Rezident in Coreea
Raspunsuri - Pagina 3
ralucami spune:
Tareia sunt foarte faine impresiile tale. Cand ai timp mai scrie-ne! Sa intzeleg ca nu iti place moda japoneza? Si pe mine ma ucide moda japonezelor cu jeans si fusta pe de-asupra( fie ea din in , bumbac ori chiar de jeans), toate astea asortate cu o pereche de opincutze Ma bucur sa vad ca nu e "gustata" chiar de toata lumea!
Hai noroc si sanatate- ca-i mai buna decat toate!
Tareia spune:
Raluca,
da, iti spun sincer ca nu imi place moda japonezelor si a japonezilor. Se imbraca atat de ciudat! Si dupa cum am observat eu, nu o fac intentionat. Am impresia ca pur si simplu nu sunt dotati cu gust pentru imbracaminte.Nici eu nu sunt de parere ca tot timpul trebuie sa ne uitam in oglinda si sa ne intrebam daca ne-am potrivit bine hainele.Dar chiar asa sa arunci orice pe tine, cum ai spus si tu fusta peste pantalon, sau stretchi, colanti, pantofi cu toc cu un numar sau doua mai mari,etc.
In Coreea, japonezii care chiar exagereaza, adica pe langa haine traznite isi mai fac si freze asemenea, sunt priviti ca niste clovni.
Asta e realitatea de aici.
Va mutumesc pentru incurajari,revin cat de curand cu povestirea.
tinatache spune:
Multumim fetelor pt povestirile astea frumoase, ce bine e cand deschid si mai citesc ceva relaxant, imteresant, despre cultura altui popor!
Coreenii se aseamana intra-devar mult cu nemtii. Si sotul meu are la servici o pereche de slapi pe care ii folosetse doar in interior. Pun f mult accent pe comoditate, daca nu ai intalniri cu clientii poti veni in pantaloni scurti si tricou lejer.
Doar la darnicie nu se aseamana, nemtii sunt mai calculati cu banii, de regula hainele folosite sunt vandute la pietele de second hand, nu fac ei avere din asta insa asa au invatat de la parinti si asa fac. Nu as numi-o zgarcenie, pt ca daca se iveste un caz in apropiere si e nevoie de ajutor banesc, sare fiecare cu cate ceva, de regula o contributie baneasca.
Dar sa nu deviez, sub asta e despre asa incat asteptam povestiri!
Cristina, mamica cu burtoaie
otau spune:
Povestirile tale imi aduc aminte de Coreea cea pe care am cunoscut-o acum 5 ani. Nu pot sa uit caldura umeda din timpul verii (in special luna iulie si august) si vantul patrunzator din timpul iernii .
Constatarile mele sunt urmatoarele:
1. Coreenii sunt niste oameni foarte curati. Niciodata nu vei simti prin autobuz sau metrou vreun miros asa cum simti prin mijloacele de transport din Bucuresti.
2. Pe strada poti merge fara frica la orice ora din zi sau din noapte cu bani la tine.
3. Cu mancarea lor nu prea m-am acomodat. In ceea ce priveste kimci - numai cand imi aduc aminte cum miroase mi se face rau. Bulgoghi cu ridiche murata pot spune ca e OK.
4. Asistenta medicala mi s-a parut super. Eu am petrecut primele luni de sarcina (cele in care greturile erau imense) in Coreea.
5. Coreenii sunt foarte atenti cu strainii.
6. Coreenii se imbata de la un pahar de vin. Fac ei pe interesantii, dar te prapadesti de ras cand ii vezi ca nu se mai pot ridica de pe scaun dupa unul maxim doua pahare de vin.
Pupici si astept in continuare mesajele sa mai facem schimb de impresii.
pengunica spune:
Fetelor stiu ca poate ceea ce am sa scriu acum nu o sa fie pe placul multora dar zau eu m-am intors din Coreea acum trei zile ,unde am stat o saptamana si ceea ce a-ti povestit voi nu se incadreaza cu ceea ce am vazut eu......
Am coborat din avion in noul aeroport [Incheon]care este situat la cc o ora de Seul [cred].La ghiseul unde am primit viza de intrare tipul mi-a zambit si eram tare bucuroasa ca vad Coreea [deoarece prietenii sotului meu sunt coreeni],am luat bagajele si am iesit in voia cea buna afara unde ne-a asteptat limuzina hotelului[Olimpus hotel].O sa imi spuneti ei si ,dar asteptati si continuarea...,ajunsi la hotelul din orasul Incheon ne-am cazat intr-o camera nu prea aratoasa pentru pretul de 200 de dolari pe noapte <dar am spus ca nu conteaza doar nu am venit aici sa ma stabilesc ci in vacanta asa ca am trecut cu vederea>.Dupa
ce ne-am cazat a venit si ghidul pe care il <comandase >pengu inainte de a pleca din Japonia care ne-a condus in ,,minunatul ,,oras Seul,, ,normal ca pana am ajuns acolo drumul a durat aproape doua ore jumatate <asta pe o distanta de 30 de km>;am ajuns intr-un final in oras care era efectiv plin de gropi si de trotuare si strazi in reparatii ,fara nimic interesant decat un mausoleu gigantic destul de frumos si foarte impunator...ne-am pierdut in multime pe stradutele mici cu tarabe in mijloc pline de tot felul de mancaruri si copii ale marilor firme ...pana aici nimic nou si rau sub soare ...normal ca odata ajunsi am vrut sa mancam faimosul Iakiniku[un fel de barbeque]care aici in Japo este asa de bun si nu puteam rata ocazia de al manca in tara lui de ,,,bastina,,adica Coreea.Am intrat intr-un restaurant mai pitit destul de mare dar nu foarte dichisit ,ne-am asezat la o masa si am conadat.....spre surprinderea mea betisoarele [care in japo sunt de lemn]erau de fier si carnea dulce si iute [o combinatie destul de ciudata]Am ras cu pengunica pe tema zgarceniei coreenilor<uite saracii ,pana si la lemn fac economie>.
