Noi, consumatorii
Raspunsuri - Pagina 2
Selene_Bunny spune:
saskia, si eu cum apreciez daca pretul de pe eticheta se apropie de pretul real al produsului? Poate ca, pentru o firma, pretul de 149-169 de lei/geaca copil e just, ca include tot ce ai enumerat tu, pentru mine, insa, e de speriat...
saskia spune:
O sa va dau un exemplu din firmele cu care lucram.
Exista o mare fabrica de biciclete in Germania. Care produce 4 feluri de biciclete pentru 4 firme diferite. Faptul ca aceasta fabrica are echipamentul, know-how-ul si muncitorii calificati inlesneste mult procesul de fabricatie al acestor 4 companii.
1. Vrea biciclete "populare" la un pret decent, culori neutre: gri, negru si albastru-inchis. Fara accesorii. Pret redus, 120 euro noua. Se vinde la greu, fac bani din cantitate.
2. Vrea biciclete dupa designul lor putin modificat scheletul de metal si alte culori. Metalice: roz, violet, gri-soricel, rosu, etc. Pret mediu de la 300-500. Se vinde binisor, mai ales la tineri.
3. Vrea biciclete mai performante, adauga cauciuri mai bune, si ghidonul manevrabil si baga si reclama media. Sunt targetati spre alt public-tinta. Cost mare 1000-14000 euro. Se vinde (acum) asa si asa.
4. Biciclete sunt un anume brand cunoscut de multi ani (dar nu fabricat separat cum ar crede altii ci in aceasi fabrica cu no name-urile din primul exemplu). Pana si vopseaua de pe scheletul de metal e de la acelasi furnizor ca la primele, doar cauciurile sunt mai fine.Dar reclama le mananca multi bani, plus mentinerea "numelui", sponsorizeaza multe lucruri, maraton sau diferite conferinte, etc si asta se adauga la pretul de vanzare. Care e foarte mare si acum se vinde asa...cand si cand.
Culmea ironiei, cele mai multe reclamatii le-au venit celor cu cauciurile fine, caci alea no name, au cauciuri mai populare, care tin bine si pot fi folosite la greu. Dar nu au cine stie ce santulete care sa "dea bine".
Deci e cu dus si intors. Pentru toate buzunarele si pentru toate dorintele, mai greoaie, mai simpla, mai colorata, etc.
Insa nu pretul arata intotdeauna calitatea sau rezistenta in timp. De aceea eu de atata timp nu mai cred in aia cu "scump si bun". Nu e reala.
Asta nu inseamna automat ca tot ce e ieftin e bun, clar ca nu!
Ci un echilibru intre ceea ce consideram noi ca ar fi ok ca pret si valoarea lucrului dupa il vom folosi e cel mai bun indicator.
saskia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Selene_Bunny saskia, si eu cum apreciez daca pretul de pe eticheta se apropie de pretul real al produsului? Poate ca, pentru o firma, pretul de 149-169 de lei/geaca copil e just, ca include tot ce ai enumerat tu, pentru mine, insa, e de speriat... Din putin se face mult - ajutor umanitar! Lucrusoare de vanzare... In atentia celor carora le face placere sa depaseasca limitele celor scrise de mine: in cazul in care considerati ca aveti dovezi de necontestat cum ca am facut 99 de oua, pe care le ascund in camara, cu intentia de a le vinde la suprapret, va invit sa deschideti un subiect special pe aceasta tema. Multumesc pentru intelegere. |
Daca tu consideri ca o foloseste cu spor toata iarna si nu face gaura in buget se merita. Adica pui in balanta toate astea. Daca deja ai geaca de iarna si o vrei doar pentru ca-ti place, si nu ai bugetul necesar nu se justifica cumparatura.
eumada spune:
Selene, incearca on line,sau roaga pe cineva prin Bucuresti.Eva are geci numai de la Next,groase,superbe,perfecte,cad ca turnate,la fel si bluze,tricouri,colanti,pantaloni....si le poarta de numa.
Selene_Bunny spune:
saskia, nici daca as avea suma aia nu as da-o. Pentru ca mi se pare peste limita bunului simt. Tot peste limita bunului simt mi se pare ca o haina de dama, lungime intre fund si genunchi, trendy, nu zic nu, sa coste 300 de lei.
saskia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Selene_Bunny saskia, nici daca as avea suma aia nu as da-o. Pentru ca mi se pare peste limita bunului simt. Tot peste limita bunului simt mi se pare ca o haina de dama, lungime intre fund si genunchi, trendy, nu zic nu, sa coste 300 de lei. Din putin se face mult - ajutor umanitar! Lucrusoare de vanzare... In atentia celor carora le face placere sa depaseasca limitele celor scrise de mine: in cazul in care considerati ca aveti dovezi de necontestat cum ca am facut 99 de oua, pe care le ascund in camara, cu intentia de a le vinde la suprapret, va invit sa deschideti un subiect special pe aceasta tema. Multumesc pentru intelegere. |
Vorbim de Next? Deci depinde de fiecare firma in parte, dupa cum am spus, unele au practici imorale, altele urmaresc doar profitul si nu au calitate (se descos tivurile, se decoloreaza, etc), altele efectiv incearca sa-si construiasca un nume si sa fie si ok, asa ca iarasi depinde. Oricum nu mi se pare mult 300 lei, pentru o haina de dama, daca si numai daca este vorba de calitate, insa nu pot sa ma pronunt asa in necunostiinta de cauza. Ca doar daca ti-o faci singura iesi la un pret bun, desi gandeste-te ca tot te costa materialul si timpul, etc.
