Noi, consumatorii

Noi, consumatorii | Autor: saskia

Link direct la acest mesaj

Atrasa de discutia adiacenta cu masina de spalat, as vrea sa discutam, la rece daca se poate pe ce ne bazam in alegerile noastre de zi cu zi.

De exemplu:
-unde sunt fabricate produsele?
-local sau biologic?
-natural sau high-tech?
-reciclat sau nu?

si asa mai departe...Si mai ales daca se poate si cu argumente.

O sa incep eu prima. Am de 15 ani cred ca in curand o masina de spalat banala, Candy, pe care ma dat atunci 150 de euro si careia in tot acest timp nu i-a schimbat sotul decat un termostat parca (si care a costat 15 euro), ca o dadusem eu la 90 grade (desi nu spal niciodata la o temperatura atat de inalta).

Deci in viziunea mea si daca se strica maine nu regret, si-a facut treaba, hainele au iesit intotdeauna curate si mirosind (foarte putin) a detergentul pe care l-am folosit la momentul respectiv.

Dar intr-adevar nu stiu daca le-as fi spalat cu alta, daca ieseau in alt fel.

Am probat de la cei mai scumpi detergenti de aici (Ariel de exemplu) pana la d-astia no name si tot asa au iesit rufele, poate de la aia scumpi sa fi mirosit mai frumos, dar la mine nu conteaza ca le mai dau o tura, cu apa curata, la programul de reclatire. Consider ca orice chimicala in plus ne dauneaza pielii, sanatatii, si de aceea nu folosesc nici macar balsam de rufe.

Dar nu trebuie sa ne oprim doar la spalat, putem vorbi de orice alte produse.

Ce fel de politica folosim noi consumatorii?.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Eu merg pe principiul adaptat "suntem prea saraci sa cumparam ieftin..."

Prefer sa iau lucruri de calitate care desi scumpe,sa nu necesite intretinere costisitoare,adica genul"nu se strica".
La aparatura si masini ma refer.Restul..eu sunt adepta bio si consum carne de toate felurile din productie proprie,oua la fel,lactate si branzeturi la fel....

La haine....le prefer pe cele de calitate,atat la copil,unde trebuie sa spal zilnic haine,cat si la noi...

Decat mult si prost mai bine putin si bun.

Insa diferenta e mare intre produse....ca sa ma refer la copil..haine primite cadou..chinezarii de care exista pe piata,nici nu le poate purta...sunt croite aiurea...hainele luate din Anglia(am o prietena acolo) sunt net superioare calitativ si rezista...rezista..ca in reclama fara sa se rupa,decoloreze sau alte de astea.De asemenea hainutele pe care mi le ia vara-mea..

Saskia tu nu stai in Romania,din cate inteleg.Acolo probabil totul e mult mai scump ca la noi....nu se poate face comparatie.Si in general prima serie din orice este foarte buna.Dupa...calitatea incepe sa scada.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saskia spune:

Mi-ai adus aminte de pantofii baietilor. Stiti voi cand sunt mici si cresc repede. Le-am luat mereu ceva care sa fie folosit cu drag si sa fie buni, dar nu neaparat de marca. Mai ales ca pana si aia de nu stiu cat de mult costau tot in timpul ala se rupeau, asa la 2-3 luni.

Dar ii lasam sa faca ce vor cu ei, la urma urmei odata e copilaria.

Pe mancare dau cel mai mult, adica incerc sa cumpar bio in majoritatea cazurilor. Nu cad in extreme, dar oricum. Si mai uit pe ingrediente, asta clar.

La haine prefer sa stiu ca sunt fabricate in tari in care nu se exploateaza copiii. Si sa fie din fibre naturale. Am si marci preferate, tot pentru baietii mei, dar nu sunt prin Romania. Am facut si schimb cu prietenele, adica hainele purtate de baietii lor mi le-au dat mie, si eu altora, pe masuri, de la 5,6,7,8,9 ani.

Cumpar in reduceri tot ce stiu ca voi folosi. Eu lucrand in marketing inteleg foarte bine ca de fapt ala e pretul de productie cu ceva adaosuri si nu ala intreg, dar sunt si ei oameni si trebuie sa fac profit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Mai,la faza cu copiii exploatati...sincera sa fiu,nu m-am gandit.

La incaltaminte...eu prefer pielea ...am observat ca incaltarile facute ca lumea,rezista mult timp.Recunosc,la Eva e o problema,incaltamintea de toamna trecuta e istorie...si ea muradareste si rupe si strica....aoleu...tot ce prinde.

Care ar fi tarile care exploateaza copiii?
Taiwan?China?
Si daca tot ai aruncat pastiluta,cum e cu ofertele astea?Abia cand produsele sunt la oferta se apropie de pretul lor real?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

saskia, eu mancare cumpar in proportie de 95% din cazuri numai din Lidl si Kaufland. Am niste produse anume, ce contin stiu, unde sunt fabricate, stiu si nu stiu (Made in the EU nu-mi spune nimic), pretul se potriveste cu suma de care dispun. Pentru legume si fructe, altele decat bananele, ma duc la piata.

Haine, multe import Anglia, in ultima vreme.

