partide in special din PNL se vor transa pe indelete, cu riscul excluderilor si redistribuirii fortelor. Pentru ca, dupa cum spuneam mai sus, scopul luptei politice nu este decat accederea la putere. Atat. Asocierile, coalitiile, nu au istorie in Romania. Trecutul lor este decorativ, nefunctional si generator de conflicte. Pe scena politica romaneasca s-au aliat toti cu toti, exact ca in "Tanar si nelinistit", unde toti au fost combinati cu toate si nici unul nu s-a linistit. Ca si serialul ala are aproape varsta "democratiei" noastre post-decembriste. Poate ca nici nu se vor certa: or avea vreo intelegere, cand au puterea in mana, fiecare isi vede de treaba. Si incepe iar jocul. Iar noi? Noi vom constata din nou cu mandrie ca i-am pedepsit pe unii, dupa care vom lasa frumos pantalonii in vine si vom intoarce spatele, sa ne primim "promisiunile" celorlalti. Cum ne-am obisnuit... |
Este adevarat ca "monstruoasa coalitie" nu vizeaza decat puterea, dar si fosta putere a vizat acelasi lucru. Nici unii nici ceilalti nu au solutii pentru economie si pentru societate, asa ca ambele coalitii sunt la fel de monstruoase.
Opinina mea este ca nu-i decat un circ pentru a induce speranta ca situatia se va schimba, si oamenii cu speranta asteapta schimbarea.
Asa au asteptat in '96, in 2004, in 2008 si spera si acum.
Este o strategia pentru a detensiona societatea.
Pe ce se sprijina teoria mea?
Pe faptul ca Basescu putea fi pus sub acuzare si condamnat pentru dosarele penale puse in standby.
Presedintele putea fi suspendat cu toata opozitia oficialilor europeni, daca ordonanta era legiferata de parlament.
Daca a fost iertat de demitere si de condamnare este pentru ca s-a ajuns la o intelegere intre Basescu si USL, sau cu cei care conduc USL-ul.
Cred ca Ponta s-a speriat de amploarea si de rezistenta internationala si nu a vrut sa repete eroarea lui Iliescu cu minerii din '90, asa ca a acceptat un pact cu Basescu, si a acceptat un contract de avioane secod-hand de la spanioli sa-l imbuneze pe Barroso.
Cu siguranta Basescu are si dosare reale grele ale politicienilor din USL.
Basescu lucreaza pentru USL, radicalizeaza electoratul sa creeze acea majoritate absoluta si lejera, pentru ca USL sa poata schimba constitutia si sa nu aiba nevoie de coalitii.
Din cauza asta oameni lui Oprea au primit ordin sa treaca la USL, si unii membrii sau simpatizanti PDL (Frunzaverde, Prigoana jr, Becali, Placinta) si ARD-ul a "pus batista pe tambal".
O alta varianta a scenariului de mai sus, este ca majoritatea se va decide prin negocieri dupa alegeri, indiferent de rezultatul alegerilor.
Chiar daca USL-ul va avea majoritate de voturi la alegeri, dar ca majoritate parlamentara nu-i sigur ca o vor avea.
Daca vor lua 60% si cel putin 10% din parlamentarii USL schimba tabara, au schimbat majoritatea.
Ce inseamna 10%? La 500 de parlamentari inseamna 50 de parlamentari. La o clasa politica intesata de corupti 50 de paralmentari este o cantitate neglijabila.
In 2010 cand era sa-l puna pe Johannis s-a intamplat la fel.
Aveau majoritate, dar au provocat o migrare masiva si au schimbat majoritatea cu acordul PSD.
De ce nu au cerut partidele din USL cate o cerere de demisie nedatata de la fiecare candidat, ca sa impiedica migrarea?
De ce PP-DD a facut-o?
Pentru ca in USL exista dorinta de negociere . Cati ar fi crezut in 2008 ca PD va face alianta la guvernare cu PSD?
Asa si acum. Putin cred dar varianta exista.
Motivul adevarat pentru care Basescu dorea un parlament cu 300 de parlamentari este posibilitatea mult mai mare sa rastoarne majoritatea rezultata in alegeri. 10% la 300 de parlamentari ar fi insemnat 30 de parlamentari, adica aproape jumatate din necesarul actual.
