Degradarea actului de cultura romanesc
Raspunsuri - Pagina 5
coracora spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Raza de soare (...) Actrita Adriana Trandafir, in rol de tiganca, fara chiloti, dandu-se in leagan, cu fustele ridicate, foaaarte aproape de spectatori. Eram in randul 2, mijloc...vedere panoramica fix spre p...a neepilata a Adrianei Trandafir. S-a golit juma' de sala in doar cateva minute. |
Sper ca nu (doar) faptul ca era neepilata v-a facut sa parasiti sala...
viviana spune:
Ehe, e usor 7 bice la fundu' altuia!
"Spectacolul era in oferta stagiunii si l-am cump#259;rat pe tot. Noi avem un partenerit vechi cu Teatrul National, cu diverse activitati impreuna. Am mers pe recomandarile de la ei, la fel cum am mers si in alti ani. Am optat pentru el in baza recomandarilor venite de la ei si in conditiile in care in prezentarea spectacolului nu am gasit nimic care sa indice ca ar fi vorba despre un limbaj licentios sau altceva", mai spune Sorin Sitea"
(sursa: www.gandul.info/news/premiera-la-iasi-un-profesor-spectator-la-o-piesa-de-teatru-a-urcat-pe-scena-reclamand-limbajul-vulgar-ce-spun-elevii-care-au-vazut-spectacolul-10277521" target="_blank">http://www.gandul.info/news/premiera-la-iasi-un-profesor-spectator-la-o-piesa-de-teatru-a-urcat-pe-scena-reclamand-limbajul-vulgar-ce-spun-elevii-care-au-vazut-spectacolul-10277521)
Pe site-ul teatrului este prezentarea spectacolului:
www.teatrulnationaliasi.ro/ro/spectacole/stagiunea-curenta/nirvana.html" target="_blank">http://www.teatrulnationaliasi.ro/ro/spectacole/stagiunea-curenta/nirvana.html
Eu, ca parinte, cand caut o piesa de teatru asta fac. Ma interesez la teatru, citesc afisele si prezentarea piesei pe site.
Nu ma duca sa vad piesa inainte.
Daca nimeream la piesa asta plecam.
Nu ma urcam pe scena pentru ca nu ar fi avut rost.
Dar, daca as fi avut 100 de copii in sala?
100. Nu 1 sau 2. Sau 10. Sa mearga telefonul fara fir. 100.
Iar gestul lui nu a fost unul comunist, nu este premargator cenzurei este pur si simplu un gest de protest la adresa vulgarizarii extreme a artei.
Nu ne ajung oare emisiunile tv desantate, cuvintele triviale, gesturile obscene de care tot avem parte?
Trebuie sa le mai vedem/auzim si la teatru?
Suntem facuti imbecili si dobitoci de pe micile ecrane.
Si noi trebuie sa tacem? Sa ne lasam inconjurati de ule si zde ca asta primim.
Un profesor, profesorii sunt batjocoriti:
"Cand vreo optzeci la suta din ei sunt doar prosti care nu incearca altceva decat sa-i formeze pe cei din jur dupa chipul si asemanarea lor, am sa le strig ca-n "Amintirile" lui Creanga: "Dascale, trascale, be-he-he, dracu'sa te ie!" Hai noroc! (si-n izda foc!)„
Si noi zicem foarte bine, asa-i trebuie ca nu intelege arta!
Dar daca maine vine randul nostru si al copiilor nostri?
Ce ar fi sa hotaram noi ceea ce si cat vrem sa primim si nu altii?
portocalia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Raza de soare Va povestesc ceva ce vreau sa uit si...nu pot. (...) Actrita Adriana Trandafir, in rol de tiganca, fara chiloti, dandu-se in leagan, cu fustele ridicate, foaaarte aproape de spectatori. Eram in randul 2, mijloc...vedere panoramica fix spre p...a neepilata a Adrianei Trandafir. S-a golit juma' de sala in doar cateva minute. Arta? Asadar, salut reactia profesorului! |
mai, singura replica ce-mi vine acuma in cap este: daca avea un brazilian wax proaspat, era mai artistic?
acuma serios, mie faza mi se pare foarte tare! si da, pot vedea de ce regizorul a ales-o pentru "la tiganci". apropos, iti mai amintesti de cine era regizata piesa?
portocalia spune:
si la subiect, mie lucrurile mi se par extrem de clare: profesorul e bou, actorul are dreptate! nu te duci cu cardul de elevi la o piesa, care nu stii cu ce se mananca. stii ca e teatru experimental, la ce te astepti, la caragiale? si sa mai faci si scandal dupa, inseamna ca esti prost deabinelea si complet neasumat ca om si ca profesor. dar na, nicio mirare aici, destule personaje asemantoare prin peisajul romanesc.
