pot sa cumpar medicament din US cu reteta din RO?
Raspunsuri - Pagina 4
Siminaf spune:
Pentru ca un doctor sa poata practica in US tebuie sa aiba o licenta cu licensing boards care se obtine dupa rezidentiat. Fara asta nici nu se recunoaste ca ar fi doctor aici. Apoi trebuie sa ajunga si board certified intr-o specialitate, fie ea si medicina de familie. Aprox. 90% dintre doctorii din US sint board certified, iar cei care nu sint chiar nu stiu cum pot practica. Se poate sa fie dintre cei care au prins board certification din urma cu peste 30 de ani cind era fara expirare. Oricum, pe aici nu am vazut nici cel mai mic cabinet posibil sa aiba doctor not board ceritfied. Recertificarea se face prin Maintenance of Certification, un fel de pregatire continua de specialitate (parca asa ceva se numea in Ro dar poate am uitat denumirea exacta), care include si examinare plus alte tipuri de evaluari, depinzind de specialitate. De mai multi ani nu se mai dau doar examene de recertificare.
Am scris doar ca sa nu para cuiva care este in afara ca aici vii, te dai jos din avion si poti sa-ti deschizi cabinet.
Pe website-urile de specialitate sint cu siguranta informatii mai detaliate pt. cine este curios sa vada.
a_alinta spune:
Citat: | ||||||||
citat din mesajul lui nadaflorilor
mie nu mi-au trebuit 20 de tuburi ca sa stiu acum daca se poate, mie mi-au trebuit 2 tuburi si acestea au fost eliberate de prima farmacie in care s-a facut solicitarea si nicin uspun ca e lege sa se poata, doar ca se poate ps. in romania sunt retete pe care le poti utiliza repetat timp de 3 sau chiar 6 luni (am avut o reteta pentru un preparat de laborator cu care m-am prezentat la farmacie ani de zile...) Nina,mami de, |
tie nu ti-au trebuit 20 de tuburi dar ai fi avut posibilitatea sa le cumperi, de aici ideea de abuz pentru altcineva, nu pentru tine.
si ma gandesc ca un tub de crema recomandat pe reteta pentru dermatita contine mult mai mult decat vaselina.
viviana spune:
Probabil ca cei care practica medicina si nu sunt board certified au licenta, sunt doar board eligible sau pur si simplu nu au luat examenul.
Perfectionarea personala continua ajuta insa examenul este definitoriu. Examenul se da prin Maintenance of Certification. Taxele de inscriere in MOC sunt foarte mari si multi medici se plang de aceste costuri care pot ajunge pana la 4-5000 USD. Un medic inscris aici are la dispozitie tot felul de self evaluations si simulari de examen.
Am avut ocazia sa arunc un ochi pe cartuliile de specialitate ce trebuie invatate pentru examen. E foarte greu.
Board certification indicates that a doctor is highly qualified in the medical field in which he or she practices. A board-certified doctor is more likely than a non-board-certified doctor to have the most current skills and knowledge about how to treat your medical condition.
Un medic, care a terminat rezidentiatul, este licentiat, board certified pentru 6 sau 10 ani si nu ia examenul de recertificare, nu este aruncat din sistem.
nadaflorilor spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui a_alinta
tie nu ti-au trebuit 20 de tuburi dar ai fi avut posibilitatea sa le cumperi, de aici ideea de abuz pentru altcineva, nu pentru tine. si ma gandesc ca un tub de crema recomandat pe reteta pentru dermatita contine mult mai mult decat vaselina. alina |
de ce ar alege cineva sa abuzeze de o crema care contine cortizon, daca nu are nevoie de ea?...nu e analgezic, nici antiobiotic si nici antidepresiva....se trezeste stan intr-o buna zi si ce idee ii vine..ia sa ma dau eu cu un kil de crema elocom, am visat eu azi noapte ca exista o crema cu numele asta
Siminaf spune:
Viviana, s-au mai schimbat niste lucruri. Cei care inca nu si-au dat board exams sint board eligible pt. un nr. limitat de ani, tocmai pt. ca unii abuzau si treceau acest board-eligible pt. toata cariera lor, cind de fapt ei picau examenul cu brio. Acum daca nu-si dau si iau board-ul dupa un nr. strict de ani (exista pe site-ul oficial lista), nu vor mai putea practica medicina. Despre MOC ramine la fel, e si examinare si alte tipuri de evaluari si inca vor mai introduce noi tipuri de evaluari pe linga astea.
Pe linga asta nu stiu cine ar angaja doctori care nu-s board certified, aici nu am vazut in nenumarate locuri sa lucreze astfel de doctori. Si daca-si deschid singuri cabinet (ca altii sigur nu ar vrea sa aiba impreuna cu ei cabinet) nu ar avea pacienti. Dac-ai stii cit de picky sint pacientii!....