Raspunsuri
desprecopii spune:
O analiza excelenta face si Turcescu pe blogul sau:
http://www.turcescu.ro/2012/12/ce-va-fi-piesa-in-cinci-acte/
Deceneus spune:
Analiza lui Turcescu si a lui Basescu se sprijina pe ideea ca parlamentarii intre varianta dizolvarii parlamentului si varianta migrarii o prefera pe a doua, dar teoria lor nu-i realista.
Daca parlamentarii sunt decisi sa formeze guvern cu USL atunci nu-i vor da timp Presedintelui sa dizolve Parlamentul. Il suspenda inainte de termenul de 60 de zile de criza politica, si de cele trei esecuri de formare a guvernului. Ei pot trage de timp sa nu puna in discutie validarea guvernului suficient cat sa duca procedura de suspendare la final.
Oficialii occidentali nu-l vor mai sustine pe Basescu dupa ce alegerile vor fi clar pro USL. Dreptul Presedintelui de a decide premierul este doar o interpretare a lui, acceptata de PSD in 2009 pentru ca nu voia sa guverneze cu Johannis premier.
Singura "carte castigatorare" a presedintelui este migratia parlamentara si formarea unuei majoritati proprezidentiale, si posibil sa aiba aceasta "carte".
dyannna spune:
Eu cred ca premierul nominalizat va fi Calin Popescu Tariceanu, acesta s-a si cerut premier iesind ,in ultima saptamana de campanie, cu un alt program de guvernare diferit de cel al USLhttp://www.gandul.info/politica/fostul-premier-isi-prezinta-programul-de-guvernare-si-il-critica-pe-antonescu-este-o-greseala-ca-nu-a-venit-cu-un-plan-economic-pentru-romania-10357165Am putea interpreta gestul lui Tariceanu ca un prilej de a-l ataca pe rivalul sau Antonescu pentru a castiga teren in fata acestuia in cadrul PNL, dar cred ca momentul ales (imediat dupa interviul lui Basescu de la B1) nu este intamplator.Nu vad de ce ar fi avut Tariceanu aceasta iesire pe finalul campaniei electorale,chiar liderii coalitiei USL au ramas surprinsi :)
Si sa nu uitam si de ultima interventie a lui Tariceanu ,cand l-a atacat pe Ponta direct,declarand de la tribuna parlamentului ca atitudinea de tafna si artag duc Romania in directia unei tari izolate in UE si anuleaza progresele facute in cadrul uniunii.Daca Tariceanu accepta functia de prim ministru,aceasta inseamna o oferta de nerefuzat ptr parlamentarii Pnl, in fond toti isi doresc painea si cutitul in mana lor si nu sa astepte vreo doi ani sa obtina Antonescu functia de presedinte...ehee,in doi ani se pot intampla multe iar ,PSD-ul odata ce se va vedea cu prim ministru instalat vor incerca sa scape de liberali,vor dori si prezidentiabilul,sustinere parlamentara se gaseste intr-un parlament populat de PP DD-istii de cumparat si ARD-istii cazuti la pamant :)Eu cred ca pentru Basescu e mai greu de luat decizia de nominalizare a lui Tariceanu avand in vedere experientele avute cu acesta...dar nu cred ca are ce face, alta varianta nu are...decat sa incerce o reintregire a aliantei DA si sa-si asume riscurile !
Deceneus spune:
Nu cred ca varianata Tariceanu are o sansa cat de mica.
Antonescu s-a inconjurat de oportunisti si respectivii nu il agreeaza pe Tariceanu. Daca Tariceanu ar deveni premier ar reveni si in fruntea PNL si toata conducerea PNL ar fi trimisa la plimbare, deci PNL-ul nu-l sustine pe Tariceanu.
Nici Basescu nu l-ar sustine, pentru ca Tariceanu nu executa ordinele de la Cotroceni ca Boc.
Ce propuneri de premieri a avut Basescu?
Numai oameni fara personalitate, de la Pogea, Boc, Croitoru.. Pana si Stolojan a refuzat sa fie un executant.
