Degradarea actului de cultura romanesc

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

In lipsa unor informatii esentiale despre ce si cat continea piesa nu putem decat sa ne dam cu parerea, dupa ceea ce banuim ca a fost pe scena.

Din sfera datului cu parerea, daca tot au ajuns intr-o asemenea situatie, eu cred ca este mai important sa discuti cu adolescentii in termeni firesti despre injuraturi si cuvinte obscene decat sa-i bagi sub un clopot de sticla si sa iti imaginezi ca prin reguli bine stabilite si respectate nu vor avea contact pana la 15, 16 sau 18 ani cu limbajul vulgar.

Desigur vad ca multi sunt adeptii clopotului de sticla, eu nu. Asta nu inseamna ca dam frau liber oricarui tip de exprimare.
Insa discutarea si categorisirea intr-un anume fel a limbajului vulgar si a ceea ce denota el este foarte necesara, mult mai practica decat incercarile furibunde de eliminarea a lui din limbajul comun. La 15 ani, cu atat mai mult, mie mi se pare taziu. Iar faptul ca ai ocazia sa discuti despre actori care interpreteaza un limbaj vulgar poate simplifica si argumenta discutia.

Pana la urma toti cunoastem aceste cuvinte si nici nu am sucombat din cauza asta si nici nu le folosim.

Ce pot invata copiii din ceea ce s-a intamplat: o parte vor invata ca limbajul vulgar e un tabu periculos care naste o reactie ciudata din partea adultilor formatori, o parte vor rade pe la colturi de pudicitatea profesorului si vor considera ca e cool sa vorbesti asa (desigur din opozitia specific adolescentina cu cadrul didactic), altii vor invata ca e OK sa intrerupi un spectacol in cazul in care convingerile tale nu se pliaza pe subiect sau interpretare, iar o alta parte vor trage concluzia ca reactia trebuie sa fie pe masura disconfortului provocat.

Eu continui sa consider ca abordarea potrivita era posibilitatea de a pleca din sala pe tacute, urmata de o discutie deschisa, eventual o dezbatere intre grupul celor care au ales sa plece si cei care au ales sa ramana. Li se putea vorbi deschis despre ceea ce au vazut si auzit, se putea stabili reactia potrivita, li se putea explica ce moduri corecte si pasnice de protest exista in cazul unor acte artistice indoielnice.

Si continui sa cred ca abordarea cu vai ce valori am avut si ce non valori avem acum in domeniul artistic, este gresita. Am avut actori mari si regizori pe masura dar exista si in contemporaneitate oameni cu merite recunoscute pe marile scene internationale care sunt profund nedreptatiti de afirmatii de genul: ne mor valorile si nu ramanem cu nimic. Fiecare gerenatie are exact locul pe care si-l castiga iar existenta unor mari valori in trecut nu le exclude pe cele actuale si, sper, nici pe cele viitoare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui Tilia

Era Cocosila vulgar pentru ca zicea ,,mananci cacat" des? Nu, deloc.

Pana la urma e simplu, vulgaritatea nu e o problema de limbaj, ci de caracter.

Cind il citesc pe cocosila...sunt doar eu,cu mine!
Cind un actor racneste-n gura mare pe scena"maninci cacat"atunci ridica la rang de valoare artistica mesajul!Iar repetitzia...ii aidnceste"valoare".

Dar e foarte cool sa te ascunzi dupa vorbe de maidan.
E chiar o tendintza in ultimii ani!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coracora spune:

Citat:
citat din mesajul lui portocalia

coracora, sa nu trisam, te rog! tu cereai exemple de persoane publice, nu de intelectuali rasati!

Ba fix de intelectuali rasati era vorba. Tu ai citit postarile Tiliei? Se angaja sa dea exemple de persoane cu discurs precum cel al lui Patapievici (deci intelectuali rasati) insa de-o vulgaritate crasa. Unde e trisarea?

Ca mai apoi sa-l pomeneasca pe Cocosila ....
Eu inteleg sa nu-ti poti sustine afirmatiile, insa a te lansa intr-un demers atat de ridicol e chiar ilar!

Tilia, pe topicul asta se discuta despre ce este acceptabil sau nu in lumea in care traim, nu in lumile imaginare, fictionale. Deci daca pentru a-ti sustine cu orice pret afirmatia conform careia intelectualii rasati pot fi si extrem de vulgari, vii cu exemple gen Cocosila, Scufita Rosie sau Piticul Somnorila, nu starnesti decat rasul, asta e singurul efect.
Eu inca astept exemplul "doamnei" care vorbeste in beepuri fara sa-si compromita domnia. Sper totusi ca nu e vorba de mama Albei-ca-Zapada....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coracora spune:

Citat:
citat din mesajul lui Tilia
Ti-am dat exemple de persoane publice care nu injura, nu vorbesc obscen si, cu toate astea, sunt extrem de vulgare.

