Animal de companie ,cadou de Mos?
Buna, ajutati-ma va rog si pe mine cu un sfat ...Fac casa buna un copilas de 2 ani si un animalut de companie?
Fetita mea face 2 anisori in ajunul Craciunului(pe 24 dec) si tot pe atunci este programat sa vina si Mosul, problema este ce cadou cumparam....
Pentru ca nu am idee ce jucarie sa luam,ceva care sa ii capteze atentia ,ceva cu care sa se joace mai mult timp fara sa fie aruncata dupa 1 zi in mormanul de jucarii si sa nu ma prezinte interes.
Mi-a venit ideea sa ii cumpar un animalut(viu), un hamster , un porcusor de giuneea sau o chinchila(pt asta as opta eu mai degraba),Si spunem clar Nu la caini sau pisici.
Stiu ca o sa ziceti ca un animalut nu e o jucarie, dar poate vor interactiona cumva , se vor imprieteni,se va bucura cand il va vedea cum mananca ,cum se spala ...etc
Voi ce ziceti ? aveti in dotare si animalute si copii mici ? este indicat? raspansesc boli?
bine nu se pune problema cine il va curata , cine il va hrani...etc ...EU fara discutie .
Astept pareri!
Raspunsuri
BlackCat4evR spune:
Din cate stiu chinchila nu supravietuiesc mult in captivitate, cam un an, poate sunt si exceptii, dar eu nu prea am auzit. Asta cred ca ar fi o trauma pentru micuta.
Porcusorii de guineea sau hamsterii sunt mai longevivi, unde mai pui ca daca iei o pereche poti avea ocazia sa exemplifici pe viu niste lucruri (gestatie, nastere, ingrijire de pui, etc.) Fiica ta va dori poate sa interactioneze cu ei, dar se pot dovedi imprevizibili, eu am fost muscata (mica fiind) de cea mai blanda femela de hamster pe care o aveam (sa spunem ca la noi am tot exemplificat treaba cu gestatia si ingrijirea de pui )pentru ca era foarte gravi si aparuse instinctul de cuib, declar eu acum ,la 25 de ani dupa. Ce trebuie sa stii daca faci asta este ca unii hamsteri sunt canibali, isi mananca puii, si nu ai cum sa-i ghicesti dinainte.
Cu porcusorul de guineea am avut o relatie stransa, ii placea in brate, avea si un chitait de placere cand il mangaiai, era un dulce, dar stiu si ca mai sunt unii agresivi, carora nu le place prea mult sa fie manipulati.
In plus, trebuie sa stii ca urina de soarece (sau porc de Guineea) miroase foarte, dar foarte urat, asa ca le cam trebuie o curatenie exemplara. Si ca speranta de viata este totusi redusa, 3,4,5 ani, cam atat.
A! Si da, daca vei lua si roata de alergat, in cca doua saptamani va scartzai intr-un mod adorabil, mai ales ca programul de exercitii este dupa ora 2 noaptea incolo.
Picky_toto spune:
Noi avem un catel, acvariu cu cativa pestisori (suntem la inceput cu ei, insa trebuie sa le acorzi mult timp) si doua copile de 3,6 luni si 1,7 luni. Catelul e ptr ele, mai ales ptr cea mica, care imparte cu el tot ce are in mana.
Decat sa alegi un hamster, eu as alege mai de graba un iepuras micut(am avut unul pana acum cativa ani, insa era caine, nu iepure).
Insa te-ai putea gandi si spre jucarii de plus, catei, pisicute care se "comporta" ca niste animalute vii.. cele care fac reclama la tv... si sa mai astepti cu un animal viu pana cand e mai maricica sa poata intelege cum sta treaba cu el..parerea mea..
carmencat spune:
Eu am doi caini, dar cainii au fost la noi inainte de a veni copilul. Un copil creste extraordinar de bine cu animale de companie. Cred totusi, ca in cazul vostru, ar fi indicat sa mai asteptati. Este prea mica sa interactioneze cu animalute gen hamster, porcusor de guineea, chinchila, care, si ele la randul lor neobisnuite cu oamenii fiind, o pot musca. Pe de alta parte la 2 ani se va plictisi de aceste animalute la fel de repede cum se plictiseste de orice alta jucarie, tu ramanand cu ele pe cap dpdv al socializarii, curateniei, hranei, asistentei veterinare. In alta ordine de idei, fetita ta la 2 ani este mititica, nu a fost obisnuita pana acum cu animale vii si va avea tendinta sa le trateze ca pe jucarii, ceea ce poate duce la accidentari involuntare, dar, totusi, accidentari. Animalutele nu sunt jucarii. Sunt si ele niste sufletele care trebuie tratate cu consideratie si respect.
Eu zic sa mai astepti cativa ani, macar 2-3 ani si sa ii iei un catel mic. La 4-5 anisori te va ajuta mult cu treaba, o vei responsabiliza, poti sa ii spui ca e treaba ei sa ii puna mancare si apa. O inveti cat este portia, la ce ore mananca. Il va iubi pe catel, pentru ca si el ii va oferi dragoste explicit. Interactiunea va fi mult mai intensa decat cea in cazul hamsterilor. Daca crezi ca un catel implica prea mult timp alocat pentru voi, poti incerca cu o pisicuta. Dar tot asa, un picut mai tarziu.
Sper ca nu te-am dezamagit. Ti-am spus toate astea avand in vedere ca nici voi nu ati mai avut animalut pana acum si luand in considerare impactul asupra intregii familii.
