probleme cu mindra de 15 ani

Raspunsuri - Pagina 35

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea

Citat:
citat din mesajul lui viviana

Cand aveam probleme, tatal meu, ne lua (pe mine sau pe una dintre noi, dupa caz) la Pitesti la piata (cica acolo erau mai bune fructele).
In masina imi dadea sa-i aprind tigara (cu toate ca aveam interdictie de a fuma). Nu putea ca era la volan - asa imi spunea.
Atmosfera se destindea si pe drumul ala de o ora si ceva trancaneam vrute si nevrute. Ne apropiam foarte mult si aflam o gramada de lucruri referitoare la viata, la comportament, la ce ar trebui sa fac sau nu in diverse situatii, cum sa trec peste anumite

Inteleg ce spui ... Doar ca una e sa ai probleme si alta ca provoci probleme.
Mi se pare ca exista o tendinta de a explica orice comportament al copilului care iese din norme, prin traume, probleme, nevoie de atentie ... etc. Eu va sugerez ca exista si varianta in care face ce face ca sa fie cool, pentru ca simte presiune din partea colegilor, pentru ca experimenteaza fara sa se gabdeasca la consecinte, pentru ca ii tropaie hormonii si viseaza erotic noaptea, toate astea fara legatura cu familia din care face parte.

Calca pe bec pentru ca asa ii vine, stie ca nu e bine sa bei, dar ii vine si nu are inca masura si maturitatea de a se controla, vorbeste despre sex pentru ca ii vine, cauta atentia unui tanar de 27 de ani pentru ca e cool, pentru ca ii place ce ii spune ala, pentru ca are impresia ca e indragostita si pentru ca gandeste limitat ... Fac pariu ca nici nu i-a trecut prin cap ca ala poate rade de mesajele ei ...e posibil ca nimic din toate astea nu aiba legatura cu familia, surorile, atentia, sensibilitatea, traume ...etc.
E posibil sa fie genul de personalitate care functioneaza foarte bine in reguli stricte, desi nu ii plac ... Dar cum primeste putina libertate sa nu stie ce sa faca cu ea.

Ce inseamna personalitate puternica ? Inseamna un formator de opinie, cei care au idei si karisma, cei care ii organizeaza pe ceilalti si ii determina sa-i urmeze, cei care construiesc presiunea asta de grup si o exercita asupra celorlalti, cei care sunt foarte confidenti, chiar si atnci cand gresesc, cei care pun la indoiala teorii si experiente care nu le convin, convinsi fiind ca daca nu le place lor inseamna ca nu e bun, cei care invata singuri ce le place ca apoi sa-si etaleze cunostintele de leader ... Etc.a


Buflea,cam asa vad si eu situatzia,ba chiar as merge pina acolo incit sa spun ca o intzeleg pe Formalhauti(salutari daca ne citeste si inclin sa cred ca o face)cind "avea un dinte impotriva psihologilor"!

Nici eu nu consider ca parintzii sunt in general vinovatzi de ceea ce ni s eintimpla sua se intimpla in viatza copiilor nostri!

Uite si chestia asta cu asa zisa genialitate,mie mi s epare ca imediat s-a gasit o scuza ,imediat s-a gasit o explicatzie a problemelor!Cei super dotatzi (trebuie)sunt si rebeli!

Pai daca chiar esti super dotat ,nu potzi distinge intre bine si rau?

editez s-o rog pe rrox sa nu o ia personal(mesajul legat d epsihologi si psihologie)!In legatura cu mesajul ei of topic,adresta mie,sunt de acord doar partzial cu ce spui tu,dar n-am avut timp de insistat pe tema asta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karmenutza spune:

L-am intrebat pe fiul meu, proaspat-fost-adolescent, ce ii determina pe unii copii sa se comporte asa si sa faca "nefacute".
Raspunsul lui - ANTURAJUL!
Nu vor sa actioneze impotriva parintilor, nu din ciuda sau razbunare pe ei. Daca anturajul este unul in care se bea, se drogheaza, se face sex, trebuie "sa fie in rand cu lumea". El a fost adolescent in timpurile actuale, ale internetului si tentatiilor la tot pasul.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Buflea - de acord. Face asta pentru ca e cool, e matura acum si poate sa bea, etc.
Intrebarea e ce naiba faci daca esti parintele ei.
O lasi sa bea si sa se vada cu tipul ala pentru ca ii trece? Mie nu mi-ar veni sa fac asta.
Ii interzici orice iesire si ii tai parul? Nope, nici asta n-as face.
Ii explici (a mia oara, si-asa nu aude)? Mi se pare inutil.
Chiar ma tot gandesc la subiectul asta. Daca ar fi fi-mea, peste 5 ani. Ce mama zmeilor as face?
Ok, pe el il ameninti, te duci la politie, scapi de el cumva.
Dar ce faci cu copilul tau? Cum te asiguri ca pe peste 1 luna, 2-3-5 nu o iei din spital ca a luat o supradoza sau de la politie ca au prins-o cand cumpara ceva, sau nu te suna ca s-a mutat la prietenul ei de 30 de ani. Daca te suna si nu te lasa sa inebunesti cateva zile intrebandu-te pe unde o fi si cautand-o cu politia.







Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

stiti ce a facut sor-mea la 17 ani cand parintii nu erau de acord cu prietenul ei de 20 de ani? A plecat dimineata la scoala si a sunat seara sa anunte ca s-a mutat la el. Fix asa, cu hainele de pe ea si ghiozdanul .
A locuit 6 luni la el, pana la urma s-a intors acasa, a continuat sa aiba acelasi prieten inca 5 ani.
Daca i-ar fi taiat cineva si parul sunt convinsa ca nici nu suna sa anunte unde e ....


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea
Eu tunsul, lipsa spatiului privat ...etc, le vad ca pe masuri prin care se semnaleaza adolescentului ca a produs o trauma prin comportamentul lui si trebuie sa suporte niste consecinte ... Si mai bine suporta 2 luni de par scurt decat o coma alcolica in spital sau urmarile unui viol.


cu comparatii de-astea, se poate spune si ca mai bine suporta stransul degetelor cu usa, de exemplu, decat o coma alcoolica sau urmarile unui viol. ai fi de acord si cu o pedeapsa de genul asta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Cunosc multi oameni supradotati (adica cu iq mare). E drept ca acum sunt adulti, dar au fost si ei copii si adolescenti.
E drept ca exista diferente intre ei si "oamenii normali" (ma enerveaza exprimarea asta, si supradotatii sunt normali). DAR diferentele sunt ... altele decat cele la care cred ca v-ati astepta. Ca idee, in adolescenta unii au fost rebeli, altii foarte cuminti, unii au avut rezultate scolare exceptionale, altii nu, unii au fost parasiti de unul sau ambii parintii, unii s-au descurcat singuri de la 16 ani sau mai devreme, pe unii nu i-au inteles si incurajat parintii, pe altii da, in fine - au experiente de viata extrem de diferite, asa cum au toti oamenii dintr-un anume grup.
Si s-au comportat si se comporta fiecare in felul lui, nu as putea lega in nici un fel relatia cu parintii sau rebeliunea adolescentei de iq. Poate doar daca diferenta de iq intre 2 oameni e foarte mare sa zici ca nu se pot intelege .... dar si asta e relativ.

Majoritatea considera ca li se potriveste articolul asta:
http://pjmedia.com/lifestyle/2012/09/29/the-5-unique-ways-intelligent-people-screw-up-their-lives/

Alte corelatii - iq in viata reala ar fi de genul asta:
http://iontheworld.wordpress.com/2010/02/16/correlations-between-estimates-of-state-iq-and-fbi-crime-statistics/

si:
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/02/100224132655.htm

DAR - daca majoritatea oamenilor cu iq mare sunt atei si liberali asta NU INSEAMNA ca toti sunt - unii sunt credinciosi, altii socialisti, etc. Doar ca intr-un grup cu iq mare vei gasi un procent mult mai mare de atei (de ex) decat intr-un grup aleator.


Singurele lucruri pe care le-am constatat eu ca parand a fi legate de iq-ul mare ar fi:
1. majoritatea se culca foarte tarziu seara (ore gen 1-2 noaptea sunte perfect ok pentru conversatii on-line sau telefonice lungi), majoritatea se scoala greu dimineata, daca suni la 10 dimineata sambata sigur trezesti pe cineva ...

2. majoritatea vorbesc foarte mult si sar des de la o idee la alta. E perfect normal ca in 2 min conversatia sa treaca de la papa de la Roma la nazisti si la ozn-uri.