Vulgare conform "definitiei de dictionar"? Nicidecum. Eu credeam ca discutam pe teren comun, adica nu-ti aduci tu definitiile de-acasa (asa cum e si firesc). Daca in opinia mea vulgara este femeia cu par lung, cum am mai putea discuta noi pe aceasta tema?

Citat:
Eu as pune-o si pe Andreea Marin in categoria asta, falsitatea si auto-suficienta emaname sunt suficiente s-o faca vulgara pentru mine.

Aceeasi poveste ca mai sus. Argument invalid.

Citat:
Maia M. si Florin Piersic Jr. sunt niste persoane absolut infrecventabile in viata privata, imbatate de propriile lor fantasme actoricesti, care nu le permit sa traga un part fara sa faca din asta un act profund de cultura.

Si eu de unde sa stiu cum e Maia Morgenstern acasa la ea, in halat si-n papuci?
Noi pe topicul asta barfim niste actori sau discutam pe baza unor concepte clare sau bine definite? Nu ti se pare ca manifestarile publice ale unor personalitati sunt mai adecvate acestei analize?

Citat:
Si-ar mai fi, doar sunt atatia pseudo-intelectuali in lume, care cred ca sunt superiori celorlalti pentru ca stiu cand s-a semnat pacea de la Westphalia.

Aici nu discutam intelectualitatea sau ne-intelectualitatea unor persoane. Tu te-ai angajat sa aduci exemple de intelectuali vulgari insa "cu discurs precum cel al lui Patapievici".
Inca astept exemple care sa nu starneasca rasul.
Aa... e ok sa recunosti ca nu-ti poti argumenta afirmatia (mie mi-e clar acest lucru), nu face nimeni vreo tragedie din treaba asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Citind acest subiect, s-ar putea trage gresit (imi place mie inca sa cred) concluzia ca in Romania faptul ca nu stii sa folosesti 'care' si 'pe care' atunci cind vorbesti iti ia mult din credibilitate, in timp ce aceasta creste daca ai .oaie atit de mari (sau tari) incit sa scrii corect pe retelele sociale, intr-un mesaj privat adresat publicului, cu toate cratimile de rigoare du-te in izda ma-sii, sa ma pupe-n cur, baga-mi-as ula in gura voastra s.a.m.d.

Si s-ar mai putea gresit intelege ca, tot in Romania, faptul ca miine sau in viitorul se pare destul de apropiat, s-ar monta un Verdi in varianta autohtona, Traviata, vesnic plina de frustrare si de nefericire, ar mai putea scapa si un du-te-n izda ma-tii cu ula ta cu tot sau mai pupa-ma-n cur... sigur, cu conditia sa invete sa foloseasca foarte corect prepozitiile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Ba uite ca eu sunt extrem de sigura ca nu as spune asa ceva la iesirea din sala.
Si nu din pudoare sau pudibonderie, ci pur si simplu pentru ca nu folosesc astfel de cuvinte. Si pentru ca am o parere exacta despre personajele care le folosesc cu o frecventa ridicata.
Parere pe care i-am impartasit-o in termeni pe intelesul lui si copilului meu de 8 ani, pentru ca este important sa creasca stiind ca exista multe cuvinte in orice limba, si ca tine de stilul, de educatia si cultura fiecaruia daca alege sau nu sa le foloseasca.

Asa ca sunt destul de sigura pe mine ca stiu sa fac fata unui potop de injuraturi chiar venite de pe scena teatrului. Mi se pare mai important sa am o reactie normala si decenta in fata unor situatii care-mi provoaca sentimente negative decat sa sustin sus si tare ca nu exista.

Arta proasta este taxata de public. Sigur ca dupa un spectacol in care abundenta de cuvinte obscene este deranjanta nu m-as sfii sa spun asta in gura mare celor din jurul meu.