Revenind la subiect.
Important e sa studiem putin inainte de a cumpara unele lucruri. Adica oare merita sau nu pretul ala, etc. Si sa incercam si sa citim reviewurile altor consumatori.
Pe forumuri, independente de a fi afectate de marketingul si PR-ul celor implicati.
Al meu sot vroia sa cumpere un fel de noua chestie de pus pe jos, o combinatie intre vinil si laminat, ceva modern si nou si dupa ce a citit cat de greu se pune, ce usor se zgarie, etc. a renuntat la idee.
Deci una e produsul intr-un catalog, prezentare, reclama si una e cand efectiv il folosim zi de zi. Daca unora li se potriveste, altora nu si tot asa, daca unii vor o casa chic si nu au copii, caini, pisici care sa zgarie e solutia perfecta. Dar nu ar fi fost si in cazul nostru.
Deci produsul ar fi fost bun pentru altii, dar nu pentru noi, asta nu-i scade valoarea.
Letitia1 spune:
Citat: |
Tot peste limita bunului simt mi se pare ca o haina de dama, lungime intre fund si genunchi, trendy, nu zic nu, sa coste 300 de lei. |
Pai daca-s de la Next, pot sa fie 300 de lei. Mai uitam pe site-ul lor romanesc si se pare ca sint aceleasi preturi ca in uk.
szivarvany spune:
Eu cumpar in fct de buget. Din pacate. Care oscileaza, tot in jos.
Dar hainele 100% doar sh si doar de marca, asa ca ne bucuram noi si inca 2 generatii la care ajung.
Incaltari 99% sh, idem ca si cu hainele.
Mancare ... cumparam din piata de legume unde gasim de la ceapa la mere la lapte de vaca & co.
Gratzie lui DD electrocasnicele le am luat acu vreo 10 ani si functioneaza, amalgam de marci diverse.
Ce va trebui sa cumpar la un moment dat este un tv decent, dar nu ne grabim ca cel pe care l avem functioneaza si fi`mea e multumita cu ce are :-)
Copiii crescuti in familii monoparentale sunt la fel de iubiti, ingrijiti si educati, empatici,
inteligenti, isteti, destepti, stralucitori, fantastici si bine-nteles superbi ca restul copiilor de pe Terra
obtinuti natural sau prin FIV sau adoptati, nascuti natural sau prin operatie de cezariana,
botezati sau nu, hraniti cu LM sau LP.
_
Au nevoie de noi: Iulia Copiii Monicai Alex Luca
Miriluta spune:
In Germanika sunt destul de des emisiuni la TV unde se prezinta, dupa cum explica si Saskia politica de marketing a marilor producatori:
Ex: iaurtul Marca X e produs de aceeasi firma ca si iaurtul marca Y (asta se poate vedea dupa codul producatoruli care e imprimat pe fiecare produs). Iaurtul X costa de 2 ori mai mult decat iaurtul Y, desi sunt produse de aceelasi producator insa unul sub numele marcii si altul ca no-name.
Prin urmare cumpar produse nu neaparat "de marca" pentru ca stiu ca aceeasi calitate o pot obtine cu jumatate de pret.
Incerc sa cumpar produse bio pe cat posibil insa nu lesin daca mananc morcovi "normali".
Electrocasnice - ma uit la performanta, consum raportat la pret si recenzii. In Germania e ceva ce se cheama " Stiftung Warentest" un fel de organizatie care verifica produsele aflate pe piata din toate categoriile si le clasifica dupa anumite criterii. Mi-am luat de curand cauciucuri de iarna comparand nivelul zgomotului, modul in care se comporta pe ploaie sau pe zapada, rat de uzare, etc. Acelasi lucru l-am facut cu electrocasnicele cumparate de curand: plita cu inductie, cuptor, cuptor cu micorunde, masina de spalat vase, etc.
Evit produsele chinezesti din motive de proasta calitate (testata de mine de multe ori).
La haine aleg si de marca (cum ar fi camasi pt mine si pt sotul din dotare, haine de iarna, haine de ploaie, cizme) insa si no-name (sandale de vara pt copii - important e sa fie din piele, pantaloni scurti, rochite sau tricouri), depinde daca intrunesc calitatea pe care mi-o doresc. Pentru copii cumpar de la H&M sau Zarra. Cumpar insa de cele mai multe ori in avans cand sunt reduceri. Nu am timp sa colind magazinele si nici rabdare asa ca fac mereu shopping online si imi comand ceea ce am nevoie. Daca nu imi place, trimit inapoi.
coracora spune:
H&M exploateaza muncitorii de prin Bangladesh si Cambogia si mai produc si imbracaminte de cea mai proasta calitate...
Sintagma "haine de marca / firma" poate crea oarecare confuzii; eu prin haine de firma inteleg productiile caselor de moda, alea sunt "firmele", "marcile consacrate". Asadar nici vorba de C&A, H&M, CoolCat sau alte lanturi de magazine vestimentare.