Votul de protest - prin stampilare multipla!

Votul de protest - prin stampilare multipla! | Autor: Deceneus

Link direct la acest mesaj

Sistemul electoral actual nu ne permite votul de protest cu efect in popularea Parlamentului, dar putem da un vot de protest fara efecte parlamentare.
Am pledat de nenumarate ori pentru votul impotriva tuturor ca vot valabil, care sa aiba ca efect locuri libere in parlament proportional cu voturile de protest exprimate. Ar fi fost utila o rublica pe buletinul de vot pentru "vot impotriva", pentru cei care considera ca nu sunt reprezentanti de nici un partid politic inscris in cursa. Votul impotriva ar fi rezolvat si problema reducerii numarului de parlamentari. Electoratul care nu se considera reprezentant de nici un partid politic, ar fi fost motivat sa se prezinte la vot, deci ar fi crescut participarea la vot.

Unii au sustinut "votul alb".

Nu este o solutie pentru ca daca membrii comisiei ajung la intelegere, ceea ce este foarte posibil si probabil, poate fi stampilat si transformat in vot valabil in favoarea unui partid.

Exista numeroase semnale de blat la alegeri.
Unele semnale au aparut inca de la schimbarea pozitiei UNPR si UDMR, cand au sustinut rocada la guvernare si suspendarea presedintelui.
Migratia parlamentarilor/politicienilor de la PDL la USL si acceptarea lor este un alt semnal.
Alocarea unor candidati noname, la candidatii opozanti cu notorietate confirma aranjamentele intre ARD si USL.
PP-DD este un fel de UNPR - care, fie se va destructura dupa alegeri din cauza migratiei parlamentare, fie va fi partidul "balama" care va decide majoritatea parlamentara.

Daca nu ne prezentam la vot o sa spuna ca facem pare din electoratul indiferent.
Daca ne prezentam si dam buletinul alb exista riscul ca votul sa devina valabil.

VOTUL cu STAMPILE MULTIPLE este vot nul si in acelasi timp un vot de protest.
Ideea mi-a fost sugerata de o relatare de la TED www.ted.com/talks/lang/ro/ivan_krastev_can_democracy_exist_without_trust.html" target="_blank">Poate democratia exista fara încredere? a bulgarului Ivan Krastev, care a inceput prezentarea cu nuvela lui Jose Saramago numita „Eseu despre orbire"

Citat:
Era o zi de alegeri ploioasa într-o tarisoara -- care poate fi tara mea, dar si a ta. Din cauza ploii pâna la 4 dupa-amiaza nimeni nu s-a dus la vot. Dar apoi ploaia a încetat. Oameni au mers la vot. Când voturile au fost numarate, 3/4 dintre oameni votasera „în alb". Guvernul si opozitia, au fost pur si simplu paralizati. Stii ce sa faci cu protestele. Stii pe cine sa arestezi, cu cine sa negociezi. Dar ce faci cu oamenii care au votat „în alb"? Guvernul a decis sa se mai voteze o data. De aceasta data un numar si mai mare, 83% dintre oameni au votat „în alb". În esenta au mers la votare sa spuna ca nu au pentru cine vota.

"Numai 18% dintre italieni si 15% dintre greci mai cred ca votul lor conteaza. Oamenii au început sa înteleaga ca pot schimba guvernele, dar nu pot schimba politicile" afirma Ivan Krastev.

Propun ca fiecare sa preia ideea de vot de protest, sa o transmita viral prin online si e-mail.
Sa le aratam politicienilor de cata incredere se bucura, ca sa nu mai poata spune ca au in spate 30% sau 40% sustinere electorala.

Daca se pun mai multe stampile nu pot stampila la numaratoare si nici nu pot vota in numele absentilor.
Daca absentam vor introduce in urne voturile absentilor.
Nu se stie cati sunt absenti pe bune si cati au protestat prin absenteism.
Prin anularea buletinului cu mai multe stampile se va sti sigur cati au protestat.

Pentru viitor sugerez sa organizam si proteste in strada pentru adoptarea unei legi in care voturile de protest sa aiba ca efect locuri libere in Parlament, ceea ce ar descuraja cultivarea votul negativ la adresa adversarilor, si ar obliga politicienii sa se concentreze pe votul pozitiv, pe programe in interesul cetatenilor.

Credeti ca este un efort prea mare sau inutil sa transmiteti mesajul mai departe?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns catrinik spune:

Si eu sint de acrord cu votul de protest.
Si mi se pare cea mai buna solutie.

