Pregatiri de Craciun ... si Anul Nou
Raspunsuri - Pagina 19
histamina spune:
este f f f buna,dar nu ma intreba de calorii.sotul,strumf, mama si tata o adora,colegii de la job asisjderea dureaza sa o faci,dar rezultatul merita.asa zice lumea.
Blat
8 oua,10 linguri de faina, 12 linguri de zahar, 2 lingurite esenta de rom, 2 plicuri d epraf de copt, 2 linguri esenta de rom.
se amesteca sus numitele si se baga la cuptoruiul degraba incins. se coace la foc mediu,musai.dupa 10 minute o urci sus, pe nivelul cle mai de sus al cuptorului.
il coci intr-o tava patrata,cam de 25 cm pe 30 cm,ceva asemanator.
cand il scoti ,tai tu sau pe cineva cu vocatie de chirurg,blatul in trei foi si il scoti la racit,afara.
crema
aici ii jelanie mare.
crema de ness(de inceput,sa nu te apuce enrvii sau sa te las,dupa caz).un pachet de unt,100 de gr de zahar pudra, 30 de gr de ness gata frecat,facut crema.se blenduieste totul si deocamdata iei matale o pauza de 5 min,numa buna o bere.
crema a doua,ciocolata caramelizata
trage aer in piept,fati oarece curaj si avanta-te
125 de gr de unt frecat cu 2 galbenusuri,50 de gr de zahar,pana se omogenizeaza. pe foc se caramelizeaza 100 d egr d ezahar,car ese stinge cu 3 linguri de apa si se fierbe pana devine un sirop gros.se amesteca untul frecat cu zaharul si ouale.si amesteca pana se ingroasa.acum e momentul magic in car epui ciocolata.daca esti in criza de timp,pui ciocolata de menaj,dar strici mon chere tot farmecul.
deci,car va sa zica, faci amtale cu o zi inainte ciocolata de casa,pe care o arunci in crema caramelizata si amesteci pana ajunge la consistenta mamaligii. o iei de pe foc si o dai sa se raceasca pana nu mai iese abur din ea. sa nu o alsi f mult ca nu o mai intinzi nici cu spaclu.
bun,
intinsul cremuelor
se insiropeaza blatul si se pune crema de ness(merg si nsite stafide utiate in rom vreo 3 ore).apoi mai pui o foaie si pui crema de ciocolata caramelizata si presari fin nuca f fin pisata.
apoi ultima foaie de blat si imbraci totul in cicolata caramelizata,mai pui oarece nuca fin pisata si al rece pena a doua zi.
pofta mare!
histamina spune:
3 ore sigur,dar rezultatul merita. zic cei care au gustat.
personal, nu ma pot pronunta,ca eu nu pot papa de asta,dar prea dispare instant de cate ori o fac.
marius spune:
Ok am copiat. Multumesc. Cred ca am sa pun zahar mai putin pt crema ness, nu am sa fac ciocolata de casa special pentru prajitura (nici nu as avea sanse pt ca trece o tava de cioclata de casa in 6-8 ore de cand se intareste) dar am sa folosesc ciocolata fina sau menaj de ce nu.
Oricum am bagat reteta pe linie Nu e asa de complicat se pot lucra in paralel. Pana se coace blatul sunt gata si cremele la o adica.
Multumesc inca o data.
O sa-i spun prajitura ness Histamina
miriama spune:
Histamina, suna apetisant, dat... la crema de ness pui un pachet de unt si 2100 gr zahar pudra???... adica 2 kg de zahar?
pai se mai freaca vreodata untul acela sa devina spuma cu atata zahar???
histamina spune:
multam marius!
pe bune,insa,are tone de histamina(cacao,stafindele in rom, ness,ouale).
am tastat gresit,erau 100 de gr de zahar.scuze.
Ianu ii spune pancinta cu gada ,gada.
adica placinta cu ciocolata,nu era limpede?
eumada spune:
Histamina la blat se bat intai albusurie spuma cu zaharul si apoi se adauga restul?
Cremele nu se fac pe bain marie?Mi se pare riscant sa amesteci direct untul..nu se pune cate putin pana termini tot pachetul?
maru spune:
noi am facut ieri tres leches
a iesit asa de bun incat de acum incolo o sa il facem mereu!
se poate face ca tort, ori ca prajitura.
e atat de bun...
ieri a fost tochitura si varza calita in menu
azi ma bate gandul sa fac niste seafood, dar ma gandesc ca ma bate tribul, ca nu s-a mancat tot din frigider!
ce se mananca de revelion? ca pe mine mama m-a terminat de nervi: nu gaina ca scurma si merge inapoi, si nu vrei sa incepi anul dand inapoi, nu peste ori seafood, din acelasi motiv (cu toate ca anul trecut am mancat lobster si gaina, si a fost un an bun pentru mine), nici nu stiu...