Marox spune:
O fi fost arta ce era pe scena. De gustibus...Dar limbajul actorului ii apartine lui, ca cetatean, nu personajului. Si limbajul asta denota un om vulgar, daca venea din partea unui om neinstruit, mai treaca-mearga, dar asa...
Am avut si eu o experienta nefericita cu admirarea unui actor in fundul gol, in "Legaturi periculoase" si pe bune ca m-am simtit prost. Cred ca jena vine din proximitatea pe care o avem la teatru cu actorii, nu exista un ecran protector ca la cinema, unde iti spui ca e fictiune. E ca si cum m-as duce la nudisti cind n-am chef si nici nu-mi place asa ceva.
portocalia spune:
Marox, da, aici sunt de acord cu tine. Replica actorului e aiurea, dar nu uita ca e o replica data pe FB, deci cumva privata, pentru "prieteni". Nu e un act public. Totusi, ramane aiurea, a gestionat prost situatia. Asta insa nu-l scuza pe profesor, care s-a comportat fix ca un activist, tovaras responsabil cu-cultura.
JuliaSM spune:
FB - spatiu privat!?
Cu atat mai mult, daca a fost rostire pentru prieteni, omul a fost natural, limbaj colocvial, fara eticheta, ce-i in gusa, si-n capusa.Adica lot of shit, printre si mai ales IN pareri personale.
Marox spune:
Portocalia, cum spuneam mai sus, personajul din piesa poate sa fie vulgar, depinde de sensibilitatea spectatorului. Insa individul Doru Aftanasiu este vulgar in fata prietenilor. Nu stiu, da dovada de un fel de mirlanie care cuprinde tot mai mult un anumit mediu din România.
Acum citva timp, la discutii politice, am citit un articol pe care l-a dat cineva in link. Era scris de o ziarista...o femeie...ataca foarte urit, cu niste fraze murdare pensionarii. Apoi am citit ce zicea Mircea Badea de sportiva care a boicotat referendumul, o tira in noroi. Pai cum, mey, astia sint formatori de opinie?!!! Nici Vadim nu scria asa urit, asa josnic acum 20 ani!
portocalia spune:
da, FB e spatiu privat. cel putin asa era cand am verificat ultima oara.
Marox, poate ca actorul nu e un om de calitate, nu stiu, nu-l cunosc (aici e o alta discutie, despre ce consideram tu, eu, tzatza leana de la coltul blocului sau nea ion de pe tractor, om de calitate. nu intru in detalii). Nu trebuie sa fii prietena cu el, daca nu-ti place cum vorbeste. poti sa-l ejectezi lejer din lista de FB, nu vad care-i problema.
Dar nu calitatea piesei sau a limbajului folosit erau in discutie. Daca te duci la teatru si nu-ti place piesa din varii motive (inclusiv de gustibus) nu te urci pe scena si incepi sa porcaiesti actorii si regizorul, sa trasezi tu noi reguli dupa care sa se faca arta si cultura (sau daca o faci, majoritatea vor considera ca esti cu capu'). Ei, exact asa se vede de la mine situatia. Omul e ori cu capul, ori i-au pocnit resorturile, cand si-a dat seama ce gafa a comis, cand a adus tot liceul la piesa aia. Si ca sa se scoata el, a dat vina pe actori, pe piesa, pe teatru, pe cultura romaneasca. Sorry, dar e doar prostia lui in discutie.
Eu una stau si ma minunez cand vad reactiile societatii la toata faza asta. Si nu ma minunez deloc in bine..
capcaunul spune:
In concluzie, s-a intalnit prostia unui profesor cu vulgaritatea unui actor. Si-a iesit o varza. Pe care au mancat-o elevii.