Tatii/barbatii si mamele/femeile
Raspunsuri - Pagina 4
ddana spune:
Da, hai cu TATA! :))
Oarecum in afara subiectului, dar vorbim de continutul manualelor scolare. Nu stiu, mai exista oribilitatea aia de povestire horror-masochisto-stiriledelaoracincista "Puiul" in abecedar? Nu stiu ce fel de traume a suferit Bratescu Voinesti in copilarie, ca are multe povestiri de-astea lacrimogene, dar sa le bagi pe gat copiilor cruzimea asta, invelita in scuza ca le dezvolti sensibilitatea, mi se pare prematur si inutil. Au ei vreme de asa ceva mai incolo.
Fiul meu, in varsta de cinci ani, imi spune zilele trecute, aparent intamplator: "Mama, tu sa nu tragi niciodata cu pusca intr-un pui de prepelita care zboara". "De ce?" il intreb, si am un deja-vu cu mine, la 7 ani, plangand in fata abecedarului. "Pentru ca mamica lui il va lasa in urma si va muri" (voce tremuranda).
O doamna dornica de culturalizare de la gradi le spusese "povestea" inainte de culcare.
Zau asa...
Deci da, votez cu zece maini revizuirea manualelor, scoaterea lor de la naftalina si intrarea in contemporaneitate.
Tilia spune:
Au combatut si prezentarea stereotipica a rolurilor?
Faptul ca femeile sunt asistente medicale, barbatii doctori, femeile invatatoare, barbatii ingineri?
Ca toate rolurile de conducere sunt atribuite barbatilor?
Ca numai mama e prezentata gatind, dand cu matura, facand curat etc?
EDIT: Am citit topicul si vad ca s-a discutat asta, dar TATA nu a avut initiativa, corect?
Stiti, mi se pare aiurea sa dai vina pe un manual/reclama ca prezinta un anumit tip d familie. Important e cum iti educi tu copiii.
ina.click spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Tilia Au combatut si prezentarea stereotipica a rolurilor? Faptul ca femeile sunt asistente medicale, barbatii doctori, femeile invatatoare, barbatii ingineri? Ca toate rolurile de conducere sunt atribuite barbatilor? Ca numai mama e prezentata gatind, dand cu matura, facand curat etc? |
Da, au pus chiar accent pe asta.
De cate ori deschid fereastra...
ina.click spune:
citat din mesajul lui ddana Da, hai cu TATA! :)) Oarecum in afara subiectului, dar vorbim de continutul manualelor scolare. Nu stiu, mai exista oribilitatea aia de povestire horror-masochisto-stiriledelaoracincista "Puiul" in abecedar? Nu stiu ce fel de traume a suferit Bratescu Voinesti in copilarie, ca are multe povestiri de-astea lacrimogene, dar sa le bagi pe gat copiilor cruzimea asta, invelita in scuza ca le dezvolti sensibilitatea, mi se pare prematur si inutil. Au ei vreme de asa ceva mai incolo. Fiul meu, in varsta de cinci ani, imi spune zilele trecute, aparent intamplator: "Mama, tu sa nu tragi niciodata cu pusca intr-un pui de prepelita care zboara". "De ce?" il intreb, si am un deja-vu cu mine, la 7 ani, plangand in fata abecedarului. "Pentru ca mamica lui il va lasa in urma si va muri" (voce tremuranda). O doamna dornica de culturalizare de la gradi le spusese "povestea" inainte de culcare. Zau asa... Deci da, votez cu zece maini revizuirea manualelor, scoaterea lor de la naftalina si intrarea in contemporaneitate. |
O, da.
Sandi, sa asculti pe mamica.
Ca de nu, in caz ca zbori pe unde vrei tu si te lateste vreo masina, mamica isi ia ceilalti puisori si pleaca in tarile calde sa-si refaca viata.
Creatura neascultatoare ce esti.
De cate ori deschid fereastra...
Selene_Bunny spune:
Cre' ca le luati prea personal, io, copil fiind, nici prin gand nu mi-a dat sa fac analogie intre puiul de prepelita care se crede adult cand nu e si un eventual pui de om.
Mai mult m-a impresionat "Caprioara".
ddana spune:
citat din mesajul lui Tilia Stiti, mi se pare aiurea sa dai vina pe un manual/reclama ca prezinta un anumit tip d familie. Important e cum iti educi tu copiii. |
Foarte adevarat. Daca te referi la stereotipii, sunt total de acord ca principiile, morala etc o invata copiii de acasa, de la ce vad si aud de la parinte/parinti.
Dar spuneai ca manualele/reclamele nu au nici o vina in a prezenta un anumit tip de familie. Ce ii spui atunci unui copil care este crescut doar de catre mama si vede eternele imagini el+ea + copiii, toti radiind de o fericire tampa si comerciala? Tu incerci sa ii spui ca nu e nimic anormal intr-o familie monoparentala, dar in tot ce inseamna media, familia monoparentala e ca si inexistenta in detrimentul stereotipului cu familia de 4 persoane crapand de bunastare dupa ce au mancat iaurt Danone (sau whatever). Mie mi-ar fi tare greu sa-i explic unui pusti care oricum sufera de dorul tatalui/mamei ca stii, noi suntem ok, dar nu destul de ok ca sa aparem la tv...
Tilia spune:
citat din mesajul lui ina.click Da, au pus chiar accent pe asta. |
Atunci e foarte bine.