Al treilea motiv si cel mai important, un premier desemnat ca sa ajunga premier trebuie sa aiba si sustinerea majoritatii parlamentare, adica a PSD si PC sau o mare parte din parlamentrii USL.
dyannna spune:
Deceneus ,eu am ascultat cu atentie mesajul lui Basescu de la B1tv ,acesta a spus clar ca nu va desemna un tehnocrat pentru ca isi pierde sustinerea repede,a specificat ca prim ministru nominalizat va fi .un lider politic,un om puternic, care sa aiba puterea de a-si face grupul parlamentar sa-l urmeze...cam acestea au fost cuvintele presedintelui.Nici nu m-as baza pe oamenii lui Antonescu din Pnl,chiar tu i-ai numit oportunisti,in politica si rudele de gradul 1 te tradeaza...plus ca Antonescu a pierdut foarte mult in intentia de vot pentru prezidentiale...stii cum se spune : ce-i in mana nu-i minciuna :)Apropos, aseara Ponta declara ca azi va inaugura un drum impreuna cu Tariceanu...pe Ponta l-am vazut dand declaratii presei la inaugurare dar n-am vazut picior de Tariceanu pe acolo!De ce nu iese Tariceanu public sa dezminta bursa zvonurilor,ar putea sa spuna public ca nu accepta o eventuala nominalizare...Rus a facut-o deja!
dyannna spune:
In ceea ce priveste sustinerea parlamentara UDMR,ARD, PP DD si o aripa pro Tariceanu din PNL cred ca ar fi suficient ptr a trece guvernul...si cred ca si din Psd s-ar gasi destui sa voteze...sa ne amintim ca insusi Voiculescu isi manifesta teama in privinta tradarilor post alegeri,chiar tradarea era motivul ptr care acesta ar fi dorit o noua suspendare care sa se suprapuna cu parlamentarele !Basescu nu are alta varianta viabila,eu asa cred!
Deceneus spune:
Si Tariceanu a spus ceva de genul ca o asemenea ipozeza nu poate fi exclusa dar e putin probabila.
El considera ca o asemenea propunere poate fi acceptabila, doar daca ar veni de la USL, nu una venita de la Basescu si impusa USL-ului.
Daca Tariceanu ar accepta pozitia de premier fara acordul conducerii PNL, a doua zi ar fi exclus din PNL.
dyannna spune:
Am citit si aceasta declaratie a lui Tariceanu, este extrem de ambiguu...si la cateva zile a iesit cu un program de guvernare care nu numai ca difera in mod evident de cel al Usl ci chiar face praf tema principala :TVA diferentiat la alimente...a subliniat ca programul pe care l-a prezentat vine in intampinarea dorintelor electoratului liberal pe care Antonescu l-a abandonat...uite,tot asa, isi va motiva si decizia de acceptare a mandatului: este dorinta electoratului liberal care l-a trimis in parlament,acel electorat ignorat de rivalul sau :)Aaaa, si dupa iesirea lui Tariceanu au inceput sa curga laudele ARD-stilor la adresa lui, om mai brav ca el nici ca s-ar afla in tarisoara noastra!
dyannna spune:
Ei da, va fi exclus din PNL de catre Antonescu,ce mare branza...si Geoana a fost exclus...dupa alegeri probabil va fi congres PNL si Tariceanu isi reia scaunul de presedinte...ca la congres vine tot teritoriul ,nu doar acolitii lui Antonescu.PS: este exclus din PNL si propune un guvern de uniune nationala,in interesul tarii bineinteles :)
Parca il vad cum isi sufleca manecile si cum le spune ca trebuie sa lasam deoparte animozitatile ,ca interesul tarii este altul,criza,UE,bla,bla,bla
Deceneus spune:
Cu siguranta Tariceanu va reveni la conducerea PNL inainte de alegerile prezidentiale. Nu cred ca va risca excluderea din PNL. Prefera sa astepte momentul prielnic.
Depinde si de ce va urma dupa alegerile actuale.
Daca PNL-ul va ramane in opozitie, vor avea congres si Antonescu va fi debarcat.
Daca vor ajunge la putere atunci Antonescu va mai ramane in fruntea PNL cel putin un an.