prima seara a fost destul de placuta desi de a doua zi aveau sa curga belelele.
Ne-am intors la hotel si am dormit pana a doua zi dimineata ..zi pe care o asteptam cu nerabdare pt ca trebuiau sa vina fratii mei...
Ma trezesc ,deschid fereastra si nu mare mi-a fost mirarea ca in fata ochilor sa-mi apara impunator un santier in lucru .....am tras draperiile la loc si am aprins becul urmandu-mi ritualul de dimineata[spalat,imbracat..etc]
Am plecat in goana cea mare la aeroport de frica sa nu fie prea aglomerat si intr-un final ajungem la poarta pe unde trebuiau sa iasa cei ce veneau din directia Paris...si astept ,si astept si nimic.....incepusem sa ma ingrijorez si da-i plans si emotii ...ca intr-un final sa ma sune un staff al aeroportului [pe telefonul pe care il inchiriasem cu o zi inainte]si sa ma intrebe ca de ce fratii mei au venit in Coreea side ce eu am telefon ... tot felul de intrebari stupide de am crezut ca il iau pe ala la bataie ...si toate astea pentru chestii de rutina cred......oricum am trecut peste asta pt ca intr-un final au aparut fratele si sora mea si emotia era atat de mare incat am uitat de neghiobiul ala ....ne pupam , ne strangem in brate , plangem si intr-un final luam un taxi care pana la hotel ne-a luat 70 de dolari .....[pret ca in Japonia ce mai]i-am cazat si pe ei si da-i drumul cu tot familionul la cumparaturi ....ajungem din nou in Seul care ne-a intampinat la fel cum il lasasem cu o zi in urma .plin de gropi de hartii si de mizerie doar ca am fost in alt loc decat fusesem ieri[in tot orasul sunt trei centre mari pt cumparaturi ,este prea mult spus centre pt ca aratau ca niste ,,,bazare ,,,forfotea de lume peste tot care mai de care cu marfa mai colorata si scumpa .......o haina de piele sau blana avea pretul intre 400 si 1000 de dolari ,lucru care m-a inspaimantat[desi stiam de la prietenii lui pengunica ca Coreea nu mai este demult o tara ieftina si frumoasa nu mi-am putut imagina totusi ca poate fi chiar asa de scump]
Oamenii mancau din caldari in plina strada,<imi aduc aminte ca am facut si o poza special pt a ,,imortaliza ,,momentul pt ca asa ceva nici la tigani nu am vazut>....varza pe care o pregateau cred ca pt Kimuki[nu stiu cum se scrie] era pusa pe un sac de ceolofan jos[o parte era cazuta pe jos]si urma a fi pusa la murat[astea nu sunt scorneli ci este pur si simplu ce am vazut cu ochii mei]
Nu mi-am cumparat mai nimic ,doar un pulover si o pereche de raiati[pt ca era frig] Singurul lucru care mi-a placut in Coreea a fost o baie specifica coreenilor unde iti freaca corpul cu manusi de rafie cred si iti fac masaj....asta a fost singurul moment de relaxare .....
In rest strazi murdare taximetristi rai <care deabia asteptau sa te ,,,goleasca ,,de bani> ce circulau nestingheriti cu viteza ,,luminii,,chiar si pe langa masina politiei.
Tot ce am scris mai sus este povestioara scurta a ceea ce am gasit in Coreea si nu cred ca are vre-un rost sa scriu mai mult...
Stiam de la pengu si prietenii lui ca coreenilor nu le plac japonezii dar nu mi-am imaginat ca pot fi chiar asa..
Imi cer scuze pentru cei ce locuiesc acolo sau nu sunt de aceeasi parere cu mine ,dar eu cel putin asa am gasit Coreea si nu cred ca o voi mai vizita vreodata.