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
Carra spune:
Indiferent pentru ce animalut optati, documentati-va temeinic. Intrati pe forumuri, intrebati medici veterinari etc. Fiecare animalut are nevoile lui, de care trebuie trebuie sa tineti seama. De asemenea, fiecare animalut are un anumit comportament, de care iarasi trebuie sa tineti seama. In plus, a avea grija de el implica si costuri: vaccinari, deparazitari periodice, hrana, vizite la veterinar, jucarii/habitat etc.
Cand plecati de acasa/in concediu, il puteti lua cu voi? Daca nu, aveti pe cineva care sa aiba grija de el in lipsa voastra? Ideea este ca orice animalut implica multa responsabilitate, precum si multa afectiune. Daca nu ati mai avut nici un animal de companie, sa stiti ca nu e usor, dar... e foarte frumos, cu conditia sa cumpaniti bine decizia. Un animalut il iei pe viata si ti-l asumi in totalitate, nu-l poti pune intr-un colt cand te plictisesti de el.
PS1: Eu am o catelusa acum si o iubesc din toata inima, dar toata copilaria am avut pisicute. Si a fost tare bine si cu ele.
PS2: De ce spuneti NU categoric in legatura cu un catel sau pisoi? Nu contest dragalasenia altor animalute, dar cu pisoii si cateii se creeaza o legatura afectiva deosebita, fiindca ei au un fel deosebit de a-si manifesta sentimentele.
ioana-carina spune:
Va multumesc pt pareri ,voi mai cantari putin lucrurile si abia apoi vom lua o decizie,oricum pana la craciun ma e putin,si binenteles mai asteptam pareri de la voi.
Stiu ca un animalut e responsabilitate , aproape toata copilaria mea am avut animalute, s-au colindat pe la noi prin casa pisica, broasca testoasa,iepure ,hamsteri , pesti,papagali,deci stiu cum e.
Tocmai de aceea as fi optat pt ceva mai micut ,mai putin zgomotos si tocmai de aceea zic NU cainilor pt ca eu una nu as avea chef sa il scot noaptea la 3 la plimbaresi( sigur fetita nu e capabila ), sau NU pisicilor pt ca se urca peste tot ,lasa extrem de mut par ceea ce nu e indicat zic eu la un copil si la un moment dat devin enervant de jucause plus ca am avut pisica de cand sunt casatorita cu sotul meu si el a primit ceva toxoplasma de la ea,deci NU.
AM fost deja la un magazin de animalute , spre incantarea fetitei care nu a vrut sa mai iasa de acolo,Doamna de acolo a zis ca daca ne horatam ar fi cel mai indicat chinchila pt ca sunt mai putin agresive,apoi a doua varianta ar fi porcusorul de guineea,iar hamsterii nu pt ca musca destul de repede si sunt si cam firavi pt o manuta de copil care din prea multa dragoste il poate strange destul de tare si atunci clar va musca.voi ce ziceti? Porcusorii sau chinchila sunt atat de cumintei pe cat se zice ?exista riscul sa se inbolnaveasca copilul de vreo boala in caz ca va fi muscat accidental?miroase in casa de la ei?
Ma voi mai gandi si la varianta de animalut-jucarie desi mi se pare prea mult sa dau aprox 200 lei pe o jucarioara de care se va plictisi repede plus ca are o multime de jucarii cu care s-a jucat poate o data sau de 2 ori.
Imi imaginez bucuria de pe fetisoara ei cand ar vedea animalutul plus ca acel mititel i-ar aduce bucurie atat ei dar si noua adultilor zi de zi.
Bun hai ca deja va plictisesc , eu mai astept pareri de la voi ,si sigur voi lua in considerare parerile voastre atunci cand voi lua o decizie.
Rufus spune:
Stiu ca nu vrei sa auzi, dar zau ca daca vrei sa captezi atentia copilului cu un animal (apropos, buna idee...), tot la o pisica trebuie sa te gandesti (cu catelul te inteleg, vis a vis de plimbari)
La subiect: cunosc doua persoane alergice (in copilarie) la porcusori. Singura solutie a fost "exilarea" acestora. De la ei am retinut ca au ceva specific care declanseaza aceste alergii.
Alta varianta ar fi un papagal (perus) care, bagat in seama si educat, sta liber prin casa fara probleme si e foarte afectuos cu stapanii. Pana gaseste un geam deschis
Rufus, Tora si iadele
carmencat spune:
perusii fac mai multa mizerie decat un caine si o pisica la un loc
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
ioana-carina spune:
Mai sunt mamici care au in dotare copii mici + animalute de companie?
poate vreti sa ne povestiti si noua patanii/ intamplari,faze amuzante sau mai putin amuzante cu cei mici si animalutele voastre...
ILONA_21 spune:
Noi avem un hamster de 1 an care e usor de intretinut si nu face galagie deloc la inceput in primele zile facea foarte urat chiar l-am pierdut de vreo 2 ori dar norocul a fost ca a iesit singura dupa mancare.Ultima oara a stat pierduta 1 zi intreaga iar baietelul plangea dupa ea,ne impacasem cu gandul ca numai vine pana seara pe la ora 22 cand a aparut pe jos era foarte murdara(fiind alba),si cu o foame foarte mare de atunci pot sa spun ca nu a mai evadat si e foarte cuminte.Este foarte jucausa.
A_driana spune:
baietelul meu, implineste 3 ani saptamana viitoare, si va primi de la prietena mea un hamster, cu tuburi si sfera de jucat, cu toate nebuniile in acvariu...el e foarte incantat...nu stiu cum se va purta cu soricelul...eu ii spun ca e viu, ca va umbla prin casa, ca trebuie hranit si curatat locusorul lui....el abia asteapta...
eventual, voi reveni cu amanunte dupa ce-si da seama si copilasul meu cum sta treaba cu animalutul