3. Simtul umorului este foarte dezvoltat.

Nu stiu cum ai putea trage concluzia despre cineva ca are iq mare sau nu, fara a-i da un test ..... de fapt chiar nu cred ca poti ....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Daca "problema" subiectului in cauza este intr-adevar lipsa de adaptare datorata unui iq foarte mare .... solutii ar exista. De exemplu intrarea intr-un grup de oameni cu iq mare, unde ar fi inteleasa, s-ar adapta, s-ar simti "acasa" si ar putea socializa cu oameni asemenea ei intr-un cadru fara "iesiri in decor".
Macar de-ar fi asta problema.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Eu nu cred ca ajuta generalizarile astea. Adica se vorbeste la gramada ca rebelii fac si dreg, personalitatile puternice sunt nu stiu cum, mergand deci pe tipare "psihologice" dar pe de alta parte psihologii cand sustin ceva exagereaza...
E de bun simt sa intelegi ca lipsa unui parinte din viata unui copil provoaca suferinta, ca de cate ori acel copil vede un alt copil iubit si dragalit de tatal sau sufera si se gandeste automat de ce el nu are parte de acelasi lucru. Sau poate ca numai cine a trait cu un parinte departe poate intelege. Eu am in cunostintele apropiate copii care au unul sau ambii parinti ce lucreaza in alt oras si da, si ei sufera vizibil, chiar daca-s mari si motivul absentei e clar. Si aproape ca-si sufoca parintii cu dragostea in alea doua zile cand sunt impreuna la sfarsitul saptamanii.
Sa stii insa ca tatal tau te evita ani in sir, ca nu moare sa te caute si sa te vada, asta nu-i ceva cu care sa traiesti usor. Era poate mai usor cand nici nu stia cu adevarat cum e sa ai un tata si cam ce poate insemna el pentru un copil mare sau mic. Eu cred ca Teda nici n-a realizat prea bine ce i-a lipsit pana nu l-a vazut pe Rufus alaturi de Ioana si mai tarziu langa cea mica.
Daca erau doar hormonii, sau teribilismul adolescentei si atat, avea un prieten cu 2-3 ani mai mare, relatia lor era deja pe bune nu doar la nivel de conversatii si ar fi dismulat-o cat mai bine in fata parintilor.
Si da, am avut si eu doua colege tot premiante ,olimpice la liceu de mate-fizica, si ele si-au putut pastra viata intima perfect ascunsa de ochii si urechile parintilor severi si asta tocmai prin rezultatele bune de la scoala. Fara sa implice chefuri sau cluburi sau discoteci, ci strict intalnirile secrete cu iubitii. Altminteri nici macar la zilele aniversare ale colegilor nu aveau voie decat pana la 9 seara, exclus tabere, excursii... Si erau personalitati puternice, fara sa fie nici rebele nici tocilare.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Morgano spune:

Am citit absolut tot cu mare atentie.
Concluzia mea este ca problema este strict de comunicare si adaptare reciproca la probleme clasice de adolescenta. De o parte fetele, acum Teda e la inaintare - pe de alta parte parintii, care sunt atat de bine intentionati, speriati, incurcati de situatie.
Rufus si Tora vad prin ochii lor proprii, asa cum si noi - de la distanta - vedem prin ai nostri de atunci ca adolescenti sau parinti care ne temem ca vom ajunge intr-o situatie similara pe care am vrea sa o evitam.
Ca am fost mai rebeli sau nu, am ajuns toti aici pe DC ca parinti responsabili si am evoluat ok, cred eu.
Raman la ideea ca e nevoie urgenta de un tert, adica un psiholog, care sa ii ajute pe toti 5 sa gaseasca o cale ok. Azi e Teda, a fost si Ioana... azi-maine poate incepe cea mica. Nu e nimic anormal, dar e greu de gestionat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Citat:
citat din mesajul lui karmenutza

L-am intrebat pe fiul meu, proaspat-fost-adolescent, ce ii determina pe unii copii sa se comporte asa si sa faca "nefacute".
Raspunsul lui - ANTURAJUL!
Nu vor sa actioneze impotriva parintilor, nu din ciuda sau razbunare pe ei. Daca anturajul este unul in care se bea, se drogheaza, se face sex, trebuie "sa fie in rand cu lumea". El a fost adolescent in timpurile actuale, ale internetului si tentatiilor la tot pasul.


Carmen & Ioana Catalina (4.oct.2005)



Aceeasi discutie am avut-o in weekend cu adolescenta mea de 16 ani. Am intrebat-o ea de ce nu bea, de ce nu se duce la chefuri din astea nebunesti si de ce nu e o razvratita...mi-a raspuns la fel: anturajul.

Mergi la inceput