Citat: | ||
citat din mesajul lui ddana
[quote] Dar spuneai ca manualele/reclamele nu au nici o vina in a prezenta un anumit tip de familie. Ce ii spui atunci unui copil care este crescut doar de catre mama si vede eternele imagini el+ea + copiii, toti radiind de o fericire tampa si comerciala? Tu incerci sa ii spui ca nu e nimic anormal intr-o familie monoparentala, dar in tot ce inseamna media, familia monoparentala e ca si inexistenta in detrimentul stereotipului cu familia de 4 persoane crapand de bunastare dupa ce au mancat iaurt Danone (sau whatever). Mie mi-ar fi tare greu sa-i explic unui pusti care oricum sufera de dorul tatalui/mamei ca stii, noi suntem ok, dar nu destul de ok ca sa aparem la tv... |
Reclamele sunt facute pentru un public tinta, care se intampla sa fie familia clasica cu doi copii. Probabil majoritatea familiilor romanesti respecta tiparul asta.
Le convine sa piarda un 5% public neconventional, daca, in schimb, castiga 90% public traditional.
In plus, mai prezinta si o imagine idealizata, aspirationala.
Putine femei zambesc, alearga, danseaza si se dau cu rolele in perioada menstruatiei, dar, daca-ai privi reclamele, ai zice ca femeile de-abia asteapta sa vina perioada aceea a lunii.
In putine cazuri, imaginea din media este creata in asa fel incat sa te identifici cu ea. Daca n-ai decat un copil, ce faci la reclamele cu Danone? Daca n-ai niciun copil, cum reactionezi? Sau daca esti mai in varsta decat femeia din reclama?
Deceneus spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ddana
Foarte adevarat. Daca te referi la stereotipii, sunt total de acord ca principiile, morala etc o invata copiii de acasa, de la ce vad si aud de la parinte/parinti. Dar spuneai ca manualele/reclamele nu au nici o vina in a prezenta un anumit tip de familie. Ce ii spui atunci unui copil care este crescut doar de catre mama si vede eternele imagini el+ea + copiii, toti radiind de o fericire tampa si comerciala? Tu incerci sa ii spui ca nu e nimic anormal intr-o familie monoparentala, dar in tot ce inseamna media, familia monoparentala e ca si inexistenta in detrimentul stereotipului cu familia de 4 persoane crapand de bunastare dupa ce au mancat iaurt Danone (sau whatever). Mie mi-ar fi tare greu sa-i explic unui pusti care oricum sufera de dorul tatalui/mamei ca stii, noi suntem ok, dar nu destul de ok ca sa aparem la tv... |
@ddana te contrazici. Daca numai educatia de acasa conteaza de ce te revolta poza cu familia de "patru persoane"?
Conteaza si ce vede in abecedar, si ce vede sau aude la colegi, la televizor sau in fata blocului. Pana sta mai mult prin casa si ii scoti la plimbare influenta parintilor este decisiva, dar balanta se schimba cand devin mai mari. De multe ori considera ca lumea este cea pe care o vad in societate si parintii sunt "depasiti" de realitate, "ramasi in urma".
Modele si idiile induse in subconstient se propaga din multe surse.
Dupa mine si mass-media ar trebui sa fie reglementata mai sever, sa fie responsabilizata mai puternic, sa nu mai insiste pe drame umane mai ales cand sunt declansate de oameni retardati.
pisigri spune:
Mai, eu nu am nimic impotriva familiei monoparentale, dar sa fim seriosi, eu cred cu tarie ca daca intrebi un parinte singur cum ar fi preferat sa isi creasca copilul, singur sau impreuna cu un sot=tata ok, ar raspunde ca in doi.
Normal sociala vorbeste de familia cu 2 parinti. Asa sunt majoritatea familiilor din Romania. Asta nu inseamna ca cineva acorda un vot de neincredere familiei monoparentale, nu inseamna ca un copil care creste cu un singur parinte va fi dezavantajat (desi se poate discuta mult pe tema exemplului ambilor parinti imprimat in subconstientul viitorului adult, dar nu e locul aici, si e general acceptat ca decat cu 2 parinti care nu se inteleg e mai bine cu un singur parinte), inseamna ca procentual exista mult mai putine familii monoparentale decat familii "clasice".
Stirea prezentata la tv este hilara. TATA se supara ca nu e prezentata ziua tatalui in manual. Eu pun pariu ca in manual ziua mamei este acelasi 8 martie de cand eram noi copii.
MAnualul prezinta niste stereotipii. Ok, dar sincer acum, nu cumva este perfect adevarat ca mama se ocupa de gospodarie si copii, iar barbatii de job si mici treburi "de mesterit"? Ca mai spala si tata un vas sau schimba si mama un bec LA NEVOIE e adevarat...dar la fel, in majoritatea cazurilor, treburile intr-o gospodarie se impart asa cum am spus.
Daca la faza legata de custodie demersul este de inteles, zic eu, pt ca primeaza binele copilului, asta cu abecedarul mi se pare un fel de "tara arde si baba se piaptana", sincer....
IULIA va invinge CANCERUL
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009) si 31+
mianna spune:
citat din mesajul lui ddana Da, hai cu TATA! :)) Oarecum in afara subiectului, dar vorbim de continutul manualelor scolare. Nu stiu, mai exista oribilitatea aia de povestire horror-masochisto-stiriledelaoracincista "Puiul" in abecedar? |
huh? era in abecedar? nu stiu de ce eu mi-o amintesc in manualul de clasa a V-a - sau peste, oricum cand se dadeau teze, fiindca profa ne anuntase dianinte ca primim doua subiecte la alegere, asa ca peste asta am sarit, hotarata s-a n-o aleg, ca altfel plangeam de sarea camesa pe mine toata teza. sau existau si altele la fel de sadice in perioada tezelor si confund io?