Incaltaminte - Marelbo, Denis, Fabio Lenzi, Dr. Jurgens, pentru noi, pentru copil, am cumparat si UFO, JRM, Maiqi, Appawa...

La noi este in functie de banii de care dispunem. Caut de vreo saptamana o geaca groasa, de iarna, pentru copil, mi se pare aberant!!! ca o geaca de copil sa coste 129, 149, 169 de lei (preturi C&A si H&M). La H&M, cel putin, preturile mi se par prohibitive, adica o rochita tricotata 60 de lei? O rochita din catifea, cu bretele ca de pantaloni (deci nu nu stiu cat material utilizat), tot 60 de lei? O bluzita cu o tzar de imprimeu, 30 de lei?

Si C&A-ul le-a calcat pe urme, in ultima vreme.

Aceste preturi nu se incadreaza in bugetul nostru.

La ce ma uit:

1. La pret.
2. La calitate - includ aici eticheta si termenul de valabilitate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Incearca la Next.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Citat:
citat din mesajul lui eumada

Incearca la Next.

Madalina


Copiii gasesc de toate în nimic. Adultii, nimic în toate."


N-am Next in Braila. Zici de online?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mickyyy spune:

Depinde
La electronice alege barbatul, eu sunt atehnica. Singurul criteriu dupa care ii "aprob" sau "resping" propunerile e pretul.
La electrocasnice in general ma ghidez dupa faimoasele etichete cu clasa energetica si consum, si incerc sa aleg o marca de care am auzit una alta (fug de no-name-uri, mai ales cand e vorba de achizitii de valoare mai mare)
La super/hiper market in general aleg produsele/marcile pe care le-am mai luat in trecut si stiu ca au fost ok. In general ma feresc sa schimb producatorii cu care's invatata. Uneori insa daca vad promotii la ceva ce am nevoie, risc si cumpar de proba.
La piata, daca am timp de colindat, in general cumpar de la tarani, chiar daca dau un ban in plus. Am mania sa ma uit la mainile lor sa vad daca's muncite sau nu, ca au aparut si asa-zisi tarani "falsi" (e o babuta la noi in piata, daca-o vezi cumperi doar de mila ei, dar in realitate vinde tucisme pe post de produse autohtone).
Imbracaminte sau incaltaminte nu cupar mai deloc de marca. Prefer o eticheta no-name si o calitate buna a produsului, decat cine stie ce marca de fite, cu preturi uriase. Pentru copii, oricat as vrea, tot mai fac diferentieri, la cea mare intotdeauna ii cumpar lucruri mai calitative decat la cea mica (la cea mica stiu ca tot ce ramane mic arunc si atunci in loc de pantofi de piele ii cumpar din ceva inlocuitori, ca oricum ii poarta doar cateva luni)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saskia spune:

In principiu da. Probabil India.

Selene, chiar daca sunt fabricate in UE, nu garanteaza ca e totul OK. eu nu cumpar deloc mancare facuta cu indulcitori. Mai bine clasicul zahar decat indulcitori, astia sunt mai rau decat ciuma in viziunea mea. Eu zic mai bine sa cumperi chestii simple decat complicate.

Sa zicem ca vrei iaurt, cumperi d-ala natural, mai bine asa decat cu nu stiu ce e-uri prin el, glucoza-fructoza si altele asemanatoare.

Orice invat are si dezvat. Mai bine clasica dulceata: fructe+zahar (de care faceau si mamele noastre) decat cele indulcite cu altceva si care n-au vazut fructe niciodata in viata lor exagerez acum. Chiar daca ele costa mai mult. Mancati mai putin si va va ajunge, va zic eu. O mica schimbare dar benefica.

Sau cumparati de la targuri locale, daca aveti incredere, mai bine cumparati local decat de peste mari si tari.

Tot ce este importat costa mai mult, plus polueaza mai mult, transport, etc.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saskia spune:

Citat:
citat din mesajul lui eumada

Si daca tot ai aruncat pastiluta,cum e cu ofertele astea?Abia cand produsele sunt la oferta se apropie de pretul lor real?
Madalina


Copiii gasesc de toate în nimic. Adultii, nimic în toate."


Bineinteles. Dar evident ca nu vom putea trai numai din oferte, sau sa cumparam tot la reduceri. In cazul acesta eu prefer sa platesc pentru o firma decenta (nu exploateaza copii, recicleaza, are transparenta, preturile se apropie de valoarea produsului, are serviciul de retur de macar 2 saptamani, asta arata ca firma isi doreste a satisface clientii si a-i fideliza, etc.)

Ganditi-va ca pretul de magazin se reflecta prin foarte multe alte preturi: manopera, material, transport, logistica, reclama, etichetare, branding, salariile celor din firma (altii decat muncitorii)etc.

Cu toate astea e ok, atata vreme cat firma e decenta cum am zis mai sus.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Ne ajunge, saskia, am aproape de fiecare data lista bine stabilita. Plus ca nu cumpar lucruri care contin monoglutamat de sodiu, ace(t)sulfam, cosenila, guma guar...

India? Hm... As zice mai degraba Thailanda, Cambodgia...

Mergi la inceput