In decembrie ma duc si imi anulez votul ( la camera deputatilor ).
Ba mai imi iau si un pix cu mine si scriu pe buletin: "imi anulez votul". Si ii trag si o stampila.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Este si asta o varianta, sa desenam un chenar in care sa scriem "Vot impotriva tuturor" si sa puneam stampila acolo.
Nu-i suficent pentru ca votul se poate transforma in unul valabil, prin stampilarea unui partid inscris in cursa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lucialu spune:

Super!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielag spune:

Interesant ca acelasi mesaj la persoana I ("ideea mi-a fost sugerata", "propun", "sugerez" etc.) a aparut pe un alt forum ieri (ah, inclusiv greselile gramaticale: "partidul... v-a decide majoritatea parlamentara" ). Deceneus, mesajul e scris de tine sau e preluat din alta parte?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Daca tot inventariezi erorile puteai sa le enumeri pe toate.
Ma ajuta sa le corectez.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielag spune:

Deceneus, cred ca tu nu citesti ce ti se scrie. Unde am zis eu ca iti inventariez greselile? Mi-a sarit in ochi, atata tot.

Am vazut ca ai modificat in mesajul tau, insa in mesajul pe care l-am gasit eu pe alt forum (postat inaintea celui postat de tine) a ramas la fel. Daca l-ai fi postat tot tu pe acela, ai fi corectat si acolo. Sa intelegem ca preiei texte la persoana intai fara sa specifici sursa?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Daca vor fi revendicate drepturile de autor suport daunele.

In Rl sociologul Mircea Kivu remarca www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/dramatica-pr-busire-a-increderii-in-politicieni-283237.html" target="_blank">Dramatica prabusire a încrederii în politicieni, ceea ce poate faca sa aiba succes demersul de mai sus.

Din iulie pana-n octombrie aproape toti politicienii au pierdut aproximatv 25-30% din incredere, chiar si Isarescu a scazut de la 45% la 33% adica 27% din ce avea in iulie.

Citat:
Rezultatul previzibil va fi o participare foarte redusa la apropiatele alegeri parlamentare. Asta va însemna ca un numar mic de alegatori va decide rezultatul final. Practic, ne putem astepta ca într-un colegiu pentru Camera Deputatilor sa voteze între 10.000 si 15.000 de alegatori. În aceste conditii, diferenta dintre mai mult sau mai putin decât jumatatea voturilor exprimabile (element foarte important în situatia din acest an) poate fi decisa de câteva zeci de persoane. Sa ne pregatim deci pentru orice fel de surprize.



Mergi la inceput
Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Exista numeroase semnale de blat la alegerile din 9 decembrie.
De la primari PDL care sustin candidati USL, la desemanrea de candidati USL fara sanse(iepurasi) pentru adversarii politici, sau chiar candidati cu relatii in ARD.

Citat:
www.cotidianul.ro/inca-un-primar-pdl-anunta-ca-sustine-candidatii-usl-la-parlamentare-199970" target="_blank">Dezertari una dupa alta în partidul lui Blaga, Udrea si Basescu
Înca un primar PDL anunta ca sustine candidatii USL la parlamentare
Primarul PDL al municipiului Vatra Dornei, Ilie Boanches, a participat, sâmbata, la lansarea candidatilor USL din colegiile din zona, anuntând ca îi va sustine. Acest lucru se întâmpla la o saptamâna dupa ce primarul PDL al Sucevei, Ion Lungu, a anuntat ca-l sustine în alegeri pe liderul PNL Suceava, Alexandru Baisanu. De asemenea, primarul PDL al Hunedoarei a participat la un eveniment electoral al USL. Totodata, un primar PDL de comuna s-a declarat sustinator al candidatilor USL.
...
RTV a relatat de asemenea recent ca Ilie Stefan, primarul PDL al comunei Luncavita (judetul Tulcea), a declarat ca va sustine candidatul USL. „Am decis ca la aceste alegeri sa sprijin candidatii USL, datorita faptului ca cetatenii comunei îsi doresc acest lucru. În colegiul nostru, oferta USL este mult mai buna fata de celelalte partide”, a declarat Ilie Stefan.

La Arad lucrurile stau invers, USL-ul sustine ADR-ul
Citat:
www.cotidianul.ro/contracandidatul-lui-neamtu-usturoi-este-omul-de-incredere-al-lui-sorin-blejnar-199845" target="_blank">Blat PSD-PDL la Arad
Contracandidatul lui Neamtu-Usturoi este omul de încredere al lui Sorin Blejnar
Iata ce au dezvaluit jurnalistii de la Realitatea TV despre Flavius Maduta în emisiunea "Dosar de candidat": "Acasa la Arad fostul sef al ANAF a lasat loc de buna ziua si o serie de amici care mai de care mai inteprinzatori, un astfel de prieten este tocmai candidatul PSD pentru un colegiu de deputat din judetul Arad, pe numele lui Flavius Maduta.DA! Ati auzit bine, unul dintre prietenii lui Sorin Blejnar, dusmanul de moarte al lui Victor Ponta si al PSD este candidat PSD la Arad.
..
Revenind la Maduta, recent presa a publicat celebrele stenograme în care Blejnar vorbea la telefon amical cu toti smecherii României, în frunte cu Traian Basescu - într-una dintre convorbiri Blejnar îi cerea sefului de la Vami sa-l protejeze pe Maduta, care fusese facut vames de câteva saptamâni la Stamora Moravita.