Tareia spune:
Draga Pengunica,
sa stii ca tu mi-ai continuat povestirea fara sa iti dai seama. Dupa ce am descris cat de frumos era aeroportul urma sa spun ca am luat masina si am intrat in Seul si dupa ce am vazut cateva sute de metri din capitala,m-am gandit: Doamne cum poti lasa oamenii sa-si bata joc de o capitala intr-un asemenea hal? In primele zile ale mele acolo cautam cu disperare pagodele orientale,dar de unde,numai blocuri gen cutii de chibrituri si multa mizerie. E adevarat ca Seulul a fost distrus in razboiul dintre cele doua Corei,dar e si mai adevarat ca nimeni nu s-a straduit sa refaca ceva din ceea ce a fost inainte sau macar sa construiasca ceva estetic.
Iar apropo de mesajul meu anterior, daca japonezii nu au gust pt. imbracaminte, atunci coreeni nu il au pentru arhitectura. E intr-adevar infiorator sentimentul pe care il ai cand mergi pe strada, din punctul acesta de vedere - al curateniei(care nu e),al multimii de tarabe,etc. Conceptul de oras aici nu e echivalent cu ceea ce au europenii in minte. Strada si orasul nu sunt pentru admirat,plimbat, ci pentru comert. Mie si acum mi-e foarte greu sa accept asta (e o mica drama a vietii mele de aici), dar m-am refugiat intr-un colt al orasului aflat langa un parculet (pe care l-a scapat Dumnezeu de dorinta nebuna a unora de a construi si deci de a mai scoate un ban) si un deal impadurit care apartine unei baze militare,deci e inca neatins. Ies in oras doar o data pe saptamana (vorbesc foarte serios)pentru ca altfel cred ca as claca. Iti dai seama cum ar fi sa mergi in fiecare zi in mediul pe care foarte bine l-ai descris.
Eu ma bucur ca ai facut-o, singurul inconvenient e ca mi-ai luat vorba din gura,cum se spune, la continuarea povestirii.
Nu-i nimic, voi trece direct la intalnirea cu familia sotului meu.
Putin mai tarziu!
pengunica spune:
Pana a vizita Coreea am mai fost in cateva dar nici una nu mi-a parut asa de urata si posomorata ,nici macar in China unde totusi nivelul de trai este sub orice critica.
Singurul gand al meu dupa ce am parasit Coreea a fost ca am intalnit in sfarsit ceva mai urat si mai rau decat Romania[facand o comparatie cu tarile care le-am vazut pana acum]
Romania este intradevar o tara frumoasa!M-am convins in sfarsit!
Tareia ma bucur ca nu te-ai suparat pe mine!
Tareia spune:
Pengunica,vad ca suntem impreuna pe net,
exact asa m-am gandit si eu,uite o tara in care e mai rau decat in Romania,din punct de vedere al aspectului si organizarii oraselor in primul rand,iar constatarea asta m-a facut sa imi iubesc tara mult mai mult decat inainte. Dar asta e,eu am venit aici ca sa-mi urmez iubirea si inca mai stam aici, dar la momentul oportun avem de gand amandoi sa ne stabilim in Romania.
Sunt si aici unele avantaje, daca te uiti la ce a scris Aurora (otau) vei intelege, si pe deasupra oamenii simpli sunt foarte de treaba, prietenosi,amabili, mereu gata sa te ajute. Mai sunt si preturile care raportat la salariile de aici sunt mici. Scutecele de exemplu au acelasi pret ca si in Romania, dar salariile sunt de 8-10 ori mai mari.De aceea de exemplu eu imi permit sa stau acasa si sa am grija de copil fara sa ma gandesc ca trebuie sa merg la serviciu sa mai aduc un ban in casa. Si hainele sunt ieftine,bineinteles daca stii unde sa mergi sa le cumperi (nu in marile centre comerciale).
Cu o singura chestie nu sunt de acord din ce ai scris,dar poate fiind asa neplacut impresionata de intalnirea cu Seulul nu ti-ai dat seama - betisoarele nu erau din fier,ci din inox si se folosesc pentru ca sunt mult mai igienice decat cele din lemn. Gandeste-te ca si in Romania cand mergi la restaurant,ti se dau tacamuri din inox, nu primesti linura si furculita din lemn. Chiar mie nu mi-a placut cand mergeam la unele restaurante japoneze din Seul si imi dadeau betisoare din lemn spalate bineinteles, dar folosite de altii inaintea mea.
Mai scrie-ne din impresiile tale,daca vrei, e bine ca lumea sa cunoasca cat mai multe fatete ale unei tari.
OtiliaLia spune:
quote:
Originally posted by Tareia
Cu o singura chestie nu sunt de acord din ce ai scris,dar poate fiind asa neplacut impresionata de intalnirea cu Seulul nu ti-ai dat seama - betisoarele nu erau din fier,ci din inox si se folosesc pentru ca sunt mult mai igienice decat cele din lemn. Gandeste-te ca si in Romania cand mergi la restaurant,ti se dau tacamuri din inox, nu primesti linura si furculita din lemn. Chiar mie nu mi-a placut cand mergeam la unele restaurante japoneze din Seul si imi dadeau betisoare din lemn spalate bineinteles, dar folosite de altii inaintea mea.
HI HI HI
In Japonia betisoarele de lemn sunt de unica folosinta in restaurante !
(si nu doar in restaurante, si acasa daca nu sunt cu lucraturi speciale sunt folosite si apoi aruncate)