Insa nu sunt de acord cu o reactie in acelasi ton, cu aceleasi cuvinte sau gesturi pe masura vulgaritatii din piesa. In fond fiecare-si da, cu ocazia unei prestatii publice, masura propriei valori. Mai ales cei care se urca pe scena, actori, regizori sau profesori.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Citat:
citat din mesajul lui nelia

Citind acest subiect, s-ar putea trage gresit (imi place mie inca sa cred) concluzia ca in Romania faptul ca nu stii sa folosesti 'care' si 'pe care' atunci cind vorbesti iti ia mult din credibilitate, in timp ce aceasta creste daca ai .oaie atit de mari (sau tari) incit sa scrii corect pe retelele sociale, intr-un mesaj privat adresat publicului, cu toate cratimile de rigoare du-te in izda ma-sii, sa ma pupe-n cur, baga-mi-as ula in gura voastra s.a.m.d.

Si s-ar mai putea gresit intelege ca, tot in Romania, faptul ca miine sau in viitorul se pare destul de apropiat, s-ar monta un Verdi in varianta autohtona, Traviata, vesnic plina de frustrare si de nefericire, ar mai putea scapa si un du-te-n izda ma-tii cu ula ta cu tot sau mai pupa-ma-n cur... sigur, cu conditia sa invete sa foloseasca foarte corect prepozitiile.

La cine te referi cand spui "s-ar putea trage gresit concluzia"? Frazele astea impersonale mie nu-mi spun mare lucru.

Iar altfel, pentru cineva atat de revoltat de deteriorirarea limbajului, zic ca ti-o bagi si ti-o scoti cam des in direct. Am mai observat asta si alti comentatori la fel de revoltati ca tine. Mai sa cred ca le place si ca subiectul asta le-a dat, in sfarsit, ocazia sa se desfasoare.

Cat despre folosirea corecta a prepozitiilor, da, am pretentia asta de la un profesor de liceu! Faptul ca nu stie sa foloseasca corect limba romana, imi spune multe lucruri despre pregatirea lui profesionala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns en_kvinna spune:

Subiectul asta dezbate doua teme interesante. Una e cea referitoare la faptul ca minorii n-ar trebui sa aud injuraturi si ce-a de-a doua se refera la '' degradarea actului de cultura romanesc'' argumentul fiind injuraturile folosite in ''actul de cultura''.Azi am vazut trailerul oficial al filmului ''Dupa dealuri'' . In cele 2 minute plosc - o injuratura ''Da' vrei sa ma f..i ca pe poponarele astea'' Neaos. Filmul are critici bune si premii de la instituii culturale de prestigiu care de altfel sunt un standard in domeniu. Daca imi aduc bien aminte si filmul '' 4 luni, 3 saptamani si 2 zile'' avea niste injuraturi si o scena de viol prostitutie. Ce nu face omul pt. prietenie. Dar a luat premiul de la Cannes.

Eu nu inteleg despre ce e voba aici. Ca despre degradarea actului de cultura romanesc sigur nu e, din moment ce, dumnezeieli si injuraturi au fost si in alte creatii artistice premiate.

Dar am inteles ca este vorba despre un profesor care a facut o greseala imensa pt. care nu a fost taxat. Ca in definitiv nu e vina nici regizorului si nici actorilor ca elevii s-au aflat in sala la aceea piesa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui portocalia
Cat despre folosirea corecta a prepozitiilor, da, am pretentia asta de la un profesor de liceu! Faptul ca nu stie sa foloseasca corect limba romana, imi spune multe lucruri despre pregatirea lui profesionala.

Intre un profesor care foloseste incorect propozitiile dar are o minima atitudine morala si un actor care-si baga corect gramatical organul in gura spectatorilor, de departe il prefer pe primul. Pentru ca inainte de orice pregatire profesionala un profesor trebuie sa fie si un model de moralitate. Ca la noi profesorii nu au nici de una, nici de ailalta, e alta discutie. Valabil si pentru actorii de la noi, dar aici suntem chiar ontopic: vulgaritatea excesiva a actului de cultura romaneasca contemporana este un paliativ pentru lipsa lui de esenta.

Actorul ofuscat este vulgar nu numai pe scena ci si in general. Dovada: limbajul suburban de pe blog. Daca tacea actor ramanea ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui en_kvinna
In cele 2 minute plosc - o injuratura ''Da' vrei sa ma f..i ca pe poponarele astea'' Neaos. Filmul are critici bune si premii de la instituii culturale de prestigiu care de altfel sunt un standard in domeniu ...

Imagineaza-ti cum ar arata varianta neaosa a lui www.youtube.com/watch?v=advkTOpmMfU" target="_blank">Jeo Pesci!
[secventa dintr-un www.youtube.com/watch?v=zoPDXaJKNSY" target="_blank">film unanim apreciat! ]

Mergi la inceput