De fapt, dupa acel telefon Maduta a fost extras din vama Moravita exact cu câteva luni înainte sa aiba loc valul de arestari la vamile din Vest, dupa incident Maduta a si iesit din sistemul vamal, dându-si demisia, apoi a ajuns mare sef tocmai la PSD Arad.


Citat:
www.cotidianul.ro/fiul-unui-smecher-de-oras-si-sotia-sefului-ra-apps-candidati-la-camera-deputatilor-197118" target="_blank"> Nume controversate pe listele USL
Fiul unui smecher de oras si sotia sefului RA-APPS, candidati la Camera Deputatilor
Alin Petrache, vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret (functie cu rang de subsecretar de stat), membru de putin timp al PSD si candidat pentru post de deputat într-un colegiu din sectorul 3 al Capitalei, este nimeni altul decât fiul lui Adrian Petrache, unul dintre capii ”celebrului” grup de jongleri cu terenuri Petrache-Bittner-Finis-Cocos, grup afiliat odinioara cercului de interese al fostului premier Adrian Nastase, ulterior transferat lânga un alt cerc de interese, PDL-Udrea-Basescu.

Dupa ce Voiculescu isi exprima ingrijorarea ca Basescu dupa alegeri ar putea sfarama USL-ul, si V Ponta are aceleasi ingrijorari.
Citat:
www.cotidianul.ro/alegerile-din-lituania-si-ignorarea-votului-popular-repetitie-pentru-scenariul-romanesc-199937" target="_blank">O întrebare al carei raspuns a devenit din ce în ce mai previzibil:
"Alegerile din Lituania si ignorarea votului popular. Repetitie pentru scenariul românesc?"
"Presedintele a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la fraudele inregistrate la primul tur. Se anticipeaza ca Presedintele va incerca sa impuna o coalitie care sa ii cuprinda si pe conservatorii de pe locul doi, si va avea obiectii la desemnarea unui social democrat ca premier. Se prevede o instabilitate politica marcata de confruntari deschise intre Presedinte si fortele de dreapta, pe de o parte, si coalitia de stanga, pe de alta parte. O viitoare suspendare a Presedintelui nu este exclusa. Presedintele este acuzat de atitudine dictatoriala si ignorare a votului popular, prin transferul responsabilitatii la nivelul Curtilor de Justitie (sesizarile legate de fraude). Unii analisti politici considera ca Presedintele doreste instalarea unei republici prezidentiale. Daca Presedintele reuseste sa rupa coalitia de stanga, atunci primul pas catre o republica prezidentiala ar fi facut.
Nu, nu citez din presa romaneasca de dupa 9 decembrie 2012! Citez dintr-o analiza referitoare la alegerile din Lituania din luna octombrie, pe care va invit sa o parcurgeti mai jos. M-ar interesa parerea cititorilor mei de pe blog, dar si a analistilor politici cu privire la coincidentele dintre desfasurarea evenimentelor din Lituania si scenariile prefigurate deja pentru alegerile din Romania. O alta coincidenta pe care trebuie sa o stiti: presedinta Lituaniei este sustinuta de PPE", scrie Ponta pe blogul personal.
Link-ul la blogul lui Ponta

Se poate spune a nu conteaza cum se voteaza, si ca situatia se va transa dupa alegeri in urma negocierilor dintre Basescu si Ponta.
Aproape sigur Basescu va avea un premier obedient, poate nu atat de vizibil ca Boc, dar unul care v-a asculta de comenzile de la Cotroceni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:


Se poate anticipa ca multi care au migrat de la PDL la USL, vor face miscarea in sens invers, si paote mult mai multi.
Daca USL-ul castiga cu 60% si mai mult de 1/3 din parlamentarii USL migreaza spre ADR, asta reprezinta mai mult de 20% din parlamentari si astfel USL-ul ajunge la sub 40% pondere in parlament, si presedintele are motiv de a refuza premierul unui USL care nu are majoritate absoluta. La un scor de 60% al USL migratia trebuie sa fie mai mare de 10% din parlamentari, un numar destul de mic si de usor de realizat. Cu cat scorul este mai apropiat cu atat "bascularea" majoritatii poate fi realizata mai usor.

Acum intelegeti de ce voia Basescu un parlament unicameral?
Pentru ca la un numar redus de parlamentari, numarul de parlamentari necesar sa schimbe majoritatea prin dezertare era mult mai mic decat la un parlament bicameral.

Din motivele de mai sus sustin ca, cea mai bna solutie este sa le aratam ca nu ne-am lasat prostiti de ingineriile lor politice.

Mergi la inceput